2019. november 30., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. december 01. vasárnap

2019. december 1. – Advent 1. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor az Emberfia eljön, ugyanaz történik, mint Noé napjaiban. A vízözön előtti napokban az emberek ettek, ittak, nősültek és férjhez mentek –, egészen addig a napig, amikor Noé beszállt a bárkába. Semmit sem sejtettek mindaddig, míg be nem következett a katasztrófa, és a víz el nem sodorta mindannyiukat. Így lesz ez akkor is, amikor az Emberfia eljön. Ha akkor ketten lesznek kint a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malmával, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Virrasszatok tehát, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba. Legyetek tehát ti is készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok.
Mt 24,37-44

Elmélkedés

Velünk az Isten
Amikor a szülők bejelentik a plébánián, hogy szeretnék gyermeküket megkereszteltetni, felírom az adatokat, köztük a gyermek nevét. Olykor megkérdezem vagy máskor kérdezés nélkül is elmesélik, hogy miért éppen ezt a nevet választották gyermeküknek. Vannak, akik gyorsan eldöntik, mások hosszasan egyezkednek a kérdésről. Próbálgatják, hogy mi hangzik jól a családnévvel, összegyűjtik, hogy milyen keresztnevek vannak a családban. Vannak, akik éppen akkortájt divatos nevet választanak, mások gondosan utánajárnak, hogy mit jelent egy-egy név. Nem mindegy, hogy milyen nevet választanak, mert egész életében ez lesz az illető neve, hacsak felnőve valaki annyira rossznak tartja szülei választását, hogy nevet változtat. Talán napjainkban nem kerül előtérbe, de a régi időkben a személyt jellemezte a neve. Az ókori világhódító, Nagy Sándor, amikor látta, hogy egyik katonája a csatában gyáván viselkedik, s kiderült róla, hogy őt is Sándornak hívják, mint magát az uralkodót, a következőt mondta neki: „Barátom, vagy a nevedet változtasd meg vagy a jellemedet!"
A Bibliában is megfigyelhetjük, hogy a neveknek jelentése van, amely jellemzi a személyt vagy leírja a küldetését. Jákob neve azt jelenti, hogy sarokba kapaszkodó, mert amikor megszületett, akkor ikertestvére, Ézsau sarkát fogta. Mózes neve azt jelenti: vízből kimentett, utalva ezzel arra, hogyan került születése után a fáraó lányához. Sámuel próféta nevét is mondhatnánk, ami azt jelenti: Isten meghallgat, mert anyja, Anna, sokat imádkozott, hogy gyermeke szülessen. Az újszövetségből megemlíthetjük Péter apostolt, akinek neve kősziklát jelent vagy Barnabást, a vigasztalás fiát.
Térjünk át Jézus személyére! Szent József álmában kap utasítást Isten angyalától, hogy vegye feleségül Máriát. Az angyal ezt is mondja neki: Mária „fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől" (Mt 1,21). Jézus neve megváltót, szabadítót jelent. Ez a rész azzal folytatódik, hogy Máté evangélista az eseményekben Izajás próféta jövendölésének beteljesedését látja és azt idézi: „Íme a szűz fogan és fiút szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten" (Mt 1,23). Bár nincs arra adat, hogy Jézus Krisztus az Emmánuel nevet viselte volna, de itt nem is tényleges névadásról van szó, hanem egy jelképes névről. Jézus személyében Isten emberré lesz, emberként születik meg. Születése azt hirdeti: Velünk az Isten!
Ennek a titoknak a megünneplésére készülünk az adventi időben, amely a mai nappal kezdődik. Az advent szó a latin „adventus Domini", az Úr eljövetele kifejezésből származik. Az adventi időszakban újra átéljük Isten közelségét, aki megteremtette a világot és benne az embert, s aki irányítja a világ fejlődését és minden ember sorsát. Újra megtapasztaljuk Isten közelségét, aki annyira szeret minket, hogy az idők teljességében emberré lett értünk. Karácsony felé közeledve egyre többet gondolunk arra, hogy életünk folyamán, születésünktől halálunkig állandóan velünk van az Isten, az ő jelenlétében élhetünk, és a földi élet után, ha eljutunk a mennybe, akkor mi leszünk majd ővele az örökkévalóságban.
Advent 1. vasárnapjának evangéliuma virrasztásra, készenlétre, imádkozásra buzdít minket. Az adventi időszakban Jézus születésének évről évre visszatérő ünnepét, a karácsonyt várjuk. A készület ideje és maga az ünnep is azt hirdeti nekünk, hogy életünk legnehezebb élethelyzeteiben sem vagyunk egyedül, mert Jézus személyében velünk van az Isten.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Tőled kérjük és várjuk az újrakezdést, lelki életünk megújítását. Ha nem ezt tennénk céltalan bolyongás és hasztalan útkeresés volna számunkra az adventi időszak. Rád bízzuk a vezetést, hogy valóban megérkezhessünk célunkhoz, a Megváltóval való találkozáshoz. Rád bízzuk magunkat, aki új álmokat, célokat, látomásokat állítasz elénk, egyszóval egy új jövőt. Félretesszük egyéni terveinket és kicsinyes igényeinket, elfeledjük földhözragadt céljainkat és rövidtávú elképzeléseinket, és a te útmutatásodra bízva magunkat elindulunk, mint zarándokok. Adventi zarándokutunk és végső soron egész életutunk csak akkor nyer értelmet, ha magával ragad minket az utánad való vágyakozás. Segíts minket, hogy megtegyük az utat lépésről lépésre Betlehemig, a jászolig, a Gyermekig!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191201.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 29., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. november 30. szombat

2019. november 30. – Szombat, Szent András apostol

Evangélium

A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!" Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.
Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.
Mt 4,18-22

Elmélkedés

Szent András apostol ünnepének evangéliuma az első tanítványok meghívását mutatja be. Két testvérpárt, Pétert és Andrást, valamint Jakabot és Jánost hívja meg először Jézus, hogy legyenek a tanítványai. Egyszerű halászok ők, akik azt gondolták, egész életüket így fogják leélni. Nem voltak világmegváltó terveik, nem akartak rendkívüli dolgokat tenni, a halászaton kívül nem értettek máshoz. A galileai halászok egyszerű életét élték egészen addig, amíg a Jézussal való találkozás, az Úr megszólítása fordulatot hozott életükbe. Ezt mondja nekik: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!"
Az egyszerű halászok elengedik a hálót, leteszik az evezőlapátot és vándorbotot vesznek kezükbe. Elindulnak Jézussal, bár nem egészen értik, mit jelent az emberhalászat. Követik az Urat, aki meghívta őket, bár nem tudják, hová vezet ez az út. Csak az biztos számukra, hogy Jézus útja és az ő személyes útjuk egyetlen út. Meghívást kaptak, életük összeforrt Mesterük életével. Új feladat, új hivatás és új küldetés vár rájuk. Életük új értelmet nyer, mostantól új célokért fáradoznak, nem a maguk céljainak megvalósításáért, hanem az Úrtól kapott küldetés teljesítéséért.
Engedem-e, hogy megragadjon az Úrral való találkozás varázsa? Meghallom-e meghívó szavát? Készséggel indulok-e Jézus követésére? Örömmel tölt-e el, hogy meghívott vagyok? Megtalálom-e Jézusban életem értelmét?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk: te vagy az időknek Ura. Te vagy az Úr az egész teremtett világ felett. Életünk napjainak számát te méred ki. Te adsz nekünk lehetőséget, hogy amíg ebben a világban élünk, azokat a kincseket keressük, amelyek soha el nem múlnak. Tégy minket készségessé, hogy tekintetünket mindig az égre emeljük. Mulandó ez a föld, ez a világ: add, hogy megértsük igéd igazságát!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191130.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 28., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. november 29. péntek

2019. november 29. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak: „Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak."
Lk 21,29-33

Elmélkedés

Ahogyan a Jézust hallgató egykori emberek felfedezték szavának csodálatos erejét és igazságát, úgy mi, akik napról napra olvassuk az evangéliumokat, szintén rácsodálkozunk az Úr tanításának erejére. Megérezzük, hogy nem emberi okoskodás, hanem isteni bölcsesség szól belőle, amely lelki épülésünkre szolgál.
A csodálatos kenyérszaporítás után Jézus az örök élet kenyeréről kezdett beszélni a népnek. Kijelentette, hogy aki az ő testét eszi, az az örök élet táplálékát veszi magához. Szavait sokan nem értették vagy túlzásnak tartották, ezért még tanítványai közül is többen elhagyták. Ekkor Jézus az apostolokat kérdezi szándékukról, amire Péter apostol kijelenti: „Kihez mennénk, Uram? Az örök élet igéi tenálad vannak" (Jn 6,68). Péter vallomása pontosan kifejezi a mi érzéseinket is. Szükséges számunkra, hogy naponta hallgassuk az Úr szavát és táplálkozzunk szent testével, amelyet az Oltáriszentségben ad nekünk.
Jézus szava az örök életre, az üdvösségre vezető igazság, amely minden korban elhangzik, hogy az igazságot kereső emberek meghallják. Erről jelenti ki Jézus a mai evangéliumban: „Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak." Akkor járok a mennyei Atya felé vezető úton, ha hallgatom és megtartom mindazt, amit Jézus örömhíre elém tár. Az örökérvényű tanítás a mulandó világból az örökkévalóságba vezet engem.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézus Krisztus, hiszem, hogy igaz Isten és igaz ember vagy. Te vagy az isteni út, mely végtelen biztonsággal hidalja át azt a szakadékot, amely elválaszt engem az Istenségtől. Hiszem, hogy szent emberséged tökéletes és oly hatalmas, hogy engem nyomorúságaim, hiányaim és gyarlóságaim ellenére el tud vezetni oda, ahol te magad vagy: az Atya keblére. Add, hogy hallgassak szavadra, kövessem példádat, és soha el ne szakadjak tőled!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191129.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 27., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. november 28. csütörtök

2019. november 28. – Csütörtök

Evangélium

Jézus így jövendölt Jeruzsálem pusztulásáról és a saját második eljöveteléről: Amikor látjátok, hogy Jeruzsálemet hadsereg veszi körül, tudjátok meg, hogy elérkezett a pusztulása! Akkor, akik Júdeában vannak, fussanak a hegyekbe; akik a városban meneküljenek el; és akik vidéken vannak, vissza ne térjenek! A bosszúállás napjai ezek, hogy beteljesedjék mindaz, amit az Írás mond. Jaj, a várandós és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Nagy gyötrelem lesz a földön, és az ítélet haragja sújtja ezt a népet. Lesznek, akiket kardélre hánynak. Sokakat fogságba hurcolnak pogány népek közé. Jeruzsálemet pogányok tiporják, amíg idejük be nem telik. Jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban, a földön pedig kétségbeesett rettegés támad a népek között a tenger zúgása és a hullámok háborgása miatt. Az emberek megdermednek a rémülettől, miközben várják, hogy mi történik a világgal. A mindenség összetartó erői megrendülnek. Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. Amikor mindez beteljesedik, nézzetek fel, és emeljétek föl fejeteket, mert elérkezett megváltásotok.
Lk 21,20-28

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus először Jeruzsálem pusztulását jövendöli meg, majd pedig újbóli eljöveteléről tanít, amely az idők végén fog bekövetkezni. Tudjuk, hogy amikor Szent Lukács evangélista megírja művét, már bekövetkezett Jeruzsálem pusztulása, hiszen a rómaiak a zsidó háború végén megostromolták és elfoglalták a várost, a templomot felégették és lerombolták. Jézus hallgatóságának viszont még nem lehet erről tapasztalata, ezért csodálkozva és rémülettel hallgatták kijelentéseit. A jeruzsálemi templom a legszentebb hely minden zsidó számára. Ez a mindenható Isten lakóhelye, ez az ő háza. Ide érkeznek a zarándokok, hogy bemutassák áldozataikat és imádkozzanak. Elképzelhetetlen számukra, hogy pogányok lerombolják ezt a helyet, az itt lakó Isten nem fogja ezt megengedni. Ha ez megtörténne, az Isten tehetetlenségének, gyengeségének volna a jele. De Isten az egész világ Ura, aki az ószövetségi időkben harcolt az általa választott népért, s e nép javára számos alkalommal megmutatta erejét, legyőzte a zsidóság ellenségeit.
Ha Isten valamit nem lát jónak, akkor engedi annak megsemmisülését. Ugyanakkor helyébe képes újat építeni, létrehozni. Ez az isteni újjáalkotó szándék nem csak a történelmi eseményekben, hanem az emberek életében is tetten érhető.
Isten nekem is megadja az újrakezdés lehetőségét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te vagy az élet és a halál Ura! Életünk és örök életünk a te kezedben van. Minden reményünket beléd helyezzük, mert te képes vagy arra, hogy új életet adj nekünk a feltámadás által. Szeretnénk örökké élni, szeretnénk eljutni az örök boldogságra, szeretnénk együtt lenni Istennel az örökkévalóságban. Urunk, hisszük, hogy halálod után harmadnapon feltámadtál. Vezess minket a mennyországba! Érints meg minket, hogy új életre támadjunk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191128.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 26., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. november 27. szerda

2019. november 27. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus így készítette elő tanítványait a rájuk váró megpróbáltatásokra: „Kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók elé hurcolnak az én nevemért, azért hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: Ne törjétek fejeteket előre, hogyan védekezzetek. Én olyan ékesszólást és bölcsességet adok majd nektek, hogy egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak benneteket a szülők, testvérek, rokonok és barátok, s közületek némelyeket meg is ölnek. Az én nevemért mindenki gyűlölni fog titeket. De egyetlen hajszál sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal őrzitek meg lelketeket."
Lk 21,12-19

Elmélkedés

Az Egyház hármas küldetését három latin szóval szoktuk összefoglalni: martyria, liturgia és diakónia. Az első a hit hirdetését jelenti, mégpedig olyan elkötelezett hirdetését, amely nem retten meg az élet feláldozásától, a mártírságtól, a vértanúságtól sem. A liturgia a hit ünneplését, a szentmisét és más istentiszteleti cselekményeket jelöli. A diakónia pedig a hit gyakorlása, mindennapi megélése, a felebarát iránti szolgálat. Egyik sem hiányozhat Egyházunk életéből, mert akkor nem volnánk Krisztus Egyháza és nem azt a küldetést teljesítenénk, amit az Úr az általa létrehozott közösségre bízott.
Jézus azokról a megpróbáltatásokról és üldözésekről beszél a mai evangéliumban tanítványainak, amelyek a végső időkben várnak rájuk. Ugyanakkor ezek végigkísérik az Egyház életét. A történelem folyamán nem volt olyan időszak, amikor a világ minden részén békében élhettek a keresztények. Mert mindig voltak olyanok, akik a Krisztust követőkben ellenséget láttak. Napjainkban Magyarországon nem tapasztalható keresztényellenes hangulat, de a világ számos más részén igen. Nem örülünk ennek, imádkozunk az üldözött keresztényeként, ugyanakkor a keresztényüldözések ténye bizonyosságot ad nekünk, hogy nem tértünk le a krisztusi útról. A hitért való életáldozat ma is hozzátartozik az Egyház életéhez és megerősíti a hívőket, az Egyház tagjait.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár emberi szavaink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád, és kérünk, hogy adj meg nekünk mindent, ami üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled, és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösségre. Szeretnénk, ha tanításod jó talajra hullna a szívünkben! Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazzák.

Szívem első gondolata 2020
Megjelent, már kapható! Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem mindig előre tekintve tartalmazza a következő évi elmélkedéseket, jelen kötet a 2020-dik évi szövegeket.

A Szívem első gondolata 2020. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2019. adventtől 2020. adventig új szövegekkel, azaz nem a régebbiek ismétlődése.

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191127.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 25., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. november 26. kedd

2019. november 26. – Kedd

Evangélium

Abban az időben, amikor némelyek megjegyezték, hogy milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a (jeruzsálemi) templom, Jézus ezt mondta: „Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, kő kövön nem marad, mindent lerombolnak." Erre megkérdezték tőle: „Mester, mikor történik mindez? És milyen jelek előzik meg?" Ő így válaszolt: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek titeket! Sokan jönnek az én nevemben s mondják: „Én vagyok!" És: „Elérkezett az idő!" Ne kövessétek őket! Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek. Mindennek előbb meg kell történnie, de ezzel még nincs itt a vég!" Aztán így folytatta: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Félelmetes tünemények és rendkívüli jelek tűnnek fel az égen."
Lk 21,5-11

Elmélkedés

A végső időkről és annak jeleiről beszél Jézus a mai evangéliumban. Hallgatói rögtön az időpont felől érdeklődnek, de a mi Urunk egyértelművé teszi, hogy nem ez a lényeges. A végső időkben olyanok fognak fellépni, akik igyekeznek meggyőzni az embereket a maguk igazságáról, de nem Isten üzenetéről. Azt a látszatot keltik, mintha Jézus nevében beszélnének, ezért mindenkinek fel kell ismernie a megtévesztőket. A Szentlélek bölcsességére, útmutatására és vezetésére van szükségünk ahhoz, hogy különbséget tudjunk tenni a követendő krisztusi igazság és az elutasítandó emberi hazugság között. A hazugság sok esetben az igazág látszatába öltözködik és könnyű ígéretek formájában jelenik meg, amelyet sokan szívesen választanak. Hamis próféták fognak fellépni, akik a hamis tanítás magját ültetnék el az emberi szívekbe. Továbbá háborúkról tesz említést Jézus, de ezek láttán nem eshetnek kétségbe az ő követői.
Érdemes óvatosnak lennünk, amikor valaki megkérdőjelezhetetlen igazságként hirdeti saját nézeteit. Ne legyünk hiszékenyek, ne higgyünk el mindent azonnal, főként kellő vizsgálat nélkül! Keresztény emberként nem szabad követnünk a divatos nézeteket, hanem az örökérvényű tanításhoz, az üdvösség örömhíréhez kell ragaszkodnunk. Egyetlen cél van: ragaszkodni Krisztushoz és a hithez.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz! Teremts bennünk tiszta szívet Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak! Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás! Egyetértést adj nekünk! Add, hogy fiatalok és idősek egyre jobban megértsük: csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazzák.

Szívem első gondolata 2020
Megjelent, már kapható! Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem mindig előre tekintve tartalmazza a következő évi elmélkedéseket, jelen kötet a 2020-dik évi szövegeket.

A Szívem első gondolata 2020. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2019. adventtől 2020. adventig új szövegekkel, azaz nem a régebbiek ismétlődése.

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191126.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 24., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2019. november 25. hétfő

2019. november 25. – Hétfő

Evangélium

Jézus egy alkalommal megfigyelte hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. Közben észrevette, hogy egy szegény özvegyasszony két fillért dobott be. Erre megjegyezte: „Bizony, mondom nektek, ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más. A többiek ugyanis abból adakoztak, amiben bővelkednek, ez azonban mindent odaadott, ami szegénységéből telt: egész megélhetését."
Lk 21,1-4

Elmélkedés

Az egyházi év utolsó hetébe léptünk. Ebben az időszakban a szentmise evangéliumai a végső időkre irányítják tekintetünket, amikor majd számot kell adnunk Istennek. Ma arról a szegény özvegyről olvasunk, aki minden vagyonát bedobta a templom perselyébe. Ez persze nem volt nagy összeg, mindössze két fillér, de az ő adományát mégis többre értékelte Jézus, mint azokét, akik sokat adtak. Ez utóbbiak ugyanis a feleslegükből adakoztak, az özvegy viszont egész megélhetését feláldozta, s cselekedete azt jelezte, hogy életét Istenre, az ő gondviselésére bízza.
A bibliai időkben az özvegyek kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, segítségre nem számíthattak senkitől. A jelenetben szereplő özvegy nagylelkűen és visszavonhatatlanul odaadja mindenét Istennek. Ilyen cselekedetre az képes, aki minden vagyonára úgy tekint, mint amit Istentől kapott. Az tesz ilyet, aki nem anyagi javakat akar birtokolni és nem ezektől várja élete biztonságát, hanem a gondviselő Istentől. Az képes nagylelkű lenni, aki a földi javaknál többre értékeli a lelki javakat. Nagylelkűvé az válik, aki nem a maga érdemének és nem saját munkája gyümölcsének tekinti megszerzett javait, hanem belátja, hogy mindent Isten jóságának köszönhet. A nagylelkű ember tulajdonképpen mindig Isten nagylelkűségét akarja utánozni és viszonozni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézusunk, ments meg bennünket attól, hogy elforduljunk tőled, megfeledkezzünk gondviselésedről és a lelki értékekről, amelyeket neked köszönhetünk. Ments meg minket attól, hogy szívünkön eluralkodjon a kapzsiság, a telhetetlenség és a gazdagodás féktelen vágya! Taníts minket egyszerűségre és szegénységre, hogy mindig elégedettek legyünk azzal, amit te adsz nekünk! Jézusunk, te légy szívünk gazdagsága!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazzák.

Szívem első gondolata 2020
Megjelent, már kapható! Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem mindig előre tekintve tartalmazza a következő évi elmélkedéseket, jelen kötet a 2020-dik évi szövegeket.

A Szívem első gondolata 2020. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2019. adventtől 2020. adventig új szövegekkel, azaz nem a régebbiek ismétlődése.

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191125.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum