2020. szeptember 5., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. szeptember 06. vasárnap

2020. szeptember 6. – Évközi 23. vasárnap

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz: „Ha testvéred vétkezik ellened, menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két társat, hogy kettőnek a tanúbizonysága vagy háromé tanúsítsa a dolgot. Ha rájuk sem hallgat, mondd meg a hívek közösségének. Ha a hívek közösségére sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos.
Bizony mondom nektek: Amit megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben is; és amit feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben is. És bizony mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön és úgy kérik, megkapják azt mennyei Atyámtól. Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."
Mt 18,15-20

Elmélkedés

Gyógyító szeretettel
A mai evangéliumban Jézus arról tanít, hogy mi a teendő, amikor megsérülnek vagy akár megszakadnak emberi kapcsolataink amiatt, hogy valaki hibázik. Az együttélés vagy a közös munka során bizony előfordulnak konfliktusok. Ezek sok esetben figyelmetlenségből, tapintatlanságból vagy türelmetlenségből származnak, de ha nem figyelünk oda rájuk, akkor könnyen elmérgesedhet a helyzet és bizony kifejezetten harag vagy gyűlölet ébred valakiben a másik ember iránt. Mi a teendőnk, ha valaki megbánt minket? Milyen szempontok segíthetnek abban, hogy ne forduljon még rosszabbra a köztünk lévő viszony, hanem helyreálljon a béke?
Az első alapelv, amit meg kell fogalmaznunk Jézus tanácsai alapján, hogy a megromlott kapcsolatokat helyre kell állítani. Nem törődhetünk és nem nyugodhatunk bele a helyzetbe, hanem arra kell törekednünk, hogy békességben éljünk embertársainkkal. Nem tekinthetünk úgy senkire, mint ellenfélre, vetélytársra vagy ellenségre, hanem testvért kell benne látnunk, aki ugyan lehet, hogy bűnös viselkedésével elrontott valamit, de ettől még nem vált méltatlanná szeretetünkre. Ha szükséges, akkor komoly lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy újra helyreálljon köztünk a szeretetkapcsolat. A gyűlölet légkörében nem lehet dolgozni, nem lehet élni.
Szent Ágoston püspök azt mondja egyik prédikációjában, hogy ha valaki hibázik és mi nem figyelmeztetjük őt, azaz nem indulunk el vele a kiengesztelődés útján, akkor rosszabbak, bűnösebbek vagyunk, mint ő. Ágoston arra utal, amit második alapelvként kimondhatunk: a kiengesztelődés keresése kötelesség a keresztény ember számára. Tehát nem csupán lehetőség, hanem lelkiismeretbeli kötelesség. A cél az, hogy a sértést elkövető személy magába nézzen és belássa hibáját. Nem mondhatom tehát azt, hogy majd megvárom, amíg begyógyulnak a sebeim, de nem törődök a másik ember botlásával. Figyelembe kell vennem, hogy valami tüske nyomja a lelkét, ő is megsebzett, lelki terheket hord, fájdalom van a szívében, tehát az ő sebei is gyógyulást várnak, gyógyítást igényelnek. Ha minden rendben volna a lelkiállapotával, akkor biztosan nem bántott volna meg.
De mivel ő is megsebzett, ezért nagyon tapintatosan kell felé közelednünk. Ez a harmadik alapelv, amit a testvéri kapcsolatok helyreállítása során mindenképpen figyelembe kell vennünk. Nem ronthatunk rá a másikra, nem olvashatjuk kegyetlenül a fejére vétkét, mert akkor még jobban elzárkózik. Ha közvetlenül a sértés után hirtelen felindulásból rárontunk, akkor biztos, hogy túlzásba fogunk esni. Inkább gondoljuk át a helyzetet, és ha megnyugodtunk, akkor próbáljunk meg vele leülni és szót érteni. A beszélgetés során nem a magunk igazát keressük, hanem az ő sebét igyekezzünk feltárni és gyógyítani.
Jézus szavai alapján a fokozatosság elvét is meg kell említenünk negyedikként, ami szintén lényeges szempont, s ami a gyakorlatban feltétlenül érvényesítendő. Ha négyszemközti beszélgetés nem vezet eredményre, akkor másokat is próbáljunk bevonni a rendezésbe. Soha nem lehet cél a megszégyenítés, mert akkor a sértő felet védekezésre kényszerítjük és ő minden erejével saját álláspontját fogja igazolni és nem lesz képes kilépni bűnös állapotából.
Befejezésül még egy gondolat: sokszor éppen én vagyok a másik oldalon, azaz én bántok meg valakit és a másik ember próbál engem jobb belátásra bírni. Ilyenkor észre kell vennem az ő jószándékát. Érdemes mielőbb belátnom, hogy hibáztam és megbékélnem embertársammal.
Ha az egyik oldalon a gyógyító szeretet, a másikon pedig a megbánás van, akkor meg fog születni a kiengesztelődés, a megbékélés.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus! Adj türelmet és szelídséget a szülőknek és a tanároknak, hogy gyermekeiket és tanítványaikat intő szóval figyelmeztessék a helyes útra! Segíts engem, hogy igazi barátsággal, testvéri szeretettel közeledjek minden emberhez! Kellő tapintattal és jószándékkal figyelmeztessem embertársaimat hibáikra. Segíts, hogy ne feledkezzek el imádkozni értük, megtérésükért! Adj nekem alázatot, amikor mások figyelmeztetnek engem és adj erőt, hogy megváltozzak! Szüntess meg minden békétlenséget és viszálykodást közösségünkben, hogy testvéri szeretetben éljünk egymással!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200906.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. szeptember 4., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. szeptember 05. szombat

2020. szeptember 5. – Szombat

Evangélium

Amikor Jézus Galileában tanított, az egyik szombaton vetések között járt. Tanítványai tépdesni kezdték a kalászokat, és kezükkel morzsolgatva eszegették. Néhány farizeus rájuk szólt: „Miért tesztek olyant, ami szombaton tilos?"
Jézus válaszolt nekik: „Nem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt éhezett? Bement az Isten házába, fogta a szent kenyereket, evett, és adott belőlük a többieknek is; pedig azokat csak a papoknak lett volna szabad megenniük." Majd hozzátette: „Az Emberfia ura a szombatnak is."
Lk 6,1-5

Elmélkedés

Mit jelent a szombat megtartása? Miért fontos ez a heti pihenőnap? Mi Isten szándéka azzal, hogy ezen a napon tilos munkát végezni? Ezek a kérdések a zsidó vallásgyakorlatra vonatkoznak, de ugyanúgy érvényesek a keresztények számára a vasárnap tekintetében. A vasárnap az Úr napja, a feltámadás napja, amely napon nem végzünk sem fizikai, sem szellemi munkát, hanem ezt a napot az istentiszteleten, a szentmisén való részvételnek és a családi, baráti kapcsolatok ápolásának szenteljük. Jézus korában a szombat elkülönített, védett nap volt. A zsidó gondolkodás szerint miután Isten megteremtette az egész világot és az embert, a hetedik napon megpihent munkája végeztével. A teremtő Isten munkáját és pihenését utánozva az ember hat napon át dolgozik, munkájával mintegy folytatja, amit a Teremtő megkezdett, majd pedig egy napot pihen, tartózkodik a munkavégzéstől.
A mai evangéliumban a farizeusok elítélik, helytelennek tartják Jézus tanítványainak cselekedetét, akik éppen egy búzamező mellett elhaladva letépnek néhány kalászt és annak magjait megeszik. A farizeusok szerint ez már munkának minősül, tehát szombaton nem volna szabad ilyet tenni. Vélekedésükben erős túlzást érzünk. Máskor meg azon méltatlankodnak, hogy Jézus szombaton gyógyít. Ebben is érezzük a túlzást.
Az Emberfia ura a szombatnak is – mondja Jézus. Azt akarja ezzel kifejezni, hogy a farizeusok eltorzítják a törvényeket, ő viszont Isten akaratának megfelelőn értelmezi azokat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! A te nevedben gyűlünk össze a templomban, hogy szavadat hallgassuk és részesedjünk áldozatodban. Együtt keressük az Isten országát és közösen építjük azt. Örömhíred alakítson minket élő közösséggé, amely hirdeti tanításodat. Örömhíred minden emberhez szól, ezért nem csupán annak befogadására törekszünk, hanem annak továbbadására is. Adj nekünk buzgóságot, hogy országod lelkes munkásai legyünk! Az üdvösséget Isten kegyelméből és irgalmából nyerjük el, de tudjuk, hogy nekünk is tennünk kell érte. Nevelj minket az engedelmességre és a szeretet gyakorlására!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200905.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. szeptember 3., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. szeptember 04. péntek

2020. szeptember 4. – Péntek

Evangélium

Egy alkalommal a farizeusok és írástudók így szóltak Jézushoz: János tanítványai gyakran böjtölnek és imádkoznak, és ugyanígy a farizeusok tanítványai is; a tieid azonban csak esznek-isznak. Jézus így felelt nekik: Csak nem foghatjátok böjtre a násznépet, amíg vele van a vőlegény? Eljön az idő, amikor elviszik a vőlegényt: akkor majd böjtölnek. Példabeszédet is mondott nekik: Senki sem hasít ki új ruhából foltot, hogy ócska ruhára tegye. Hiszen így az újat is elszakítja, és az ócska ruhára sem illik az új folt. Senki sem tölt új bort régi tömlőkbe, mert az új bor szétszakítja a tömlőket; a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőbe való: akkor mindkettő megmarad. Aki óbort iszik, nem kívánja az újat, mert azt mondja: Jobb az óbor.
Lk 5,33-39

Elmélkedés

A böjt vagy az étkezés a fontosabb? Mikor kell böjtölni és mikor nem? A böjt régen is és napjainkban is mind a zsidó vallásosság, mind a keresztény gyakorlat szerint egyike a legfontosabb vallási kötelességeknek az imádkozás és az alamizsnálkodás, tehát az adakozás mellett. Az evangélium szerint egyes farizeusok nehezményezik, hogy miközben ők is és Keresztelő János tanítványai is megtartják a böjti szokásokat, addig Jézus tanítványaitól nem látják ugyanezt. Felvetésükre Jézus egyszerű magyarázatot ad: van ideje a böjtnek, de most nem ez az idő van. Megvan az ideje a szomorúságnak, a gyásznak és a sírásnak, de most nem ennek van az ideje. Amíg ő itt van a világban, addig az öröm ideje van.
Az általa hozott új korszak és az üdvtörténet új időszaka szemléltetésére Jézus az új ruháról és az új borról beszél. A bibliai hagyományban az „új" egyrészt azt jelenti, ami fiatal, azaz időben új, másrészt arra vonatkozik, ami természetében új, minőségileg jobb, mint a korábbiak. Ehhez párosul még az is, hogy minden új dolog szent, azaz például az újszülöttek vagy a termés zsengéje Istennek van szentelve, hiszen minden Istennek köszönheti létezését, életét.
Jézus tanítása azért nevezhető újnak, mert különbözik az ószövetségi tanítástól. A mózesi törvény lényegi tartalma megmarad, de meg kell újulnia és ezt a megújulást, ezt az új lelkületet szorgalmazza Jézus.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Látjuk és elismerjük, hogy a világban, az Egyházban és bennünk egyaránt jelen van a jó és a rossz. Isten és a sátán küzd a lelkünkért, örök sorsunkért. Segíts, hogy minden helyzetben felismerjük és elutasítsuk a gonosz kísértéseit! Növeld bennünk az életszentség vágyát, hogy készek legyünk engedelmeskedni neked, teljesíteni akaratodat! Gyarlóságunk, esendőségünk és bűnre hajló emberi természetünk ellenére is hozzád tartozunk, és tanításod szerint akarunk élni. Segítsen minket a te kegyelmed és irgalmad az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200904.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. szeptember 2., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. szeptember 03. csütörtök

2020. szeptember 3. – Csütörtök

Evangélium

Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy vigye kissé beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet. Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra." „Mester – válaszolta Simon –, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót." Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy jöjjenek és segítsenek. Azok odamentek, és úgy megtöltötték mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt. Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok." A szerencsés halfogás láttán ugyanis társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött Simonba: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel." Erre partra vonták hajóikat, és mindenüket elhagyva követték Jézust.
Lk 5,1-11

Elmélkedés

Mi volt Jézus szándéka a csodálatos halfogással? Miért tette ezt a csodát? Ez a kérdés merül fel bennünk a mai evangélium elbeszélését olvasva. Itt most nem tart senkit megszállva a gonosz, mint az ördögűzések esetében. Itt most nem gyötör senkit a testi betegség, a lepra, a vakság, a némaság, a bénultság vagy más nyomorúság, mint a csodás gyógyítások esetében. Itt most senkit nem érintett meg a halál, mint Lázár, Jairus tizenkét éves leánya és a naimi özvegyasszony egyetlen fia esetében, akiket Jézus feltámasztott a halálból. Miért tesz Jézus mégis csodát? Mire volt jó ez a halfogás?
A történet kezdetén csak Péter neve kerül említésre a halászó tanítványok közül, a végére azonban megtudjuk, hogy Jakab és János voltak a társai, továbbá mások is, akik végül szintén segítettek. Jézus felszólítására Péter első pillanatban vonakodni látszik, de a következő pillanatban már kifejezi készségét a parancs teljesítésére. Képzeljük magunkat az ő helyébe! Kivetjük a hálót, bevonjuk, de nem fogunk semmit. Kissé tovább evezünk, újra kivetjük a hálót, de az ismét üres. És ez így megy egész éjszaka, a munkának nincs eredménye. Péterhez hasonlóan mi is csalódottak lennénk ebben a helyzetben. És persze fáradtak, ezért pihenni szeretnénk, semmi kedvünk nem volna ahhoz, hogy még egyszer kievezzünk. Ha nem Jézus, hanem bárki más kérte volna Pétertől azt, hogy evezzen ki újra a vízre és vesse ki még egyszer a hálót, azt egy laza kézmozdulattal elküldte volna az apostol. Csak azért teljesítette a kérést, mert Jézus szájából hangzott el.
Jézus azt bizonyítja cselekedetével, hogy amikor az ember csalódott és elkerüli a siker, ő akkor is tud segíteni. Megteszem-e feltétlen engedelmességgel, amit tőlem kér?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, az irgalmasság Istene, könyörülj rajtunk, bűnösökön. Taníts meg bennünket a könyörületre és a megbocsátásra. Ne engedd, hogy hasonlóak legyünk a könyörtelen szolgához, aki nem követte ura irgalmasságát. Emlékeztess minket arra, hogy gyengeségeink miatt milyen sokszor esünk el életünk rögös útján. Szítsd fel szívünkben a megbocsátást és a segítő szándékot botladozó testvéreink iránt. Add meg nekünk az irgalom lelkét, hogy akaratod szerint kovásza legyünk eljövendő országodnak.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200903.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. szeptember 1., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. szeptember 02. szerda

2020. szeptember 2. – Szerda

Evangélium

Kafarnaumi tartózkodása idején Jézus a zsinagógából jövet betért Simon (Péter) házába. Simon anyósa éppen magas lázban szenvedett. Mindjárt szóltak is neki az érdekében. Jézus a beteg fölé hajolt, parancsolt a láznak, és a láz megszűnt. A beteg azonnal fölkelt, és szolgált nekik. Napnyugtakor mindnyájan odavitték Jézushoz a betegeket, akik különféle bajokban szenvedtek. Mindegyikre rátette kezét, és meggyógyította őket. Sokakból gonosz lelkek mentek ki, és ezt kiáltozták: „Te vagy az Isten Fia!" Jézus azonban rájuk parancsolt, és nem engedte, hogy beszéljenek; azok ugyanis tudták, hogy ő a Krisztus. Amikor megvirradt, Jézus kiment egy magányos helyre; a népsokaság pedig keresésére indult, és meg is találta. Tartóztatták, hogy ne menjen el tőlük. Jézus azonban így válaszolt: „Más városoknak is hirdetnem kell Isten országának evangéliumát, mert ez a küldetésem." Azután folytatta tanítását Galilea zsinagógáiban.
Lk 4,38-44

Elmélkedés

A mai evangélium megerősít minket abban, hogy bármikor fordulhatunk Jézushoz a kéréseinkkel. Bármikor is kértek tőle tanácsot a tanítványok, ő mindig készséggel tanította őket. Soha nem mondta azt, hogy most nincs ideje vagy nincs fogadóórája. Ha pedig betegeket hoztak hozzá, akkor senkit sem utasított el. Nem mondta azt, hogy éppen nincs rendelési idő, sem azt, hogy elfogyott kezéből a gyógyító erő, az áldás. Bőkezűség és nagylelkűség jellemezte, valahányszor nyugtató, iránymutató szavára vagy gyógyító érintésére volt szükség. Nem akarta elkerülni a népet, mindig rendelkezésére állt az őt keresőknek, de volt ideje arra is, hogy rendszeresen félrevonuljon és az Atyával legyen. Senki nem csalódott, aki Jézus segítségét kérte. Senki nem távozott tőle úgy, hogy ne teljesült volna vágya, ha azt valóban hittel és bizalommal kérte. Nyitott karokkal és nyitott szívvel fogadott mindenkit. Azokra is figyelt, akik abban az időben a társadalom peremén éltek, a gyerekekre, a betegekre, a megszállottakra, a szegényekre, a bűnösökre.
Jézus soha nem fáradt annyira, hogy ne fogadná szívesen az embereket. Mindez nagy bátorságot ébreszt bennünk. Forduljunk hozzá, bármiben hiányt szenvedünk, mert nagylelkűségének nincs határa! Forduljunk hozzá, ha bűnösök vagyunk, mert irgalmasságának, megbocsátásának nincs határa!
© Horváth István Sándor


Imádság

Köszönöm, Uram, hogy te vagy Krisztus, az élő Isten Fia, az Üdvözítő, aki új életet ajándékozol mindannyiunknak. Uram, sokszor nem értem terveidet, céljaidat, eszközeidet vagy az eseményeket, amelyek megtörténnek veled, velem, velünk, körülöttünk. De tudom, hogy a te útjaid nem a mi útjaink. Küldd el a Szentlelket, hogy általa megérthessük, megérezhessük a kereszt titkát, üdvösségre és új életre szülő tervedet, és hogy a Lélek bölcsessége által felismerhessük életünkben tőled kapott keresztünket, amelyet az ő erejével akarunk hordozni. Add, hogy megláthassuk, megpróbáltatásaink növekedésünkre szolgálnak, és így örvendezhessünk a belőlük fakadó gyümölcsöknek.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200902.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 31., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. szeptember 01. kedd

2020. szeptember 1. – Kedd

Evangélium

Jézus egyszer lement Kafarnaumba, Galilea egyik városába, és szombaton ott tanított. Tanítása ámulatba ejtett mindenkit, mert szavának hatalma volt. Volt ott a zsinagógában egy tisztátalan lélektől megszállt ember, aki így kiáltozott: „El innen! Mi dolgunk veled, názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elveszíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje." Jézus ráparancsolt: „Némulj el, és menj ki belőle!" Erre az ördög a földre sújtotta az embert, és kiment belőle, anélkül, hogy bajt okozott volna neki. Csodálkozás fogta el valamennyiüket, és egymás közt ezt mondogatták: „Mi ez? Akkora hatalommal és erővel parancsol a tisztátalan lelkeknek, hogy kimennek a megszállottakból." Ennek híre elterjedt az egész környéken.
Lk 4,31-37

Elmélkedés

Jézus tanítását, szavát naponta olvassuk, hallgatjuk. Mi a válaszunk Isten szavára? Milyen érzéseket keltenek bennünk a hallottak? Milyen cselekedetekre ösztönöz bennünket az a tanítás, amit az Úr elénk tár? Hallgathatom őt közömbösen, kételkedve vagy elutasítóan, de a hit engedelmességével is figyelhetek rá.
A mai evangéliumi rész azzal kezdődik, hogy Jézus tanít, és amit mond, ámulattal tölti el hallgatóságát. Jézus szavaiból olyan erő, olyan hatalom sugárzott, amilyennel sem korának tanítói, sem más ember nem rendelkezett. Az ószövetségi idők prófétái Isten megbízásából beszéltek, ezért amikor megkezdték tanításukat, akkor ezt mindjárt az elején közölték is a néppel. Azt hirdetik, amit Isten üzen általuk, és sosem a maguk gondolatait közlik. A rabbik, a tanítók elmondták saját véleményüket a törvényekről, de állításaikat mindig más bölcsek mondásaival igyekeztek alátámasztani.
Jézus úgy beszél, hogy nincs szüksége mások megerősítésére. Hangjából hitelesség, szavából az igazság sugárzik. Ezt a különleges erőt hamar megérzik az emberek, aminek az lesz a következménye, hogy egyre többen jönnek hozzá. Jézus szava szabadító erejű. Gyógyító szava megszabadít a betegségtől, a testi nyomorúságtól. Ellentmondást nem tűrő parancsa megszabadítja a gonosz befolyásától a megszállottakat. Megbocsátó, lelket gyógyító szava megszabadítja a bűntől a bűnösöket. Jézus szabadító szava nekem is szól.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyám! Adj nekem önfeláldozó, szelíd szívet, mint a te egyszülött Fiadnak. Add, hogy minden élethelyzetben ki tudjam mondani: Legyen meg a te akaratod! Jézus, köszönöm, hogy előttem jártál az úton, és megmutattad, hogyan lehet Istennek tetsző, tiszta, szent életet élni. Adj nekem erőt és alázatot az engedelmességhez! Szentlélek, jöjj, és taníts, hogy Isten dicsőségére éljek, az ő akaratát cselekedve, mindenkor hitben és alázatban. Köszönöm, Uram, irgalmadat, jóságodat. Segíts, hogy mindig felismerjem akaratodat és a te lelkületeddel szolgálhassak másoknak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200901.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. augusztus 30., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. augusztus 31. hétfő

2020. augusztus 31. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben Jézus elment Názáretbe, ahol (egykor) nevelkedett. Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez volt írva: „Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, s hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje." Összetekerte az írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: „Ma beteljesedett az írás, amelyet az imént hallottatok." Mindenki helyeselt neki, és csodálkozott a fönséges szavakon, amelyek ajkáról fakadtak. „De hát nem József fia ez?" – kérdezgették.
Ekkor így szólt hozzájuk: „Biztosan ezt a mondást szegezitek majd nekem: „Orvos, gyógyítsd önmagadat! A nagy tetteket, amelyeket – mint hallottuk – Kafarnaumban végbevittél, tedd meg a hazádban is!" Majd így folytatta: „Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában. Igazán mondom nektek, sok özvegy élt Izraelben Illés idejében, amikor az ég három évre és hat hónapra bezárult, úgyhogy nagy éhínség támadt az egész földön. De közülük egyikhez sem kapott Illés küldetést, csak a szidoni Cáreftában élő özvegyasszonyhoz. Ugyanígy Elizeus próféta korában is sok leprás élt Izraelben, s egyikük sem tisztult meg, csak a szíriai Námán." Ezt hallva, a zsinagógában mind haragra gerjedtek. Felugrottak, kiűzték őt a városon kívülre, és fölvezették arra a hegyre, amelyen városuk épült, a szakadék szélére, hogy letaszítsák. De ő áthaladt közöttük, és eltávozott.
Lk 4,16-30

Elmélkedés

A zsidó szokások szerint Jézus szombatonként részt vett a zsinagógában az istentiszteleten. Egy ilyen alkalomról olvasunk a mai evangéliumban, amely Názáretben játszódik. Ebben a városban töltötte gyermekkorát és ifjúságának éveit, tehát az itt élők jól ismerték őt és családját. Miután Jézus felolvassa a kiválasztott részt, elkezdi tanítását. A názáretiek figyelnek rá, mert hallottak már csodáiról. Lukács evangélista olyannak érzékelteti a légkört, mintha nem is tanítására volnának elsősorban kíváncsiak, hanem csodát, rendkívüli jelet várnak tőle, Jézus pedig megérzi ezeket az elvárásokat.
Az Úr szavai ellenállást váltanak ki a hallgatóságból, állásfoglalásra készteti a jelenlévőket. Ellenségeskedésük végül odáig jut, hogy meg akarják őt ölni. Most kiderül, hogy ki veszi komolyan szavait, ki akarja követni őt, illetve kik fordulnak el tőle. Minket is ilyen helyzetbe állít számos esetben a mi Urunk. Nem bólogathatunk nagyokat a szép szavak hallatán, hanem életünkben meg kell azokat valósítanunk. Ilyenkor kiderül, hogy készek vagyunk-e elkötelezni magunkat Jézus követésére.
Jézus beszédének lényege az, hogy örömhírt hozott, amely mindenkinek szól, különösen is a szegényeknek. A gazdagok különféle kiváltságok megszerzésére törekszenek, hogy életük minél biztonságosabb és boldogabb legyen. A lélek nyugalmát és az élet boldogságát adó örömhír viszont mindenkinek szól.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, add, hogy megértsük: a szolgáló szeretet nagyobb hatalom minden földi hatalomnál. Add, hogy szembe tudjunk nézni kudarcainkkal, és megértsük: életünkből nem hiányozhat soha a kereszt, amelynek vállalásából számunkra is élet fakad. Add, hogy tudjuk vállalni mindig a jövőt! Add, hogy tudjuk elfogadni és igazán életre nevelni a gyermekeket: tudjunk különbséget tenni igazi értékek és látszat-javak között. Add, hogy egymást elfogadó, egymásnak szolgálni képes, jövőt vállalni tudó emberek lehessünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200831.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum