2020. március 7., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. március 08. vasárnap

2020. március 8. – Nagyböjt 2. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben: Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és (ennek) testvérét Jánost, s külön velük fölment egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük: az arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény. És íme, megjelent nekik Mózes és Illés: Jézussal beszélgettek. Ekkor Péter így szólt Jézushoz: „Uram, jó nekünk itt lennünk! Ha akarod, felállítok itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!" Még beszélt, amikor íme, fényes felhő borította be őket, és a felhőből egy hang hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!" Ennek hallatára a tanítványok földre borultak és nagyon megrémültek. De Jézus odament hozzájuk, megérintette őket, és ezt mondta: „Keljetek fel, és ne féljetek!" Amikor szemüket fölemelték, nem láttak mást, csak Jézust egymagát. A hegyről lejövet Jézus a lelkükre kötötte: „Senkinek se szóljatok a látomásról, míg az Emberfia a holtak közül fel nem támad!"
Mt 17,1-9

Elmélkedés

Megmutatta dicsőségét
Nagyböjt 2. vasárnapján Jézus színeváltozásáról olvasunk az evangéliumban. A mi Urunk a három kiválasztott apostol, Péter, Jakab és János társaságában felmegy a hegyre. Mire felérnek, beesteledik. Jézus kissé félrevonul, imádkozik. Aztán hirtelen arra lesz figyelmes a három apostol, hogy nagy fényesség támad, amely nem egyszerűen körülveszi őt, hanem belőle árad a fény, a világosság. Lukács evangélista kifejezetten megemlíti, hogy ez az átváltozás, ez a ragyogás akkor jött létre, amikor Jézus imádkozott. Ezt írja: „Miközben imádkozott, arcának színe elváltozott, a ruházata fehér lett és fényben sugárzó" (Lk 9,29). Imádkozás közben Jézus olyan közel kerül az Atyához, olyannyira áthatja őt az Atya jelenléte, hogy az isteni dicsőség sugárzik belőle, mégpedig az emberek számára látható módon. A művészeti alkotásokon sok esetben úgy ábrázolják ezt a jelenetet, hogy Jézus kissé felemelkedik a földről, így beszélget Mózessel és Illéssel. Ebben a felemelkedésben nincs túlzás, ténylegesen is megtörténhetett, ugyanakkor jelképes is. Jézus felette áll a természeti törvényeknek, felülemelkedik a földi élet korlátain, felette áll az életnek és halálnak, felette áll az időnek. Isten örök dicsősége ragyog rá és sugárzik belőle. Ugyanez a dicsőség fog majd sugározni belőle, amikor feltámadása után megjelenik tanítványainak. A színeváltozás eseménye felébreszti bennünk a vágyat, hogy mi is meglássuk az Úr isteni dicsőségét és feltámadásunk után eljussunk az ő dicsőséges országába, a mennybe.
Szeretnék még elmondani egy történetet, ami a jócselekedetekre ösztönöz minket. Tudjuk, hogy a nagyböjtben a böjt és az imádság mellett ezt ajánlja figyelmünkbe az Egyház. Jócselekedeteinknek ugyan sok esetben nem látjuk azonnal a hatását, de később biztosan beérik annak gyümölcse.
Egy pénteki napon, a tanítás után egy elsős gimnazista fiú összepakolta mindenét az iskolában. Valamennyi könyvét és tanszerét, minden felszerelését összeszedte, hogy hazavigye, még azokat a dolgait is, amire a következő hetekben szüksége volt, s amit nem szoktak hazavinni hétvégére a tanulók. Egyik társa figyelte ténykedését és magában tűnődött: Miért visz mindent haza a hétvégére? Kíváncsi volt, ezért utána indult. Látta, hogy az udvaron nekiszaladtak a többiek. A könyvek, amik nem fértek el a táskájában és a kezében vitte őket, szanaszét repültek, a szemüvege szintén. A társa odasietett és segített neki összeszedni mindent a földről, majd pedig elkísérte hazáig. Így kezdődött a barátságuk. Évekkel később, amikor befejezték az iskolát, az érettségi után ezt a fiút kérte fel az iskola a ballagási beszéd megtartására, mert ő volt a legjobb tanuló. Nem beszélt az ezernyi élményről, hanem csak egyetlen dologról, amit ebben az iskolában a legértékesebb ajándékként kapott az évek során: a barátságról. Felidézte, hogy elsős korában egyszer nagyon maga alatt volt, nehezen ment a tanulás, ezért ott akarta hagyni az iskolát. Odahaza is gondjai voltak, haragban volt a családtagjaival, ezért meg akart szökni otthonról. Egy nap össze is pakolta mindenét, de akkor találkozott valakivel, aki segített neki, jószándékkal közeledett hozzá és ez a találkozás, ez a kezdődő barátság azonnal megváltoztatta tervét, tovább folytatta tanulmányait az iskolában és a családjával is kibékült. A történet tanulsága: Nem tudhatjuk, hogy egy-egy cselekedetünk, egyetlen jó szavunk valakihez, milyen hatással lesz rá, hogyan alakítja az ő sorsát, életét. A mai nagyböjti vasárnapon ezt a gondolatot vigyük magunkkal: Tegyél jót mindig!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyánk! Megerősít minket a te tanúságtételed. Hisszük, hogy Jézus a te szeretett Fiad, ezért őt hallgatjuk és őt követjük! Felvesszük újra életünk keresztjét és elindulunk Jézussal! Nem csupán arra gondolunk, hogy életünk végén a halál vár minket, hanem távolabb nézünk, hiszünk a feltámadásban, hiszünk az örök életben. Életünk leggyengébb pillanata az, amikor meghalunk. De könnyebb erre a pillanatra felkészülnünk annak tudatában, hogy a halál után a te kegyelmedből új életre támadunk. Hisszük, hogy te vagy lelkünk gyógyítója. Hisszük, hogy a mennyországba, az örök boldogságba hívsz minket. Légy irgalmas hozzánk, és add meg nekünk a bűnbocsánat tiszta örömét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200308.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. március 6., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. március 07. szombat

2020. március 7. – Szombat

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Hallottátok a (régi) parancsot: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! Én pedig ezt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszakra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!"
Mt 5,43-48

Elmélkedés

A hegyi beszéd egyik legnehezebb részét olvassuk a mai evangéliumban, amely egyesek részéről megütközést, értetlenséget vagy akár ellenkezést vált ki. E helyen Jézus az ellenség iránti szeretetet úgy nevezi meg, mint amely magatartás egyrészt megkülönbözteti a hozzá tartozókat másoktól, másrészt ez a tökéletesség elérendő célja. Korának általános felfogásából indul ki, amely természetesnek tartja a felebarát szeretetét és megengedi az ellenség gyűlöletét. Jézus tanítása szembehelyezkedik a korabeli közfelfogással és egészen új szemléletet kíván. Ezt mondja: „Szeressétek ellenségeiteket!"
Nem a jézusi új parancs elleni lázadás jeleként, hanem annak megértése szándékával tegyük fel a kérdést: Miért kell nekünk ezt megtennünk? Miért szeressük ellenségeinket? Korábban, az imádkozással kapcsolatban Jézus már világossá tette, hogy tanítványai úgy tekintsenek Istenre, mint az ő mennyei Atyjukra, és így is szólítsák meg őt imádságukban. Most erre az Atya és gyermeki viszonyra hivatkozik. Azért tegyék ezt meg az ő tanítványai, hogy gyermekei legyenek a mennyei Atyának. Ha az Atya jósággal tekint minden emberre, akkor nekem, az ő gyermekének ugyanilyen jósággal kell tekintenem mindenkire, tehát nem csak azokra, akiktől jót várhatok, hanem azokra is, akik gyűlölnek. Törekedjünk a szeretet gyakorlására mindenki felé!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! A bűn elszakít bennünket tőled és az Egyház közösségétől. A bűnöktől való szabadulást egyedül te adhatod meg nekünk. Lelkünk bűneitől nem szabadulhatunk meg saját erőnkből. Ha bűnbánatot tartunk és a szentgyónásban megvalljuk bűneinket, ez a cselekedet annak a kifejezése, hogy szeretnénk helyreállítani a megsértett kapcsolatot veled, a mi irgalmas Atyánkkal és az Egyház közösségével. Amikor bocsánatot nyerünk vétkeinkre, te visszafogadsz bennünket a szeretet közösségébe. Urunk, megvalljuk bűneinket, és alázattal fordulunk hozzád: bocsáss meg nekünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200307.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. március 5., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. március 06. péntek

2020. március 6. – Péntek

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj!" Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: „Te esztelen!", méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: „Te istentelen!", méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak azután térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat! Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.
Mt 5,20-26

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézusnak néhány olyan mondását olvassuk, amelyekkel a vallásosság magasabb szintjére hív. Először az ószövetségi törvényt és annak farizeusi magyarázatát idézi, majd pedig elmondja a saját értelmezését. Azt kéri tanítványaitól és tőlünk, hogy ne elégedjünk meg azzal, amit elértünk a lelki fejlődés útján, hanem törekedjünk egy magasabb szintre lépni.
A nagyböjti idő minden évben éppen arra ad lehetőséget, hogy megvizsgáljuk vallásosságunkat, felmérjük azt, hogy milyen szinten vagyunk. Helyes, ha ehhez az önvizsgálathoz, komoly lelkiismeretvizsgálathoz sok-sok imádkozás kapcsolódik, azaz Isten jelenlétében akarjuk formálni életünket. Tulajdonképpen nem arról van itt szó, hogy nekünk kellene eldönteni, hogy mi helyes, illetve helytelen vallásos magatartásunkban, mit kell magunktól eltávolítani és mit kell megerősíteni, hanem mindezt Istenre kell bíznunk. Tehát ne önmagunkat igyekezzünk megjavítani, hanem engedjük, hogy Isten vezessen, alakítson bennünket.
Ebben a folyamatban ne az legyen az alaphelyzetem, hogy majd a végtelen hatalmú Isten az ő határtalan erejével átalakít engem. Inkább arra érdemes gondolnom, hogy ő az én jóságos Atyám én pedig az ő gyermeke vagyok. Ő fog engem, gyermekét atyai szeretetével nevelni, formálni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Segíts, hogy ne az emberi szenvedélyek, az érzelmek vagy az ösztönök uralkodjanak rajtam, hanem a te szelíd uralmad valósuljon meg bennem! Ne a szokások, az emberi elvárások irányítsák életemet, hanem a te akaratod keresése és teljesítése. Te uralkodj bennem! Te irányítsd az életem! Te vezess az örök üdvösségre! Uram, jöjjön el a te országod!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200306.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. március 4., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. március 05. csütörtök

2020. március 5. – Csütörtök

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Kérjetek, és adnak nektek; keressetek, és találtok; zörgessetek, és ajtót nyitnak nektek. Mert aki kér, az kap; aki keres, az talál; aki zörget, annak ajtót nyitnak. Kicsoda az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér tőle? Vagy ha halat kér, ki ad kígyót neki? Ha tehát ti – bár rosszak vagytok – tudtok jót adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább jót ad a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik őt. Amit tehát akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez ugyanis a mózesi törvény és a próféták tanítása."
Mt 7,7-12

Elmélkedés

A mai evangéliumi részletet szívesen értelmezzük úgy, hogy az imádság egy fajtájára, a kérő imára vonatkozik. Ezek szerint nyugodtan fordulhatunk Istenhez kéréseinkkel, mert ő a mi gondoskodó mennyei Atyánk, aki meghallgat minket és megadja, amire szükségünk van. Ezt a megközelítést támasztja alá a szövegben a következő kijelentés: „mennyivel inkább jót ad a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik őt."
Egy másik lehetséges értelmezés szerint Jézusnak ez a tanítása az emberek közti kapcsolatokra értendő, ahogyan ez a következőből kitűnik: „Amit tehát akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!"
Mindkét megközelítés helyes és egyik sem zárja ki a másikat. És most jöjjön egy új gondolat az ima témájához: Ahogyan imádkozunk, olyanná válik az életünk. Amiért imádkozunk, az fog megvalósulni az életünkben. Amire imáinkban irányítjuk a törekvéseinket, gondolatainkat és figyelmünket, arra fogunk törekedni életünkben is. Ez pedig mind az Istennel, mind az emberekkel való kapcsolatainkra érvényes. Ezért érdemes elkezdeni egy kicsivel többet, egy picivel jobban imádkozni. Ezért érdemes Jézus lelkületével imádkozni. Az imádkozás formálja, alakítja életünket. Az imádkozás biztosítja az Istennel való folyamatos kapcsolatot. A nagyböjt az imában való megújulás ideje lehet számomra.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézusunk köszönjük, hogy megmutattad, mit vársz tőlünk. Te többet kívánsz tőlünk, mint elődeinktől. Kemények a szavaid, de csak hálát adhatunk nagy bizalmadért, mert parancsaid értünk, és nem ellenünk szólnak. Előtted kedvesebb a megbocsátás az oltárra helyezett áldozatnál, az igaz szó az esküvésnél. Segíts csírájában elfojtani a rosszat, segíts nem elnézőnek lennünk magunkkal szemben. Kemény a szavad, de hiszem, hogy jobb nekem bármely tagomat elveszteni, saját akaratomról egészen lemondani, ha az akadályoz az örök élet felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200305.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. március 3., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. március 04. szerda

2020. március 4. – Szerda

Evangélium

Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk: „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás."
Lk 11,29-32

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus felidézi hallgatóságának az ószövetségi időkből Jónás próféta alakját és történetét. Jónás azt a küldetést kapja Istentől, hogy menjen Ninive városába és hirdesse az embereknek a bűnbánatot, különben elpusztul a város. Korábban már megtanulhatta, hogy nem menekülhet el küldetése elől, nem futamodhat meg attól a feladattól, amivel Isten bízza meg őt. Isten a maga sajátos módszerével tanította meg őt ennek felismerésére. Vihart támasztott a tengeren, a hajóról Jónást a tengerbe dobják, elnyeli őt egy nagy hal, majd három nap múlva sértetlenül találja magát a tengerparton. Mindebből megtanulta, hogy nincs menekvés küldetése elől. Talán azt is megértette, hogy kapott Istentől egy második esélyt. Ezért megy, megteszi a hosszú utat és Ninivében elkezdi hirdetni, hogy elpusztul a város, hacsak meg nem térnek az emberek. Igehirdetése jel volt a niniveiek számára, akik bűnbánatot tartottak.
Isten minden korban az emberek megtérését és bűnbánatát kéri. És küld olyan embereket, akik figyelmeztető jelként lépnek fel, szólnak hozzánk. Most a nagyböjti időben érdemes meghallanom Isten nekem szóló figyelmeztetését. Érdemes elindulnom az irgalmas Isten felé, aki nem büntetni akar, hanem eltörli bűneimet és megtisztítja lelkemet.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te boldognak nevezted azokat, akik hallgatják az Isten szavát, hallgatnak téged. Nem csupán a szavak meghallgatásáról és a tanításnak való engedelmességről beszéltél, hanem arról, hogy ragaszkodjunk hozzád, aki számunkra a leghitelesebben közvetíted a mennyei Atya szavát és akaratát. Követődként akkor válunk Isten tanítványaivá, ha osztozunk életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban. Vezess minket, Urunk, az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200304.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. március 2., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. március 03. kedd

2020. március 3. – Kedd

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségtek, még mielőtt kérnétek őt. Ti tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
Mt 6,7-15

Elmélkedés

Jézus földi életének talán legfontosabb része volt az imádkozás, a mennyei Atyával való beszélgetés, kapcsolat. Az olyan lényeges események előtt, mint például az apostolok kiválasztása, félrevonul és imádkozik. Tanítványai nap mint nap látják, hogy Mesterük imádkozik, ezért egészen természetes az a kérésük, hogy tanítsa őket imádkozni, ahogyan ezt a mai evangélium bemutatja. Kérésükre Jézus elmondja a Mi Atyánk kezdetű imát, amelyet keresztény emberként egyedül vagy szertartásaink során a közösség tagjaként mondunk el azóta is. Az Úr imája az Egyház és a hívő emberek imája lett.
Az előzményekben egyébként Jézus arról adott tanítást, hogy amikor valaki imádkozik, akkor ne legyen szószaporító, ne legyen sokbeszédű. Az ima, amit ő tanít valóban röviden és tömörem foglalja össze mindazt, amivel emberként Istenhez fordulunk, fordulhatunk. Lényeges, hogy amikor imádkozunk, akkor ne lelketlenül mondjunk szavakat és mondatokat, mert akkor üres fecsegéssé válik cselekedetünk, amit valójában nem is lehet imának nevezni. Az sem ima, amikor valaki a maga érdemeit sorolja Istennek, aki amúgy is jól ismer minket, őt biztosan nem tudjuk megtéveszteni öndicsérő szavakkal.
Egy gyakorlati tanács: Imádkozásunkat érdemes a Mi Atyánk imával kezdeni. De ezzel nem tudtuk le a napi imát! Itt nem érdemes abbahagyni! Ezzel az imával belépünk az imádság légkörébe, ráhangolódunk az Istennel való beszélgetésre. Folytassuk az így kezdett beszélgetést saját szavainkkal!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk, hogy gyermekek és felnőttek egyre jobban megértsük: szükségünk van arra, hogy világos ismereteink legyenek, de csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200303.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. március 1., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. március 02. hétfő

2020. március 2. – Hétfő

Evangélium

Egy alkalommal Jézus az utolsó ítéletről beszélt tanítványainak: Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára. Azután a király így szól a jobbján állókhoz: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, és ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!"
Erre megkérdezik tőle az igazak: „Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enni adtunk volna neked, vagy szomjazni, hogy inni adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna, vagy ruhátlanul, hogy betakartunk volna téged? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogattunk volna?" Akkor a király így felel: „Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!" Ezután a balján állókhoz szól: „Távozzatok tőlem, ti, átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, és nem adtatok nekem enni; szomjas voltam, és nem adtatok inni; idegen voltam, és nem fogadtatok be; ruhátlan voltam, és nem takartatok be; beteg voltam és börtönben sínylődtem: és ti nem látogattatok meg engem!"
Erre ők is megkérdezik: „Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, és nem siettünk a segítségedre?" Ő pedig ezt feleli majd nekik: „Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebbek egyikével nem tettetek, velem nem tettétek!" Ezek akkor az örök büntetésre mennek, az igazak pedig az örök életre.
Mt 25,31-46

Elmélkedés

Jézusra jellemző módszer, hogy példabeszédeket alkalmaz mondanivalójának könnyebb megértése érdekében. Amikor például az Isten országáról tanít, akkor többféle hasonlatot is elmond ezzel kapcsolatban. Bizonyára emlékszünk a magvetőről vagy a földbe rejtett kincs megtalálásáról szóló példázatokra. A mai evangélium azonban, amely a végső ítéletet mutatja be, nem egy példabeszéd, nem egy tanulságokat hordozó kitalált történet, hanem Jézus látomása arról, hogyan fogja majd Isten, az igazságos bíró megítélni az embereket a földi életben végzett vagy éppen elmulasztott cselekedeteik alapján. Senkinek ne legyenek tehát kétségei, az ítélet úgy fog történni, ahogyan azt Jézus elmondta.
Az emberek kétfelé állíttatnak, tehát nem mindenkinek lesz ugyanaz a sorsa. Egyesek az üdvösségre, az örök életre jutnak, mert jócselekedeteikkel, az irgalmasság gyakorlásával ezt érdemlik. Mások viszont, akik elmulasztottak jót tenni szükséget szenvedő embertársaikkal, az örök kárhozatra jutnak.
A történetben talán az a legcsodálatosabb, hogy Isten előre megmondja, hogy mik lesznek az ítélkezés szempontjai és a jutalom vagy büntetés kérdésében sem árul zsákbamacskát. Pontosan tudjuk, hogy jócselekedeteink vagy mulasztásaink eredményeként mit kapunk. És pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy az igazak jutalmát, a mennyországot elnyerjük. Éljünk ennek megfelelően!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te küldetésed az volt, hogy tanítsd az embereket és csodáiddal megmutasd Isten irgalmát. Tanításod és csodáid, a te emberek iránti szeretetednek a jelei. Ugyanakkor az Atya iránti szeretetedet is megmutatod bennük, hiszen mindig neki engedelmeskedsz, az ő akaratát teljesíted. Segíts, hogy növekedjen bennem az emberek iránti szeretet és Isten felé is megmutassam szeretetem. Segíts minket, hogy szavaidban felismerjük az üdvösség örömhírét! Urunk, mutass nekünk utat az Atyához és vezess minket hozzá!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200302.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum