2020. november 7., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. november 08. vasárnap

2020. november 8. – Évközi 32. vasárnap

Evangélium

Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!" Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!" Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!" Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!" De ő így válaszolt: „Bizony mondom nektek, nem ismerlek titeket!" Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Mt 25,1-13

Elmélkedés

Egyszeri lehetőség
Mit üzennek nekünk az evangéliumban szereplő hajadonok? Azt, hogy éberen várakozzunk és mindig legyünk készen az Úrral való találkozásra. Ez az igazság, ez a gondolat egyre inkább előtérbe kerül, ahogyan az egyházi év végéhez közeledünk. Legyünk éberek, nehogy olaj nélkül, üres lámpával, üres kézzel, jócselekedetek nélkül álljunk, amikor az Úr megérkezik hozzánk. Nem fognak bennünket nyomasztani az evilági gondok és nem veszítjük el reményünket, ha bölcsen előrelátóak vagyunk, és állandóan gondolunk arra, hogy találkozni fogunk Istennel. Ennek a jövőbeni találkozásnak a reménye jelen életünkre is hatással van, azaz állandóan szemünk előtt tartjuk azt, hogy mit kell megtennünk üdvösségünkért, amely halálunk és feltámadásunk után vár ránk. Az örök életre való feltámadásban azok részesülnek, akik megőrizték a Krisztussal való közösséget. Akik hűségesek maradnak Krisztushoz, és éberen várják őt, azok előtt nem fog becsukódni a mennyország ajtaja. A belépőnek pedig az ember jócselekedetei számítanak, mindaz a szolgálat, amit önzetlenül végzünk másokért. Ezeket a jócselekedeteket jelképezi az olaj, amellyel a hajadonok egyik része rendelkezett, a másik fele viszont nem. Az olaj jelképezi továbbá imádságainkat, a kísértések visszautasítását és hűséges helytállásunkat az üldözések idején. Mindezeket nem lehet kölcsönadni másoknak, mert mindenki személyesen felel saját üdvösségéért. E személyes felelősségre utal, hogy az okosak nem tudnak olajat adni azoknak, akiknek nincs elegendő. Az emberi előrelátást és készületet, tehát a saját érdemeinket azonban soha nem szabad olyannyira túlhangsúlyoznunk, hogy közben elfeledkezzünk arról, hogy üdvösségünk egyúttal Isten kegyelmének az ajándéka számunkra. Üdvözülésünket a mi emberi igyekezetünk és az isteni szándék találkozása jelenti.
Az üdvösség várása gyakorlati dolog. Nem elég a Hiszekegyben megvallanunk, hogy Krisztus „újra eljön dicsőségben", hanem állandóan készen kell állnunk a vele való találkozásra. Az üdvösség várása és elfogadása személyes felelősség kérdése. Sem más emberek, sem Isten nem kényszerít bennünket. A mi törekvésünkön és jótetteinken múlik, hogy elnyerjük-e Istennek ezt a végtelen értékű, és mindenkinek felkínált ajándékát. Mindazok, akik felkészülten várakoztak, azonnal bemehettek a menyegzői házba, amely jelen esetben az örök élet üdvösségét jelképezi. Azok viszont, akik távollétük miatt lemaradtak az érkezésről, hiába próbáltak később bejutni.
Az élet egyszeri lehetőség. Egyetlen lehetőséget kaptunk Istentől, akinek létezésünket köszönhetjük. Az élet nem egy számítógépes játék, amiben mindenkinek három vagy több élete van. Aztán ha mind a hármat elvesztettük, akkor újraindítjuk a játékot, újabb három lehetőséggel. Itt nem lehet mindent elölről kezdeni. A születésünkkel ráléptünk egy útra és ennek az útnak vége lesz a halállal. És majd akkor elkezdődik egy új élet, de az természetesen nem a földi életünk megismétlése lesz, hanem az örök élet. A szabályokat Isten hozta mind a földi, mind az örök élet idejére. Nem szükséges ezeket megváltoztatni vagy módosítani, mert Isten szabályai jók. Legyünk meggyőződve arról, hogy Isten olyan szabályokat adott, amelyek megtartása a boldogságot, a boldog életet jelenti számunkra.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te meghívsz minket, hogy veled éljünk. Örülünk annak, hogy meghívottak vagyunk, mert a meghívás a te szereteted jele. Személyes felelősségünk, hogy mennyire vagyunk előrelátóak és felkészültek. Elismerem, hogy többször megkísért a könnyelműség és megfeledkezem arról, hogy rád várakozok. Ments meg engem ettől a felelőtlenségtől, hiszen ezzel üdvösségemet kockáztatnám. Adj nekem éber lelket, amely mindig készen áll a veled való találkozásra!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201108.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 6., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. november 07. szombat

2020. november 7. – Szombat

Evangélium

Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz: „Mondom nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket?
Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Hallották mindezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták őt. De Jézus kijelentette: „Ti igazaknak mutatjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri szíveteket. Ami ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség."
Lk 16,9-15

Elmélkedés

Az anyagi javakhoz való helyes viszonyra tanít minket Jézus a mai evangéliumban. Az adakozás, a szívből jövő nagylelkűség nem teszi szegénnyé azt, aki ad, hanem lelkiekben gazdagítja őt. Ezért nem kell félni soha az adakozástól! Még akkor sem, ha nem vagyunk tehetősek, nem vagyunk gazdagok! Mindig az a kérdés, hogy mi irányítja, mi uralja az életünket. Ha az anyagi javakban bízunk, akkor soha nem fogjuk észrevenni Isten gondoskodását.
A gazdag ember elveszíti szabadságát és könnyen a pénz, a vagyon rabjává válik. Minden gondolatát és cselekedetét az határozza meg, hogy miként tud magának még nagyobb vagyont szerezni. A tanulság egyértelmű: vagy a pénz rabjává válunk vagy szabadon Istennek szolgálunk.
Jézus ezt mondja: „Senki sem szolgálhat két úrnak." Aki Istennek szolgál, annak nem szabad szívét senki másnak odaadnia. A gonosz lélek szüntelenül azzal próbálkozik, hogy a maga szolgálatába állítsa az embereket. A kísértésnek engedve sokan eladják lelküket egy kis anyagi haszonért, egy jobb állásért vagy más előnyért. Az Istennek való szolgálat teljes odaadást kíván tőlünk. Őt hiába próbálnánk megtéveszteni azzal, hogy csak félig szolgálunk neki. A lelkiekben való kettős játék lelki tudathasadáshoz vezet, s a végén mindent, még üdvösségünket is elveszíthetjük. Merjük Istenre bízni egész életünket! Szolgáljunk neki teljes szívvel!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Add nekem kegyelmedet, hogy akkor is boldognak érezzem magam, ha hitem miatt szavakkal vagy cselekedetekkel bántanak. Egész életemmel téged akarlak szolgálni. Add nekem a hit ajándékát és a hithez való hűség kegyelmét! Növeld hitemet! Tudom, hogy hitből fakadó jócselekedeteimmel biztosíthatom üdvösségem. Tudom, hogy hitből fakadó imáimmal segíthetek másokat az üdvösség útján. Segíts, hogy tetteim és szavaim dicsőséget szerezzenek neked, aki mindenkit az örök életre hívsz.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201107.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 5., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. november 06. péntek

2020. november 6. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: „Egy gazdag ember előtt bevádolták intézőjét, hogy eltékozolja ura vagyonát. Erre ő magához hívatta és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot gazdálkodásodról, mert nem maradhatsz tovább intézőm. Az intéző így gondolkodott magában: Mitévő legyek, ha uram elveszi tőlem az intézőséget? Kapálni nem tudok, koldulni szégyellek. Tudom már, mit teszek, hogy befogadjanak az emberek házukba, ha gazdám elmozdít az intézőségből. Egyenként magához hívatta tehát urának adósait. Megkérdezte az elsőt: Mennyivel tartozol uramnak? Azt felelte: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd elő adósleveledet, ülj le hamar, és írj ötvenet. Aztán megkérdezett egy másikat: Te mennyivel tartozol? Száz véka búzával – hangzott a válasz. Fogd adósleveledet – mondta neki – és írj nyolcvanat. Az úr megdicsérte a hűtlen intézőt, hogy okosan járt el. Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál."
Lk 16,1-8

Elmélkedés

Első pillanatban úgy tűnik számunkra, hogy Jézus megdicséri azt az intézőt, aki csalással kárt okozott urának, de ilyen módon barátokat szerzett magának. A dicséret természetesen nem a csalásnak szól, hanem legfeljebb az előrelátásnak. Az intéző ugyanis nehéz helyzetében sem esik kétségbe, hanem előre tekint.
A történetet nehéz helyesen értelmezni, mégpedig éppen a dicséret miatt. Ha az adósságokat rögzítő iratok meghamisításáról van szó a történetben, akkor kétségtelenül csalás történt, ami elítélendő. De az is lehet, hogy nem erről van szó a példabeszédben. Egy szentírástudós felvetette azt a lehetőséget, hogy a hitelező és az adós közti ügyletből az intéző is kaphatott valamennyi jutalékot. Az intéző az úr vagyonát kezelte és az ő megbízásából különféle ügyleteket kötött. Ő tartotta nyilván az adósságokat és gondoskodott annak beszedéséről. Ezért a munkájáért jutalékot kaphatott megbízójától. Ha a történetben szereplő intéző erről a jutalékról, tehát az őt megillető összegről mondott le az adósok javára, és ezért írtak kevesebb mennyiséget az adóslevelekre, akkor semmiféle csalás nem történt. Mivel nem vagyok az ókori hitelezési gyakorlat szakértője, ezért nem tudom, hogy helyes-e ez a feltételezés, de ha igaz, akkor megoldást jelent ahhoz, hogy miért kapott dicséretet az intéző magatartásáért.
A vagyonnak az adja meg az értékét, ha az ember szétosztja azt és segíti vele a szegényeket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk! Te minden emberre úgy tekintesz, mint gyermekedre, még azokra is, akik önteltségükben nem hisznek benned vagy szembeszállnak veled. A szeretet isteni látásmódot kölcsönöz nekünk és arra indít, hogy a gyűlöletet és a bosszút űzzük ki szívünkből, és legyünk mindig készek a megbocsátásra. Miként te a megbocsátással új lehetőséget adsz a bűnösöknek, ugyanúgy mi is új lehetőséget akarunk adni a szeretet által azoknak, akikben talán pillanatnyilag felülkerekedett a rossz. Istenünk! A te jóságod képes legyőzni az emberi rosszat. Segíts minket, hogy minden emberi igazságtalanságot és gyűlöletet legyőzzünk a szeretet által!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent könyvben a jövő évi evangéliumi elmélkedések. Már megrendelhető az Evangélium365 webáruházban vagy az alábbi űrlapon. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha a böngésző esetleg mást jelez.
István atya - Horváth István Sándor
Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201106.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 4., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. november 05. csütörtök

2020. november 5. – Csütörtök, Szent Imre herceg

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.
Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok."
Lk 12,35-40

Elmélkedés

Szent Imre herceg ünnepén Jézus arra figyelmeztet minket az evangéliumban, hogy legyünk éberek, mert nem tudjuk, hogy mikor jön el a mi Urunk. Szent Imre herceget fiatalon, váratlanul érte a halál, de biztosan nem felkészületlenül, mert éber volt s tudta, hogy bármikor találkozhat az Úrral. Talán annak köszönhető ez, hogy nagy gondot fordítottak nevelésére. A trónörököshöz méltó királyi erények és a tudományok elsajátítása mellett nagy figyelmet szentelt a hitre és a lelki életre való nevelésre is tanítója, Szent Gellért püspök, akit Szent István király bízott meg fiának nevelésével, tanításával.
Minden emberi hivatás, legyen az egy orvosé, egy tanítóé, egy papé vagy házastársaké, megköveteli a feltétlen odaadottságot és hűséget. Gyógyítani, tanítani, lelkeket táplálni, családról gondoskodni olyan szolgálatot jelent, amit csak hűséggel szabad és érdemes végezni. Azzal a tudattal, hogy hűséggel akarok járni azon az úton, amit Isten jelölt ki számomra.
A vallásos ember ismeri az Istenhez és a hithez való hűséget is. Ezt azonban nem az emberi akarat oldaláról érdemes megközelítenünk, hanem onnan, hogy Isten hűséges az emberhez, hűséges az ember felé kinyilvánított szeretetéhez, és Isten adja nekünk az erőt, kegyelmet ahhoz, hogy hűségesek maradjunk hozzá és hitünkhöz.
Szent Imre herceg Istenhez való hűsége emlékeztessen minket arra, hogy éberen, felkészülten várjuk az Úrral való találkozást.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, add, hogy a Te akaratodat mindig készségesen teljesítsük, hogy Jézus bennünket is testvéreinek tekinthessen. E világ gondolatai nem a Te gondolataid, e világ útjai nem a Te útjaid. Add, hogy ebben a világban élve bátran vállalhassuk, hogy sokan ostobának tartanak minket, mert szeretnénk a Te útjaidon járni. Vezess bennünket a Te parancsaidnak útján, a hit útján végső célunk, a teljesség felé!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent könyvben a jövő évi evangéliumi elmélkedések. Már megrendelhető az Evangélium365 webáruházban vagy az alábbi űrlapon. Az űrlap biztonságos, akkor is, ha a böngésző esetleg mást jelez.
István atya - Horváth István Sándor
Szívem első gondolata 2021 rendelése űrlapon:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform

Evangélium365 webáruház:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/191
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201105.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 3., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. november 04. szerda

2020. november 4. – Szerda

Evangélium

Abban az időben, amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: „Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom. Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ engem, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: „Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni." Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene. Mert ha nem, követséget küld hozzá, amikor még messze van, és békét kér tőle. Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Lk 14,25-33

Elmélkedés

Talán sokan megütköznek azon, hogy a mai evangéliumban a gyűlölet szó szerepel. Ezt olvassuk: „Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom." Egyes bibliafordításokban a „gyűlölni" szó helyett a „kevésbé szeretni" kifejezés szerepel, amely minden bizonnyal közelebb áll ahhoz, amit Jézus mondani akart. Ennek fényében állíthatjuk, hogy az Úr mondanivalójának lényege az, hogy az Isten iránti szeretet az első számunkra, és ezután következik a szüleink, családtagjaink és embertársaink iránti szeretet. Nem az ő gyűlöletükre buzdít minket Jézus, hanem arra figyelmeztet, hogy az irántuk való szeretet nem előzheti meg az Isten iránti szeretetünket.
Ezután Jézus a kereszthordozásról, az ő követéséről beszél. Az Úr számára engedelmességet és áldozatot jelentett a kereszt. Engedelmeskedett a mennyei Atyának, az ő akaratát teljesítette. És a kereszten feláldozta magát minden ember megváltása érdekében.
A kereszthordozás, mint Krisztushoz tartozásunk jele, a mi számunkra is engedelmességet jelent. A keresztet felvenni azt jelenti, hogy keresem Isten akaratát. A keresztet hordozni azt jelenti, hogy az Isten által számomra kijelölt úton haladok. Az áldozat pedig azt jelenti, hogy életemet felajánlom Istennek.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te életutad és főként keresztutad azt tanítja nekünk, hogy nem kitalálnunk kell a szeretetet, hanem rá kell találnunk a szeretetre és rá kell lépnünk a szeretet útjára. Nem kitalálnunk kell azt, hogy miként szeressünk, hanem azt kell tennünk, amit te is cselekedtél: szeretetből odaadtad, felajánlottad magadat Istennek értünk, emberekért. Önként tetted ezt, szeretetből, ahogyan minket sem kényszerít semmilyen külső törvény. Erre egyedül a szeretet szívünkbe írt törvénye indít minket. Segíts minket, hogy ne csak szóval hirdessük a szeretet parancsát, hanem megtegyük mindazt, amit a szeretet törvénye kíván.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201104.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 2., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. november 03. kedd

2020. november 3. – Kedd

Evangélium

Jézus egyszer egy előkelő farizeus házában ebédelt. A vendégek közül megszólalt valaki: „Boldog, aki asztalhoz ülhet Isten országában". Jézus a következő példabeszéddel válaszolt: „Egy ember nagy lakomát rendezett. Sokakat meghívott. Amikor eljött a lakoma ideje, elküldte szolgáját, és ezt üzente a meghívottaknak: „Jöjjetek! Minden készen van." De azok sorra mentegetőzni kezdtek. Az első azt üzente: „Földet vettem. El kell mennem, hogy megnézzem. Kérlek, ments ki engem!" A másik azt mondta: „Öt iga ökröt vettem, ki kell próbálnom. Kérlek, ments ki engem!" Egy további így szólt: „Most nősültem, nem mehetek." A szolga hazatért, jelentette mindezt urának. A házigazda haragra lobbant. Meghagyta szolgájának: „Menj ki azonnal a város tereire és utcáira, és vezesd be ide a szegényeket, bénákat, vakokat, sántákat!" A szolga jelentette: „Uram, parancsodat teljesítettem, de még mindig van hely." Az úr akkor megparancsolta a szolgának: Menj ki az országutakra és a sövények mentére, és kényszeríts be mindenkit, hogy megteljék a házam! Mondom nektek: Senki sem ízleli meg lakomámat azok közül, akik hivatalosak voltak."
Lk 14,15-24

Elmélkedés

A bibliai időkben ugyanúgy, mint napjainkban a baráti kapcsolatok egyik legfőbb ismérve az, hogy kivel ülünk le egy asztalhoz. Kit hívunk meg egy étkezésre és kinek a meghívását fogadjuk el. A közös étkezések erősítik a közös értékeket vallók közti barátságot és elmélyítik az egymás iránti bizalmat.
A mai evangélium szerint Jézus egy ünnepi étkezésen vesz részt, amely során tanít. Tanításának témája a meghívás, illetve annak elutasítása. A példabeszéd szerint sokan kifogásokat keresnek, hogy ne kelljen részt venniük az ünnepségen. Egyesek egészen nevetséges dolgokat találnak ki, hogy távolmaradásukat igazolják. Egy újonnan vásárolt földet később is bármikor meg lehet nézni. A kifogásokat keresők számára valójában nincs mentség, hiszen a legnagyobb jóból zárják ki magukat. A történet szerint a vendéglátó végül a méltatlannak bizonyuló személyek helyett a társadalom kitaszítottait, a szegényeket és a betegeket hívja meg.
Jézus példabeszéde azt szemlélteti, hogy Isten meghívja az embereket az üdvösségre. A meghívás mindenkinek szól. Felelőtlenség volna részünkről visszautasítani ezt a szeretetteljes hívást, hiszen tudjuk, hogy mit veszíthetünk: örök üdvösségünket, örök boldogságunkat. A földi javakért odaadni az örökké tartó boldogságot a lehető legrosszabb döntés. Szabad akarattal dönthetünk örök sorsunkról. Fogadjuk el Isten hívását!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, te jól ismered szívünk szándékait és lelkünk érzéseit. Tudod, hogy vagyonunkban, földi kincseinkben vagy tebenned bízunk. Hisszük, hogy ez az irántad való bizalom és a te gondviselésedre való ráhagyatkozás tesz értékessé minden adományt. Hisszük, hogy te nem maradsz adósa senkinek és nem maradsz hálátlan egyetlen ember iránt sem. Hisszük, hogy ha nem is jutalmazol azonnal, az nem marad el. Adj nekünk bátorságot, hogy rád bízzuk életünket! Taníts minket nagylelkűségre!


Aktuális

Szívem első gondolata 2021 könyv rendelése:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSejVXAjPxxuDRk6x1xliVZHNS-SSejoXbnTomj6vOE_HhQLiQ/viewform
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201103.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. november 1., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. november 02. hétfő

2020. november 2. – Hétfő, Halottak napja

Evangélium

Egy alkalommal Jézus ezt mondta a zsidóknak:
„Bizony, mondom nektek: Aki hallgat az én tanításomra, és hisz abban, aki engem küldött, annak örök élete van, és nem sújtja őt az ítélet, mert már átment a halálból az életbe. Bizony, bizony mondom nektek: Eljön az óra – sőt már itt is van –, amikor a halottak meghallják az Isten Fiának szavát. Meghallják, és életre támadnak. Mert ahogyan az Atyának élete van önmagában, ugyanúgy megadta a Fiúnak is, hogy élete legyen önmagában. A Fiúnak hatalmat adott arra is, hogy ítéletet tartson, mert ő az Emberfia. Ne csodálkozzatok ezen! Eljön az óra, amikor a halottak meghallják az Isten Fiának szavát, és előjönnek sírjukból. Akik jót cselekedtek, feltámadnak és üdvözülnek; akik rosszat tettek, feltámadnak és elkárhoznak."
Jn 5,24-29

Elmélkedés

Halottak napján sokan kimennek a temetőbe. Gyertyát gyújtanak, virágokat, koszorúkat visznek. Talán nem csak közömbösen állnak elhunyt családtagjaik sírja mellett, hanem imádkoznak is. Néhány síremléken már megfakultak a nevek. Ahol pedig frissen vésettek vagy aranyozottak a betűk, ott valószínűleg még a sebek is frissek, még nem gyógyultak be. A temetők nyugalma elgondolkodtat bennünket: egyszer mi is ide fogunk kerülni. Életünket években, évtizedekben mérjük, de sosem tudhatjuk, hogy mikor jön el számunkra az utolsó nap. A temetők csendje történeteket mesél, az itt nyugvók élettörténetét. A sírköveken lévő nevek, vagy sok helyütt arcok eszünkbe juttatják ezeket az élettörténeteket. Azoknak a történetét, akik már nem ismerik a fájdalmat. Mi még magunkkal hordozzuk egy ideig az ő elvesztésük miatti fájdalmat.
A temetők csendjében kérdések járnak a fejünkben. Meddig fog tartani az életünk? Van-e élet a halál után? Valóban feltámadunk majd? Ha létezik a túlvilág, akkor hová jutunk? A kárhozatra vagy a mennybe?
A temetőkben világító ezernyi gyertya és mécses fénye talán reményt ébreszt bennünk. Egy parányi fény is képes legyőzni a sötétséget. A fény a feltámadást hirdeti. Eljön majd egyszer a mi számunkra is az a nap, amikor távozunk a földi életből. És el fog jönni az az óra is, amikor meghalljuk Isten Fiának szavát. Ez a szó új életre hív minket, az örök életre támaszt fel bennünket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyánk! Jézus feltámadása nyújtja nekünk a reményt, hogy mi is feltámadunk az örök életre. A halál könyörtelen tényével szembesülve könnyen azt gondolhatom, hogy az életnek ezzel vége. Te új életet adtál Fiadnak, Jézusnak, akit húsvétvasárnap hajnalra feltámasztottál. Hisszük, hogy új életet adsz majd nekünk is, amikor feltámasztasz minket az örök életre. A feltámadást követően találkozhatunk veled, az örök szeretettel. Uram, hiszek a feltámadásban, hiszek az örök életben. Neked ajánlom az életem, hogy veled élhessek majd örökké a mennyei boldogságban.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20201102.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum