2021. június 19., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. június 20. vasárnap

2021. június 20. – Évközi 12. vasárnap

Evangélium

Egy napon Jézus, amikor este lett, így szólt tanítványaihoz: „Keljünk át a túlsó partra." Erre azok elbocsátották a tömeget, és Jézust magukkal vitték úgy, ahogy ott volt a bárkában. Más csónakok is voltak velük. Nagy szélvihar támadt, a hullámok a bárkába csaptak, úgyhogy az már-már megtelt. Ő a bárka végében egy vánkoson aludt. Felkeltették és megkérdezték: „Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Erre fölkelt, ráparancsolt a szélre, és ezt mondta a tengernek: „Hallgass el, nyugodj meg!" A szél elállt, és nagy csendesség lett. Ekkor hozzájuk fordult: „Miért féltek? Még mindig nincs bennetek hit?" Nagy félelem fogta el ugyanis őket. Egymást kérdezgették: „Ki lehet ez, hogy még a szél és a tenger is engedelmeskedik neki?"
Mk 4,35-41

Elmélkedés

Észrevenni Isten jelenlétét
Miért kellene hinnem Istenben, végül is mit tett értem? Miért engedi Isten, hogy annyi rossz dolog történjen velem? Miért büntet engem az Isten? Olyan kérdések ezek, amelyeket mindannyian hallhatunk olyanoktól, akikben már nem ég, még csak nem is pislákol a hit lángja, s úgy gondolják, hogy félresikerült életükért Isten a felelős. Pedig, ha egy kicsit magukba néznének, akkor felismerhetnék gyengeségeiket, hibáikat, és talán még azt is felfedeznék, hogy a legrosszabbnak tűnő élethelyzetből is van kiút, amelyet éppen Isten mutat meg. Sajnos vannak, akik nem veszik észre, hogy kétségek, félelmek, bizalmatlanság és bűn nehezíti meg életüket. Volna rá esélyük, hogy hittel, reménnyel és szeretettel éljenek, de ezek az erények mind-mind Istenhez köthetőek, Isten ajándékai. És aki elutasítja Istent, az elutasítja ezeket a lelki javakat és elutasítja a boldogságot. Két út áll tehát minden ember előtt, szabad választási lehetőséggel. Az egyik az élet boldogságához vezet, a másik sehová, valójában zsákutca.
A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy az apostolok számára is voltak gyenge pillanatok. Voltak olyan helyzetben, amikor megtapasztalták kicsinységüket, gyengeségüket, emberi tehetetlenségüket. Viharba kerültek a tengeren és eltöltötte őket a félelem, a halálfélelem. Pedig velük volt Mesterük, aki korábban már több lehetetlen helyzetben megmutatta isteni hatalmát. Eltöltötte őket a félelem, mert nem a Mesterre figyeltek, hanem az életüket veszélyeztető természeti erőkre. Eltöltötte őket a félelem, mert megfeledkeztek arról, aki minden helyzetben tud segíteni, s akiben mindenkor bízhatnak. Eltöltötte őket a félelem, mert Jézus nem törődött a veszéllyel, észre sem vette a hatalmas hullámokat és szélvihart, hanem nyugodtan aludt. Az apostolok még nem tanulták meg, hogy jobb Jézussal lenni a viharban, mint nélküle a nyugodt tengeren. Még nem tanulták meg, hogy Jézus közelsége nagyobb biztonságot ad minden másnál.
Miért jó hinni? Mert észrevesszük Isten jelenlétét. Életünk nehéz helyzeteiben azt gondoljuk, hogy egyedül maradtunk, de ez a hitetlenségünkből fakad. Miért jó hinni? Mert akkor észrevesszük, hogy egy hajóban, egy bárkában utazunk Jézussal. Akik úgy döntenek, hogy Jézussal utaznak, átjutnak a túlsó partra. Akik nélküle küzdenek, azok a mélybe süllyednek, és nem jutnak át a túlsó partra. A túlsó part az örök élet. Az út során a legnehezebb állomás az élet vége, de aki hisz a feltámadásban, annak ez valóban a partot érés, a túlsó part elérése.
„Még mindig nincs bennetek hit?" – kérdezi Jézus a tanítványoktól. A hit Istenbe vetett bizalom. És ennek a bizalomnak folyamatosan fejlődnie és növekednie kell. Gyermekként lassanként megtanuljuk legyőzni félelmeinket, hogy ne rettegjünk olyan dolgoktól, melyek valójában nem is fenyegetnek minket, nem is jelentenek veszélyt számunkra, vagy ha valóban veszélyt jelentenek, akkor miként tudjuk elhárítani őket. Gyermekként azt is megtanuljuk, hogy érdemes megbíznunk másokban, s honnan tudható, hogy kiben lehet megbízni. Azt is megtanuljuk, hogy bizonyos helyzetekben fontos az óvatosság, a bizalmatlanság, hogy ne tudjanak csapdába csalni minket. A bizalom mellett a hit is növekedni kezd bennünk. Sokat segít ebben a szülők példája. De a gyermekkor után eljutunk arra a szintre, amikor már mi vagyunk felelősek hitünkért és annak fejlődéséért, erősödéséért.
Az ismeretlen emberektől félünk, kezdetben bizalmatlanok vagyunk velük szemben, de akit megismertünk, abban megbízunk. Ha Isten ismeretlen személy számunkra, akkor persze hogy félünk tőle. Ismerkedj meg vele! Találkozz vele! Legyen a barátod! És akkor majd meg fogsz bízni benne. Az Istennel való személyes kapcsolat a hit egyenes útját jelöli ki számodra.
© Horváth István Sándor


Imádság

Életem Ura, Jézus Krisztus! Készen állok arra, hogy tétovázás nélkül induljak és kövesselek téged! Tudom, hogy nehéz lesz ez az út számomra, de vállalom, mert ez vezet holt múltamból a jövő felé, az örök élet felé, az üdvösség felé. Nem tart vissza semmi. Nem hátráltathat semmi. Nem akadályozhat semmi. Te vagy számomra az út és te vagy a cél! Te légy vezetőm az örök élet felé! Te vagy az egyetlen, akiben megtalálom boldogságom és örök életem. Segíts, vezess, élj bennem! Adj erőt, hogy hűséges tanítványod és követőd legyek! Erősítsd bennem, Uram a hitet!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210620.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 18., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. június 19. szombat

2021. június 19. – Szombat

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a mammonnak is. Ezért azt mondom nektek: ne aggódjatok az életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök. Nem több az élet az ételnél, és a test a ruhánál? Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem is aratnak, és magtárakba sem gyűjtenek, hanem a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem értek ti sokkal többet azoknál? Ti aggodalmaskodók, melyiktek tudja életét egyetlen lépésnyivel is megtoldani? És a ruházat miatt miért aggodalmaskodtok? Figyeljétek a mezők liliomait, hogyan nőnek, pedig nem fáradoznak és nem is szőnek. Mondom nektek: Salamon még dicsősége teljében sem öltözött úgy, mint egy ezek közül! Ha a mezei virágot, amely ma virul és holnap a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor titeket nem sokkal inkább, kicsinyhitűek? Ne aggodalmaskodjatok hát, hogy Mit együnk? vagy: Mit igyunk? vagy: Mibe öltözzünk?! Ezeket a pogányok keresik. Mert a ti mennyei Atyátok jól tudja, hogy minderre szükségetek van. Ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, és ezeket mind megkapjátok hozzá. Ne aggódjatok hát a holnap miatt! A holnap majd gondoskodik magáról! Elég a mának a maga baja."
Mt 6,24-34

Elmélkedés

Az anyagi javak szükségesek a megélhetéshez. Jézus sem helyteleníti azt, ha valaki becsületes munkával anyagiakhoz jut, hogy abból a saját és családja megélhetését biztosítsa, illetve legalább alkalomadtán segítse a rászorulókat. A vagyon féktelen gyűjtését és felhalmozását viszont egyértelműen elítéli. Ennek oka egyrészt az lehet, hogy a földi javak mértéktelen gyűjtése állandó aggodalmat jelent az ember számára és nyugtalanná teszi őt, hiszen nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy akár mindent elveszíthet vagy javai elértéktelenednek egy idő után.
A mennyei kincseket, a lelki javakat azonban nem pusztíthatja el semmi. A szívem és annak minden érzése nem lehet másé, csak Istené. Nem engedhetem, hogy a pénz és a vagyon lefoglalja szívemet, amikor az egyedül Istené.
Jézus szavai a mennyei Atya gondviselő szeretetére irányítják figyelmünket. A gondviselés azt jelenti, hogy az Istenben bízó embernek nem kell féltenie az életét, nem kell aggodalmaskodnia a jövő miatt, hiszen Isten mindig tudja, hogy mire van szükségünk és mi válik lelkünk javára. Ez a tudat állandóan erősíti bizalmunkat, amire főleg a megpróbáltatások idején van szükségünk. A nehéz helyzetekben megtapasztaljuk, hogy Isten nem hagy magunkra, s ilyenkor arra nevel bennünket, hogy mindenkor nagy bizalommal forduljunk felé. A gondviselés megtapasztalása arra indít minket, hogy legyünk hűségesek Istenhez, aki védelmez minket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézus Krisztus, hiszem, hogy igaz Isten és igaz ember vagy. Te vagy az isteni út, mely végtelen biztonsággal hidalja át azt a szakadékot, amely elválaszt engem az Istenségtől. Hiszem, hogy szent emberséged tökéletes és oly hatalmas, hogy engem nyomorúságaim, hiányaim és gyarlóságaim ellenére el tud vezetni oda, ahol te magad vagy: az Atya keblére. Add, hogy hallgassak szavadra, kövessem példádat, és soha el ne szakadjak tőled.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210619.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 17., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. június 18. péntek

2021. június 18. – Péntek

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is. A test világossága a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság benned sötétség, maga a sötétség mekkora?"
Mt 6,19-23

Elmélkedés

A hegyi beszéd folytatásaként a mai és a holnapi evangéliumban Jézus négy ajánlást fogalmaz meg az anyagi javakkal való kapcsolatról, világosan elmagyarázva, hogyan kell megélni azt a szegénységet, ami a nyolc boldogság közül az első. Először is ne gyűjtsük, ne halmozzuk az anyagi javakat (vö. Mt 6,19-21). Másodszor: Legyen pontos elképzelésünk az anyagi javak használatáról (vö. Mt 6,22-23). Harmadszor: nem szolgálhatunk egyszerre két irányba, azaz nem szolgálhatunk Istennek és a pénznek egyidejűleg (vö. Mt 6,24). S végül negyedszer: ne az anyagi javakban, hanem az isteni gondviselésben bízzunk (vö. Mt 6,25-34). E négy ajánlás közül az első kettőről olvasunk a mai evangéliumban.
Jézus ezt mondja: „Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben!" Hitünk és az abból származó jócselekedetek azok a lelki kincsek, amelyekre Jézus gondol, hiszen a végső ítéletkor azt fogják tőlünk számonkérni, hogy tettünk-e jót embertársainkkal? Adtunk-e enni az éhezőknek? Adtunk-e inni a szomjazóknak? Meglátogattuk-e a betegeket? Megvigasztaltuk-e a szomorúakat? Adtunk-e reményt a csüggedőknek? Tanítottuk-e, neveltük-e hitre a nem hívőket és az Istent keresőket? Egész életemet és életvitelemet meghatározza, hogy mit tartok értéknek és fontosnak, miért fáradozok, dolgozok. Tegyek mindent az üdvösség reményében!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Sokszor nem szavakkal válaszolsz kérdéseinkre, hanem csendesen átölelsz bennünket, amikor hozzád fordulunk. Életünk során mindig érezhetjük jelenlétedet és segítségedet. Add, hogy a bajban és a veszélyben soha ne essünk kétségbe, hanem mindig hozzád forduljunk! Add, hogy ne féljünk, ha veszélyben van az életünk, csak higgyünk az örök életben! Mert örök életünk és üdvösségünk nem lehet veszélyben, ha veled élünk és veled halunk meg. Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210618.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 16., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. június 17. csütörtök

2021. június 17. – Csütörtök

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
Mt 6,7-15

Elmélkedés

Az Úr imájának, a Miatyánknak két változata található meg a Szentírásban: az egyik Szent Lukács (vö. Lk 11,1-4), a másik Szent Máté (vö. Mt 6,7-13) írásában. Lukácsnál a Miatyánk rövidebb, ő a pogányságból származó közösségeknek szánja művét. Máténál a Miatyánk a hegyi beszéd része, ezt olvassuk a mai nap evangéliumában. Előzőleg Jézus a tanítványokat a jámborság három legfontosabb megnyilvánulásáról tanítja, az alamizsnáról, az imáról és a böjtölésről, majd pedig ez utóbbihoz kapcsolódva hangzik el a Miatyánk. Máté a zsidóságból megtérteknek írja evangéliumát, tehát olyanoknak, akik szoktak imádkozni, sőt rendszeresen imádkoznak. Ennek az imának az alaphangulatát a megszólítás adja meg. Istenre nem mint félelmetes bíróra vagy megközelíthetetlen hatalmasságra gondolunk, hanem mint olyan személyre, aki atyai szeretettel figyel ránk. Ha imádságunkban abból a helyzetből indulunk ki, hogy Isten a mi Atyánk és mi az ő gyermekei vagyunk, akkor nem lehet elhibázni az imát, akkor nem fogunk túlzásokba esni vagy felesleges kérésekkel fordulni Istenhez.
Az ima a mi válaszunk Isten hívására és Isten válaszára való várakozás. Az ima megszólalás és elcsendesedés, gondolkodás és szemlélődés, a cselekvés forrása, de nem annak helyettesítője. Az ima hitem és szeretetem kifejezése. Az ima szüntelen utazás Isten felé és megnyugvás őbenne.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár kéréseink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád: adj meg mindent, ami üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösségre. Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk! Köszönjük, hogy nekünk adod magadat az Élő Kenyérben, az Oltáriszentségben. Örömmel fogadjuk el a te csodálatos és örök életet biztosító ajándékodat.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Köszönöm mindenki nagylelkű támogatását! A 4 szent közül már kettőnek összegyűlt az ára. Az ablakok heteken belül elkészülnek és júliusban a helyükre kerülnek. Erre a célra adományokat június 30-ig fogadunk.

Sok templomban látható az üvegablakokon az adományozó személy vagy család neve, akik egy teljes ablak költségeit állták. Szép szokás ez, de nálunk másként készülnek az ablakok. Sok-sok nagylelkű személy kisebb adományaiból. Így gyűlt össze a 12 apostolra, a 4 férfi szentre, és immár 2 szent édesanyára is a szükséges összeg. Bízom benne, hogy a maradék 2 ablakra is lesznek támogatók. Így legalább elmondhatjuk, majd, hogy az önzetlen adakozók nagylelkűségéből az ablakok valóban Isten dicsőségére készültek.

Édesanya üvegablakok

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekük hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 17.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210617.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 15., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. június 16. szerda

2021. június 16. – Szerda

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked."
Mt 6,1-6.16-18

Elmélkedés

A mai evangéliumi rész hamvazószerdáról ismerős számunkra, hiszen a nagyböjt kezdetén időszerű az a három vallási cselekedet, amiről szó esik benne: az alamizsna, az ima és a böjtölés. Most Jézus hegyi beszédének részeként olvassuk.
Az alamizsna a szegényeknek nyújtott adakozást jelenti. Vigyázni kell azonban, hogy az ember milyen szándékkal teszi ezt. Aki azért ad támogatást a szegénynek, mert ezzel nagylelkűségét akarja kimutatni mások előtt, s elismerésre vágyik az emberek részéről, az nem számíthat semmiféle jutalomra Istentől. Aki más emberek előtt imádkozik és ezt azzal a szándékkal teszi, hogy vallásosságát elismerjék, az valójában nem keresi Istennel a kapcsolatot. És aki azért böjtöl, hogy buzgónak tartsák őt az emberek, annak cselekedete nem fog tetszésre lelni Isten előtt. Jézus tanácsa világos és egyértelmű: A jócselekedeteket, az imádságot és a böjtölést nem azért kell megtenni, hogy az emberek tetszését elnyerjük, hanem Isten iránti szeretetből.
Sajnos könnyen abba a hibába eshetünk, hogy mégis az emberek elismerését keressük velük. Ezt nevezzük a vallásos szóhasználatban képmutatásnak. A képmutató ember a külsőségekre figyel, de viselkedése mögött nincs meg a helyes szándék, azaz nem lelke üdvössége vagy a másik ember iránt érzett segítőkész szeretet motiválja.
Keresztény emberként azért teszünk jót, mert ezzel ki szeretnénk fejezni Jézus iránti hűségünket és szeretetünket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, az irgalmasság Istene, könyörülj rajtunk, bűnösökön. Taníts meg bennünket a könyörületre és a megbocsátásra. Ne engedd, hogy hasonlóak legyünk a könyörtelen szolgához, aki nem követte ura irgalmasságát. Emlékeztess minket arra, hogy gyengeségeink miatt milyen sokszor esünk el életünk rögös útján. Szítsd fel szívünkben a megbocsátást és a segítő szándékot botladozó testvéreink iránt. Add meg nekünk az irgalom lelkét, hogy akaratod szerint kovásza legyünk eljövendő országodnak.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Köszönöm mindenki nagylelkű támogatását! A 4 szent közül már kettőnek összegyűlt az ára. Az ablakok heteken belül elkészülnek és júliusban a helyükre kerülnek. Erre a célra adományokat június 30-ig fogadunk.

Sok templomban látható az üvegablakokon az adományozó személy vagy család neve, akik egy teljes ablak költségeit állták. Szép szokás ez, de nálunk másként készülnek az ablakok. Sok-sok nagylelkű személy kisebb adományaiból. Így gyűlt össze a 12 apostolra, a 4 férfi szentre, és immár 2 szent édesanyára is a szükséges összeg. Bízom benne, hogy a maradék 2 ablakra is lesznek támogatók. Így legalább elmondhatjuk, majd, hogy az önzetlen adakozók nagylelkűségéből az ablakok valóban Isten dicsőségére készültek.

Édesanya üvegablakok

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekük hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 16.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210616.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 14., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. június 15. kedd

2021. június 15. – Kedd

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Hallottátok, hogy ezt mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!"
Mt 5,43-48

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus ismét azt a módszert követi, hogy új törvényének kifejtése előtt a régi törvényt idézi: „Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!" Az ószövetségi írásokban ebben a formában nem található meg a kijelentés, de ez nem Jézus tévedését jelenti, hanem azt, hogy korának mentalitását írja le. A közfelfogás szerint nem volt gond, ha valaki gyűlölte ellenségét, de Jézus nem értett ezzel egyet. Nem szabad határt szabni a szeretetnek, ahogy a mennyei Atya sem vonja meg szeretetét senkitől. És hogy ez valóban lehetséges, arra Jézus megadja a bizonyítékot halálának órájában.
A katona fogja Jézus csuklóját, ráhelyezi a keresztre, fogja a szöget és elkezdi kalapálni. A vér kicsordul, Jézus teste eltorzul a fájdalomtól. A katona nem mérlegel, csak egy parancsnak engedelmeskedik, nem tudta, mit csinál, kalapál, üti a szöget, mintha egy képet akarna felakasztani rá a falra. Ebben a pillanatban Jézus imádkozik a katonáért, aki kínozza őt és társaiért: Atyám, bocsáss meg nekik! Nem tudják, mit tesznek! Jézus szinte mentegeti azokat, akik bántalmazták és kínozták őt, mentséget keres számukra. Komolyan gondolta és most megmutatta, hogy mit jelent az ellenség szeretete.
Az igazi szeretet nem függhet attól, hogy mit kapunk a másiktól. Az igazi szeretet nem osztja barátra és ellenségre az embereket, hanem mindenki felé megnyilvánul. Így szeret Isten minden embert. Ha mi is így teszünk, akkor tökéletesek leszünk. S ezzel felértünk a hegy legmagasabb pontjára, a lelki élet csúcsára, ahová Jézus vezetett minket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Neved megvallása a te személyedhez és az általad létrehozott közösséghez, az Egyházhoz kapcsol minket. Miként az apostolok azon fáradoztak, hogy igehirdetésükkel megismertessék a te nevedet, a te személyedet az emberekkel, ugyanúgy nekünk is életünk példájával kell dicsőséget szereznünk neked. A te nevedben szeretnénk cselekedni, hogy így az üdvösség megvalósulását szolgáljuk a világban. Neved megvallásával kifejezzük, hogy az üdvösségre törekszünk.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Köszönöm mindenki nagylelkű támogatását! A 4 szent közül már kettőnek összegyűlt az ára. Az ablakok heteken belül elkészülnek és júliusban a helyükre kerülnek. Erre a célra adományokat június 30-ig fogadunk.

Sok templomban látható az üvegablakokon az adományozó személy vagy család neve, akik egy teljes ablak költségeit állták. Szép szokás ez, de nálunk másként készülnek az ablakok. Sok-sok nagylelkű személy kisebb adományaiból. Így gyűlt össze a 12 apostolra, a 4 férfi szentre, és immár 2 szent édesanyára is a szükséges összeg. Bízom benne, hogy a maradék 2 ablakra is lesznek támogatók. Így legalább elmondhatjuk, majd, hogy az önzetlen adakozók nagylelkűségéből az ablakok valóban Isten dicsőségére készültek.

Édesanya üvegablakok

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekük hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 15.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210615.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 13., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. június 14. hétfő

2021. június 14. – Hétfő

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle."
Mt 5,38-42

Elmélkedés

A mai evangélium annak a sorozatnak a része, amelyben Jézus a régi és az új törvényt veti össze, vezeti át tanítványait a farizeusi hagyományból Isten országának új rendjébe. Jézus felmegy a hegyre, ahol közli boldogság-mondásait és bejelenti a szeretet új törvényét.
A farizeusok nagy vágya az volt, hogy a mózesi törvények szerint éljenek, és azok pontos megtartásával igazak legyenek Isten előtt. Úgy gondolták, hogy saját erőfeszítéseikkel sikerrel járnak majd. Jézus azonban úgy gondolja, hogy a törvény betűjéhez való ragaszkodás eltéríti az embert Isten eredeti szándékától.
A „szemet szemért, fogat fogért" elv már megtalálható volt a mózesi törvényben is. A mi Urunk szerint ezt a tanítást el kell vetni, mert tönkreteszi az emberek és Isten közötti kapcsolatot. A régi elv az igazságosságra épít, amely azonban szeretet, irgalom nélkül nem sokat ér, kegyetlenségbe fordul. Minden emberi kapcsolatot a szeretetnek kell áthatni, miként az ember és az Isten kapcsolatának is ez az alapja.
A mai evangéliumi résszel már majdnem elértük a hegy csúcsát, ahová az Úr vezet minket. Már csak egy lépés hiányzik felfelé és a csúcsra érünk. A tanítás legmagasabb foka így hangzik: „Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!" De erről majd a holnapi napon lesz szó.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Az Eucharisztia a te legcsodálatosabb ajándékod számunkra. Miként a megszaporított kenyeret ajándékként adtad az éhező népnek, és ahogyan önmagad adtad táplálékként az apostoloknak az utolsó vacsorán, ugyanígy az Eucharisztiában önmagadat adod ajándékként a mennyei Atyának. Ugyanakkor a megszentelt és átváltoztatott kenyérben nekünk is adod magad. Ez a legnagyobb ajándék számunkra. Nem utasítjuk vissza barátságodat és ajándékodat, hanem örömmel vesszük magunkhoz a szentáldozáskor szent testedet, amely az örök élet kenyere.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210614.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum