2020. február 29., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. március 01. vasárnap

2020. március 1. – Nagyböjt 1. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben: A Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy a sátán megkísértse.
Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odalépett hozzá a kísértő és így szólt: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré!" Jézus ezt felelte: „Írva van: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazon igével, mely Isten szájából származik."
Ezután a szent városba vitte őt a sátán, és a templom oromzatára állította. Így szólt: „Ha Isten Fia vagy, vesd le magad! Hiszen írva van: Angyalainak megparancsolta: A tenyerükön hordozzanak téged, hogy kőbe ne üsd a lábadat!" Jézus ezt válaszolta: „De az is írva van: Ne kísértsd Uradat, Istenedet!"
Végül egy igen magas hegyre vitte őt a sátán. Megmutatta neki a világ valamennyi országát és azok gazdagságát. Azután így szólt: „Ezt mind neked adom, ha leborulsz és imádsz engem!" Ekkor Jézus azt mondta neki: „Takarodj, sátán! Mert írva van: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"
Erre otthagyta őt a sátán, és íme, angyalok jöttek és szolgáltak neki.
Mt 4,1-11

Elmélkedés

Csupán hagyomány?
Egyszer egy fiatal férj egy családi ünnep előtt bevásárolni ment. A felesége azt kérte tőle, hogy bárányhúst vegyen. Gyönyörű, nagy szeleteket kért a boltostól, hazafelé el is képzelte, hogy milyen jól fognak mutatni az ünnepi asztalon, a tányérokon a szép nagy bárányhús szeletek. Otthon a felesége szépen megsütötte a húst, de előtte két, három darabra vágta mindet. A férj az ünnepi ebédnél meglepődve kérdezte, hogy miért vágta ilyen kis darabokra a nagy szeleteket. Az ifjú feleség ezt válaszolta: „Anyukámtól így láttam." A férj mindjárt oda is fordult az anyósához és megkérdezte tőle, hogy miért szokta elvágni a szeleteket. Ő ezt felelte: „Anyukámtól így láttam." A mama is a vendégek között volt, ezért a férj azonnal nála érdeklődött. A mama ezt mondta: „Régen nekem egy kicsi serpenyőm volt, abban nem fértek el a nagy szeletek, csak elvágva, kisebb darabban tudtam beletenni és megsütni a húst."
Ne vegye senki nagyböjti kísértésnek, hogy ezzel a példával éppen böjtidőben báránysültre gondolunk, és nem is az volt a szándékom, hogy jövő vasárnapra adjak ötletet, hogy mi legyen az ebéd. Ez a kis történet talán elgondolkodtat bennünket a nagyböjt elején: Teszünk valamit, de azt sem tudjuk, hogy miért! Vannak hagyományaink, vannak szokásaink, de ezek sokszor teljesen kiüresedtek. Megtartjuk őket, mert így láttuk anyukánktól és a nagyszüleinktől, de fogalmunk sincs róla, mi az értelmük. Azt hiszem, hogy a böjtöléssel is így vannak sokan. Tudjuk, hogy a húsvét előtti időben böjtölni kell. Ez a szokás, ez az Egyház hagyománya, ezt így csinálja minden keresztény ember. Péntekeken nem eszünk húst, és általában a nagyböjti idő alatt kevesebbet eszünk, lemondunk az édességről vagy más finomságokról. De miért teszünk így? Tudjuk, hogy mire való a böjt és a lemondás? Ha csak az egyházi előírásoknak akarunk engedelmeskedni vagy tényleg csak megszokásból nem eszünk ilyenkor bizonyos ételeket, akkor ez legfeljebb pár hetes fogyókúrának nevezhető, de nem vallási értelemben vett böjtölésnek.
Ne értsen senki félre! Nem a hagyományok ellen beszélek, hanem a kiüresedett hagyományoknak nem látom sok értelmét. Nem azt javaslom, hogy szüntessük meg a hagyományokat, hanem azt, hogy töltsük meg őket tartalommal! Nem a szokások ellen beszélek, hanem azok lelketlen gyakorlása ellen. Most, a nagyböjt kezdetén jó volna tudatosítanunk, hogy a böjtölés vallási cselekedet. A böjt a bűn és a kísértés elleni küzdelmet jelent, kiváló eszköz számunkra ezek legyőzéséhez. Ezt igazolja a mai vasárnap evangéliuma, amelyben Jézus megkísértéséről olvasunk. A történet így kezdődik: Jézus „negyven nap és negyven éjjel böjtölt." A sátán kísértései ezt követően, illetve ez idő alatt történtek. Jézus azért megy ki a pusztába negyven napra, hogy felkészüljön küldetésére. Tudjuk, hogy ezt követően kezdi meg nyilvános működését a nép körében, ezután indul el, hogy tanítsa az embereket. A gonosznak az a szándéka a kísértésekkel, hogy eltérítse Jézust a küldetésétől. De Jézus elutasítja a kísértéseket, s ezáltal megerősíti magában azt a szándékot, hogy a mennyei Atyának engedelmeskedve fog mindig cselekedni. Jézus böjtöléséből és a kísértések elutasításából egyaránt tanulhatunk. Nem vagyunk kiszolgáltatva a gonosz hatalmának, hanem Isten segítségével el tudjuk azt hárítani. A böjt önmagunk fegyelmezése, testi kívánságaink korlátozása egy lelki cél elérése érdekében. Ez a lelki cél a bűnöktől való szabadulás. Böjtölésünkkel szívünk és lelkünk tisztaságát szeretnénk elérni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! A nagyböjt a bűnbánat ideje, amely a megváltás titkának, a te Fiad, Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának ünnepére készít fel minket. A megtérés elmélyít minket a jó megismerésében és elmélyíti bennünk azt a tudatot, hogy bűnösök vagyunk, de ez nem jelenti vesztünket, hiszen te, a mi irgalmas Istenünk megbocsátasz nekünk. A bűntől te szabadítasz meg minket. Rálépünk a bűnbánat útjára és alázattal tesszük meg azon a hozzád vezető lépéseket. Észrevesszük, hogy a bűn sötétségén túl felragyog a kegyelem világossága, melyet Krisztus, a Megváltó ad nekünk. Segíts, hogy szívünkben őszinte bűnbánat ébredjen és tudjunk mindenkinek megbocsátani!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200301.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. február 28., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. február 29. szombat

2020. február 29. – Szombat

Evangélium

Amikor Jézus egyszer Kafarnaumban járt, meglátott egy Lévi nevű vámost, aki a vámnál ült. Megszólította őt: „Kövess engem!" A vámos erre fölkelt, és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy lakomát rendezett házában. Jézussal együtt sok vámos és más ember telepedett az asztalhoz. A farizeusok és az írástudók méltatlankodva fordultak a tanítványokhoz: „Hogyan lehet az, hogy ti a vámosokkal meg a bűnösökkel együtt esztek és isztok?" Jézus felelt meg nekik: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!"
Lk 5,27-32

Elmélkedés

Máté meghívásának története, amelyet a mai evangéliumban olvasunk, azt igazolja, hogy Jézus számára nincs elveszett ember. Ő a bűnöst is szentté tudja alakítani, egy vámost is tanítványává, apostolává tehet. Sokszor hüledezve nézzük az ilyen átalakulásokat, Mátéét és Szent Pálét, és nem akarunk hinni a szemünknek. Tényleg létezik ilyen? Valóban megtörténhet, hogy valakinek az életében ekkora fordulat áll be? És amikor kiderül, hogy igen, Isten valóban képes gyökerestül felforgatni egy embernek az életét, akkor egy kicsit megijedünk, mert akár velünk is megtörténhet ez.
Az ilyen történeteknél kezd érdekessé válni az evangélium olvasása. Amit Isten másokkal tett, azt velem is megteheti. Isten mindig tud újat kezdeni. Isten bárkivel tud újat kezdeni. Megszólíthatna véletlenszerűen embereket, de inkább azokat hívja, akik keresik őt. Lehet, hogy ezt nem mondják ki szavakkal, de a szívük mélyén ott él a vágy, hogy rátaláljanak Istenre. Isten bárkivel tud újat kezdeni, és ez nem alkalmasság vagy rátermettség kérdése. Ő nem a múltunkat nézi, hanem nagyszerű látomása van arról, hogy mi mindent tudunk tenni ezután az ő szolgálatában. Amikor pedig meghív minket, akkor azt kéri tőlünk, hogy ne hátrafelé nézegessünk, hanem előre, az előttünk álló útra. Lehet, hogy alkalmatlannak vagy érdemtelennek tartom magamat, azt is gondolhatom, hogy még nem jött el számomra az idő, de ne felejtsem: Isten bármikor és bárkivel tud újat kezdeni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200229.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. február 27., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. február 28. péntek

2020. február 28. – Péntek

Evangélium

Keresztelő János tanítványai egyszer Jézushoz járultak, és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy mi és a farizeusok gyakran böjtölünk, a te tanítványaid viszont nem tartanak böjtöt?" Jézus így felelt nekik: „Vajon szomorkodhat-e a násznép, amíg velük van a vőlegény? Eljönnek a napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt, akkor majd böjtölnek."
Mt 9,14-15

Elmélkedés

A mai evangéliumban a böjt kérdése kerül elő. Most, a nagyböjti időszak kezdetén, érdemes átgondolnunk, hogy mi a böjtölés célja és értelme. Abból kellene kiindulnunk, hogy a böjt nem egy fogyókúra, nem egészségügyi program, amit néhány hétre bevállalunk egészségi állapotunk megőrzése vagy javítása érdekében. Kétségtelen, hogy vannak jótékony hatásai szervezetünkre, de a vallásos ember számára nem ez az elsődleges cél.
Azt is érdemes leszögeznünk, hogy a böjt vállalása nem annak igazolása, hogy jó keresztények vagyunk és megtartjuk az egyházi előírásokat. Kényszerűségből, csupán a törvények iránti engedelmességből nem sok haszna, eredménye van a böjtnek. Ez inkább a farizeusokra jellemző, akiknek látszat-vallásosságát, képmutatását Jézus is több alkalommal elítélte.
Továbbá: a böjt nem önsanyargatás, amivel önmagunkat büntetjük, és főként nem olyan valami, amivel Isten büntet minket.
A helyes böjt önmagam fegyelmezését jelenti, mégpedig Istenért, a vele való szeretetkapcsolatom megújításáért. A böjt azt jelenti, hogy uralkodok kívánságaimon, vágyaimon, érzelmeimen és gondolataimon, uralkodok önmagamon. A böjt által Isten és az ő kegyelme munkálkodik bennem. Nem az történik tehát, amit én akarok, hanem amit Isten akar. A böjtöléssel átadom a vezetést Istennek, hogy valami jót hozzon ki belőlem.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Fiad, Jézus országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszüntetni jött. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig Őrá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak a számára az élet teljessége.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200228.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. február 26., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. február 27. csütörtök

2020. február 27. – Csütörtök

Evangélium

Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt a tanítványokhoz: „Az Emberfiának sokat kell szenvednie: a vének, a főpapok és az írástudók elutasítják, megölik, de harmadnapra feltámad." Majd így szólt mindnyájukhoz: „Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt. Mit használ az embernek, ha a egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti?"
Lk 9,22-25

Elmélkedés

Életünk sok területén hozhat fordulatot a nagyböjti időszak. Pontosabban nem a nagyböjt, mint megszentelt idő, hanem maga Isten hozza a fordulatot, aki megszenteli nem csak az időt, hanem minket is. Jöhet-e a lelki lealacsonyodás után felemelkedés? Jöhet-e a sírás és szomorúság után öröm és vidámság? Jöhet-e a szükség, a hiány után bőség? Jöhet-e a gyász után élet? Amikor az említett nehéz élethelyzetekben vagyunk, akkor sokszor kilátástalannak tartjuk állapotunkat. Úgy gondoljuk, hogy ennek soha nem lesz vége. Lehet, hogy megtapasztaljuk a lassú javulást, de jobban örülnénk annak, ha egyik pillanatról a másikra érkezne a fordulat. És fel vagyunk erre készülve?
Hajlamosak vagyunk arra, hogy az összetörtség állapotában csupán a magunk problémáját lássuk, arra koncentráljunk, s emiatt nem vesszük észre a remény jeleit, nem találjuk a kiutat. Bezárkózunk a magunk szomorúságába, értelmünket is, szívünket is elborítja a homály, a sötétség. Nem halljuk a jótanácsot sem emberektől, sem Istentől. Azt hisszük, hogy egyedül maradtunk a bajunkkal. Valójában Isten velünk van a lelki sötétség időszakaiban is, és ilyenkor is azt mondja, hogy ő fog velünk, ő fog bennünk valami újat elkezdeni. Ő fogja majd elhozni számunkra a fordulatot. Nem az idő múlása, hanem az ő kegyelme fogja begyógyítani sebeinket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, add, hogy a te akaratodat mindig készségesen teljesítsük, hogy Jézus bennünket is testvéreinek tekinthessen. E világ gondolatai nem a te gondolataid, e világ útjai nem a te útjaid. Add, hogy ebben a világban élve bátran vállalhassuk, hogy sokan ostobának tartanak minket, mert szeretnénk a te útjaidon járni. Vezess bennünket a te parancsaidnak útján, a hit útján végső célunk, a teljesség felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200227.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. február 25., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. február 26. szerda

2020. február 26. – Hamvazószerda

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.
Mt 6,1-6.16-18

Elmélkedés

A mai nappal új időszak kezdődik az egyházi évben. Hamvazószerdával belépünk a nagyböjtbe, a húsvéti előkészület idejébe. Ez a negyven nap minden bizonnyal a legkomolyabb idő az esztendő folyamán, az önfegyelmezésnek, az önmegtartóztatásnak, a lemondásoknak az időszaka. A nagyböjt a tavaszi hónapokra szokott esni, amikoris megújul, újjáéled a természet, s mi évről évre rácsodálkozunk az Isten által teremtett világ újjászületésére. De az Isten által teremtett és az üdvösségre hívott embernek is szüksége van a megújulásra. Nyilvános működésének kezdete előtt Jézus negyven napra a pusztaságba vonult, ott készült fel küldetésére. Az evangéliumi beszámolók szerint ezen idő alatt nem evett és nem ivott, azaz böjtölt, és böjtölésével példát adott nekünk arra, hogy testünket, testi vágyainkat megfékezve törekedjünk a lelki elcsendesedésre és elmélyülésre. A böjt nagyszerű lehetőséget teremt nekünk, hogy Istenre tudjunk figyelni, akitől a lelki megújulást kérjük és várjuk.
Nem csak az életünket, de a szabadságunkat is Istennek köszönhetjük. És mivel szabadok vagyunk és szabadon dönthetünk, ezért hibázni is tudunk. Hozhatunk helytelen, rossz döntéseket, amelyek eltávolítanak minket Istentől és embertársainktól. Főként az fájó számunkra, amikor ráébredünk, hogy saját jövőnket, örök sorsunkat illetően hoztunk helytelen döntést. De a rossz döntések nem végzetesek, hiszen Istentől lehetőséget kapunk bűneink megbánására és arra, hogy új életet kezdjünk. Engedjük, hogy megújító ereje megérintsen minket!
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézus, reményünk! Téged követve azt választjuk, hogy szívünk mélyéből szeretünk. Te az Evangélium örömét adod nekünk, bármily kicsinynek érezzük is azt. És mégis, mikor ellentmondások támadják meg lelkünket, add nekünk, hogy rád bízhassuk magunkat, ó Krisztus, és mi igyekszünk megosztani veled mindazt, ami az életben ránk nehezedik.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200226.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. február 24., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. február 25. kedd

2020. február 25. – Kedd

Evangélium

Abban az időben: Jézus és tanítványai átmentek Galileán. Jézus azonban nem akarta, hogy valaki megtudja ezt, mert a tanítványait készült oktatni. Ezt mondta nekik: „Az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de miután megölték, harmadnapra feltámad." Ők nem értették ezeket a szavakat, de féltek megkérdezni Jézust.
Ezután Kafarnaumba értek. Amikor már otthon voltak, Jézus megkérdezte tőlük: „Miről vitatkoztatok az úton?" Tanítványai azonban hallgattak, mert az úton egymás közt arról tanakodtak, hogy ki a nagyobb közülük.
Akkor Jézus leült, odahívta a tizenkettőt, és így szólt: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenkinek a szolgája." Aztán odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította; majd magához ölelte, és ezt mondta nekik: „Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, aki küldött engem."
Mk 9,30-37

Elmélkedés

A mai evangéliumi részletből a befejező gondolatot emeljük ki, amelyben Jézus azonosítja magát a legkisebbekkel: „Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be." Talán szívesebben tekintünk Jézusra úgy, mint a világ urára és a világmindenség királyára, de érdemes óvatosnak lennünk ezekkel a képekkel. Ha ugyanis túlzottan azt kezdjük el hangsúlyozni, hogy milyen végtelen hatalommal rendelkezik, akkor könnyen abba a hibába esünk, hogy az általa alapított közösségnek is ilyen nagy hatalmat kívánunk. De az Egyháznak nem az a küldetése, nem az a feladata, hogy világuralomra törjön, hanem hogy szolgáljon. Ezt a szolgáló lelkületet pedig egyedül a szolgáló Jézustól tanulhatjuk meg, aki azonosította magát a kicsinyekkel, a rászorulókkal.
Ha be akarjuk fogadni szívünkbe az Urat, akkor a legkisebbekhez kell fordulnunk, mert bennük él Jézus. Ha azt szeretnénk, hogy lelkiekben növekedjünk, akkor a kicsinyek szolgálatára kell sietnünk. Miként ő is magáénak érzi a mi gondjainkat és látja küzdelmeinket, ugyanúgy nekünk is észre kell vennünk a gyengék, az elesettek, a megsebzett szívűek problémáit.
Az evangéliumokban számos esetben rácsodálkozhatunk arra, hogy Jézus együtt érez az emberekkel. Megesik rajtuk a szíve, amikor látja nyomorúságukat. Tanuljuk meg tőle az együttérzést és a hatékony cselekvést!
© Horváth István Sándor


Imádság

Életünk és szívünk egyetlen királya, Jézus Krisztus! Bátran indulunk követésedre, mert egyedül te vezetsz minket a mennyei Atyához és az örök életre. Te mutatod meg számunkra az üdvösség felé vezető utat. Téged szolgálunk, amikor embertársainknak segítünk, akikben a te arcod vonásait látjuk. Mindent az örök élet reményében teszünk, mert szeretnénk az igazak közé kerülni. Segíts minket, hogy személyes életünkben megvalósuljon Isten uralma és közösségeinkben megvalósítsuk Isten országát! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200225.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. február 23., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. február 24. hétfő

2020. február 24. – Hétfő, Szent Mátyás apostol

Evangélium

Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen. Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek. Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Jn 15,9-17

Elmélkedés

Szent Mátyás személyében azt az embert ünnepeljük a mai napon, aki az apostoli testületben az áruló Júdás helyébe lépett. A választás az Úr húsvéti feltámadása után történt. A jeruzsálemi hívő közösség tagjai két személyt tartottak leginkább alkalmasnak arra, hogy a tizenkét apostol közé kerüljön. Mindkettőjük nevét megemlíti az Apostolok cselekedetei, amelyben a választásról olvashatunk, egyiküket Józsefnek hívták, a másik pedig Mátyás volt (vö. ApCsel 1,23). Személyéről csupán annyit tudunk meg, amit Péter apostol említ a választás előtti beszédében. Olyan személy tartozhat a Tizenkettőhöz, aki a kezdetektől fogva együtt volt Jézussal, tehát az ő tanítványa volt, és az évek során ugyanazt átélte, megtapasztalta az Úr mellett, mint a Jézus által választott apostolok. Azt is tudjuk továbbá, hogy az újonnan választott apostolnak ugyanaz lesz a feladata, mint a többieknek, ő is Jézus feltámadásának tanúja, hirdetője lesz (vö. ApCsel 1,21-22).
Az Egyházban ma is vannak méltatlan keresztények. Nem kell őket megbélyegezni azzal, hogy az áruló Júdáshoz hasonlítjuk őket, de sajnos tény, hogy nem mindenki él Krisztushoz méltóan. De szép számban vannak olyanok is, akik komolyan veszik a Krisztushoz tartozást és a róla való tanúságtételt. Töltsön el engem is az apostoli lelkület és buzgóság, hogy tanúságot tegyek az Úrról!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, vedd le rólam bűnös életem terheit, amelyek megakadályoznak abban, hogy egészen neked adjam magamat! Hallom, érzem, hogy hívsz engem az elkötelezett életre, amely középszerűségem feladását jelenti, hogy érted a nagyobb jót válasszam. Nem magamra akarok építeni, hanem terád, a biztos alapra, aki szolgálatot kérsz tőlem, hogy jócselekedeteimben a te jóságod ragyogjon fel az emberek számára.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200224.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum