2021. június 5., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. június 06. vasárnap

2021. június 6. – Úrnapja, Krisztus szent teste és vére

Evangélium

A kovásztalan kenyerek ünnepének első napján, amikor a húsvéti bárányt feláldozzák, tanítványai megkérdezték (Jézust): „Mit akarsz, hová menjünk, hogy elkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?" Erre elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal: „Menjetek a városba. Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. Kövessétek őt, aztán ahová bemegy, ott mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezi, hogy hol van az a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom? Ő mutat majd nektek egy étkezésre berendezett, tágas, emeleti termet. Ott készítsétek el nekünk." A tanítványok elmentek, s a városba érve mindent úgy találtak, ahogy megmondta; és elkészítették a húsvéti vacsorát. Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte, és ezekkel a szavakkal adta nekik: „Vegyétek, ez az én testem." Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik, és mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek: nem iszom többé a szőlő terméséből addig a napig, amíg az újat nem iszom az Isten országában." Ezután zsoltárt énekelve kimentek az Olajfák-hegyére.
Mk 14,12-16. 22-26

Elmélkedés

Az Úr áldozata
Napjainkban senki nem akar áldozattá válni. Persze rögtön egy közlekedési balesetre, természeti csapásra vagy egy bűncselekményre gondolunk, amelyeknek sajnos gyakran vannak halálos áldozatai. Különösen is fájó, amikor vétlen személyek, ártatlan emberek az áldozatok, akik például egy balesetben mások hibája, szabálysértése, felelőtlen közlekedése miatt veszítik életüket. Egészen természetes, hogy ilyen eseményeknek senki nem szeretne az áldozatává válni. De még egy kisebb jelentőségű dologban, egy vitás helyzetben vagy nézeteltérésben sem akar senki áldozat lenni. Ilyen értelemben áldozattá válni azt jelenti, hogy egy ügyben valakit felelőssé tesznek, ő kapja a büntetést. Ilyenkor nem önként vállalja valaki az áldozat szerepét, hanem az igazságszolgáltatás mondja ki a felelősségét. Ilyen esetekben vagy tényleg az érintett személy a felelős, vagy csak őt tették bűnbakká, mert „valakinek el kell vinnie a balhét."
Az áldozatvállalás már egy szelídebb, kellemesebb terület. Feláldozzuk az időnket, az energiánkat egy nagyobb jóért. Szeretnénk elérni, megvalósítani valamit, s tudjuk, hogy ez munkával, áldozattal jár a részünkről, de mégis szívesen meghozzuk az áldozatot, mert mindvégig a cél lebeg a szemünk előtt. És szívesen hozunk áldozatot, áldozatokat olyan személyért, akit szeretünk.
Ez az a pont, ahol elérkezünk Jézus áldozatához és ahol megértjük az ő áldozatát. A nagycsütörtöki és a nagypénteki áldozatra gondoljunk, az utolsó vacsora áldozatára és a keresztáldozatra, amelyek szorosan összetartoznak. Az utolsó vacsora áldozata maga Jézus, aki a kenyérben az ő testét, a borban az ő vértét adja apostolainak. A kereszten maga Jézus az áldozat, aki a mennyei Atyának ajánlja fel életét. Szeretetből és önként vállalt áldozat ez az ő részéről az emberek megváltása érdekében.
A mai napon, úrnapján, Krisztus szent testének és vérének ünnepén Jézus áldozatára gondolunk. Minden szentmise Jézus Krisztus áldozata és a mi áldozatunk. A szentmisében jelenvalóvá tesszük az Úr húsvéti áldozatát, azaz önfeláldozó halálát és üdvösségünket eredményező feltámadását, amely áldozathoz a mi felajánlásunkat, áldozatunkat is hozzákapcsoljuk. A szentmisében Jézus jelenvalóvá válik az átváltoztatott kenyérben és a borban, s ezt nem jelképes, hanem valóságos jelenlétnek nevezzük. Az élő, a feltámadt Jézus van jelen az Eucharisztiában. Az élő, a feltámadt Jézus adja nekünk önmagát, osztja meg velünk életét és egyesül velünk, amikor szentáldozáshoz járulunk. A szentáldozásban valósággá válik életünkben az Úr feltámadása.
Az Oltáriszentség hitünk szent titka, amely felülmúlja emberi elképzeléseinket. Ez a legcsodálatosabb ajándék, amit Isten adhat az embernek, s amiben az ember részesedhet, hiszen benne és általa Isten költözik belénk, Isten él bennünk. Bár szemünkkel az átváltoztatást követően is kenyeret és bort látunk, a hit által elfogadjuk azt, hogy az már nem kenyér, hanem Krisztus valóságos teste, és már nem bor, hanem az Úr valóságos vére. Ne csak imádjuk és csodáljuk az Oltáriszentséget, hanem vegyük magunkhoz minél gyakrabban!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Hisszük, hogy jelen vagy az Oltáriszentségben. Hisszük, hogy valóságosan és maradandóan jelen vagy az átváltoztatott kenyérben és borban. Hisszük, hogy testedet és véredet adod nekünk, amikor szentáldozáshoz járulunk. Hisszük, hogy bennünk való jelenléted átalakít minket, hogy hozzád hasonlóvá váljunk. Hisszük, hogy a szentáldozás egyesülés veled. Hisszük, hogy a szentáldozás összeköt minket egymással is. Egységet teremtő szentség ez. Azáltal, hogy te bemutatod áldozatodat és önmagadat az örök élet kenyereként adod nekünk, egy új közösséget, az Egyház élő közösségét hozod létre belőlünk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210606.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 4., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. június 05. szombat

2021. június 5. – Szombat

Evangélium

Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, ezt mondta a tömegnek: „Óvakodjatok az írástudóktól, akik szívesen járnak hosszú köntösben, és szeretik, ha nyilvános tereken köszöntik őket. Örömest elfoglalják a zsinagógában és a lakomákon a főhelyeket. Felélik az özvegyek házát, és közben színleg nagyokat imádkoznak. Ezért keményebb ítélet vár rájuk."
Ezután leült szemben a templompersellyel, és figyelte, hogy a nép hogyan dobja a pénzt a perselybe. Sok gazdag sokat dobott be. De egy szegény özvegyasszony is odajött, és csak két fillért dobott be.
Erre Jézus magához hívta tanítványait, és így szólt hozzájuk: „Bizony, mondom nektek, ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, amije csak volt, egész vagyonát."
Mk 12,38-44

Elmélkedés

A mai evangélium első felében Jézus kritikát fogalmaz meg a vallási vezetőkkel, az írástudókkal szemben. Felhívja tanítványai figyelmét képmutató viselkedésükre. Ismerik ugyan a törvényt, de a gyakorlatban nem tartják meg, inkább csak a látszatra törekednek. Szívesen vették, ha az emberek elismerték vallásos buzgóságukat, de ez Jézus megállapítása, értékelése szerint egyáltalán nem volt őszinte. Nem meggyőződésből és főként nem Isten iránti szeretetből fakadnak vallásos cselekedeteik, hanem csupán az emberek tetszését akarják elnyerni. A vallásgyakorlat külsőségekre szorítkozik, a szív és lélek odaadása nélkül. Ők a pénz, a hatalom, a dicsőség szeretetének útját választották.
Ezzel szemben ott van a szegény özvegy, akinek cselekedetét a szövegrészlet második fele írja le.
Ami az írástudókból hiányzik, tudniillik az Isten iránti szeretet és az élet felajánlása, az megmutatkozik az özvegyasszony tettében, aki egész megmaradt vagyonát a templom perselyébe dobja. Vagyonnak ugyan túlzás nevezni a csekély összegű adományt, de az özvegynek valóban ez volt mindene. Tettével Istenre bízza magát, egész életét. Jézus nem csupán az ő cselekedetét veszi észre, hanem felismeri a mögötte húzódó szándékot is, amely a nagylelkűség és az igaz vallásosság jele az ő szemében. Mindent odaadni Istennek, az ő szeretetére és gondviselésére bízni az életet, ez a vallásosság lényege.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Az Eucharisztia ünneplésén, a szentmisén való jelenlétünk alkalmat ad arra, hogy részesedjünk a te áldozatodból és feltámadásodból. A szentáldozás által közösségre lépünk, egyesülünk veled, ugyanakkor lelki közösségre lépünk embertársainkkal is, mert mindannyian az egy kenyérből, a te szent testedből részesülünk. Hisszük, hogy ha a te szent testeddel táplálkozunk, eljuthatunk az örök életre.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210605.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 3., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. június 04. péntek

2021. június 4. – Péntek

Evangélium

Amikor Jézus egy alkalommal a templomban tanított, ezt a kérdést vetette fel: „Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia? Hiszen maga Dávid mondja a Szentlélek által: Így szól az Úr az én Uramhoz: „Jobbom felől foglalj helyet, míg lábaid alá vetem ellenségeidet." Ha tehát maga Dávid a Messiást Urának nevezi, akkor hogyan lehet az ő fia?" A nagy népsokaság szívesen hallgatta Jézust.
Mk 12,35-37

Elmélkedés

Az írástudók hivatalosnak számító elképzelése szerint az eljövendő Messiás, Dávid „fia", azaz Dávid király leszármazottja lesz. Ezt a nézetet a közvélemény elfogadta, vallotta. Amikor a jerikói vak, Bartimeus kétszer is így szólítja meg Jézust: „Dávid Fia, Jézus, könyörülj rajtam!" (Mk 10,47-48), akkor tulajdonképpen olyan embertől kér segítséget, akiről hiszi, hogy ő a Messiás. Amikor jeruzsálemi bevonulásakor így köszöntik az emberek Jézust: „Hozsanna Dávid fiának!" (Mt 21,9), akkor a Messiásnak kijáró tiszteletet adják meg neki, s itt már nem csak egyetlen ember véleményéről van szó, mint Bartimeus esetében, hanem a nép vélekedéséről. Általánosan elfogadott nézet volt, hogy a Messiás, majd felszabadítja az országot az idegen elnyomás alól, azaz egy olyan erőskezű uralkodó lesz, mint egykor Dávid király.
Jézus elutasítja ezt a Messiás-elképzelést. Ő Isten szenvedő szolgájaként akarja megváltani az embereket. Bár a korabeli zsidóság várakozásainak és Messiásról alkotott elképzeléseiknek nem felelt meg, de a keresztények kezdettől fogva hittek abban, hogy a Messiás küldetéséhez hozzátartozik a szenvedés, a halál és a feltámadás, és hittek abban, hogy a Messiásról szóló prófétai ígéretek Jézus személyében teljesedtek be.
Hiszek-e Jézusban, a Messiásban, aki értem vállalta a szenvedést és a kereszten feláldozta értem életét?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem, minden a végtelen szeretetedből származik, ezért mindenért hálát adok. Hálás vagyok azért, amit adtál, s amit elvettél. Hálás vagyok jó képességeimért és gyengeségeimért egyaránt. Hálás vagyok az örömért és szenvedésért. Hálás vagyok segítségedért és életem nehéz helyzeteiért. Hálás vagyok irgalmadért, s azért, hogy üdvözíteni akarsz. Uram, taníts meg hálásnak lenni! Taníts meg észrevenni a legkisebb dolgokat is az életben, akár tőled, akár embertársaimtól kaptam azokat! Taníts meg arra, hogy a hálámat mindig ki tudjam fejezni!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210604.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 2., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. június 03. csütörtök

2021. június 3. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben: Egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?" Jézus így válaszolt: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat."
Az írástudó erre azt válaszolta: „Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő az Egyetlen, és hogy rajta kívül nincs más. És azt is, hogy őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, embertársunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő- vagy véres áldozatnál." Jézus az okos felelet hallatára megdicsérte az írástudót: „Nem jársz messze Isten országától." Ezután több kérdést már nem mertek neki föltenni.
Mk 12,28b-34

Elmélkedés

Bár az előzményekben érződött a kérdezők vitatkozó szándéka és ellenséges érzülete, a mai evangéliumban szereplő írástudóról nem mondható el ugyanez. Lehetséges, hogy ő jószándékkal kérdezi Jézust a legfőbb törvényről. Igaz, hogy az írástudók között mindennaposak lehettek a beszélgetések és viták arról, hogy a sok száz törvény között melyik a fontosabb és melyik a kevésbé fontos, itt mégse keressünk feltétlenül rossz szándékot.
Az írástudó azt szeretné tudni, melyik a legfontosabb parancsolat. Manapság is sokan szeretnék tudni, hogy mi a legfontosabb a vallási életben. Néhányan azt mondják, hogy az ember legyen megkeresztelve, induljon el a hit útján, aztán majd Isten kegyelme működik benne. Mások szerint az imádkozás a legfontosabb, az ember tartsa folyamatosan a kapcsolatot Istennel. Ismét mások azt emelik ki, hogy a vasárnapi istentiszteleten, a szentmisén való részvétel az, ami semmiképpen sem hanyagolható el, mégpedig nem azért, hogy hetente legalább egyszer belülről is lássuk a templomot, hanem azért, hogy szentáldozáshoz járuljunk, egységre lépjünk az Úrral. Vannak, akik a bűnbánatot, a szentgyónást emelik ki, mert ez igazítja újra helyre az ember kisiklott életét. Természetesen vannak olyanok is, akik a karitatív tevékenységet, a szeretetszolgálatot hangsúlyozzák, azaz a felebaráti szeretet gyakorlását.
Lehet, hogy a különböző korokban a társadalmi viszonyok miatt más-más területekre kerül a hangsúly, de biztosak lehetünk abban, hogy kérdésünkre Jézus ma is ugyanazt válaszolná, mint egykor: Az első helyen áll az Isten iránti szeretet, amelyet a felebaráti szeretet követ.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te a mi emberi közreműködésünkkel akarsz csodákat tenni napjainkban, hogy jelenléted és segítséged megtapasztalható legyen minden ember számára. Adj nekünk igazi bölcsességet, hogy felismerjük azt az utat, amelyet te mutatsz nekünk, s amelyen te vezetsz minket az üdvösség felé!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekükre hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 3.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210603.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 1., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. június 02. szerda

2021. június 2. – Szerda

Evangélium

Abban az időben szadduceusok jöttek Jézushoz, akik azt mondják, hogy nincs feltámadás. Megkérdezték őt: „Mester! Mózes megírta nekünk, hogy ha valakinek a testvére meghal és gyermek nélkül hagyja hátra feleségét, akkor a testvér vegye el annak a feleségét, és támasszon utódot testvérének. Volt egyszer hét testvér. Az első feleséget vett magának és meghalt, nem hagyva utódot. Akkor a második vette el az asszonyt, de ez is meghalt, és nem hagyott utódot. Éppúgy a harmadik is. Hasonlóképpen feleségül vette az asszonyt mind a hét, és nem hagytak utódot. Végül meghalt az asszony is. A feltámadáskor – ha ugyan feltámadnak –, ezek közül melyiknek lesz a felesége? Hiszen mind a hétnek felesége volt!"
Jézus azt felelte nekik: „Nyilván azért tévedtek, mert nem ismeritek az Írásokat, sem az Isten hatalmát! Hiszen amikor a halottak feltámadnak, már nem házasodnak, sem férjhez nem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az angyalok a mennyben. A halottak feltámadása felől pedig nem olvastátok-e Mózes könyvében a csipkebokorról szóló résznél, hogy miként szólt Mózeshez Isten: „Én vagyok Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene?" Isten nem a halottak Istene, hanem az élőké. Így tehát nagy tévedésben vagytok!"
Mk 12,18-27

Elmélkedés

Jézus korában a zsidó vallási csoportok közül a szadduceusok általában tehetős, befolyásos emberek voltak, földtulajdonosok és kereskedők. A farizeusokkal ellentétben ők nem fogadták el a feltámadást, s e kérdésről gyakran voltak vitáik. A szadduceusok alapnézete szerint Isten gazdagsággal és jóléttel jutalmazza azokat, akik betartják Isten törvényét, és szenvedéssel és szegénységgel bünteti azokat, akik rosszat tesznek, nem teljesítik Isten parancsait. Ezt a nézetet fordítva is alkalmazták, azaz ha valaki gazdag volt, ebből arra lehet következtetni, hogy Isten megáldotta, megjutalmazta őt igaz, törvénytisztelő élete miatt. Ha pedig valaki szegény volt, az bűnös is volt a szemükben, s bűnei miatt kellett nélkülöznie. Megjegyezzük, hogy Jézus egyáltalán nem azonosult ezzel az elképzeléssel, nem fogadta el ezt a nézetet.
A szadduceusok kitalálnak egy olyan történetet egy asszonyról és az őt feleségül vevő hét testvérről, amely minden bizonnyal soha sem fordult elő a gyakorlatban. A kitalált történetben valójában nem az a kérdés, hogy ki lesz az asszony férje a túlvilágon, hanem az, hogy van-e egyáltalán feltámadás? Válaszában Jézus tanítást ad a feltámadásról. Olyan idézettel igazolja a feltámadás tanát, amelyet a kérdezők, azaz a szadduceusok is elfogadtak. Isten Mózeshez intézett szavait idézi: „Én vagyok Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene" (Mk 12,26), s ezzel rámutat arra, hogy a mózesi könyvek bennfoglaltan tartalmazzák a feltámadás tanítását.
Hiszek-e a feltámadásban?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus, te feltámadásodat követően számos alkalommal megjelentél tanítványaidnak, s élőként mutattad meg magad nekik. Mielőtt a földről a mennybe távoztál megbízást adtál nekik tanításod, örömhíred továbbadására. E küldetés nekem, mint a te követődnek is szól. Segíts engem kegyelmeddel és a Szentlélekkel, hogy e küldetésemet teljesítve törekedjek szüntelenül a menny felé!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekükre hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 2.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210602.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 31., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. június 01. kedd

2021. június 1. – Kedd

Evangélium

Egyszer néhány farizeust és Heródes-párti embert küldtek Jézushoz, hogy szaván fogják őt. Azok odamentek hozzá, és megszólították: „Mester, tudjuk, hogy igazmondó vagy. Nem befolyásol a mások véleménye, és nem nézed az emberek személyét, hanem az igazsághoz híven tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk, vagy ne fizessünk?" Jézus azonban átlátott álnokságukon, és ezért így szólt: „Miért akartok tőrbe csalni? Hozzatok ide egy dénárt, hadd lássam!" Erre odavittek egyet. Ő pedig megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és felirata ez?" Azok ezt felelték: „A császáré." Jézus pedig így folytatta: „Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" Azok igen elcsodálkoztak (Jézus feleletén).
Mk 12,13-17

Elmélkedés

Az adófizetés kérdése a közvéleményt megosztó téma volt Jézus korában. Itt a rómaiaknak fizetendő adóról van szó, akiknek a fennhatósága alatt éltek ebben az időben a zsidók. Egyesek a békességre törekedtek, ezért elfogadták az adó megfizetését. Mások viszont a rómaiak, az ő uralmuk elleni tiltakozásként megtagadták az adófizetést. Jézus ellenfelei mindenáron meg akarják őt vádolni, ezért olyan témát keresnek, amelyre bármi is a válasz, legalább az egyik társadalmi csoport elfogadhatatlannak tartja. Tudják, hogy Jézus mennyire népszerű a tömegek körében, s most azt szeretnék elérni, hogy befolyását, tekintélyét csökkentsék. A farizeusok és a Heródes-pártiak, akik több vallási és társadalmi kérdésben nem értettek egyet, most szövetkeznek, közös ellenséget látnak Jézusban. A kérdés egyértelműen alattomos és rosszindulatú.
Jézus válasza így hangzik: „Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" Olyan válasz ez, amely nem megy bele a vitába, kikerüli a csapdát.
A válaszban az adófizetés mellett megjelenik egy új elem. Jézus arra használja fel a helyzetet, hogy az ember és az Isten kapcsolatáról adjon tanítást, azaz a pénzügyi és politikai kérdést vallási síkra tereli. Válaszában benne van, hogy nem elég csupán az evilági törvényeknek és uralkodóknak engedelmeskedni, hanem mindenkinek teljesíteni kell Istennel szembeni kötelességeit is.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az alázatos, bizakodó, gyermeki lelkületet állítod elénk példaként, s ezzel megmutatod számunkra az utat, a lehetőséget, amely az üdvösségre vezet. Nem másokhoz akarjuk magunkat hasonlítani, hanem arra törekszünk, hogy Isten szemében növekedjünk, az ő akarata szerint éljünk. Az Atya által számunkra kijelölt úton szeretnénk járni, miként te is neki engedelmeskedtél keresztutadon. Isten dicsőségét szeretnénk szolgálni szavainkkal, tetteinkkel és egész életünkkel. Taníts bennünket a gyermeki bizalomra! Taníts minket keresztünk hordozására! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekükre hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 1.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210601.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 30., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. május 31. hétfő

2021. május 31. – Hétfő

Evangélium

Jézus a szenvedését megelőző napokban példabeszédekben kezdett szólni a főpapokhoz és a nép elöljáróihoz: Egy ember szőlőt ültetett. Bekerítette sövénnyel; pincét is ásott, meg őrtornyot is épített benne. Aztán bérbe adta a szőlőmunkásoknak, és elutazott messze földre.
Amikor eljött az ideje, elküldte a szőlőmunkásokhoz egyik szolgáját, hogy beszedje a szőlő terméséből neki járó részt. Ezek azonban nekiestek, megverték, és üres kézzel elkergették. Ekkor másik szolgát küldött oda hozzájuk: annak betörték a fejét, és gyalázatosan elbántak vele. Küldött egy harmadikat is: azt megölték. Küldött aztán még többet: közülük egyeseket megvertek, másokat pedig megöltek. Ezután már csak az egyetlen fia maradt, akit nagyon szeretett. Végül őt küldte hozzájuk, mert így gondolkodott: „A fiamat csak becsülni fogják." A szőlőmunkások azonban így biztatták egymást: „Itt az örökös. Gyerünk, öljük meg, és mienk lesz az öröksége!" Nekiestek tehát, megölték, és kidobták a szőlőből. Vajon mit tesz majd erre a szőlő ura: Elmegy, elpusztítja a szőlőmunkásokat, és másoknak adja ki a szőlőt. Nem olvastátok az Írást?
A kő, amelyet az építők félredobtak, szegletkővé lett.
Az Úr tette azzá; csodálatos dolog ez a mi szemünkben.
Erre el akarták fogni Jézust, de féltek a néptől. Megértették ugyanis, hogy róluk mondta a példabeszédet. Otthagyták tehát, és eltávoztak.
Mk 12,1-12

Elmélkedés

Az előzményekben Jézus kiűzte a kereskedőket a jeruzsálemi templomból, majd pedig nem árulta el hatalmának eredetét azoknak a vallási vezetőknek, akik magyarázatot kértek cselekedetére. Ezt követően mondja el Jézus a gonosz szőlőmunkásokról szóló példázatot, amit a mai napon olvasunk, s tulajdonképpen ez a válasz arra, hogy honnan származik az ő hatalma. Ennél a beszédnél már világosan kiderül, hogy ki melyik oldalon áll. Az egyik oldalon a hatalom emberei, de isteni felhatalmazás nélkül, a másikon pedig az evilági hatalommal nem rendelkező és arra nem is törekvő Jézus, akinek felhatalmazása Istentől származik, mindent az Atya nevében és vele egységben tesz.
Jézus az üdvtörténetet foglalja össze a szőlőmunkásokról mondott hasonlattal. A szőlő gazdája Isten, ő bízta azt az emberekre. Amikor letértek Isten törvényeinek útjáról, ő elküldte a prófétákat, hogy figyelmeztessék őket, de a küldötteket megölték. A végső időkben elküldte egyszülött Fiát, Jézus Krisztust, de őt sem kímélték a gonoszok.
A vallási vezetők pontosan értették, hogy miről beszél Jézus. Az ő atyáik voltak azok, akik megszegték az Istennel kötött szövetséget, megölték a prófétákat, és most ők maguk azok, akik Isten Fia életére törnek. Gonosz szándékuk Isten üdvözítő tervének része. Minden az ő akaratának megfelelően történt. Jézus keresztre feszítése nem Isten tervének keresztülhúzása, hanem annak tökéletes megvalósulása.
© Horváth István Sándor


Imádság

Atyám, te irgalmas szívvel hívsz engem, hogy találkozzak veled. Te nem elítélsz, hanem kiemelsz bűneimből és elindítasz egy új úton. Be kell ismernem, hogy sokszor ítélkezem embertársaim felett, és köveket ragadnék a kezembe, hogy a bűnös elnyerje méltó büntetését. A könyörtelen ítélkezés elnyomja szívemben a megbocsátás lelkületét. Te feltétel nélkül megbocsátasz mindenkinek, nekem is. Ezt a feltétel nélküli megbocsátást szeretném megtanulni, s gyakorolni embertársaim felé. Segíts, hogy szívemben őszinte bűnbánat ébredjen, és tudjak mindenkinek megbocsátani!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210531.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum