2019. október 5., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. október 06. vasárnap

2019. október 6. – Évközi 27. vasárnap

Evangélium

Abban az időben: Az apostolok kérték az Urat: Növeld bennünk a hitet. Az Úr így válaszolt: Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a szederfának: Szakadj ki tövestől és verj gyökeret a tengerben, engedelmeskedik nektek. Melyiktek mondja béresének vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: Gyere ide tüstént és ülj asztalhoz. Nem ezt mondja-e inkább: Készíts nekem vacsorát, övezd fel magadat és szolgálj ki, amíg eszem és iszom! Aztán majd ehetsz és ihatsz te is! S talán megköszöni a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak kötelességünket teljesítettük.
Lk 17,5-10

Elmélkedés

Hitünk jutalma
Az apostolok egykori kérése az idők folyamán újra és újra megismétlődik a Krisztus-követő emberek ajkáról, s ehhez csatlakozunk mi is a mai napon, amikor Jézushoz fordulunk: „Növeld bennünk a hitet." A hit Isten ajándéka, amelyet azonban nem egy terebélyes fa nagyságában, hanem apró magként kapunk tőle, és ez a mag az ő kegyelme és a mi közreműködésünk által folyamatosan növekszik bennünk.
Az évszázadok igehirdetésében a hittel kapcsolatban talán a „hit kapuja" kifejezés szerepel a legtöbbször, amely kép az Apostolok cselekedetei szentírási könyvben tűnik fel először. Szent Pál apostol első missziós útja végén kísérőjével és munkatársával, Barnabással visszaérkezik Antióchiába, ahonnan elindultak. Itt egybegyűjtötték az egyház tagjait és elbeszélték nekik tapasztalataikat, azt, hogy „milyen nagy dolgokat művel általuk az Isten, és hogy a hit kapuját megnyitotta a pogányoknak" (ApCsel 14,27). Munkájuk gyümölcsét és jelentőségét így foglalhatjuk össze: A hit ajándékát és a hit szerinti élet jutalmát, az üdvösséget Isten nem csak az ószövetségi választott nép, a zsidó nemzet tagjainak adja meg, hanem a pogányoknak is, minden embernek. Isten üdvözítő terve tehát nem korlátozódik egyetlen népre, hanem az egész emberiségre kiterjed, Isten minden ember előtt megnyitja a hit kapuját. Ez a kapu szüntelenül nyitva áll, s rajta keresztül léphetünk életközösségre Istennel, s rajta keresztül léphetünk be az Egyházba.
Valahányszor elhangzik Isten szava és mi engedjük, hogy ez az isteni Ige megérintse és átformálja szívünket, akkor tulajdonképpen már át is léptünk a hit kapujának küszöbén. A földies gondolkodás korlátain és a tapasztalatok bizonyosságán úgy tudunk túllépni, úgy tudunk átlépni Isten természetfeletti világába, amelyet a hit és a bizalom légköre hat át, hogy elfogadjuk Isten szándékát és akaratát. Igen, ebben az értelemben a hit a mi válaszunk a bennünket megszólító, a velünk szeretetközösségre lépni akaró és az üdvösségre meghívó Isten szavára. A hit útjának kiindulópontja a keresztség felvétele, záró pontja pedig a halál, amelyen át az örök életbe lépünk. Az örök életben, a mennyben pedig nem lesz szükségünk a hitre, de ez természetesen nem hitetlenséget jelent, hanem azt, hogy a földi élet során a hit által ismerjük meg az Istent, a mennyországban viszont már színről színre láthatjuk őt. Szent Pál apostol így ír erről a korintusi hívekhez címzett levelében, a szeretet-himnuszban: „Most tükör által, homályosan látunk, akkor majd színről színre" láthatjuk Istent (1Kor 13,12).
Hitünk tartalmát így foglalhatjuk össze röviden: Hiszünk Istenben, aki a szeretet és aki Szentháromság. Hiszünk az Atyában, aki a világot és benne az embert megteremtette. Hiszünk az ő Fiában, Jézusban, aki kereszthalálával megváltott minket. Hiszünk a Szentlélekben, aki az idők végéig jelen van a világban, hogy megszentelje az Egyházat és a Krisztusban hívőket, és a hit útjára vezesse azokat, akik jószándékkal keresik az igazságot és vágyakoznak az üdvösségre.
Hitünk jutalma az örök élet. Ezt olvassuk az evangéliumban: „Aki hisz a Fiúban, Jézusban, az örökké él" (Jn 3,36). Forduljunk ma és életünk minden napján Jézushoz: Növeld bennünk a hitet, Urunk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Add nekünk a hit csodálatos ajándékát! Add, hogy minden kételkedés, hitetlenség, kicsinyhitűség ellenére is felfedezzük magunkban a mustármagnyi hitet! A hit nem élettelen magként hever a lelkünk mélyén, hanem növekedni akar. Ezért most azt kérjük tőled, amit egykor az apostolok: Növeld bennünk a hitet! A te szemeddel akarom nézni a világot, a te szíved szeretetével akarom szeretni embertársaimat. Segíts, hogy hitemből jótettek fakadjanak! Bízom benne, hogy elnyerem majd a hit jutalmát, az örök életet.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191006.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 4., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. október 05. szombat

2019. október 5. – Szombat

Evangélium

A hetvenkét tanítvány, akiket Jézus az evangélium hirdetésére küldött, nagy örömmel tért vissza. „Uram – mondták Jézusnak –, a te nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Ő így válaszolt: „Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek: Semmi sem fog ártani nektek. Mindazonáltal ne annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskedtek nektek. Inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben."
Abban az órában Jézus felujjongott a Szentlélekben, és így imádkozott: „Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mivel elrejtetted ezeket a bölcsek és az okosak elől, és feltártad az egyszerűeknek, így van ez, Atyám, mert így tetszett neked. Az Atya mindent átadott nekem. Senki más nem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni." Jézus azután tanítványaihoz fordult, és így szólt: „Boldog az a szem, amely látja, amit ti láttok. Mondom nektek: Sok próféta és király szerette volna látni, amit ti láttok, de nem látta; szerette volna hallani, amit ti hallotok, de nem hallotta."
Lk 10,17-24

Elmélkedés

A missziós útról Jézushoz visszatérő tanítványokról olvasunk az evangéliumban, akik nagy lelkesedéssel mondják el tapasztalataikat: „Uram, a te nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk." Igen, az Úr szavának ilyen ereje van, ha a küldött nem tér el attól, hanem hűségesen hirdeti!
Jézus megváltó küldetésének éppen az a lényege, hogy megtörje a gonosz hatalmát, befolyásoló erejét az ember felett. Isten azt akarja, hogy egyedül neki engedelmeskedjünk és őt szolgáljuk. Azt szeretné, ha ettől nem térítene el minket a gonosz. Az ember azonban sokszor gyengének bizonyul és elbukik ebben a küzdelemben. Jóra való törekvésünkhöz új erőt ad annak tudata, hogy Jézus megváltott minket, megtörte a gonosz hatalmát. Ezt tapasztalták meg egykor azok a megszállottak, akikből kiűzte az ördögöt, illetve akikből a tanítványok űzték ki a gonoszt Jézus nevében.
A szolgálatukat hűséggel teljesítők jutalomra számíthatnak, de itt ne evilági kincsekre gondoljunk. A jutalmat Istentől kapják: „Annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben." Jézus ígérete alapján tehát a mennyországba jutnak, akik életüket az Úr szolgálatában töltik. Segíthetünk tehát másokat abban, hogy rátaláljanak az üdvösség útjára, de még a mi odaadó szolgálatunknál is nagyobb tett az, hogy Isten üdvözíteni fog minket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, te megadod nekünk, hogy mindig újra kezdhetünk! Te ajándékozod nekünk a jövőt. Minden nap érezzük, hogy múlik az idő, éveink száma véges. Urunk, mindannyian szeretnénk végtelen távlatokban élni. Szeretnénk megtapasztalni a soha el nem múló fényt, szeretnénk, ha mienk lehetne az élet teljessége. Kérünk, add, hogy az előttünk álló időt igazi gazdagodásra használhassuk! Add, hogy azt keressük mindig, ami soha véget nem ér! Add, hogy mindennapjainkban megtapasztalhassuk: a szeretet soha el nem múlik!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191005.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 3., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. október 04. péntek

2019. október 4. – Péntek

Evangélium

Jézus egy alkalommal így szólt tanítványai előtt: „Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha a pogány Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már rég szőrzsákban és hamuban tartottak volna bűnbánatot. Ezért Tirusznak és Szidonnak tűrhetőbb sorsa lesz az ítéleten, mint nektek. És te Kafarnaum? Vajon az égig emelkedel? Egészen az alvilágig fogsz süllyedni." Majd így folytatta: „Aki titeket hallgat, engem hallgat; és aki titeket megvet, engem vet meg. Aki pedig engem megvet, azt veti meg, aki küldött engem."
Lk 10,13-16

Elmélkedés

A missziós útra induló tanítványok hatalmat kapnak Jézustól arra, hogy az ő nevében tanítsanak. Ehhez kapcsolódik az Úr bátorítása: „Aki titeket hallgat, engem hallgat; és aki titeket megvet, engem vet meg." A küldöttekre vonatkozóan ezt úgy kell értenünk, hogy csak azt taníthatják, amit Mesterüktől hallottak. Nincs szükség arra, hogy a maguk okosságát híreszteljék. Korábban már sok esetben megtapasztalták, hogy Jézus szavában csodálatos erő, isteni hatalom rejlik. Szavára mindenütt felfigyelnek az emberek, mert abból bölcsesség sugárzik. A bűnösök megértik az irgalmasságról szóló üzenetet és bűnbánat ébred szívükben. Szavának nem tudnak ellenállni a gonosz lelkek, és azonnal elhagyják az általuk megszállottakat, amint elhangzik az Úr parancsoló szava. Jézus szava gyógyító erővel bír: megnyílik a vakok szeme, megnyílik a süketek füle és a némák szája, megmozdulnak a bénák és visszatérnek az életbe a meghaltak.
Most pedig az ő küldő szavára, megbízására elindulnak a tanítványok, hogy továbbadják az Úr szavát, hirdessék az örömhírt. Jézus feltámadása és mennybemenetele után a tanítványok a Szentlélek segítségével és bátorításával elindulnak, hogy hirdessék mindazt, amit Jézus tett és tanított. Ez a folyamat azóta is tart, az igehirdetők szavára felfigyel a világ, felfigyelnek az igazságot keresők és az üdvösségre vágyók. Meghallom-e a küldöttek szavában az Úr üzenetét?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te tudatosan vállaltad a kereszthordozást a mi megváltásunkért és üdvösségünkért. Engedelmes voltál az Atyának, aki ezt az áldozatot kérte tőled. Taníts minket is engedelmességre és kereszthordozásra! Légy velünk, példád segítsen, erősítsen és bátorítson! Segíts minket, hogy sikerrel fáradozzunk a magunk és mások üdvösségén! A legnagyobb boldogság az számunkra, hogy elnyerjük az örök életet.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191004.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 2., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. október 03. csütörtök

2019. október 3. – Csütörtök

Evangélium

Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: „Békesség e háznak!" Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: „Elérkezett hozzátok az Isten országa!" De ha betértek valamelyik városba, és nem látnak titeket szívesen, menjetek ki az utcára, és mondjátok: „Még a port is lerázzuk, ami városotokban a lábunkra tapadt, de tudjátok meg: Elérkezett hozzátok az Isten országa!" Bizony, mondom nektek: Szodomának könnyebb sorsa lesz azon a napon, mint ennek a városnak."
Lk 10,1-12

Elmélkedés

A mai nap evangéliumában arról olvasunk, hogy Jézus útnak indítja hetvenkét tanítványát. Lukács evangélista leírásából kitűnik, hogy nem az a legfontosabb, hogy milyen feladatot, szolgálatot végeznek majd a küldöttek, hanem az, hogy Jézustól kapnak küldetést, ő bízza meg őket. A feladat pedig nem lehet más, mint amit Mesterük is küldetésének tart: Isten országának örömhírét hirdetni.
A küldést megelőzően Jézus tanácsokat ad, amelyekkel helyes lelkületre tanítja, neveli őket. Nem titkolja el a küldetéssel járó veszélyeket, ezért mondja: „Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé." Védtelenek és kiszolgáltatottak lesznek, de bízzanak az őket küldő Mesterben! Lelkükre köti, hogy ne vigyenek magukkal semmit! Bízzanak a gondviselésben! Bízzanak abban, hogy az Úrtól kapott erő és tanítás elég lesz számukra! Bízzanak abban, hogy küldőjük nevében végzett szolgálatuk eredményes lesz! Jézus szavaiból kiderül továbbá, hogy eljött a béke új korszaka. Ezért kéri, hogy békességet kívánjanak mindazoknak, akik befogadják őket házukba. Bízzanak tehát abban, hogy az Istentől jövő békességet jóindulattal elfogadják az emberek! Hatalmat kapnak a betegek gyógyítására és a tanításra, s ennek köszönhetően kiszélesedik Jézus megváltói műve.
Jézus mindannyiunknak megbízást ad, hogy legyünk Isten országának hirdetői. Kész vagyok-e erre a szolgálatra?
© Horváth István Sándor


Imádság

Fogadd szívesen, Uram, Istenem, fölajánlásomat és végtelen dicséretedre, fogyhatatlan magasztalásodra irányuló vágyódásomat, hiszen ezek kijárnak neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy. Ezzel fordulok hozzád és szeretnék hozzád fordulni minden nap, minden időben, és arra kérek minden mennyei lelket, minden benned hívőt, hogy velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191003.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 1., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. október 02. szerda

2019. október 2. – Szerda

Evangélium

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy tanítványaival Jeruzsálembe megy. Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: „Követlek, bárhová mégy." Jézus így válaszolt: „A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania."
Egy másikat Jézus szólított fel: „Kövess engem!" Az így válaszolt: „Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." „Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat – mondta neki –, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát."
Egy harmadik ezt mondta neki: „Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: „Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára."
Lk 9,57-62

Elmélkedés

Jézus tudatosan halad célja felé. Tudja, hogy ítélet, szenvedés és halál vár rá Jeruzsálemben, mégsem tér le útjáról, mert mindez küldetésének része. A mai evangéliumban olyan személyekről olvasunk, akik útja során találkoznak vele és csatlakoznának hozzá, felébred bennük a vágy, hogy ők is tanítványok legyenek. Lelkesedésük és buzgóságuk kétségbevonhatatlan. Vélhetően azonban nem tudják, hová vezet Jézus útja, nem értik még, mi a tanítványi élet lényege. Nem tudják még, hogy teljesen az Úrra kell bíznia az életét annak, aki követője szeretne lenni.
Az első személy így szól Jézushoz: „Követlek, bárhová mégy." Úgy gondolnánk, hogy ilyet csak az mond, aki elszánt, mindenre felkészült, látja a veszélyeket és a nehézségeket, és felkészült ezekre. Amikor azt kapja válaszként, hogy naponta úton kell lenni és sehol nincs számukra biztos szálláshely, akkor megtorpan. Jézus figyelmeztetése rögtön lehűti őt, egyetlen pillanat alatt elszáll lelkesedése. A második személy szívesen lenne Jézus tanítványa, de nem most, majd inkább később, apjának halála után. A harmadik jelölt számára a családtól való elszakadás jelent problémát, úgy látszik még ő sem készült fel. Lukács evangélista nagyon tapintatosan hallgat a végső döntésükről, amely azt jelzi, hogy lemondtak a tanítványságról. Ha lelkesen indultak volna, akkor erről örömmel írna az evangélista. Ők megálltak, nem lettek tanítványok, Jézus pedig tovább halad.
Én vele tartok-e továbbra is?
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézus, feltámadásod világosság a népeknek, fény az embereknek! Hadd legyen életem is fény a sötétségben: szeressek ott, ahol gyűlölnek, megbocsássak, ahol sértegetnek, összekössek, ahol szakadás van, reményt ébresszek, ahol elkeserednek, vigasz legyek, ahol szenvednek, örömet vigyek, ahol szomorúak. Uram, add, hogy fény legyek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191002.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. szeptember 30., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. október 01. kedd

2019. október 1. – Kedd

Evangélium

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt. Ezek elindultak, betértek a szamaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De azok nem fogadták be Jézust, mert Jeruzsálembe tartott. Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak: Uram, akarod-e, hogy lehívjuk az égből a villámot, hadd pusztítsa el őket? De ő hozzájuk fordult és megfeddte őket: Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek. Az Emberfia nem azért jött, hogy az embereket elpusztítsa, hanem hogy megmentse. Ezután másik faluba mentek.
Lk 9,51-56

Elmélkedés

A Galileából Jeruzsálembe tartó zarándokok a Szamariának nevezett országrészen haladtak keresztül. Az itt lakó szamaritánusok azonban ellenségesen viselkedtek a zsidókkal, amelynek egyik megnyilvánulása az volt, hogy a zarándokoknak nem adtak szállást. Ezt tapasztalja meg Jézus is, ahogyan erről a mai evangéliumban olvasunk. Ő nem veszi ezt személyes sértésnek, nyugodtan továbbindul, két apostola, Jakab és János azonban felháborodnak a dolgon. Bosszúvágy és rosszindulat ébred bennük, és rögtön Istent kérnék, hogy büntesse meg a szamaritánusokat. Jól látszik ebből, hogy még nem sajátították el Mesterük lelkületét. Isteni ítéletet és pusztítást szeretnének látni, mintha nem is értenék, hogy a Megváltó nem az emberek vesztét akarja, hanem meg akarja menteni őket. Jézus tanítványai az évek során csak fokozatosan tanulták meg a nyitottságot, a türelmet és azt, hogy mindenki felé jóindulatúak legyenek, még azokhoz is, akiktől rosszat kapnak.
Keresztény emberként az a célunk, hogy Jézushoz váljunk hasonlóvá. Ezen az úton akadályok vannak, mint például a türelmetlenség, a versengés, a bosszúvágy, a veszekedés, a hatalomvágy. Az Úr azt kéri tőlünk, hogy távolítsuk el szívünkből ezeket az érzéseket, s helyette alázattal, szelíden, szolgálatkészen és engedelmesen kövessük őt.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, hálát adok, hogy tanítottál, szavaid kísérjék végig napomat, alakítsák életemet! Hálát adok, hogy a te odaadásodhoz, áldozatodhoz kapcsolhattam jószándékaimat s minden gondomat is. Hálát adok, hogy a szentáldozás által bennem élsz, és általam másokhoz is el akarsz jutni. Szentségi jelenléted tegyen teljesen hasonlóvá hozzád.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191001.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. szeptember 29., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2019. szeptember 30. hétfő

2019. szeptember 30. – Hétfő

Evangélium

Egyszer az a kérdés merült fel a tanítványok között, hogy ki a legnagyobb közülük. Mivel Jézus ismerte szívük gondolatait, odahívott egy gyermeket, maga mellé állította, és így szólt tanítványaihoz: Aki befogadja ezt a gyermeket az én nevemben, engem fogad be. Aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Mert aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb. Ekkor János vette át a szót: Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött ki a te nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem követ téged velünk együtt. Jézus így válaszolt: Ne tiltsátok meg, mert aki nincs ellenetek, az veletek van.
Lk 9,46-50

Elmélkedés

Jézus tanítványai és apostolai jól ismerték a korabeli elképzeléseket, miszerint a Messiás, a Megváltó királyként, uralkodóként fog eljönni. Ahogyan idővel erősödött bennük a meggyőződés, hogy Mesterük a Messiás, az is megerősödött bennük, hogy a Messiás uralomra kerülésekor nekik valamilyen fontos szerep fog jutni. Vezető helyeket, felelős megbízatást szeretnének valamennyien, ezért versengés alakul ki köztük. Helytelen gondolkodásukat Jézus úgy teszi helyre, hogy közben rámutat arra, hogy tanítványai milyen lelkületet erősítsenek magukban. Egy gyermeket állít közéjük és ezt mondja: „aki a legkisebb köztetek, az a legnagyobb."
Nincs kizárva, hogy abban az időben, amikor Lukács megírja evangéliumát, a keresztény közösségben megjelent a versengés, amely megosztottságot keltett. Az evangélista tehát saját kortársai számára is szeretne útmutatást adni azzal kapcsolatban, hogy a krisztusi közösség tagjai hogyan viszonyuljanak egymáshoz. Inkább egymás szolgálatára törekedjenek, mintsem arra, hogy a másik fölé kerüljenek. És természetesen a későbbi korok egyháza számára is lényeges tanulság ez. Krisztus nem uralomra törekedett, hanem mindenki szolgálatára. Példája meghatározza, hogy milyen legyen a mi lelkületünk: alázat és szolgálatkészség jellemezze keresztény életmódunkat!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, arra rendeltél minket, hogy örömben éljünk. A munka egyedül nem töltheti be életünket; add hát, hogy megértsük az öröm mélyebb értelmét, az ünnep, az ünneplés, a játék, az üdülés, a pihenés, a művészet belső gazdagságát és felemelkedettségét, de leginkább add meg a bennünket szerető, ránk váró emberekkel való együttlét örömét. Örömvárásunknak az legyen a csúcspontja, mint ahogyan te is mondottad: öröm nekem az emberek között lenni.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20190930.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum