2021. március 27., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. március 28. vasárnap

2021. március 28. – Virágvasárnap

Evangélium

Abban az időben, amikor Jézus és tanítványai Jeruzsálemhez közeledtek, Betfagé és Betánia táján, az Olajfák hegyénél Jézus előreküldte két tanítványát, és ezt mondta nekik: „Menjetek a szemközti faluba. Amint beértek, találtok ott egy megkötött szamárcsikót, amelyen ember még nem ült. Oldjátok el és vezessétek ide. Ha valaki szólna, hogy mit tesztek, mondjátok, hogy az Úrnak van rá szüksége. Erre mindjárt elengedi." El is mentek, és az útelágazásnál egy kapuhoz kötve megtalálták a szamárcsikót. Eloldották. Azok közül, akik ott ácsorogtak, valaki megkérdezte: „Miért oldjátok el a szamarat?" Azt válaszolták, amit az Úr mondott nekik, és erre elengedték őket. A szamárcsikót Jézushoz vezették. Ráterítették a köntöseiket, ő pedig felült rá. Sokan az útra teregették köntösüket, mások meg a lombos faágakat, amelyeket a réten vágtak. Akik előtte jártak, és akik kísérték, így kiáltoztak: „Hozsanna! Áldott, aki az Úr nevében jön! Áldott atyánknak, Dávidnak közelgő országa! Hozsanna a magasságban!"
Mk 11,1-10

Elmélkedés

Új élet kezdete
A virágvasárnapi szentmise kezdetén elhangzó evangélium Jézus jeruzsálemi bevonulását beszéli el. Jézus egy szamár hátán ülve bevonul a városba, miközben az emberek az út menti fákról szedett pálmaágakkal integetnek neki, éljenezve köszöntik, sőt, egyesek még a ruháikat is leterítik elé az útra. A szentmise evangéliumában pedig Jézus szenvedéstörténetét olvassuk, amely szerint az utolsó vacsora után az Úr kimegy az Olajfák hegyére, ott elfogják, majd a főtanács elé viszik és kihallgatják. A főtanács és a nép kikényszeríti Pilátustól a halálos ítéletet Jézusra, akit ezt követően megkorbácsolnak, tövissel koronáznak, majd kivitetik vele keresztjét a városon kívülre, a Golgota hegyére, ahol keresztre feszítik. Halála után leveszik testét a keresztről és sírboltba helyezik.
Magától értetődő, hogy a szenvedéstörténetben arra figyelünk, ami Jézussal történik. De talán egyszer érdemes úgy elolvasnunk ezt a történetet, hogy közben arra is gondolunk, hogy Jézus apostolai és tanítványai, valamint az első keresztény közösség tagjai hogyan viszonyultak az Úr szenvedéséhez és kereszthalálához. Hogyan próbálták értelmezni a kereszt titkát és milyen hatással volt életükre a kereszt?
A krisztusi közösségek, amelyek szerte a Római Birodalomban alakultak és éltek a legkorábbi időktől fogva megtapasztalták az üldözéseket. Átmentek a maguk szenvedésén, sokféleképpen szembesültek a kereszthordozással. Az üldözések idején sokan meghaltak hitükért, de nem tagadták meg a keresztet. Megmenthették volna életüket, ha megtagadják hitüket és leteszik a keresztet. De nem ezt tették, hanem inkább hősiesen feláldozták életüket, így ragaszkodtak a megismert igazsághoz. Voltak persze olyanok is, akik megtagadták a hitet, Júdásnak is voltak követői. A kérdés mindenki számára ugyanaz volt: Elviselem-e az üldözést és a bántalmazást? Hordozom-e életem keresztjét, tudva, hogy ez milyen veszéllyel, fenyegetésekkel jár?
Talán az is előfordult, hogy olyanok, akik az üldözések miatt egy gyenge pillanatban megtagadták hitüket, később mégis újra csatlakozni akartak az Egyházhoz. Megbánták korábbi gyengeségüket és most újra akarták kezdeni útjukat, de nem tudták, hogy lehetséges-e ez számukra. A levágott ágnak nincs gyökere. Hogyan tud mégis újra a fához kapcsolódni? Az ilyen embereknek szükségük volt Isten szeretetének újbóli megtapasztalására, amely felülmúlta az ő korábbi emberi hibájukat és bűnüket. Számukra nagyon tanulságos lehetett az, hogy Jézus miként reagál a tanítványok hűtlenségére és gyengeségeire, például Péter apostol tagadására.
Jézus hozzáállása a szenvedéshez még a leginkább elcsüggedt és a bukott tanítványnak is reményt ad. Nem számít többé Péter tagadása és a többiek elmenekülése, mert mindent felülír Jézus szeretete. Jézus előre tudott Júdás árulásáról és előre megmondta, hogy Péter háromszor is meg fogja őt tagadni. Tudott róla, hogy mindenki el fogja őt hagyni, amikor elfogják. Nem csodálkozott tehát, amikor ezek bekövetkeztek. De gondoskodott arról, hogy övéivel maradhasson, ezt jelzi az utolsó vacsorán az Eucharisztia ajándéka. Húsvét hajnalán az asszonyok azt a hírt viszik Péternek és a többi apostolnak, hogy menjenek Galileába és ott viszontláthatják Mesterüket. Galilea az a hely, ahol minden elkezdődött. Itt hívta meg őket egykor az Úr és innen indultak el vele. És most itt fog elkezdődni egy új dolog, innen indul az Egyház, itt kezdődik az apostoli igehirdetés és tanúságtétel. Törés és kudarc bárkinek lehet az életében, de Jézus mindenkinek lehetőséget ad az újrakezdéshez.
Krisztussal mi is új életet kezdhetünk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A szent városba, Jeruzsálembe érkezve te már tudtad, hogy küldetésed hamarosan befejeződik. Tudtad, hogy szenvedés vár rád, hiszen erről többször is beszéltél tanítványaidnak. Mégsem menekültél el a szenvedések elől, mert teljesíteni akartad azt a feladatot, amit a mennyei Atya bízott rád. Így mutattad meg az engedelmesség végső jelét. Bár az eseményeket látszólag az emberi szándékok, a rosszindulat, a harag, a gyűlölet irányítják, mi mégis mindezek mögött észrevesszük az Atya akaratát, aki életed feláldozását kérte. Urunk, elkísérünk szenvedésed útján, hogy kereszthordozásod és a kereszthalálod megértesse velünk Isten megváltó szándékát.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210328.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. március 26., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. március 27. szombat

2021. március 27. – Szombat

Evangélium

Lázár feltámasztása után a Mártához és Máriához jött zsidók közül sokan hittek Jézusban, mert látták, amit cselekedett. Némelyek azonban elmentek a farizeusokhoz, és jelentették, hogy mit tett Jézus. Erre a főpapok és a farizeusok összehívták a főtanácsot, és így tanakodtak: „Mit tegyünk? Ez az ember sok csodát művel. Ha engedjük, hogy folytassa, mindnyájan hisznek majd benne. Aztán jönnek a rómaiak, és elpusztítják szentélyünket és népünket." Közülük az egyik, Kaifás, aki abban az évben főpap volt, ezt mondta nekik: „Ti nem tudtok semmit. Gondoljátok csak meg: jobb, ha egy ember hal meg a népért, minthogy az egész nemzet elpusztuljon!" Ezt pedig nem magától mondta, hanem mint annak az évnek főpapja prófétaként megjövendölte, hogy Jézus a népért hal meg; sőt, nemcsak a népért, hanem hogy egybegyűjtse Isten szétszóródott gyermekeit. Attól a naptól kezdve megegyeztek abban, hogy megölik őt. Ezért Jézus nem mutatkozott többé nyilvánosan a zsidók előtt, hanem visszavonult a pusztaság melletti vidékre, egy Efraim nevű helységbe, és ott tartózkodott tanítványaival együtt. Közeledett a zsidók húsvétja. A vidékről már az ünnepek előtt sokan felzarándokoltak Jeruzsálembe, hogy megszentelődjenek. Ezek keresték Jézust, és még a templomban is beszélgettek róla: „Mit gondoltok, eljön-e az ünnepre?" A főpapok és a farizeusok ugyanis ekkor már kiadták a rendeletet, hogy aki tud valamit Jézus tartózkodási helyéről, jelentse, hogy elfoghassák őt.
Jn 11,45-57

Elmélkedés

Nyilvános működésének mintegy három éve alatt Jézus hirdette az Isten országáról szóló örömhírt. Tanítását cselekedetei, csodái és gyógyításai megerősítették. Egyre többen hittek benne, hittek az ő isteni erejében és származásában, hittek abban, hogy ő az évszázadok óta várt Messiás, hittek abban, hogy ő az Isten Fia. Az evangélisták azonban azt is leírják, hogy közben a Jézus elleni szembenállás is erősödik, amely folyamatban Lázár feltámasztása fordulópont lehetett. Erre utal a mai evangéliumi jelenet. Mivel sokan látták, tehát szemtanúi voltak annak, hogy Jézus feltámasztotta a halálból barátját, Lázárt, és mivel még többen értesültek rendkívüli cselekedetéről, a főpapok és a főtanács tagjai úgy látják, hogy meg kell állítaniuk Jézus növekvő népszerűségét.
Kaifás főpap kijelentésének negatív kicsengése van: „jobb, ha egy ember hal meg a népért, minthogy az egész nemzet elpusztuljon." Az évszázadok során a keresztény igehirdetés ugyanezt az üzenetet pozitívan fogalmazta meg. Egy ember, Jézus Krisztus halt meg, mégpedig nem csak egy népért, hanem az egész emberiségért. És ennek az egyetlen embernek a halála miatt Isten megkegyelmezett minden embernek. Isten azért nem ítéli a bűnös emberiséget kárhozatra, mert Krisztus áldozata kiengesztelődést szerzett. Az egykori főpap egy embert látott Jézus személyében. Ha mi is csak embert látunk benne, nem jutunk tovább a főpap negatív kijelentésénél. De ha hisszük, hogy ő valóságos Isten is, ha hisszük, hogy az Isten Fia, akkor eljutunk arra a hitre, hogy az egyetlen Megváltó.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! A bűn elszakít bennünket tőled és az Egyház közösségétől. A bűnöktől való szabadulást egyedül te adhatod meg nekünk. Lelkünk bűneitől nem szabadulhatunk meg saját erőnkből. Ha bűnbánatot tartunk és a szentgyónásban megvalljuk bűneinket, ez a cselekedet annak a kifejezése, hogy szeretnénk helyreállítani a megsértett kapcsolatot veled, a mi irgalmas Atyánkkal és az Egyház közösségével. Amikor bocsánatot nyerünk vétkeinkre, te visszafogadsz bennünket a szeretet közösségébe. Urunk, megvalljuk bűneinket, és alázattal fordulunk hozzád: bocsáss meg nekünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210327.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. március 25., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. március 26. péntek

2021. március 26. – Péntek

Evangélium

Egy alkalommal a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust. Erre ő megkérdezte tőlük: „Sok jótettet vittem végbe köztetek Atyám nevében. Melyik jócselekedetért akartok megkövezni engem?" A zsidók ezt válaszolták: „Nem a jócselekedetért, hanem a káromkodás miatt akarunk megkövezni, mert ember létedre Istenné teszed magadat." Jézus ezt felelte: „A Szentírásban nemde ez áll: Én mondottam: istenek vagytok? Ha már azokat is isteneknek mondja az írás, akikhez Isten igéje szólt – és az írás nem veszítheti érvényét –, hogyan mondhatjátok arról, akit az Atya megszentelt és a világba küldött: Káromkodol! – mert azt mondtam, hogy Isten Fia vagyok? Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek, hogy végre lássátok és elismerjétek: az Atya énbennem van és én az Atyában." Erre ismét el akarták fogni őt, de kiszabadította magát kezükből. Ezután Jézus újra a Jordánon túlra ment, arra a helyre, ahol János először keresztelt, és ott is maradt. Sokan keresték fel, mert így vélekedtek: „János ugyan egyetlen csodát sem tett, de amit Jézusról mondott, az igaznak bizonyult." És sokan hittek Jézusban.
Jn 10,31-42

Elmélkedés

A mai evangéliumi szakasz közvetlen előzménye az, hogy Jézus a következőt mondta: „Én és az Atya egy vagyunk" (Jn 10,30). Ez a kijelentés a zsidó hallgatóság számára káromkodásnak minősül, amiért a törvény szerint halálbüntetés jár. Ez az oka annak, hogy halálra akarják kövezni Jézust.
Válaszában, védekezésében, amelyet a mai evangélium tartalmaz, Jézus a szavakról a cselekedetekre irányítja a vádlók figyelmét. Ne ítéljetek csupán a szavaim vagy a kijelentéseim alapján, hanem nézzétek a cselekedeteimet is! Tudjuk, hogy a főtanács előtt az lesz a vád, hogy Istenné teszi magát, emiatt mondják ki rá, hogy halált érdemel. Jézus most egyértelműen kimondja, hogy ő az Isten Fia. Azért kellett meghalnia, mert kimondta önmagáról, származásáról és küldetéséről az igazságot. Egy hét múlva, nagypénteken az Úr halálára fogunk emlékezni. A kereszt felemelkedik, mint az egyetlen igazság megkérdőjelezhetetlen jele és Jézus önmagáról tett kijelentéseinek bizonyítéka. Az igazság független attól, hogy hányan hisznek vagy kételkednek benne. Ha egyetlen ember sem hinne az igazságban, amit Krisztus hirdetett, akkor is az volna az egyetlen igazság. A nagyböjti idő annak felismerésében segít minket, hogy Krisztus személyét és a krisztusi igazságot kell követnünk, ha az örök életet szeretnénk elnyerni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Köszönjük, hogy megmutattad, mit vársz tőlünk. Te többet kívánsz tőlünk, mint elődeinktől. Kemények a szavaid, de csak hálát adhatunk nagy bizalmadért, mert parancsaid értünk, és nem ellenünk szólnak. Előtted kedvesebb a megbocsátás az oltárra helyezett áldozatnál, az igaz szó az esküvésnél. Segíts csírájában elfojtani a rosszat, segíts nem elnézőnek lennünk magunkkal szemben. Kemény a szavad, de hiszem, hogy jobb nekem bármely tagomat elveszteni, saját akaratomról egészen lemondani, ha az akadályoz az örök élet felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210326.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. március 24., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. március 25. csütörtök

2021. március 25. – Csütörtök, Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Evangélium

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá és így szólt: „Üdvöz légy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!"
Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!"
Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: „A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen."
Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés

A mai napon Jézus születésének hírüladását ünnepeljük, az evangélium ezt az eseményt írja le. Isten küldötte, Gábor angyal hírt hoz Máriának, miszerint gyermeke fog születni, mert Isten őt választotta ki arra, hogy Fiának anyja legyen. Bár a názáreti leány kezdetben kissé zavarban van, s nem érti, hogyan valósulhat meg mindez, de végül vállalja különleges küldetését. Válaszát, beleegyezését az isteni szándékba így fejezi ki: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!"
Ebben a pillanatban Mária tisztában volt saját élethelyzetével. Tudta, hogy van egy jegyese, József, akivel hamarosan összeházasodnak. Azzal is tisztában volt, hogy a zsidó törvények és szokások szerint leendő férje el fogja őt bocsátani, fel fogja bontani a jegyességet, ha kiderül, hogy Máriának házasságon kívül gyermeke fog születni. És ha ez bekövetkezik, akkor az ő élete, nemkülönben a születendő gyermek élete teljes bizonytalanságban lesz. Mégis mindennek tudatában fogadta el Isten akaratát. Annyira nagyra értékelte Isten vele kapcsolatos szándékát, hogy elfogadta azt, beleegyezésével kifejezte feltétlen engedelmességét. Tisztában volt azzal, hogy milyen veszélyt jelent ez számára, mégis volt bátorsága ahhoz, hogy Istenre bízza életét.
A történet folytatását jól ismerjük. Isten egy látomásban beavatja Józsefet Mária anyaságának titkába és azt az utasítást adja neki, hogy vegye feleségül Máriát, majd pedig nevelje fel a születendő gyermeket. És József engedelmesen megteszi azt, amit Isten kér tőle.
Az isteni üdvözítő terv, a megváltás műve emberek, Istennek feltétlenül engedelmeskedő emberek által valósul meg. Tanuljuk meg Mária és József példájából Isten akaratának elfogadását!
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te boldognak nevezted azokat, akik hallgatják az Isten szavát, hallgatnak téged. Nem csupán a szavak meghallgatásáról és a tanításnak való engedelmességről beszéltél, hanem arról, hogy ragaszkodjunk hozzád, aki számunkra a leghitelesebben közvetíted a mennyei Atya szavát és akaratát. Követődként akkor válunk Isten tanítványaivá, ha osztozunk életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban. Vezess minket, Urunk, az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210325.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. március 23., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. március 24. szerda

2021. március 24. – Szerda

Evangélium

Egy alkalommal Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult, és ezt mondta nekik: „Ha megmaradtok tanításomban, akkor lesztek igazán tanítványaim: megismeritek az igazságot, és az igazság majd szabaddá tesz benneteket." Ők erre tiltakoztak: „Ábrahám leszármazottjai vagyunk, és soha senkinek sem szolgáltunk. Hogy mondhatod tehát azt, hogy: Szabadok lesztek?"
Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom nektek: mindaz, aki bűnt cselekszik, szolgája a bűnnek. A szolga nem marad mindig ura házában, de a fiú ott marad mindvégig. Ha viszont (Isten) Fia szabaddá tesz titeket, akkor valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, mégis az életemre törtök, mert tanításom nem fog rajtatok. Én azt hirdetem nektek, amit Atyámnál láttam; ti ellenben azt teszitek, amit a ti atyátoktól hallottatok." Erre közbevágtak a zsidók: „A mi atyánk Ábrahám!"
Jézus így folytatta: „Ha Ábrahám gyermekei vagytok, tegyétek is azt, amit Ábrahám tett! De ti az életemre törtök, bár azt az igazságot hirdetem, amit Istentől hallottam. Ábrahám ilyet nem tett. Ti azt teszitek, amit atyáitok tettek!" Ők azonban tovább erősködtek: „Mi nem vagyunk törvénytelen gyermekek, csak egy atyánk van: az Isten." Jézus azonban megállapította: „Ha Isten volna atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől vagyok, és tőle jöttem. Nem a magam nevében jöttem, hanem az Isten küldött engem."
Jn 8,31-42

Elmélkedés

A mai evangéliumban egyes zsidók meglehetősen büszkén állítják saját népükről: „soha senkinek sem szolgáltunk." A hangzatos kijelentés megfeledkezik a több évszázados egyiptomi fogságról, a mintegy 70 évig tartó babilóniai száműzetésről és arról is, hogy az ország éppen a rómaiak megszállása alatt áll. A vallás tekintetében azonban mindenképpen igaz, hogy a zsidóság nem szolgált idegen népek isteneinek, nem vette át azok vallási szokásait. Jézus az Istennel való kapcsolatra irányítja hallgatói figyelmét. E kapcsolat elsősorban nem vérségi köteléken, nem a leszármazáson alapszik, hanem azon a lelki háttéren, amelyet a szövetségkötés jelképez. Isten szövetségre hívta az általa választott népet és szövetséget kötött vele Mózes idejében, ennek alapja a tízparancsolat és a törvény.
Az Egyház, az újszövetségi nép számára már nem a mózesi törvény, hanem Krisztus személye a mérce. Az Istennel való lelki kapcsolatot Krisztus biztosítja. Ő a közvetítő Isten és ember között, benne találjuk meg az igazságot. Jézus így fogalmazza meg a szabadság lényegét: aki hűséges marad tanításához, az „megismeri az igazságot, és ez az igazság szabaddá teszi."
Jézus azért nevezte önmagát Igazságnak, mert a kinyilatkoztatás teljessége rejtőzik az ő személyében. Jézus által, mint a teljes és tökéletes Igazság által ismerhetjük meg a mennyei Atyát és a hozzá vezető utat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te küldetésed az volt, hogy tanítsd az embereket és csodáiddal megmutasd Isten irgalmát. Tanításod és csodáid, a te emberek iránti szeretetednek a jelei. Ugyanakkor az Atya iránti szeretetedet is megmutatod bennük, hiszen mindig neki engedelmeskedsz, az ő akaratát teljesíted. Segíts, hogy növekedjen bennem az emberek iránti szeretet és Isten felé is megmutassam szeretetem. Segíts minket, hogy szavaidban felismerjük az üdvösség örömhírét! Urunk, mutass nekünk utat az Atyához és vezess minket hozzá!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210324.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. március 22., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. március 23. kedd

2021. március 23. – Kedd

Evangélium

A Sátoros-ünnep alkalmával Jézus így beszélt a farizeusokhoz: „Én elmegyek, és ti hiába kerestek, mert meghaltok bűneitekben. Ahova én megyek, oda ti nem jöhettek." A zsidók erre tanakodni kezdtek: „Csak nem akarja megölni magát, hogy ezt mondja: Ahová én megyek, oda ti nem jöhettek"? Jézus így folytatta: „Ti innen alulról vagytok, én felülről vagyok. Ti ebből a világból vagytok, én nem ebből a világból vagyok. Azért mondtam nektek, hogy meghaltok bűneitekben, mert nem hiszitek el rólam, hogy ki vagyok: ezért kell meghalnotok bűneitekben." Erre megkérdezték: „De hát ki vagy te?" Jézus azt válaszolta: „Kezdettől fogva az vagyok, amit mondok is nektek. Sokat kellene még beszélnem rólatok, és ítéletet mondanom felettetek, mert aki engem küldött, igazmondó; én pedig azt hirdetem a világnak, amit tőle hallottam." De azok nem értették meg, hogy az Atyáról beszél nekik. Végül Jézus azt mondta nekik: „Ha majd felemelitek (a kereszten) az Emberfiát, akkor megtudjátok, hogy én vagyok, és hogy semmit nem teszek önmagamtól, hanem azt hirdetem, amit Atyámtól tanultam. Aki küldött engem, az velem van, és nem hagy magamra, mert én mindig azt cselekszem, amiben ő tetszését találja." E szavak után sokan hittek Jézusban.
Jn 8,21-30

Elmélkedés

Az elmúlt napok evangéliumaiban újra és újra visszaköszön a kérdés: Ki lehet Jézus? A mai rész is ezt a témát folytatja. Jézus feltárja hallgatói számára származásának és küldetésének titkát. Elmondja, hogy a mennyből származik, a mennyei Atya küldte őt, aztán pedig arról beszél, hogy halála jel lesz mindenki számára.
Jézus új irányultságot ad nekünk, földi embereknek. A hit és az Istennel való kapcsolat új távlatot nyit számunkra. Tudjuk, hogy testünk a földbe tér vissza halálunk után, ugyanakkor hisszük, hogy lelkünket Isten a mennybe várja és a végső feltámadáskor testünket is új életre kelti és egyesíti lelkünkkel. Jézus arra hív minket, hogy kiszakadjunk a földies gondolkodás vonzásából és elinduljunk a lelki élet útján felé. Hit nélkül nem juthatunk el Istenhez. Hit nélkül nem juthatunk el a mennybe. Szomorúan látjuk, amikor valaki hit nélkül, a mennyország távlata nélkül éli le az életét. Teljesen belefeledkezik az anyagi javak gyűjtésébe, megfeledkezik embertársairól, eltemetkezik a mindennapi élet küzdelmeibe, de soha nem emeli fel a fejét, hogy messzebbre lásson, az életén és a halálán túlra.
A nagyböjt megállít minket hétköznapi küzdelmeinkben és munkánkban. Megállít és azt mondja: Gondolj az örökkévalóságra! Gondolj Istenre, aki az örök életre hív!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! A nagyböjt a bűnbánat ideje, amely a megváltás titkának, a te Fiad, Jézus Krisztus szenvedésének és feltámadásának ünnepére készít fel minket. A megtérés elmélyít minket a jó megismerésében és elmélyíti bennünk azt a tudatot, hogy bűnösök vagyunk, de ez nem jelenti vesztünket, hiszen te, a mi irgalmas Istenünk megbocsátasz nekünk. A bűntől te szabadítasz meg minket. Rálépünk a bűnbánat útjára és alázattal tesszük meg azon a hozzád vezető lépéseket. Észrevesszük, hogy a bűn sötétségén túl felragyog a kegyelem világossága, melyet Krisztus, a Megváltó ad nekünk. Segíts, hogy szívünkben őszinte bűnbánat ébredjen és tudjunk mindenkinek megbocsátani!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210323.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. március 21., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. március 22. hétfő

2021. március 22. – Hétfő

Evangélium

Egy alkalommal Jézus így beszélt a templomban egybegyűlt zsidókhoz: „Én vagyok a világ világossága. Aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága."
A farizeusok erre azt mondták: Te önmagadról tanúskodsz. Tanúbizonyságod nem érvényes."
Jézus így válaszolt: „Igaz, hogy én önmagamról tanúskodom, mégis érvényes a tanúságtételem, mert tudom, honnét jöttem és hová megyek. Ti ellenben nem tudjátok, honnét jöttem és hová megyek. Ti a test szerint ítéltek. Én nem mondok senkiről ítéletet, de ha kijelentek valamit, igaz az én állításom, mert nem vagyok egyedül, hanem én és az Atya, aki küldött engem. Márpedig a ti törvényetek azt írja, hogy két személy együttes bizonyságtétele hitelt érdemel. Bizonyságot teszek tehát magamról én, és bizonyságot tesz rólam, aki engem küldött: az Atya."
Erre megkérdezték tőle: „Hol a te Atyád?" Jézus azt felelte: „Sem engem nem ismertek, sem Atyámat. Ha ismernétek engem, Atyámat is ismernétek."
Ezeket mondta Jézus a templomkincstár mellett, amikor tanított a templomban. De senki sem fogta el, mert még nem jött el az ő órája.
Jn 8,12-20

Elmélkedés

A zsidó törvény szerint egy állítás akkor fogadható el igaznak, ha legalább két ember tanúsította. E szabálynak főként a bírói ítélkezésben volt szerepe, de a mindennapi életben is sokszor alkalmazták. Ennek alapján kérdőjelezik meg egyesek a mai evangéliumban Jézus önmagáról tett kijelentéseit. Válaszában Jézus a mennyei Atya tanúságtételére hivatkozik.
Jézus azt állítja magáról, hogy az Atya küldte őt a világba. Szeretné, ha az emberek elfogadnák és elhinnék azt, hogy a mennyből származik, az Atya küldötte, ő az Isten Fia. Ő tudatában van ennek az igazságnak, saját származásának, és ezt akarja elfogadtatni az emberekkel. Nem hiszékenységet vár, hanem hitet. Mert a hiszékenység azt jelenti, hogy valaki a tetszetős szavakat fogadja el, márpedig a hazugságot, a valótlanságot is fel lehet öltöztetni az igazság látszatába. A hit viszont az igazság felismerését és elfogadását jelenti. Kortársai megtapasztalták, hogy Jézus szavaiban olyan erő rejlik, amely nem jellemző más tanítók beszédeire. Az Úr csodái pedig olyan hatalomról tanúskodnak, amellyel egyetlen ember sem rendelkezik. Aki felismeri szavaiban az igazságot és csodáiban isteni jelet lát, az eljut a hitre. A hit örökre Krisztushoz köt minket. Ha megismerjük őt és hiszünk benne, azaz hisszük, hogy ő a Megváltónk és Üdvözítőnk, akkor megismerjük a mennyei Atyát.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézusunk, ments meg minket attól, hogy elforduljunk tőled, megfeledkezzünk gondviselésedről és a lelki értékekről, amelyeket neked köszönhetünk. Ments meg minket attól, hogy szívünkön eluralkodjon a kapzsiság, a telhetetlenség és a gazdagodás féktelen vágya! Taníts minket egyszerűségre és szegénységre, hogy mindig elégedettek legyünk azzal, amit te adsz nekünk! Jézusunk, te légy szívünk gazdagsága!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210322.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum