2021. május 15., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. május 16. vasárnap

2021. május 16. – Vasárnap, Urunk mennybemenetele

Evangélium

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak." Az Úr Jézus, miután ezeket elmondta nekik, felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján. Ők pedig elmentek, és mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr együtt munkálkodott velük, és az igehirdetést megerősítette a jelek által, amelyek kísérték őket.
Mk 16,15-20

Elmélkedés

Krisztus küldötte vagyok
Jézus mennybemenetelének ünnepén az evangélium azt a jelenetet mutatja be, amelyben a feltámadását követő negyvenedik napon Jézus megjelenik a tanítványoknak, küldetést ad nekik, hogy örömhírét hirdessék szerte a világon, majd pedig felemelkedve visszatér a mennybe.
Szent Márk írásának utolsó szakasza felsorolja a feltámadt Jézus jelenéseit (vö. Mk 16,9-20). Ez a lista nem egyezik pontosan a többi evangélium felsorolásával, sem azzal, ami Szent Pál apostol első korintusi levelében szerepel (vö. 1Kor 15,3-8). A kisebb különbségek azt jelzik, hogy kezdetben a keresztényeket nem foglalkoztatta a feltámadás utáni események pontos, időrendbeli rögzítése vagy a tanúk felsorolása. Számukra a feltámadásba vetett hit olyannyira élénk és nyilvánvaló volt, hogy nem tartották szükségesnek annak bizonyítását. A kisebb keresztény közösségek, amelyek már ekkor elszórtan éltek a Római Birodalom különböző részein, szinte mindenütt megtapasztalták az üldözést. Már önmagában ezeknek a közösségeknek a létezése is a feltámadás bizonyítéka volt, mert az üldözések idején is kitartottak hitükben. Az első közösségek hithez való hűsége, az igazság melletti kitartása és akár a halál vállalása erősebb, meggyőzőbb bizonyíték volt egykor, mint bármiféle logikus érv napjaink embere számára. Életvitelük annak bizonyítéka, hogy valóságosan megélték, megtapasztalták az Úr jelenlétét és az evangéliumi életforma gyümölcseit.
Szent Márk evangéliumában több olyan hitvallás is szerepel, amely nem csak egyszerűen példaértékű, hanem meglepetésszerű is. Mégpedig nem az apostolok vagy a Jézushoz közel állók részéről hangzanak el, hanem egészen váratlan módon érkeznek. A Golgotán egy római százados mondja: „Ez az ember valóban az Isten Fia volt" (Mk 15,39). Ehhez hasonló hitvallást Péter apostol tud csak tenni. Vagy gondoljunk a szegény özvegyasszonyra, aki két fillért dob a templom perselyébe (vö. Mk 12,41-44). Cselekedete kiváltja Jézus elismerését és dicséretét, mert ez volt az összes vagyona. Bárki tanulhat ebből az Istenre hagyatkozásból! A jerikói vakot, Bartimeust a tanítványok sem tudják elhallgattatni. Hangosan kiáltozik, így kéri Jézus segítségét: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!" Ezzel a megszólítással kifejezi, hogy hisz abban, hogy Jézus a Messiás (vö. Mk 10,46-52).
Az apostolok esetében is megfigyelhető a meglepetésszerű fordulat. Elmenekülnek a Getszemáni-kertből, amikor Mesterüket elfogják, egyedül Péter meri elkísérni a csapatot, de aztán háromszor is letagadja, hogy Jézus tanítványa. Az apostolok tehát elmenekülnek és félelmükben bezárkóznak. Amikor Jézus feltámad és megjelenik nekik, akkor „szemükre vetette hitetlenségüket és szívük keménységét, mert azoknak, akik őt föltámadása után látták, nem hittek" (Mk 16,14). A fordulatot a Szentlélek hozza el számukra, aki eltölti őket bátorsággal és lelkesedéssel. Mennybemenetelekor Jézus ezt a küldetést adja nekik: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!" A harmadik isteni személy, a Szentlélek mutatja meg nekik, hogy ezt a küldetést hogyan tudják teljesíteni.
Mi is Krisztus küldöttei vagyunk. Tegyünk róla és az ő feltámadásáról tanúságot a világban, hogy szolgálatunkkal megérdemeljük azt, hogy a mennybe jussunk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Köszönjük neked azt a tanítást, amely lehetővé tette számunkra, hogy jobban megértsük az Atya akaratát. A Szentlélek világosítsa meg értelmünket, és adjon nekünk erőt mindannak megvalósítására, amit Isten kér tőlünk. Máriához, édesanyádhoz hasonlóan nem csak hallgatni szeretnénk téged, hanem bátran vállalkozunk követésedre és a tanúságtételre. Segíts minket, hogy hitünket minden helyzetben bátran megvalljuk! Segíts, hogy mindig hűségesek maradjunk hozzád és földi életünk után eljussunk a mennyországba!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210516.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 14., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. május 15. szombat

2021. május 15. – Szombat

Evangélium

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom nektek: Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek. Mindeddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek, és kaptok, hogy örömötök teljes legyen! Ezeket hasonlatokban mondtam nektek. Eljön az óra, amikor már nem hasonlatokban szólok, hanem nyíltan beszélek az Atyáról. Azon a napon majd az én nevemben kértek, és nem mondom azt nektek, hogy én kérem értetek az Atyát. Hiszen az Atya szeret titeket, mivel ti is szerettetek engem, és hittétek, hogy az Istentől jöttem. Eljöttem az Atyától és a világba jöttem. Most elhagyom a világot, és visszatérek az Atyához. Jn 16,23b-28
Jn 16,23b-28

Elmélkedés

A mai evangéliumban a következőt mondja Jézus: „Bármit kértek majd az én nevemben az Atyától, megadja nektek." Sokan úgy gondolják, hogy erre a kijelentésre hivatkozva bármiért lehet imádkozni Istenhez, bármit kérhetünk tőle, ő minden kérésünket teljesíteni fogja. Ezzel nem is volna gond, de sajnos a mondatból sokan kifelejtik azt a részt, hogy „az én nevemben", azaz Jézus nevében kell az imában kérni az Atyát. Jézus pedig nem vágyott soha földi előnyökre és gazdagságra, nem volt szüksége anyagi javakra. Tanítványai, követői számára is azt javasolta, hogy ne földi kincseket gyűjtsenek, hanem mennyei, lelki kincsekért fáradozzanak. Miért támogatna tehát olyan kéréseket, amelyek gazdagságra, anyagi jólétre vonatkoznak? Ilyen dolgokat nem lehet Jézus nevében kérni. Aki ilyen dolgokért imádkozik, az teljesen félreérti, hogy mire szolgál az imádkozás.
Aki eljut ennek megértésére és megtanulja az elfogadás lelkületét, annak Isten feltárja a lelki kincsek tárházát. Aki meg van arról győződve, hogy életében igazából egyetlen dolog a lényeges, hogy tudniillik eljusson az üdvösségre, az nem fog semmi egyebet, semmi feleslegeset kérni Istentől. Hinnünk kell abban, hogy Isten megad nekünk minden lelki ajándékot, ami az üdvösség útján való előre haladásunkhoz szükséges.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézusom! Hálát adok neked, hogy feltételek nélkül elfogadsz engem, hozzád tartozom, és nem mondasz le rólam. Hálát adok, hogy kegyelmed halálom napjáig ingyenes, hogy teljes jóságodban nem hiányosságaimat kéred számon tőlem. Hálát adok, hogy számodra nem veszhetek el soha, ha el is fordulok tőled, te akkor is rám találsz. Nem akkor jössz, ha várom, hanem ha nem számítok rá. Csöndesen átölelsz, befogadsz határtalan szeretetedbe. Elhiszem, hogy a szemedben nem létezik a rossz, csak az örök lehetőség, hogy bennem élve, általam kifejezd magad. Szólj rajtam keresztül, nyilvánulj meg bennem, hogy többé már ne én legyek a fontos, hanem csak te. Segíts, hogy közvetítsem jelenléted a világban.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210515.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 13., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. május 14. péntek

2021. május 14. – Péntek

Evangélium

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: Bizony, bizony, mondom nektek: ti majd sírtok és jajgattok, a világ azonban örülni fog. Ti szomorkodtok, de szomorúságtok örömre fordul. Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; de amikor megszülte gyermekét, már nem emlékszik gyötrelmeire, mert örül, hogy ember született a világra. Így ti is most szomorkodtok ugyan, de majd viszontlátlak titeket. Akkor örülni fog szívetek, és örömeteket senki sem veszi el többé tőletek. Azon a napon már nem lesz több kérdeznivalótok tőlem.
Jn 16,20-23a

Elmélkedés

A szomorúságra és az örömre való utalások a mai evangéliumban azt a környezetet jellemzik, amelyben az első keresztények éltek abban az időben, amikor János megírta evangéliumát. Ő már úgy ír minderről, hogy évtizedekkel később látja, megtapasztalja Jézus egykori kijelentéseinek beteljesedését. Ekkortájt a keresztény közösség tagjai sok ellenségeskedést éltek át, üldöztetés és elnyomás közepette éltek, ami érthetően szomorúságot okozott, sőt egyesek a hitükben is megrendültek. Az apostolok azt hirdették, hogy Jézus hamarosan visszatér, de erre a dicsőséges visszatérésre még várni kell. Közben az üldözések fokozódtak, ezért sokan elveszítették türelmüket és siettetni szerették volna az Úr visszatérését, mert ez szabadulást jelentett volna számukra. Az ember szenved az üldözések miatt, de ezt könnyebb elviselni, ha tudjuk, hogy mikor fog véget érni és mikor jön el újra az öröm ideje.
A húsvéti időszak egyik kulcsszava az öröm, amely a feltámadt Krisztus megjelenéseiről szóló beszámolókban visszatérő elem. A Krisztussal való újbóli találkozás örömét senki nem veheti el a tanítványoktól. Ez az öröm az Úr mennybemenetele után is bennük él, s akkor is tartósnak bizonyul, amikor megpróbáltatások, üldözések érik őket hitük és hitük megvallása miatt.
Arra kell törekednem, hogy Krisztus öröme éljen bennem és ezt adjam tovább!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te egykor parancsba adtad az apostoloknak, hogy elmenvén az egész világra tegyenek minden embert tanítványoddá és kereszteljék meg őket. Az Egyház, amelynek tagja vagyok, minden korban ezt a parancsot igyekszik teljesíteni, tehát parancsod és kérésed nekem is és minden keresztény embernek szól. Segíts minket, hogy – miközben hittel valljuk a három isteni személyt – éljünk is egységben az Atyával, a Fiúval és a Szentlélekkel! Segíts minket életünk során, hogy eljussunk az örökkévalóságba!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210514.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 12., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. május 13. csütörtök

2021. május 13. – Csütörtök

Evangélium

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Még egy kis idő és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő és viszontláttok engem, (mert az Atyához megyek.)" Tanítványai erre így tanakodtak: „Mit akar mondani ezzel: Még egy kis idő és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő és viszontláttok engem? És hogy: Az Atyához megyek? Mit jelent az, hogy: Még egy kis idő? Nem értjük, mit beszél." Jézus észrevette, hogy kérdezni akarják, így szólt tehát hozzájuk: „Azon tanakodtok, hogy azt mondtam: Még egy kis idő és már nem láttok engem, és ismét egy kis idő és viszontláttok engem? Bizony, bizony, mondom nektek: Sírni fogtok és jajgatni, a világ pedig örül. Szomorkodni fogtok, de szomorúságtok örömre fordul."
Jn 16,16-20

Elmélkedés

Távozásról és visszatérésről, távollétről és jelenlétről beszél Jézus a mai evangélium szerint a tanítványoknak. A tanítványok azt fogják tapasztalni, hogy egy időre nem fogják látni Mesterüket, aztán pedig újból látni fogják őt. Kijelentéseit értetlenül hallgatják. Nem értik, hogy mit jelent a távozás és a visszatérés és nem értik, hogy mindez mikor fog bekövetkezni.
Nagypénteken, Jézus kereszthalálakor fogják megtudni, hogy mit jelent az Úr távozása. Ez az a pillanat, amely még inkább elbizonytalanítja őket, s az Úr halála után még inkább nem értik, hogy miként fog Jézus visszatérni, hogyan láthatják őt újra. A feltámadás jelenti majd a visszatérést, immár megdicsőült testben, amelyet aztán negyven nap múlva az Atyához való örök visszatérés, a mennybemenetel követ. Jézus világból való távozása a feltétele annak, hogy eljöjjön a Szentlélek, aki az ő művét folytatja a világban. A nagypénteki kereszthalál szomorúságot, a húsvéti feltámadás és azt követően az Úr újbóli látása pedig örömet okoz a tanítványoknak.
A Szentlélek tevékenységét nem szabad leszűkítenünk lelki megnyugtatásra és vigasztalásra. A Lélek ugyanis megérteti a Jézusban hívőkkel, hogy távozása a mennybe az ő küldetésének része, vissza kell térnie az Atyához, akitől jött. A Szentlélek segít minket Jézus küldetésének és tanításának teljes megértésében és elfogadásában, továbbá a mi küldetésünk felismerésében és teljesítésében.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te meghívsz minket, hogy téged kövessünk és vezetéseddel eljussunk a mennyei Atyához. Meghívsz, hogy tőled tanuljunk és szolgálatodba álljunk. Tudjuk, hogy tanítványodként ugyanaz a sorsunk, mint a tiéd, aki mesterünk és tanítónk vagy. Nem akarjuk kikerülni a keresztutat. Nem keresünk más utat, ami könnyebbnek tűnhet. Azzal a szándékkal hallgatjuk szavaidat, hogy azok szerint éljünk. Hozzád hasonlóan engedelmeskedünk a mennyei Atyának, mert hisszük, hogy türelemmel viselt szenvedéseink jutalma az örök élet és az örökké tartó boldogság lesz. Segíts minket az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210513.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 11., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. május 12. szerda

2021. május 12. – Szerda

Evangélium

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: „Még sok mondanivalóm volna nektek, de nem vagytok hozzá elég erősek. Amikor azonban eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra. Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek. Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek."
Jn 16,12-15

Elmélkedés

Jézus az utolsó vacsorán hosszasan tanítja apostolait, mert tudja, hogy ez az utolsó beszéde hozzájuk és hamarosan megkezdődik az ő szenvedése. Azt is tudja, hogy ezen az estén már nincs idő mindenre felkészíteni őket, s erre nincs is szükség, mert majd az általa küldött Szentlélek fogja befejezni ezt a felkészítést.
Jézus tisztában van vele, hogy az általa három évvel korábban meghívott személyek még nem egészen állnak készen a küldetésre. Három esztendő túl kevés ahhoz, hogy valaki megváltoztassa az életét, elkezdjen mindenben úgy gondolkodni és cselekedni, mint Mestere. Az apostolok és a tanítványok képzése még nem fejeződött be, ezért most csak a legfontosabbakat akarja közölni velük.
Tudjuk, hogy János evangélista csak évtizedekkel később, az I. század vége felé írta meg evangéliumát. Korábban a krisztusi közösséghez újonnan csatlakozóknak és a közösség tagjainak többször is elmondhatta élőszóban mindazt, amire emlékezett Jézus búcsúbeszédéből. De ez idő alatt azt is megtapasztalta, hogy valósággá vált mindaz, amiről Jézus beszélt, tehát a Szentlélek valóban jelen volt, működött az Egyházban. Ha mi is Krisztus örömhírére alapozzuk életünket, akkor mi is érezni fogjuk a Lélek jelenlétét személyes életünkben és az Egyházban, valamint minket is megerősít küldetésünkben, a tanúságtételben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Erősítsd bennem a hitet és a bizalmat, hogy elinduljak az általad javasolt úton, az igazi boldogság útján. Te nem csupán földi boldogságot ígérsz, hanem az örök boldogságra akarsz elvezetni minden embert. Segíts megértenem, hogy benned találhatom meg a boldogság forrását.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210512.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 10., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. május 11. kedd

2021. május 11. – Kedd

Evangélium

Búcsúbeszédében Jézus ezt mondta tanítványainak: „Most elmegyek ahhoz, aki küldött engem. Senki sem kérdi közületek, hová mégy. De mivel ezt mondtam nektek, szomorúság tölti el szíveteket. Pedig én az igazságot mondom: Jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok. De ha elmegyek, majd elküldöm őt nektek. Amikor eljön, meggyőzi majd a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. A bűnről: mert nem hittek bennem. Az igazságról: mert az Atyához megyek, és már nem láttok engem. Az ítéletről: mert a világ fejedelmét már elítélték."
Jn 16,5-11

Elmélkedés

Az utolsó vacsorán az apostolok lassacskán kezdik megérteni, hogy Mesterük miért beszél nekik ilyen hosszasan. Lassan rájönnek, hogy ez egy búcsúbeszéd, s most hallják utoljára Jézust. A beszéd témája ugyanis egyre inkább abba az irányba hajlik, hogy az Úr eltávozik a világból. Érthető a tanítványok szomorúsága. Az Úr szavait hallva a tanítványok féltek arra gondolni, hogy nem fogják őt többé látni, Jézus nem fogja őket többé tanítani, sem erősíteni. Jézus azzal az ígérettel próbálja eloszlatni szomorúságukat, hogy csak akkor tud eljönni számukra a Szentlélek, ha előbb ő eltávozik a világból, azaz a Szentlélek működése csak akkor kezdődhet meg, ha ő befejezi földi küldetését és visszatér a mennybe, az Atyához.
Érdekes kifejezés a szövegben a „bűnről való meggyőzés", amely az Igazság Lelkének tevékenysége. Ez azt jelenti, hogy belátom milyen nagy hibát követek el engedetlenségemmel, lázadásommal. A Szentlélek feltárja előttem a bűn mélységét. A Lélek helyes bűntudatot ébreszt bennem s igazi bűnbánatra indít. Isten Lelke meggyőz engem arról, hogy elforduljak a bűnös élettől és visszatérjek Istenhez, aki mindig irgalommal fogadja a bűnbánót. A Szentlélek meggyőz engem arról, hogy Istennél bocsánatra találok. Engedem-e, hogy a Szentlélek elfordítsa szívemet a bűn útjáról és a kegyelem útján vezessen?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Az anyagi javak gyűjtése helyett te az Istenben való gazdagodást és a lelkiekben való bővelkedést ajánlod nekünk. A jóság, a szelídség, a türelem, a megbocsátás, a békességre való törekvés, a szeretet gyakorlása, az alázatosság, az odafigyelés, az együttérzés és más lelki javak mind-mind olyan kincsek, amelyek sosem mennek ki a divatból, nem számítanak idejétmúltnak és elavultnak. E kincsekből akkor sem fogyunk ki, ha pazarlóan adjuk őket másoknak. Segíts minket, hogy felfedezzük a lelki gazdagság értékét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210511.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 9., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. május 10. hétfő

2021. május 10. – Hétfő

Evangélium

Jézus az utolsó vacsorán így szólt apostolaihoz: Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam. Tegyetek ti is tanúságot rólam, hiszen kezdettől fogva velem vagytok! Azért mondtam ezt nektek, hogy meg ne botránkozzatok. Ki fognak zárni benneteket a zsinagógákból. Sőt eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz Istennek, így tesznek majd veletek, mert nem ismerik sem az Atyát, sem engem. Ezeket azért mondtam el nektek, hogy amikor eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek.
Jn 15,26-16,4a

Elmélkedés

Jézus ígéretéről olvasunk a mai evangéliumban: „Ha eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő majd tanúságot tesz rólam." A harmadik isteni személyről, a Szentlélekről beszél ezen a helyen, aki a húsvét utáni ötvenedik napon, pünkösdkor jött el a világba. Az Egyház, a krisztusi közösség legelőször abban tapasztalhatja meg a Szentlélek működését, hogy a Lélek tanúságot tesz Krisztusról. Ő az Igazság Lelke, aki az Atyától és a Fiútól származik, s akit kettejük küld el a világba. A Lélek azért jön el, hogy mindenkit elvezessen az igazság teljességére, a teljes Igazság pedig maga Krisztus. Az első század vége felé voltak keresztények, akik abba a hibába estek, hogy eltúlozták a Szentlélek jelentőségét, mégpedig az Atya és a Fiú tevékenységének rovására. Ezt a téves elképzelést cáfolja János evangélista Jézus ígéretének pontos felidézésével. A Szentlélek megszentelő tevékenysége nem különíthető el sem az Atya megváltó szándékától, sem a Fiú megváltó cselekedetétől, mert a három isteni személy, az Atya, a Fiú és a Szentlélek elválaszthatatlan egységet alkotnak minden szándékukban és tevékenységükben.
Miként a Lélek feladata az, hogy tanúságot tegyen Krisztusról a világban, ugyanúgy nekünk, keresztényeknek az a küldetésünk, hogy a Szentlélek erejével tegyünk tanúságot a mi Urunkról és az ő szeretetéről!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Ha előítéletekkel vagy hitetlenséggel közelednénk feléd, félreismernénk téged. Te közülünk való valóságos ember és közénk jött valóságos Isten vagy. Emberként élted földi életed, emberként viselted el a szenvedéseket és a halált, megmutatva, hogy miként kell emberként élnünk. Jöjj, taníts bennünket az igazságra és vezess minket az örök életre! Taníts minket a hitre, hogy hitetlenségünk ne akadályozza, hogy közöttünk is csodát tegyél! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210510.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum