2021. június 12., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. június 13. vasárnap

2021. június 13. – Évközi 11. vasárnap

Evangélium

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: Először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás."
Majd folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely, amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál a földön. Mikor azonban elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt, úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak."
Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik az igét, mert így tudták megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik.
Mk 4,26-34

Elmélkedés

A mag növekszik
A mai evangéliumban két példabeszédet hallottunk Jézustól. Az első hasonlat a magvető emberről szól, aki becsülettel elvégzi munkáját és utána jogosan várja, hogy Isten megáldja tevékenységét, a föld termést hozzon. A második példázatban a kicsiny mustármag hatalmasra növekszik.
Mindkét példázat Isten országáról szól, amely kicsiny magként kezdi életét, s aztán az ember számára titokzatos módon, de valójában az isteni közreműködésnek köszönhetően állandóan növekszik. Sokan talán nem látják ezt a növekedést. Nem érzékelik, hogy Isten jósága jelen van a világban és nem veszik észre a lelki fejlődés jeleit. Ők bizonyára úgy gondolják, hogy az isteni üzenet hirdetése nem hoz gyümölcsöt az emberi szívekben, és állandóan csak keseregnek, hogy az Egyház nem tudja felmutatni napjainkban azokat az értékeket, amelyek biztos támpontot jelentenek az emberek életében. Ők azok, akik fiatalkorukban és később is állandóan csak keresik életcéljukat, de sosem találják meg azt. Ezzel szemben mások egészen másként látják a világot. Nap mint nap észreveszik, hogy mivel segíti őket, családjukat vagy a környezetükben élőket az Isten kegyelme. Ők észreveszik a csendben történő lelki növekedést, mert nem látványos eredményeket várnak. Ők magukat akarják jó talajnak előkészíteni az isteni tanítás befogadására és készségesen követik azokat az útmutatásokat, amelyekben felismerik Isten vezetését. Ők látják, hogy az Egyház közössége képes a szüntelen megújulásra, és észreveszik a Szentlélek működése nyomán fakadó virágokat. Ők felismerik életük célját és értelmét, mert Istenre merik bízni magukat.
Kétféle látásmód, kétféle gondolkodásmód, kétféle életvitel. Pedig mindannyian ugyanabban a csodálatos világban élünk, mindannyiunknak éppen annyi éltető napfényt ad az Isten, mindannyiunkra ugyanúgy esik Isten áldásaként a jótékony eső. Igaz, mindezt mások talán így mondanák: Mind ugyanabban az elátkozott világban élünk, mindannyiunkat ugyanúgy éget az Isten napja, mindannyiunkra ugyanúgy esik a soha megállni nem akaró eső. Kétféle látásmód, kétféle életvitel. Pedig a magot, a jó magot mindenki szívébe elülteti az Isten. Csak rajtam múlik, hogy örökre eltemetem-e magamban vagy termést hozok. Rajtam múlik, hogy növekszik-e bennem és általam Isten országa.
A magvető története az igehirdetést, az örömhír terjesztését is szemlélteti. Kifejezetten ilyen mondanivalót sugall Jézusnak egy másik magvetőről szóló tanítása, amely szerint a magok egy része az útszélre, bogáncsok és kövek közé hull, míg a többi mag jó földbe kerül, s csak ez utóbbiak hoznak bőséges termést (vö. Mt 13,3-23). Amikor azt hangsúlyozzuk, hogy szem előtt kell tartanunk, hogy kiknek hirdetjük Isten üzenetét, akkor nem a hallgatóság körét akarjuk leszűkíteni, hiszen az ő örömhíre mindenkinek szól. Inkább arról van szó, hogy azt tegyük, amit Isten kér tőlünk, amire megbízást kaptunk. Ne akarjunk a magunk elképzelései után menni, hanem az Úr akaratának megfelelően hirdessük tanítását. Ne legyünk önmagunk ellenségei! Ne elégedjünk meg fél eredményekkel! Ne okoskodjunk és ne legyünk lusták! Az igehirdetés feltételeit az szabja meg, aki megbíz minket ezzel. Ha azt tesszük, amit ő kíván, akkor a ránk bízott szolgálat elvégzése után nyugodt lelkiismerettel várhatjuk, hogy Isten kegyelme meghozza gyümölcsét az emberi szívekben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az örök élet tanításának jó magját veted el szívünkbe. Segíts, hogy jó, termékeny talajra hulljon lelkemben az isteni üzenet! Segíts, hogy a megértés szándékával hallgassam, olvassam Isten szavát! Segíts, hogy értelmemmel és akaratommal befogadjam Isten országát, mint lelki valóságot! Hiszem, hogy a te tanításod az örök életre vezet. Segíts törekvésemben, hogy megéljem, megvalósítsam mindazt, amit közölsz velem! Add, hogy küldetésemnek tekintsem az örömhír hirdetését!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210613.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 11., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. június 12. szombat

2021. június 12. – Szombat, Szűz Mária szeplőtelen szíve

Evangélium

Jézus szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor Jézus tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. Az ünnepnapok elteltével hazafelé indultak. A gyermek Jézus azonban Jeruzsálemben maradt anélkül, hogy szülei észrevették volna. Abban a hitben, hogy az úti társaságban van, már egy napig mentek, amikor keresni kezdték a rokonok és ismerősök között. Mivel nem találták, visszafordultak Jeruzsálembe, hogy ott keressék. Három nap múlva találtak rá a templomban, amint a tanítók közt ült, hallgatta és kérdezgette őket. Akik csak hallgatták, mind csodálkoztak okosságán és feleletein. Amikor a szülei meglátták őt, nagyon meglepődtek. Anyja így szólt hozzá: „Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Lásd, atyád és én bánkódva kerestünk téged." Ő azt felelte: „Miért kerestetek? Nem tudtátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem?" Ám ők nem értették, mit akar ezzel mondani. Akkor hazatért velük Názáretbe, és engedelmes volt nekik. Szavait anyja mind megőrizte szívében.
Lk 2,41-51a

Elmélkedés

A zsidó emberek számára 12 esztendős kortól volt kötelező, hogy minden esztendőben elzarándokoljanak Jeruzsálembe. Jézus talán először tesz eleget ennek az előírásnak, amikor szüleivel részt vesz a húsvéti ünnepen, de nincs kizárva, hogy korábban is elvitték. Miközben Mária és József a rokonsággal és a többi zarándokkal együtt hazafelé indul az ünnep után, Jézus a városban marad, de erről szülei nem tudnak. Amikor észreveszik, hogy nincs a hazatérők között, azonnal visszaindulnak és keresni kezdik, végül a templomban találnak rá. „Miért kerestetek? Hát nem tudtátok, hogy Atyám dolgaiban kell lennem?" – kérdezi Jézus aggódó édesanyjától és Józseftől.
Jézus ekkor nyilatkoztatja ki először, hogy Isten az ő Atyja, bár kijelentésének ezt a tartalmát az ott tartózkodó tanítók és írástudók ugyanúgy nem értették meg teljesen, ahogyan Mária és József sem.
Későbbi tanításai alkalmával nem csak azt tárja fel, hogy Isten az ő Atyja, hanem azt is, hogy Isten a mi mennyei Atyánk. Istent azért tekinthetjük atyánknak, mert minden embert gyermekének tekint, mindenki iránt jóságos, megmutatja szeretetét. Amikor tanítványai azt kérik Jézustól, hogy tanítsa őket imádkozni, ő arra bátorítja őket, hogy szólítsák Istent Atyának. A buzdítása természetesen nekünk is és minden követőjének szól, hiszen Isten gyermekei vagyunk. Bízzuk életünket Istenre és az ő gondoskodó szeretetére!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210612.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 10., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. június 11. péntek

2021. június 11. – Péntek, Jézus szent szíve

Evangélium

Abban az időben a zsidók, mivel az előkészület napja volt, és a holttestek nem maradhattak a kereszten, megkérték Pilátust, hogy töresse el a keresztrefeszítettek lábszárát, és vetesse le őket a keresztről. Az a szombat ugyanis nagy ünnep volt. Elmentek tehát a katonák, és eltörték a lábszárát az egyiknek is, a másiknak is, akit vele együtt fölfeszítettek. Amikor azonban Jézushoz értek, látták, hogy már meghalt. Ezért nem törték el a lábszárát, hanem az egyik katona beledöfte lándzsáját az oldalába. És ekkor vér és víz folyt ki belőle. Az tanúskodik erről, aki látta ezt, és az ő tanúságtétele igaz. Jól tudja ő, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. Mert mindez azért történt, hogy beteljesedjék az írás: „Csontot ne törjetek benne!" És ami az írás más helyén áll: „Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak."
Jn 19,31-37

Elmélkedés

Jézus halálát követően a katonák azzal a szándékkal döfték át lándzsával az Úr szívét, hogy megbizonyosodjanak haláláról. János evangélista minden bizonnyal azért jegyezte le a jelenetet, hogy az olvasók számára is kétségtelen legyen, hogy Jézus valóban meghalt a kereszten. Ha ugyanis nem halt volna meg, könnyű lett volna természetes magyarázatot találni arra, hogy miként mutatkozott élőként harmadnap apostolai és tanítványai körében. Ez esetben a feltámadás nem volna igaz. Ezt a tévedést oszlatja el az evangélista. Akit megkínoztak és aki ennyit szenvedett a kereszten, s végül akinek szívét is átszúrták, az biztosan meghalt.
Mindezen túl a keresztény hagyomány lelki tartalommal tölti meg az eseményt, amikor az Úr Jézus átszúrt szívét a kegyelem, az üdvösség, az irgalom és a szeretet forrásának tekinti. Ezt az igazságot jeleníti meg a mai nap, Jézus szent szívének ünnepe. Isten Fia földi élete során számos módon kimutatta az emberek iránti szeretetét, de ez a szeretet akkor érte el tetőfokát, amikor feláldozta életét, meghalt az emberekért, értünk.
Tanítson minket alázatra és igaz bűnbánatra a mai ünnep! Érintsen meg a Jézus szívéből áradó irgalom, hogy felismerjem: az Úr szeretete szerezte meg bűneim bocsánatát, neki köszönhetően nyerek irgalmat vétkeimre. Uram, Jézus Krisztus, szeretlek téged, légy irgalmas hozzám!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyám! Adj nekem önfeláldozó, szelíd szívet, mint a te egyszülött Fiadnak. Add, hogy minden élethelyzetben ki tudjam mondani: Legyen meg a te akaratod! Jézus, köszönöm, hogy előttem jártál az úton, és megmutattad, hogyan lehet Istennek tetsző, tiszta, szent életet élni. Adj nekem erőt és alázatot az engedelmességhez! Szentlélek, jöjj, és taníts, hogy Isten dicsőségére éljek, az ő akaratát cselekedve, mindenkor hitben és alázatban. Köszönöm, Uram, irgalmadat, jóságodat. Segíts, hogy mindig felismerjem akaratodat és a te lelkületeddel szolgálhassak másoknak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210611.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 9., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. június 10. csütörtök

2021. június 10. – Csütörtök

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Mondom nektek: ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: Te esztelen!, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: Te istentelen!, méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted."
Mt 5,20-26

Elmélkedés

Amikor Jézus isteni tekintélyével törvényeket ad, akkor nem a régi törvények helyett ad újakat, hanem új szintre emeli a korábbi előírásokat. Az emberi ésszerűség határait túlszárnyalják azon kérései, amelyekről a mai evangéliumban olvasunk. E tanácsok azt a célt szolgálják, hogy igyekezzünk mindenáron megőrizni a békességet embertestvéreinkkel, mert enélkül nem állhatunk Isten elé. Hamis vallásosság volna ugyanis úgy állni Isten elé, hogy közben haragot táplálunk szívünkben felebarátaink, embertársaink iránt. Ha készek vagyunk megbocsátani és kibékülni, mi is számíthatunk az isteni megbocsátásra. A békülékeny lelkület, a békesség szeretete nem a gyengeség jele, hanem a Jézus által ajándékozott boldogság útja. A bosszú, a harag és a visszavágás helyett Jézus azt kéri tőlünk, hogy bocsássunk meg.
A „Ne ölj!" parancs megszegése azt jelentette az ószövetségi időkben, hogy valaki a másik ember elleni gyűlöletét egy végletes tettben fejezi ki, annak élete kioltásával. Ezt szigorítja Jézus, aki szerint nem csupán az követ el bűnt, aki embert öl, hanem már az is bűnös, aki haragot vagy gyűlöletet táplál szívében embertársa iránt. A békülékeny lelkület, a békesség szeretete és a megbocsátás készsége nem a gyengeség jele részünkről, hanem a Jézus által ajándékozott boldogság egyetlen útja.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210610.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 8., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. június 09. szerda

2021. június 9. – Szerda

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy „í" betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.
Mt 5,17-19

Elmélkedés

A tegnapelőtti evangélium kapcsán már szót ejtettünk az Isten és az ember közti szövetség megújításáról, amely Jézus küldetésének célja. Ezt a témát folytatja a mai evangélium, amelyben Jézus arról ad tanítást, hogy nem akarja megszüntetni a régi törvényt, hiszen az alapvetően jó, mivel Isten adta az embernek, hanem meg akarja azt újítani. Ismét érdemes felidéznünk, hogy az evangélium megírásának idején kérdés volt, hogy meg kell-e tartani a mózesi törvényeket vagy sem.
Az első keresztény közösségben több különböző nézet létezett. Egyesek úgy gondolták, hogy nem szükséges megtartani az ószövetségi előírásokat, mert a Jézusba vetett hit által üdvözülünk, nem pedig a törvény teljesítése által (vö. Róm 3,21–26). Mások elfogadták Jézust, mint Messiást, de zsidó származásuk miatt továbbra is az ószövetségi törvények megtartását szorgalmazták (vö. ApCsel 15,1). Olyanok is akadtak, akik a Szentlélektől kapott szabadságra hivatkozva még Jézust is elvetették (vö. 1Kor 12,3).
Látva ezeket a feszültségeket Máté evangélista megpróbál egyensúlyt találni a végletek között. Jézus válasza továbbra is időszerű volt a közösségek számára: „Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni."
A közösség minden tagjának Jézushoz hasonlóan a gyakorlatban meg kell mutatnia, hogy mi a célja az Istentől kapott törvénynek az emberek életében: a szeretet tökéletes gyakorlása.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, te jól ismersz bennünket és bűneink ellenére is meglátod belső szépségünket. Segíts minket, hogy olyanná váljunk, amilyennek te látsz minket! Legyen mindig közel hozzád a szívünk! A szabadság sosem jelentheti a tőled való elszakadást vagy függetlenséget, hiszen éppen a te törvényeid biztosítják számunkra az igazi lelki szabadságot. Ha engedelmeskedünk a te törvényeidnek és nem tekintjük azokat oktalan módon szabadságunk korlátainak, akkor valóban jobbakká válhatunk. Segíts minket, hogy bűneink megvallása után a jó útra térjünk és azon megmaradjunk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekükre hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 9.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210609.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 7., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. június 08. kedd

2021. június 8. – Kedd

Evangélium

Jézus így tanított a hegyi beszédben: „Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!"
Mt 5,13-16

Elmélkedés

A mai evangéliumban fontos útmutatást kapunk a keresztény közösség küldetéséről. Az Úr szava, pontosabban felszólítása szerint a föld sójává és a világ világosságává kell válnia minden keresztény embernek.
A só nem önmagáért létezik, nem önmagát ízesíti, hanem ízt ad az ételnek, amelybe kerül. A fény szintén nem önmagáért létezik, hanem az emberek szolgálatára. Abban az időben, amikor Máté megírta evangéliumát, ez a küldetés, azaz világossággá válni, tanúságot tenni, példát mutatni, nagyon nehéz volt a közösség tagjai számára, akik közül a legtöbben a zsidóságból tértek a krisztusi hitre. Bár továbbra is ragaszkodtak egy ideig a mózesi törvények megtartásához, kiűzték őket a zsinagógákból, elvágták őket zsidó múltjuktól, hitehagyónak tekintették őket. Eközben a pogányságból megtértek azt hangoztatták, hogy a mózesi törvény elavult, már nem kell megtartani, hiszen Krisztus törvénye, a szeretet parancsa vette át a helyét. Mindez feszültséget és bizonytalanságot eredményezett. Akkor most kinek a tanúságtétele érvényes és hiteles? Ki teljesíti hűségesebben azt a küldetést, ami Jézustól származik?
Máté evangélista e kérdés eldöntéséhez kíván segítséget adni az Úr szavának felidézésével. Mindegy, hogy a közösség tagjainak milyen volt az előélete, mindenkinek Krisztusról kell tanúságot tennie, mégpedig egységben a közösség többi tagjával.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! A te szereteted jele és eszköze szeretnék lenni. Adj nekem alázatot, hogy a hibát először mindig magamban keressem, s kész legyek elindulni a jó úton. Elsősorban nem másokon, hanem magamon szeretnék változtatni, hogy egészen olyan legyek mint te: irgalmas és megbocsátó minden emberhez. Adj nekem alázatot, amikor mások figyelmeztetnek engem és adj erőt, hogy megváltozzak! Szüntess meg minden békétlenséget és viszálykodást közösségünkben, hogy testvéri szeretetben éljünk egymással!


Aktuális

Meghívó a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra fiataloknak! A meghívó régebb óta fiatalok számára is informatív lehet :-)
https://youtu.be/10k_zvwSwSI

A szervezők minden jelentkezési határidőt meghosszabbítottak, a programokra június végéig lehet regisztrálni.
Regisztráció:
https://www.iec2020.hu/hu/regisztracio

A szervezők önkéntesek jelentkezését is várják. A jelentkezési határidőt az ő esetükben is meghosszabbították, az önkéntesek jelentkezési határideje június 24. Az önkéntesek alsó korhatára 16 év. Önkéntes jelentkezés itt:
https://www.iec2020.hu/hu/onkentesseg

 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210608.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. június 6., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. június 07. hétfő

2021. június 7. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben"
Mt 5,1-12

Elmélkedés

Az elmúlt hetekben Szent Márk művéből vettük a hétköznapi evangéliumokat, a mai naptól kezdve a liturgikus rend szerint Máté írását fogjuk olvasni. A hegyi beszéd foglalatát, a nyolc boldogságról szóló tanítást olvassuk ma.
Jézus első kijelentése így hangzik: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa." Az egész Biblia, beleértve mind az ószövetséget, mind az újszövetséget, Isten és az ember kapcsolatáról, pontosabban szövetségéről szól. Maga Isten ajánlja fel ezt a szövetséget az ember számára és ő határozza meg ennek a szövetségnek a szabályait. Minden alkalommal, amikor valaki Isten megbízásából megpróbálja megújítani ezt a szövetséget, azzal kezdi tevékenységét, hogy visszaállítja a szegények és kirekesztettek jogait. Enélkül nem újítható meg az Isten és ember közti szövetség. Így cselekedtek a próféták és ezzel kezdi Jézus is az ő szolgálatát. Ezért kerülnek a szegények az első helyre a boldogság-mondásokban. Az ő jutalmuk az ígéret szerint ugyanaz, mint a lista végén szereplőké, az igazságért üldözötteké: „övék a mennyek országa."
Az ígéret megvalósulása azonban nem a jövőhöz köthető, hanem a jelenhez, azaz Isten országának megvalósulása már elkezdődött.
A Jézus által hirdetett boldogságok megvalósítása az ember számára őszinte és tiszta gyermeki lelkületet és Isten felé való nyitottságot eredményez. Ha ezek szerint alakítom életemet, képessé válok az Isten által adott boldogság befogadására.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus, aki valóságosan jelen vagy az Oltáriszentségben! Bűneim őszinte megbánásával készülök arra, hogy veled találkozzak a szentáldozásban. Légy lelkem tápláléka, éltess engem! Abban a hitben fogadom szent testedet az átváltoztatott kenyérben, hogy titokzatos testednek, az Egyháznak tagja vagyok. Szüntess meg a keresztények között minden széthúzást, hogy testvéri szeretetben éljünk egymással. Annak reményében veszem magamhoz szent testedet, hogy elvezetsz az örök életre.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekükre hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 7.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210607.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum