2021. május 29., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. május 30. vasárnap

2021. május 30. – Szentháromság vasárnapja

Evangélium

Abban az időben a tizenegy tanítvány elment Galileába, fel arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. Amikor meglátták őt, leborultak előtte a földre. Egyesek azonban még mindig kételkedtek. Jézus odament hozzájuk, és ezt mondta nekik: „Én kaptam meg minden hatalmat az égen és a földön. Ezért most menjetek el, és tegyetek tanítványommá minden nemzetet! Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Tanítsátok meg őket mindannak megtartására, amit parancsoltam nektek! És íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig!"
Mt 28,16-20

Elmélkedés

Veletek vagyok
A mai ünnep evangéliumában elhangzik Jézus keresztelési parancsa: „Ezért most menjetek el, és tegyetek tanítványommá minden nemzetet! Kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében!" 2020 augusztusában a vatikáni Hittani Kongregáció határozatot adott ki, amely szerint csak az a keresztelés érvényes, amelyet az Egyház által jóváhagyott formával végeznek. Ha valaki a jóváhagyott szöveget önkényesen megváltoztatva végzi a keresztelést, az érvénytelen. Idéznek egy olyan formát, amelyet több helyen alkalmaztak: „Az apa, az anya, a keresztapa, a keresztanya, a nagyszülők, a családtagok, a barátok és a közösség nevében mi téged megkeresztelünk az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében." Az ilyen keresztelés érvénytelen, ezért akit így próbáltak a keresztség szentségében részesíteni, azt meg kell keresztelni a rendes forma szerint. Az ilyen próbálkozások a keresztség közösségi jellegét igyekeznek kiemelni, ez azonban félreértésen alapul. Érdemes tisztáznunk, hogy amikor valaki keresztel, akkor maga Krisztus keresztel, a keresztelést végző pap Krisztus személyében cselekszik.
Korábban is volt már hasonló próbálkozás. Akkor a következő formát mondták egyesek: „Én téged megkeresztellek a Teremtő, a Megváltó és a Megszentelő nevében." Itt nyilvánvaló, hogy a Teremtő kifejezés az Atyát, a Megváltó a Fiút, a Megszentelő pedig a Szentlelket jelöli, de a Hittani Kongregáció akkori állásfoglalása szerint ez is érvénytelen. A keresztelés csak akkor érvényes tehát, ha az a Szentháromság személyeinek megnevezését tartalmazza, tehát a keresztelés az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében történik.
Bizonyára mindannyiunkat a szabályos forma szerint kereszteltek meg, tehát érvényes volt a keresztségünk, amely az első találkozásunk a Szentháromsággal. A Szentháromsággal kapcsolatban sokan leragadnak annál a kérdésnél, hogy miként lehet az egyetlen Isten mégis három személy. Itt nem egy matematikai problémáról vagy egy megoldhatatlan feladatról van szó, hanem hitünk egyik nagy titkáról, amelyet emberi értelmünk ugyan nem képes teljesen megérteni, de majd a mennyben lehull a lepel, amely most ezt a titkot fedi. A három isteni személy egészen közel áll hozzánk, minden imánkat és szertartásunkat keresztvetéssel kezdjük és fejezzük be, amely során megemlítjük az Atyát, a Fiút és a Szentlelket. Életünkben, vallási életünkben jelen van a Szentháromság, s erre érdemes odafigyelnünk.
A jelenlét gondolata átvezet minket egy másik témára, amiről a mai ünnepen szeretnék röviden szót ejteni. Szent Máté evangéliuma Jézus születéstörténetével kezdődik, amelyben a prófétai jövendölésre visszautalva találkozunk az Emmánuel kifejezéssel, mint Jézus nevével. „Íme a szűz méhében fogan és fiút szül, és Emmanuelnek fogják hívni. Ez azt jelenti: Velünk az Isten" (Mt 1,23). A mai evangéliumban pedig Szent Máté művének utolsó sorát olvastuk: „És íme, én veletek vagyok mindennap a világ végéig!" (Mt 28,20). Az evangéliumot, az örömhírt Isten jelenlétének, velünk levésének titka foglalja keretbe. Ígéret, vigasztalás, örömünk legmélyebb forrása rejlik ebben: Velünk az Isten!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Isten! Neked szentelem egész életem. Szüntelenül törekszem megismerésedre és akaratod teljesítésére. A te szeretetedet szeretném viszonozni és továbbadni embertársaim felé. Segíts engem méltó keresztény életet élni, hogy mindig az Atya gyermekének, a Fiú testvérének és a Lélek templomának érezhessem magam! Mennyei Atyám! Köszönöm neked az életem és hálás vagyok gondviselő szeretetedért és megbocsátó irgalmadért. Jézus Krisztus! Köszönöm neked, hogy megváltottál és az Atyához vezetsz! Szentlélek Isten! Köszönöm, hogy megszenteled életem és sugallataiddal megmutatod az üdvösségre vezető utat!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210530.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 28., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. május 29. szombat

Mk 11,27-33

Evangélium

Abban az időben Jézus ismét Jeruzsálembe ment tanítványaival. Amikor a templomban járt, odaléptek hozzá a főpapok, az írástudók meg a nép elöljárói, és megkérdezték tőle: „Miféle hatalommal teszed ezeket? Ki adta neked a hatalmat, hogy ilyeneket tegyél?" Jézus így válaszolt: „Én is kérdezek tőletek valamit. Feleljetek rá, és akkor majd én is megmondom nektek, hogy milyen hatalommal cselekszem. János keresztsége a mennyből volt-e vagy az emberektől? Válaszoljatok nekem!"
Erre tanakodni kezdtek egymás között. Így okoskodtak: „Ha azt mondjuk: A mennyből volt, azt fogja felelni: Hát akkor miért nem hittetek neki? Mondjuk talán azt, hogy Az emberektől?" Féltek azonban a néptől, mert mindenki azt tartotta, hogy János valóban próféta volt. Végül is ezt válaszolták: „Nem tudjuk." Jézus erre azt felelte: „Akkor én sem mondom meg, milyen hatalommal cselekszem ezeket."
2021. május 29. – Szombat

Elmélkedés

A templom megtisztítása és a kereskedők kiűzése után a vallási vezetők lépnek Jézushoz és magyarázatot kérnek tőle, erről olvasunk a mai napon. A jelenet kulcsszava a hatalom, a felhatalmazás. Ez a hely ugyanis az istentisztelet központi helye és az Isten háza, itt nincs joga senkinek ahhoz, hogy felhatalmazás nélkül intézkedjen.
Honnan való Jézus hatalma? – hangzik a kérdés Jézus felé, de ő nem árulja el hatalmának eredetét. Tanítványainak viszont többször beszélt arról, hogy Istentől jött, és azt a küldetést teljesíti, amivel a mennyei Atya bízta meg. Megtehette volna, hogy az őt kérdező vallási vezetőknek egyértelmű választ ad, de nem tette meg, nem beszél küldetéséről és származásáról azoknak, akik nem hisznek benne. A kérdezők a saját befolyásukat féltik. Attól tartanak, hogy a vallási élet irányítása kicsúszik a kezükből. Jézusban olyan személlyel találkoznak, akinek hatása van a népre és az emberek szívesen hallgatnak rá. A vezetők nem értik Jézus hatalmát, hiszen az egészen más jellegű, mint az ő hatalmuk. Jézus Istentől származó hatalmának elismerése saját hatalmuk és befolyásuk elvesztését jelentette volna.
Jézus nem gazdasági, politikai vagy katonai hatalommal rendelkezik, hanem isteni hatalommal a lelkek felett. Hatalma van a bűnök megbocsátására, a betegek meggyógyítására és a gonosz lelkek kiűzésére. Hiszek-e Jézus isteni hatalmában?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem, irgalmas Atyám! Öröm számomra, hogy újra a közeledben vagyok, visszafogadsz magadhoz és ismét szeretettel ölelsz át engem. Öröm számomra, hogy megbocsátod bűnömet. Szereteted soha nem volt számomra kényszer, én mégis megtagadtam azt, elhagytalak téged. Most bűneimet megbánva térek vissza hozzád, és elismerem, hogy irgalmas Atyám vagy. Te mindig vártál engem és bíztál abban, hogy nem felejtem el jóságodat és szeretetedet. Érints meg kezeddel, amelyből megbocsátás, irgalom, gyógyulás, tisztulás, megbékélés, szeretet és öröm sugárzik. Érints meg irgalmaddal! Érints meg szereteteddel! Bocsáss meg nekem, Istenem!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210529.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 27., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. május 28. péntek

2021. május 28. – Péntek

Evangélium

Miután Jézus a tömeg örömujjongása közben bevonult Jeruzsálembe, fölment a templomba. Ott körülnézett, és mindent szemügyre vett. Mivel már esteledett, a tizenkét apostollal együtt kiment Betániába. Amikor másnap eljöttek Betániából, Jézus megéhezett. Messziről látott egy zöldellő fügefát. Elindult feléje, hátha talál rajta valami gyümölcsöt. De amikor odaért, csak leveleket talált rajta, mert még nem érkezett el a fügeérés ideje. Ekkor így szólt: „Senki se egyék rólad gyümölcsöt soha többé!" Tanítványai is hallották ezt.
Nemsokára Jeruzsálembe érkeztek. Jézus bement a templomba, és kezdte kiűzni azokat, akik a templomban adtak-vettek. A pénzváltók asztalait és a galambárusok székeit felforgatta, és senkinek sem engedte meg, hogy bármit is keresztülvigyen a templom területén. Azután megmagyarázta: „Hát nem azt tanítja az Írás: „Az én házamat minden nép az imádság házának nevezi majd?" Ti pedig rablók barlangjává tettétek." Amikor a főpapok és az írástudók értesültek erről, azon tanakodtak, miképpen okozzák vesztét. Féltek ugyanis tőle, mert az egész nép lelkesedett tanításáért. Amikor beesteledett, Jézus tanítványaival együtt elhagyta a várost.
Másnap reggel, amikor a fügefa mellett vitt el az útjuk, látták, hogy tövestül elszáradt. Péter visszaemlékezve Jézus szavaira, így szólt hozzá: „Mester, nézd, a fügefa, amelyet megátkoztál, elszáradt!" Jézus ezt válaszolta nekik: „Higgyetek az Istenben! Bizony mondom nektek, ha valaki azt mondja a hegynek: „Emelkedjél föl, és vesd magad a tengerbe", és nem kételkedik szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, az valóban úgy is lesz. Azért mondom nektek, bármit kértek imádsággal, higgyétek, hogy megkapjátok, és el is nyeritek. Amikor pedig imádkozni készültök, bocsássatok meg annak, akire nehezteltek, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa bűneiteket! Mert ha ti nem bocsátotok meg egymásnak, mennyei Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket."
Mk 11,11-26

Elmélkedés

Jeruzsálembe érkezve Jézus első útja a templomba vezetett. Ezt írja az evangélium: „Ott körülnézett, és mindent szemügyre vett." Ez a megjegyzés nagyon fontos Jézus másnapi cselekedetének megítélésekor. Az éjszakát a városhoz közeli Betániában tölti tanítványaival, majd másnap visszatér a templomba és kiűzi onnan a kereskedőket. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az Úr cselekedetében hirtelen felindulást, meggondolatlanságot lássunk. Valójában nem erről van szó, hiszen ezek a kereskedők előző nap is ott voltak a templomban és Jézusnak látnia kellett őket, ha „mindent szemügyre vett." Már akkor kiűzhette volna őket, de ő inkább „alszik rá egyet", és csak másnap cselekszik.
Jézus tette azzal indokolható, hogy az Isten házában nincs helye semmiféle kereskedelmi tevékenységnek, még akkor sem, ha olyan állatokat árultak ott a kereskedők, amik az áldozatokhoz voltak szükségesek. A templom nem vásárcsarnok, hanem az imádság háza, az igaz Isten imádásának helye.
A fügefa megátkozása és a templom megtisztítása annak jelképes megerősítése, hogy elkezdődött a messiási idő. A Messiás új korszakot nyit, új időt kezd az emberiség életében. Nem tűrheti tovább, hogy a templomhoz és az ott zajló istentiszteleti szertartásokhoz méltatlan cselekedeteket végezzenek a templomban. A Messiásnak joga van számon kérni, hogy termett-e gyümölcsöt a fa, miként az emberektől is számon kéri cselekedeteiket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus, a te küldötted vagyok, ezért mindenkor a te örömhíredet akarom továbbadni és rólad akarok tanúságot tenni. A te szereteted és irgalmad jele szeretnék lenni a világban, naponta gyakorolva az irgalmas szeretet cselekedeteit. Mindent a te nevedben akarok tenni, hogy te győzz a rossz és a gonosz felett. Vezess engem Szentlelked által, aki indít és megerősít engem és az egész Egyházat a küldetésben!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210528.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 26., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. május 27. csütörtök

2021. május 27. – Csütörtök

Evangélium

Tanítványaival Jézus Jerikóba érkezett. Amikor tanítványainak és a nagy tömegnek a kíséretében elhagyta Jerikót, egy vak koldus, Timeus fia, Bartimeus ott ült az útszélen. Hallva, hogy a názáreti Jézus közeledik, elkezdett kiáltozni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!" Többen szóltak neki, hogy hallgasson, de ő annál hangosabban kiáltotta: „Dávid fia, könyörülj rajtam!
Jézus megállt, és így szólt: „Hívjátok ide!" Odaszóltak a vaknak: „Bátorság! Gyere, téged hív!" Az eldobta köntösét, felugrott és odament Jézushoz. Jézus megkérdezte: „Mit akarsz, mit tegyek veled?" A vak ezt Felelte: „Mester, hogy lássak." Jézus erre így szólt hozzá: „Menj, a hited megmentett téged." Az pedig nyomban visszanyerte látását, és követte őt az úton.
Mk 10,46-52

Elmélkedés

Szent Márk evangéliumában két olyan eset szerepel, amikor Jézus vak embert gyógyít meg. Az első Betszaidában történt, nem a vak, hanem mások kérik Jézus segítségét. A vak két lépésben nyerte vissza teljesen a látását, az illető nevét nem őrizte meg az evangélium (vö. Mk 8,22-26). A második esetről a mai napon olvastunk. A helyszín most Jerikó, az érintett maga fordul Jézushoz, s a neve is kiderül, Bartimeusnak hívják. A két eset között Jézus három alkalommal beszél apostolainak és tanítványainak a rá váró szenvedésről és halálról. A két gyógyítás azt is jelképezi, ami Jézus és a tanítványok között történik: hogyan nyitja fel az Úr a szemüket, miként ad nekik új látásmódot, a hit látásmódját és hogyan vezeti őket a hit útján.
Bartimeus hangosan kiáltva kéri Jézus segítségét: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!" A tömeget zavarja a kiáltozás, de Jézust nem. El akarják őt némítani, de Bartimeus tudja, hogy ez élete nagy lehetősége, talán az egyetlen lehetősége. Mivel a vonuló tömegből senkire sem számíthat, ezért csak abban bízhat, hogy Jézus meghallja a kiáltozását. Bartimeus mindent elhagy és Jézus felé indul. Nincs túl sok mindene. Csak egy köpeny, ami a testét védte. Ez volt a biztonsága, az egyetlen dolog, ami nála volt, de ezt is elhagyta.
Jó volna, ha ez a történet nem csak Bartimeusról és az egykori tanítványokról szólna, hanem nekem is példát adna, hogy mindent hátrahagyva elinduljak a hit útján.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te arra bátorítottad tanítványaidat és buzdítasz minket is, hogy szüntelenül imádkozzunk. Szükségünk van bátorításodra, hiszen sokszor kételkedünk az ima erejében. Ha Isten nem azonnal teljesíti kéréseinket, vagy nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, könnyen elbizonytalanodunk. Pedig kitartóan kell imádkoznunk, mindig azzal a bizalommal, hogy Isten mindent megad nekünk, ami a lelkünk üdvösségét szolgálja. Segíts minket a hit próbatételei idején, hogy szívünkben megőrizzük a jóságos Isten arcát!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210527.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 25., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. május 26. szerda

2021. május 26. – Szerda

Evangélium

Abban az időben: Jézus és a tanítványok úton voltak Jeruzsálem felé. Jézus elöl ment, a tanítványok pedig aggódva követték őt. Jézus ismét magához hívta a tizenkettőt, és arról kezdett nekik beszélni, hogy mi vár reá. „Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és az Emberfiát átadják a főpapoknak és írástudóknak. Halálra ítélik, kiszolgáltatják a pogányoknak, és azok kicsúfolják, leköpdösik, megostorozzák és megölik. De harmadnapra feltámad." Akkor Zebedeus fiai, Jakab és János, odamentek Jézushoz, és ezt mondták neki: Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk!" Ő megkérdezte: „Mit kívántok, mit tegyek nektek?" Ezt Felelték: „Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk a bal oldaladon üljön a te dicsőségedben."
Jézus így válaszolt: „Nem tudjátok, mit kértek! Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?" Azt felelték: „Meg tudjuk tenni!" Jézus így folytatta: „A kehelyből, amelyből én iszom, ti is inni fogtok, s a keresztséggel, amellyel megkeresztelkedem, ti is megkeresztelkedtek. De hogy a jobb és a bal oldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült."
Amikor a többi tíz ezt meghallotta, megnehezteltek Jakabra és Jánosra. Ezért Jézus odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk: „Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, és vezető embereik éreztetik velük hatalmukat. De köztetek ez ne így legyen! Ha valaki közületek ki akar tűnni, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája! Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért."
Mk 10,32-45

Elmélkedés

A mai napi evangéliumban Jézus a rá váró szenvedésről és halálról beszél tanítványainak. Ez már a harmadik ilyen eset, a tanítványok azonban továbbra is szinte teljesen érzéketlenek. Jézus ragaszkodik a szolgálathoz, élete feláldozásához, de apostolait egészen más gondolatok foglalkoztatják. A tanítványok továbbra is vakok. Ez annak a jele, hogy még nem változtatták meg gondolkodásmódjukat. Annak ellenére, hogy immár több éve vannak együtt Jézussal, alig változott a látásmódjuk, az értékrendjük. Jutalmat, elismerést, kitüntetést várnak azért, hogy egykor vállalkoztak Jézus követésére. És ez nem csak Jakabra és Jánosra érvényes, hanem a többiekre is.
Nagyravágyásból és ambícióból van bőven. Szerénységből és alázatból annál kevesebb. Jakab és János kitüntetett helyet szeretnének maguknak Isten dicsőséges országában. Előkelőbb helyet, mint Péteré, pedig ő az első az apostolok között. Nem értik Mesterük szolgálatát és nem értik saját hivatásukat sem, egészen világias módon gondolkodnak. A jelenet arra is utal, hogy akkor, amikor Márk megírja evangéliumát, a keresztény közösségben lehettek feszültségek, miként napjaink közösségeiben is. Az uralkodók, a hatalom gyakorlói nem jó példával szolgálnak a krisztusi közösség vezetői számára. Ezért mondja Jézus: „De köztetek ez ne így legyen!" Tanuljuk meg Jézustól a szolgáló, alázatos lelkületet!
© Horváth István Sándor


Imádság

Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210526.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 24., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. május 25. kedd

2021. május 25. – Kedd

Evangélium

A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: „Nézd, mi mindent elhagytunk, és követtünk téged." Jézus így válaszolt: „Bizony mondom nektek, mindenki, aki értem és az evangéliumért elhagyja otthonát, testvéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap; most, ezen a világon otthont, testvért, anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő világban pedig örök életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, az utolsókból pedig elsők."
Mk 10,28-31

Elmélkedés

A tegnapi evangélium második részében Jézus arról tanított, hogy érdemes megszabadulni az anyagi javaktól annak érdekében, hogy valaki őt kövesse, életét Isten és a felebarát szolgálatába állítsa. Aki Isten kezébe teszi le életét, Istentől fog érte jutalmat kapni. Erről a jutalomról beszél Jézus a mai evangéliumban, amely tulajdonképpen egy ígéret, amelyet érdemes megfontolnunk és komolyan vennünk. Tanításának kifejtésére Péter apostol ad alkalmat. Ő és a többi apostol mindent otthagyott, amikor Jézus meghívta őket. Milyen jutalomra számíthatnak tehát?
A lemondás azt jelenti, hogy egy nagyobb jó reményében nem ragaszkodom tovább ahhoz, ami eddig értékes volt számomra. A lemondás minden esetben feltételezi a bizalmat, hogy Isten az elhagyott személyek, dolgok helyett új kapcsolatokat, örömöt, boldogságot biztosít. A lemondás szabadon vállalt szolgálat az üdvösség érdekében. És itt van a válasz a jutalom kérdésére. Jézus nem evilági gazdagságot, anyagi biztonságot ígér, hanem örök életet. Munkánkért, fáradozásainkért megfelelő fizetést várunk, vagy önként végzett szolgálatunkért legalább szóbeli elismerést. Van-e nagyobb jutalom, elismerés az örök életnél, amit egyedül Isten adhat meg nekünk? Szeretetet és boldogságot várunk az emberektől, akik közel állnak hozzánk. Van-e nagyobb boldogság, mint amit maga Jézus ad, és létezik-e nagyobb szeretet Krisztus szereteténél?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Te azt akartad, hogy a férfi és a nő teljesen és visszavonhatatlanul adja át önmagát a másiknak szeretetben és fogadja el a másikat szeretetben. Segítsd a házastársakat a helyes élet szabályainak elsajátításában és gyakorlásában, hogy hűségben keressék és szolgálják egymás javát! Legyenek hűségesek egymás iránt! Legyenek hűségesek a szeretethez! Érezzék minden nap, hogy te vagy életük középpontja és szeretetük forrása! Segítsd a családokat és a családtagokat, hogy szentté legyenek! Segítsd a családtagokat, hogy az evangéliumhoz méltóan éljenek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210525.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 23., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. május 24. hétfő

2021. május 24. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben: Amikor Jézus útnak indult, odasietett hozzá valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?" Jézus megkérdezte: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!" Ekkor az így válaszolt: „Mester, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva."
Jézus ránézett és megkedvelte. Ezt mondta neki: „Valami hiányzik még belőled. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben. Aztán gyere és kövess engem!" Ennek hallatára ő elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!" A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus azonban megismételte: „Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába." Azok még jobban csodálkoztak, és kérdezgették egymást: „Hát akkor ki üdvözülhet?" Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek lehetetlen ez, de Istennek nem. Mert Istennek minden lehetséges."
Mk 10,17-27

Elmélkedés

A mai evangélium két eseményt kapcsol össze. Először egy gazdag emberről olvasunk, aki az örök életről kérdezi Jézust, majd pedig Jézus tanítása következik, amelyet már nem az őt kérdező gazdaghoz, hanem tanítványaihoz intéz, figyelmeztetve őket a gazdagság veszélyére. A gazdag ifjú nem fogadja el az Úr javaslatát, aki azt kéri tőle, hogy mondjon le vagyonáról, segítse abból a szegényeket, aztán pedig kövesse őt. Nem akart lemondani vagyonáról, amelyet vélhetően nem saját munkájával szerezett meg, hanem szüleitől örökölhetett. Nem mondott le róla, mert kényelmes volt számára az anyagi jólét nyújtotta életvitel, ettől várta élete biztonságát és örömét. Ez a biztonságérzet azonban hamis és csalóka, mert az anyagi javak könnyen elveszíthetik értéküket. Ő megfeledkezett erről és arra sem gondolt, hogy valójában csak a lelki kincsek értékállóak. A gazdag ember állandóan attól fél, hogy vagyonát elveszik tőle, ezért gondoskodnia kell annak őrzéséről. A gazdag szüntelenül még többre vágyik, a további gazdagodás vágya csillapíthatatlan és beteljesíthetetlen. A vagyon sok aggodalmat jelent az ember számára, a nagy vagyon pedig teljesen leköti az ember figyelmét.
A szegényeknek nincsenek ilyen félelmeik és aggodalmaik. Tudják, hogy minden jót megkapnak Istentől, rábízzák magukat az isteni gondviselésre. Nem teremt bennük függőséget a gazdagodás vágya, ezért szabadon Isten és az embertársak szolgálatára szentelhetik magukat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem, minden a végtelen szeretetedből származik, ezért mindenért hálát adok. Hálás vagyok azért, amit adtál, s amit elvettél. Hálás vagyok jó képességeimért és gyengeségeimért egyaránt. Hálás vagyok az örömért és szenvedésért. Hálás vagyok segítségedért és életem nehéz helyzeteiért. Hálás vagyok irgalmadért, s azért, hogy üdvözíteni akarsz. Uram, taníts meg hálásnak lenni! Taníts meg észrevenni a legkisebb dolgokat is az életben, akár tőled, akár embertársaimtól kaptam azokat! Taníts meg arra, hogy a hálámat mindig ki tudjam fejezni!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210524.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum