2020. január 11., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. január 12. vasárnap

2020. január 12. – Vasárnap, Urunk megkeresztelkedése

Evangélium

Abban az időben: Jézus elment Galileából a Jordán (folyó) mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék nála. János azonban tiltakozott: „Neked kellene megkeresztelned engem, és te jössz hozzám?" Jézus azonban így szólt: „Hagyd ezt most, mert úgy illik, hogy teljesítsük mindazt, ami igazságos." Erre János engedett neki.
Jézus pedig megkeresztelkedett. Mihelyt feljött a vízből, íme, megnyílt az ég, és látta Isten Lelkét galamb módjára magára szállni. És íme, hang hallatszott az égből: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!"
Mt 3,13-17

Elmélkedés

A hit útjának kezdete
A mai napon Jézus megkeresztelkedését ünnepeljük, ami Keresztelő János által történt a Jordán folyó vizében. Keresztelő János azzal kezdte működését, hogy bűnbánatra szólította fel a népet. Ezt hirdette: „Tartsatok bűnbánatot, mert közel van a mennyek országa" (Mt 3,2). Szavának hatását így írja le Szent Máté evangélista: „Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, Júdea és az egész Jordán-vidék. Megvallották bűneiket és megkeresztelkedtek nála a Jordán folyóban" (Mt 3,5). Az elbeszélés tehát világosan kimondja, hogy János keresztsége egy tisztulási szertartás volt, amely a bűntől való megtisztulást, megszabadulást jelképezte.
Ez a tény megérteti velünk, hogy miért tiltakozott János és miért furcsa a mi számunkra is az, hogy Jézus is meg akar keresztelkedni. Neki ugyanis nincs szüksége a lelki megtisztulásra, hiszen nincs semmilyen bűne, ő a szent Isten. Akkor miért áll be mégis Jézus a bűnösök sorába, miért hárítja el János tiltakozását, és miért kéri kifejezetten, hogy János őt is keresztelje meg? Jézus nem azért lép a Jordán vizébe és nem azért merül alá, hogy megtisztuljon, hanem hogy ő tisztítsa meg a vizet, amely által sokak lelke megtisztul. Jézus nem kérkedik azzal a nép előtt, hogy ő a bűntelen Isten, hanem nagy alázattal áll be azok közé, akik bűnbánattal a szívükben jönnek Jánoshoz. Jézus megkeresztelkedésében azt kell meglátnunk, hogy Isten leereszkedik az emberekhez, sorsközösséget vállal a bűnösökkel. A Fiú alázatos cselekedete elnyeri a mennyei Atya tetszését, akinek hangja az égből hallatszik: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik!" Nem csak a Fiú személyében telik az Atyának kedve, hanem az ő cselekedetében is, a bűnös emberekkel való közösségvállalásban.
Az Úr megkeresztelkedésének ünnepén a saját keresztségünkre is gondolnunk kell. A születésünk napját mindannyian jól tudjuk, de azt már kevesebben tudják, hogy mikor lettek megkeresztelve. Akik felnőtt korukban részesültek ebben a szentségben, bizonyára tudják a napot, emlékeznek az eseményre, de akit kisgyermekként, csecsemőként kereszteltek meg, az nem emlékezhet. A keresztség a keresztény élet kiindulópontja. Ekkor lettünk Isten gyermekeivé, ekkor töltötte el szívünket a Szentlélek, ekkor lettünk az Egyház tagjává. A szentségek között a keresztség az első, ez az a kapu, amelyen keresztül belépünk a hit világába. A keresztség szertartása folyamán a vízzel való leöntés egy új lelkiállapotba kerülést jelképez, ezért nevezzük a lelki megtisztulás, a lelki újjászületés szentségének. A keresztség összekapcsol minket az Úr halálával és feltámadásával, mégpedig abban az értelemben, hogy mi meghalunk a bűnnek, a régi ember megszűnik, és újjászületünk Istenben, azaz új teremtménnyé, új emberré leszünk.
A mai ünnep emlékeztet az Egyház s minden megkeresztelt, Krisztushoz tartozó ember sajátos küldetésére. Arra a küldetésre, amely Jézusnak a mennybemenetelkor mondott parancsából fakad: „Menjetek tehát, és tegyetek tanítványommá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében" (Mt 28,19). Talán a mi környezetünkben is élnek olyanok, akik nincsenek megkeresztelve. Nem ismerik Istent, de bizonyára jószándék van a szívükben. Segítsük őket, hogy elinduljanak a hit útján! Mondjuk el nekik, hogy semmi sincs nagyobb ebben a világban, mint megismerni Krisztust. Semmi nem adhat nagyobb boldogságot az embernek, mint Jézushoz tartozni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Irgalmas mennyei Atyánk! A te gyermekeid vagyunk. Segíts úgy élnünk, hogy méltók legyünk arra, hogy szeretett gyermekednek nevezz bennünket, és mindig megőrizzük magunkban az istengyermekség kegyelmét. Segíts minket, hogy irgalmad és megbocsátásod által újjászülessünk! Isten Fia, Jézus Krisztus, hirdetted és elhoztad nekünk az Atya irgalmát! Taníts minket alázatra és igaz bűnbánatra! Szentlélek Isten, aki a kiengesztelődés forrása vagy! Világosíts meg minket, hogy minden szegényben és rászorulóban Jézust lássuk, akivel jót tehetünk, amikor irgalmasak vagyunk hozzá!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200112.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 10., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. január 11. szombat

2020. január 11. – Szombat

Evangélium

Abban az időben, amikor Jézus az egyik városban tartózkodott, talált ott egy leprával borított férfit. Mihelyt a leprás meglátta Jézust, arcra borult előtte, és kérlelte: „Uram, ha akarod, meggyógyíthatsz engem." Jézus kinyújtotta kezét, megérintette, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!" Erre azonnal elhagyta őt a lepra. Jézus meghagyta neki, hogy senkinek se szóljon. „Menj inkább – mondta –, mutasd meg magadat a papnak, és gyógyulásodnak bizonyságául ajánld fel tisztulásodért az áldozatot, amint Mózes rendelte!" A gyógyítás híre mégis egyre jobban elterjedt. A nép nagy tömegben tódult Jézushoz, hogy hallgassa, és betegségeiből gyógyulást nyerjen. Ő azonban inkább egy magányos helyre vonult vissza, hogy imádkozzék.
Lk 5,12-16

Elmélkedés

Betegként vagy beteget látogatóként egyaránt átélhettük már, mit jelent a találkozás, a jelenlét, egy érintés, egy segítő mozdulat. A beteg és az egészséges ember találkozása azért különleges minden esetben, mert két világ érintkezése ez. Két emberé, akik eltérő élethelyzetben vannak. Egyikük rászorul mások segítségére, kiszolgáltatott, sokszor teljesen magatehetetlen helyzetben van. A másik pedig teljesen ura önmagának és ura a helyzetnek. Képes segíteni a betegnek, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy meg is tudja őt gyógyítani. De egy kézszorítás erőt, bátorságot tud nyújtani. A jelenlét, az együttérzés, a meghallgatás új reményt tud ébreszteni a betegben.
A mai evangéliumban egy leprás emberről olvasunk, aki Jézus segítségét kéri. Mielőtt megszólalna, mielőtt bármit is kérne, a földre borul Jézus előtt, s ezzel kifejezi, hogy elismeri annak hatalmát, nagyságát, isteni erejét, aki előtt arcra borul. Szavaiból ugyanez a bizalom sugárzik: Uram, te meg tudsz tisztítani engem. Te képes vagy arra, hogy megszüntesd a betegségemet. Neked van hozzá hatalmad, hogy újra egészségessé tegyél.
És Jézus nem nézi tehetetlenül ezt az embert, hanem csodát tesz vele. Megérinti és ez a mozdulat a leprától való szabadulást eredményezi.
Tudom-e ilyen hittel, alázattal és bizalommal kérni az Úr segítségét?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Fiad, Jézus országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszűntetni jött. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig Őrá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak a számára az élet teljessége.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200111.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 9., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. január 10. péntek

2020. január 10. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus a (Szent)lélek erejével visszatért Galileába. Híre elterjedt az egész környéken. Tanított a zsinagógákban, és mindenki elismeréssel beszélt róla. Eljutott Názáretbe is, ahol nevelkedett.
Szokása szerint bement szombaton a zsinagógába, és olvasásra jelentkezett. Izajás próféta könyvét adták oda neki. Szétbontotta a tekercset, és éppen arra a helyre talált, ahol ez volt írva: „Az Úr Lelke van rajtam. Fölkent engem és elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hirdessem a foglyoknak a szabadulást, a vakoknak a látást, hogy szabaddá tegyem az elnyomottakat, és hirdessem: elérkezett az Úr esztendeje." Összetekerte az írást, átadta a szolgának, és leült. A zsinagógában minden szem rászegeződött. Ő pedig elkezdte beszédét: „Ma beteljesedett az írás, amelyet az imént hallottatok." Mindnyájan igazat adtak neki, de meglepődtek a magasztos igéken, amelyek ajkáról fakadtak.
Lk 4,14-22a

Elmélkedés

A mai evangélium bevezető mondata elárulja, hogy Jézus a Szentlélek indítására indul és halad tanító útja során. Igaz ez egész életére is. Nem a maga akaratából cselekszik, hanem mindig azt teszi, amit a mennyei Atya kíván tőle, s amire a Szentlélek indítja.
Jézus szolgálatának kezdetéről szól ez a rész. Názáretben kezdi szolgálatát, abban a városban, ahol felnövekedett, ahol ifjúkorát töltötte. Itt mindenki ismerhette édesanyját, Máriát és nevelőapját, Józsefet, aki ács volt. Amikor Jézus belépett a zsinagógába, mindenki ismerősként fogadta. Ő itt nem egy idegen, nem egy ismeretlen, nem egy messziről jött ember. A názáretieket, akik ott vannak a zsinagógai istentiszteleten, talán váratlanul éri a helyzet, hogy egy olyan ember olvas fel és készül tanítani őket, aki pár éve még gyermekként futkározott a város utcáin. Váratlan a fellépés, a megszólalás, a programhirdetés, küldetésének ismertetése. Váratlan számukra, hogy új oldaláról mutatkozik meg valaki. Váratlan számukra, hogy azzal az igénnyel olvassa fel és magyarázza valaki a prófétai jövendöléseket, hogy ezek éppen most, az ő személyében és szolgálatában teljesednek be.
Jézus fellépése új helyzetet teremt, amely új viszonyt kívánna meg az Isten szavát hirdető és az azt hallgatók között. A názáretiek nem akartak változtatni Jézushoz való viszonyukon, nem akartak benne többet látni, mint József és Mária fiát. Nem akarták meglátni, felismerni benne Isten Fiát.
Hiszem-e, hogy Jézus által Isten szólít meg?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200110.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 8., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. január 09. csütörtök

2020. január 9. – Csütörtök

Evangélium

Miután Jézus jóllakatott ötezer embert, nyomban felszólította tanítványait, hogy szálljanak a bárkába, és keljenek át a túlsó partra, Betszaidába, amíg ő hazaküldi a tömeget. Miután elbúcsúzott tőlük, fölment egy hegyre, hogy imádkozzék. Közben beesteledett. A bárka mélyen benn járt a tavon, ő pedig egyedül maradt a parton. Amikor látta, mennyire küszködnek az evezéssel – ellenszelük volt ugyanis –, az éjszaka negyedik őrváltása idején, a vízen járva feléjük indult. El akarta kerülni őket. Amikor meglátták, hogy a vízen jár, azt hitték, hogy kísértet; elkezdtek kiabálni, mert mindnyájan látták őt, és megrémültek. Ő azonban mindjárt odafordult hozzájuk, és így szólt: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek." Aztán beszállt hozzájuk a bárkába, mire a szél elállt. Azok egészen magukon kívül voltak a csodálkozástól, mert nem okultak a kenyérszaporításból, és szívük még érzéketlen volt.
Mk 6,45-52

Elmélkedés

A csodálatos kenyérszaporítás után Jézus vízen járásának csodája következik Szent Márk evangéliumában. Ezzel a csodával Jézus bizonyítja tanítványai előtt, hogy hatalma nagyobb a természet erejénél, képes még a víz tetején is járni. Nem rémületet akar ébreszteni a jelenlévőkben és nem is csodálatukra vágyik, hanem istenségét igazolja előttük.
Az evangélista érdekes megjegyzéssel zárja le az esetet: a bárkában lévő tanítványok „magukon kívül voltak a csodálkozástól, mert nem okultak a kenyérszaporításból, és szívük még érzéketlen volt." A történetből kiderül, hogy a tanítványoknak még van mit tanulniuk. Már jó ideje vannak együtt Mesterükkel, de még nem ismerik teljesen őt. Korábban már elküldte őket Jézus, hogy az ő nevében tanítsanak és gyógyítsanak, s ennek során megtapasztalhatták az Úr erejét, mégis meglepetésként éri őket az esemény. Aznap láthatták, tehát még biztosan nem felejtették el, hogy az Úr képes csodás módon sok ezer embert is jóllakatni, mégis váratlanul éri őket az újabb csoda, a víz tetején közeledő Jézus látványa. Olyannyira meglepődnek, hogy először fel sem ismerik azt, akivel nap mint nap együtt vannak, s csak Jézus szava nyugtatja meg őket.
Nem állhatunk meg ott, hogy újra és újra rácsodálkozunk Jézus hatalmára és isteni erejéből fakadó cselekedeteire, hanem rá kell bíznunk magunkat, egész életünket az Úrra! Bíznunk kell abban, hogy akkor is velünk van Jézus, amikor ellenszélben haladunk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!


Aktuális

Kedves e-vangélium Olvasó!
Talán Ön is látja, hogy gyermekeinket rendkívüli kényelemmel látjuk el, rendkívül jó minőségű "kenyérrel" tápláljuk. Nemigen fázunk, nemigen éhezünk, nemigen nélkülözünk. Természetesen az új esztendő hozzon bőséget minden magyar családnak, de ne csak anyagiakban! Legyen a 2020. esztendő lelkiekben, szellemiekben is gyümölcsöző Édesapának, Édesanyának és a Gyerekeknek is. Ez leginkább a Krisztusra figyelő, imádságos új esztendőben lesz így!

Mi felnőttek már olyanok vagyunk, amilyenek, de törekedjünk rá, hogy gyermekeink ne csak anyagi, hanem szellemi és lelki jólétben is növekedjenek, gyarapodjanak. Segitenünk kell nyiladozó értelmű gyermekünket, unokánkat, hogy olvasó, jól értő, a jót a rossztól egyértelműen megkülönböztetni tudó, üdvösségre törekvő értelmiségivé váljanak.

Mivel én római katolikus pap vagyok, személyesen nem tudok apa, nagyapa, anya vagy nagymama lenni, de Istentől kapott, különleges, felemelő és megrendítő élethivatásom célja az, hogy az Önök féltő, óvó, nevelő, nivós munkáját a lehető legmagasabb színvonalon a teljességre segítsem.

Ezért álmodtam meg és készítjük munkatársaimmal immár 10 éve az Élő Kenyér gyermekújságot. Ezúton ajánlom kitüntető figyelmébe a havilap szerettei nevére szóló előfizetését, mellyel Ön olvasásra, szellemi rendszerességre, lelki igényességre, az igaz értékekre való osztatlan figyelemre vezetheti azokat, akik a legfontosabbak az Ön számára: Gyermekeit, Unokáit.

Segítse őket, hogy megismételhetetlen életükben ne érjék be soha kevesebbel, csak a legjobbal: az Élő Kenyérrel, Krisztussal.

Szívből szeretné, hogy ne muszájból, hanem örömmel és élő hittel járjon a gyermeke, unokája szentmisére?
Fizessen elő számukra az Élő Kenyér gyermekújságra a 2020. évre! Ez az újság a kicsik számára érthető és érdekes módon teszi nyilvánvalóvá a szentmisén való teljes értékű részvétel semmihez sem fogható élményét, kegyelmét, csodáját!

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/2_elo_kenyer_termekcsalad_gyermekeknek/168

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Élő Kenyér 2020. évi előfizetés darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200109.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 7., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. január 08. szerda

2020. január 8. – Szerda

Evangélium

Egy alkalommal Jézus nagy tömeget látott maga előtt. Megesett a szíve az embereken, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért sok mindenre kezdte őket tanítani. Későre járt már az idő, amikor odaléptek hozzá tanítványai, és figyelmeztették: „A vidék elhagyatott, az idő is eljárt. Bocsásd el őket, hogy a környékbeli tanyákra és falvakba mehessenek, és ennivalót vegyenek maguknak!" Jézus azonban így válaszolt: „Ti adjatok nekik enni!" Azok megjegyezték: „Talán menjünk kenyeret venni kétszáz dénárért, hogy elláthassuk őket?" Erre Jézus megkérdezte: „Hány kenyeretek van? Menjetek, nézzetek csak körül!" Körülnéztek, és jelentették: „Öt kenyerünk és két halunk." Ekkor meghagyta nekik, hogy csoportokban telepítsék le mindnyájukat a zöld gyepre. Le is telepedtek százas és ötvenes csoportokban. Jézus ezután fogta az öt kenyeret és a két halat, föltekintett az égre, és hálát adott. Majd megtörte a kenyereket, és tanítványainak adta, hogy osszák ki. A két halat is szétosztotta valamennyiük között. Mindnyájan ettek, és jól is laktak, sőt még tizenkét kosarat szedtek tele a kenyér és a hal maradékából; pedig ötezer férfi evett a kenyérből.
Mk 6,34-44

Elmélkedés

A csodálatos kenyérszaporítás jelenete érdekes kifejezéssel kezdődik: Jézusnak „megesett a szíve az embereken" vagy miként más fordításokban szerepel „megszánta őket." Ezt hallván első pillanatban talán valamiféle sajnálatra gondolunk, de másról van itt szó. A bibliai szóhasználatban ez valójában irgalmasságot, mégpedig Isten irgalmasságát jelenti. Az emberek iránti isteni irgalom és könyörület az, ami Jézust cselekvésre indítja. Először az igazság tanítására szomjazó népet tanítja, majd pedig jóllakatja az éhezőket. A mi Urunk nem áll meg a tehetetlen sajnálkozásnál, nem tartja megváltoztathatatlannak a helyzetet, hanem irgalmasságból cselekszik. A megoldást nem csak elméletben tudja, hanem rögtön fel is kínálja a jelenlévőknek, a rászorulóknak. Bár egyedül is cselekedhetne és végső soron a megoldás egyedül neki köszönhető, mégis megkívánja tanítványai közreműködését, segítségét is, amely az általa csodás módon megszaporított kenyerek kiosztásában mutatkozik meg.
A jelenet során az Úr irgalmassága mellett arra is érdemes felfigyelnünk, hogy Jézus másként tervezhette ezt a napot. Arra készült, hogy tanítványaival félrevonuljon, legalább egy napot velük töltsön, amikor váratlanul szembesül azzal, hogy mennyi ember kíváncsi rá, mennyien szomjaznak tanítására. Majd az idő múlásával látja azt is, hogy az embereknek nincs a pusztában elegendő élelmük. Az Úr nem menekül el a váratlan helyzetek elől, hanem hatékonyan segítséget ad. Soha ne tegyünk úgy, mintha nem látnánk mások nyomorúságát, hanem igyekezzünk minden helyzetben segíteni!
© Horváth István Sándor


Imádság

Irgalmas mennyei Atyánk! A te gyermekeid vagyunk. Segíts úgy élnünk, hogy méltók legyünk arra, hogy szeretett gyermekednek nevezz bennünket, és mindig megőrizzük magunkban az istengyermekség kegyelmét. Segíts minket, hogy irgalmad és megbocsátásod által újjászülessünk! Isten Fia, Jézus Krisztus, hirdetted és elhoztad nekünk az Atya irgalmát! Taníts minket alázatra és igaz bűnbánatra! Szentlélek Isten, aki a kiengesztelődés forrása vagy! Világosíts meg minket, hogy minden szegényben és rászorulóban Jézust lássuk, akivel jót tehetünk, amikor irgalmasak vagyunk hozzá!


Aktuális

Kedves e-vangélium Olvasó!
Talán Ön is látja, hogy gyermekeinket rendkívüli kényelemmel látjuk el, rendkívül jó minőségű "kenyérrel" tápláljuk. Nemigen fázunk, nemigen éhezünk, nemigen nélkülözünk. Természetesen az új esztendő hozzon bőséget minden magyar családnak, de ne csak anyagiakban! Legyen a 2020. esztendő lelkiekben, szellemiekben is gyümölcsöző Édesapának, Édesanyának és a Gyerekeknek is. Ez leginkább a Krisztusra figyelő, imádságos új esztendőben lesz így!

Mi felnőttek már olyanok vagyunk, amilyenek, de törekedjünk rá, hogy gyermekeink ne csak anyagi, hanem szellemi és lelki jólétben is növekedjenek, gyarapodjanak. Segitenünk kell nyiladozó értelmű gyermekünket, unokánkat, hogy olvasó, jól értő, a jót a rossztól egyértelműen megkülönböztetni tudó, üdvösségre törekvő értelmiségivé váljanak.

Mivel én római katolikus pap vagyok, személyesen nem tudok apa, nagyapa, anya vagy nagymama lenni, de Istentől kapott, különleges, felemelő és megrendítő élethivatásom célja az, hogy az Önök féltő, óvó, nevelő, nivós munkáját a lehető legmagasabb színvonalon a teljességre segítsem.

Ezért álmodtam meg és készítjük munkatársaimmal immár 10 éve az Élő Kenyér gyermekújságot. Ezúton ajánlom kitüntető figyelmébe a havilap szerettei nevére szóló előfizetését, mellyel Ön olvasásra, szellemi rendszerességre, lelki igényességre, az igaz értékekre való osztatlan figyelemre vezetheti azokat, akik a legfontosabbak az Ön számára: Gyermekeit, Unokáit.

Segítse őket, hogy megismételhetetlen életükben ne érjék be soha kevesebbel, csak a legjobbal: az Élő Kenyérrel, Krisztussal.

Szívből szeretné, hogy ne muszájból, hanem örömmel és élő hittel járjon a gyermeke, unokája szentmisére?
Fizessen elő számukra az Élő Kenyér gyermekújságra a 2020. évre! Ez az újság a kicsik számára érthető és érdekes módon teszi nyilvánvalóvá a szentmisén való teljes értékű részvétel semmihez sem fogható élményét, kegyelmét, csodáját!

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/2_elo_kenyer_termekcsalad_gyermekeknek/168

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Élő Kenyér 2020. évi előfizetés darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200108.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 6., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. január 07. kedd

2020. január 7. – Kedd

Evangélium

Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott:
„Zabulon földje és Neftali földje, a tenger útja, a Jordán vidéke,
a pogányok Galileája:
A sötétben lakó nép nagy fényt lát,
és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre."
Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!" Bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden bajt. Híre elterjedt egész Szíriában. Hozzá vittek mindenféle beteget, akik különböző fájdalmas betegségekben és bajokban szenvedtek: még ördögtől megszállottakat, holdkórosokat és bénákat is, és ő mind meggyógyította őket. Nagy népsereg követte Galileából, Dekapoliszból, Jeruzsálemből, Júdeából és a Jordánon túlról.
Mt 4,12-17.23-25

Elmélkedés

A mai evangéliumot olvasva felmerül bennünk a kérdés: Ki az, aki felszólít minket, hogy térjünk meg, mert elközelgett a mennyek országa? Ki az, aki veszi magának a bátorságot és beleszól életünkbe, minden ember életébe? Ki az, aki elvárja tőlünk, hogy változtassunk életmódunkon, szakítsunk bűneinkkel, azaz térjünk meg? Ki az, aki magabiztosan hirdeti azt az örömhírt, hogy eljött közénk az Isten országa?
Azért szükséges feltennünk ezeket a kérdéseket és megtalálnunk rá a helyes választ, mert tudjuk, hogy az üzenetet annak hirdetője hitelesíti. Sosem hallgatnánk olyan személyre, aki megbízhatatlan és életvitele erkölcstelen. Mondhatna bármilyen szép dolgokat, nem vennénk azt soha komolyan. De egy hiteles személytől el tudjuk fogadni még az első pillanatban keménynek tűnő kéréseket is. Még azokat a kijelentéseket is, amelyek bűneinkre, hibáinkra emlékeztetnek minket.
Jézus szól hozzánk az evangéliumban, akinek személyét és mondanivalóját egyaránt megbecsüljük, mert szentnek tekintjük őt és szava mindenkor igaznak bizonyul. Jézus nem emberi bölcsességet fogalmaz meg számunkra, amire talán a magunk erejéből is rájönnénk, hanem feltárja számunkra az üdvösség feltételét. Ha a bűneinkhez ragaszkodunk, akkor folyamatosan eltávolodunk Istentől. Ha viszont megtérünk, akkor az üdvözítő Isten felé haladunk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, te újra meg újra hangsúlyozod, hogy minden lehetséges annak, aki hisz. Ha megvizsgáljuk, melyik a legnagyobb, a neked leginkább tetsző erény, azt látjuk, hogy a hit. Igen, ennek ereje által készülünk fel arra, hogy belépjünk a Szentek Szentjébe. Hit nélkül, ó, dicsőség Ura, nem tettél volna értünk csodákat. Mielőtt csodát műveltél volna, azt akartad, hogy jóságoddal egyesítsük hitünket.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200107.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 5., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. január 06. hétfő

2020. január 6. – Hétfő, Urunk megjelenése (Vízkereszt)

Evangélium

Amikor Heródes király idejében Jézus megszületett a judeai Betlehemben, íme, napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, és tudakolták: „Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy hódoljunk előtte." Meghallotta ezt Heródes király és megrémült, s vele egész Jeruzsálem. Összehívatta a főpapokat és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hogy hol kell születnie a Messiásnak. Azok így válaszoltak: „A judeai Betlehemben, mert ezt írja a próféta: Te, Betlehem, Juda földje, bizony nem vagy a legkisebb Juda nemzetségei között, mert belőled jő ki a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek." Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket és pontosan megtudakolta tőlük a csillag megjelenésének idejét. Aztán ezzel küldte őket Betlehembe: „Menjetek, tudakozódjatok szorgalmasan a gyermek felől, és ha megtaláljátok, jelentsétek nekem. Én is elmegyek, hogy hódoljak előtte!"
Ők pedig, miután meghallgatták a királyt, elindultak. És lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, előttük járt, míg meg nem állapodott a ház fölött, ahol a Gyermek volt. A csillagot meglátva nagyon megörültek. Bementek a házba, és ott látták a Gyermeket anyjával, Máriával. Földre borulva hódoltak előtte, majd kinyitották kincseszsákjaikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza országukba.
Mt 2,1-12

Elmélkedés

Megváltónk és Üdvözítőnk
Sok keresztény ember lehorgonyoz a betlehemi jászol előtt. Számukra a legszebb vallási élmény a karácsony, a szeretet ünnepe, ezért úgy gondolják, hogy életük hajója megállhat, innen már nem kell tovább indulniuk. Megelégednek a karácsonyfák gyönyörű látványával, olykor hiányolják a havat, ha éppen nincs fehér karácsony, de ennél több nem hiányzik nekik. Örülnek annak, hogy az ünnepnapok idején nem kell munkába menniük, jobb esetben elsétálnak gyermekeikkel vagy unokáikkal a templomba, hogy megnézzék a betlehemet. A gyermeki lelkületből, amit Jézus többször is ajánl követőinek, ha több nem is, de annyi azért megmaradt bennük, hogy felnőttként is szívesen, hosszasan és elérzékenyülten nézegetik a jászolban fekvő Kisjézust. De ezen a ponton a legszívesebben megállnának, megállítanák az időt, végleg lehorgonyoznának. Miért is eveznének mélyebb vizekre? Miért is hajóznának a kereszthordozás, az áldozatvállalás vizeire? Az ilyen emberek valójában megtagadják önmaguktól a lelki fejlődés gyümölcseit, Jézust pedig örök gyermekségre ítélik. Mintha csak azt mondanák a betlehemi kisdednek: „Maradj csak mindig gyermek! Nem kell felnőnöd, mert még komoly erkölcsi igazságokat mondanál nekünk, amelyeket nem szívesen tartunk meg! Nem kell neked szenvedned és meghalnod a kereszten, mert még a végén tőlünk is hasonló önfeláldozást kívánnál!"
Talán érezzük és értjük, hogy mennyire komolytalan ez a gondolkodás a keresztény élettel kapcsolatban. És talán értjük azt is, hogy a mai napon ünnepelt napkeleti bölcsek a betlehemi kisded jövőjére, felnőtt korára, életének beteljesedésére irányítják a figyelmünket. Aki most még gyenge gyermekként fekszik a jászolban, valójában a világmindenség királya és az egész világ Ura, ő az Isten Fia, ő a szenvedést és a halált önként vállaló Megváltó. Ezekre a most még láthatatlan titkokra utalnak a bölcsek ajándékai. Az arany a királynak szól, a tömjén az istenségét hirdeti, a mirha pedig utalás a szenvedésére és halálára.
Talán érezzük és értjük, hogy nem mondogathatjuk örökké a szent Istennek, hogy aludj csak nyugodtan! Nem kívánhatjuk tőle, hogy jövő karácsonyig aludjon és lehetőleg ne zavarjon minket évközben! Nem énekelhetjük neki örökké, hogy küldjön rá álmot a nagy ég és aludjon tovább a szent Fiú, hiszen ennél még sokak karácsonyi slágere, a Csendes éj című dal is több igazságot fogalmaz meg. Vízkereszt napja, a napkeleti bölcsek ünnepe felébreszt minket a karácsonyi nosztalgiázásból. Ez a nap felnyitja szemünket, hogy a Kisjézusban ne csak egy gyermeket lássunk, hanem meglássuk benne a megváltót és az üdvözítőt, Megváltónkat és Üdvözítőnket. Igen, neki köszönhetem, hogy megszabadulhatok a bűntől és neki köszönhetem, hogy az üdvösségre juthatok. De ehhez fel kell szednem a horgonyt, ki kell eveznem a mély vízre, ahol valóban veszélyek fenyegetnek. A kísértések, a könnyelműség, a felelőtlenség veszélyei. De e veszélyek közepette sem vagyok egyedül, mert az Úr nem hagy magamra, nem hagyja el életem hajóját. Utunk során biztosan észre fogjuk venni, hogy az egykori Gyermek, a kisded Jézus felnőtt és közben mi is felnőttünk, lelkileg fejlődtünk. Ne ítéljük se őt, se önmagunkat örök gyermekségre! A gyermeki lelkület, az Istenre való ráhagyatkozás, az Istenben való gyermeki bizalom és a neki való engedelmesség nagyon fontos, de nem megállást, nem lehorgonyzást jelent, hanem szüntelen haladást és fejlődést.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A mai napon lélekben mi is elindulunk, hogy a napkeleti bölcsekhez hasonlóan felkeressünk téged, Megváltónkat. Hódolatunk jeleként nem értékes aranyat, tömjént vagy mirhát, hanem szívünk szeretetét adjuk át neked. Levetjük a fáradtság és a kényelem papucsát, s helyette felhúzzuk az elszántság csizmáját, amelyben mindig biztosak lépteink. Tudjuk, hogy aki Istenre hagyatkozik, az biztosan célhoz ér. Az öröm, az izgatottság egyre nagyobb a szívünkben, ahogyan közeledünk hozzád. Emberi szándékok és félrevezetések, téves útmutatások nem térítenek le minket utunkról, nem téríthetnek el minket vágyunktól. Tégy engem fáradhatatlanná, hogy megtaláljalak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200106.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum