2020. július 18., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. július 19. vasárnap

2020. július 19. – Évközi 16. vasárnap

Evangélium

Abban az időben: Jézus egy másik példabeszédet is mondott a tömegnek: „A mennyek országa olyan, mint amikor egy ember jó magot vetett a földjébe. Míg az emberek aludtak, jött az ellenség, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Amikor a vetés kikelt és kalászba szökkent, felütötte fejét a konkoly is. Akkor a szolgák odamentek a gazdához, és megkérdezték: „Uram, te ugye jó magot vetettél a földedbe? Honnét került hát bele a konkoly?" Az így válaszolt: „Ellenséges ember műve ez." A szolgák erre megkérdezték: „Akarod-e, hogy elmenjünk és kiszedjük belőle?" Ő azonban így felelt: „Nem, nehogy a búzát is kitépjétek, amikor a konkolyt kiszeditek! Hagyjátok, hadd nőjön az aratásig mindkettő. Aratáskor majd megmondom az aratóknak: Előbb a konkolyt gyűjtsétek össze, kössétek kévébe, hogy elégessük, a búzát pedig hordjátok a magtáramba!"
Azután egy másik példabeszédet is mondott nekik: „A mennyek országa olyan, mint a mustármag, amelyet egy ember elvetett a földjébe. Bár kisebb ez minden más magnál, mégis, amikor felnő, nagyobb minden veteménynél. Fává terebélyesedik, úgyhogy jönnek az ég madarai és ágai között fészket raknak." Végül ezt a példabeszédet mondta nekik: „A mennyek országa olyan, mint a kovász, amelyet fog az asszony, belekever három véka lisztbe, és az egész megkel tőle."
Mindezt példabeszédekben mondta el Jézus a sokaságnak, és példabeszéd nélkül nem mondott nekik semmit, hogy beteljesedjék, amit a próféta mondott: Példabeszédekre nyitom ajkamat, s hirdetem, mi rejtve volt a világ kezdetétől.
Akkor elbocsátotta a tömeget, és hazament. Tanítványai pedig odajárultak hozzá és kérték: „Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédet!" Erre ő ezekkel a szavakkal válaszolt: „Aki a jó magot veti, az az Emberfia. A szántóföld a világ, a jó mag az ország fiai, a konkoly pedig a gonosz fiai. Az ellenség, aki ezeket elveti – az ördög. Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogy a konkolyt összeszedik és tűzre vetve elégetik, úgy lesz a világ végén is. Az Emberfia elküldi angyalait, hogy szedjék össze országában mindazt, ami botrányos, és minden törvényszegőt. Ezeket tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Az igazak pedig mint a nap, ragyogni fognak Atyjuk országában. Akinek van füle, hallja meg!"
Mt 13,24-43

Elmélkedés

Isten türelmes
Az elmúlt vasárnap a magvetőről szóló példabeszédet olvastuk, amelyben négyféle talaj, az útszél, a köves föld, a bogáncsos talaj és a kiváló termőföld szemléltette, hogy az emberek milyen módon fogadják a krisztusi tanítást, és tudnak-e termést hozni.
A mai vasárnap ismét egy példabeszédet olvasunk az evangéliumban, amely hasonló témájú, de más a mondanivalója. Itt már nem csak a jó magról, hanem a gyomnövényről is szó van, illetve a vetésen kívül az aratásról is szó esik. Lényeges, hogy a jó magot és a gyomnövény magját nem ugyanaz a személy veti el a földbe. A jó mag a gazdától, a termőföld tulajdonosától, a rossz mag az ellenségtől származik. A jó mag elvetése nappal, a rossz magé este történik, s ez utóbbi tevékenységről kezdetben nincs tudomása a gazdának. A probléma csak később derül ki, akkor, amikor már kikel a növény és persze mellette a gyomnövény is. Ami ezután történik az ellentétes a mi elvárásainkkal és elképzeléseinkkel. A gazda azt mondja, hogy nem kell azonnal kiszedni a konkolyt, erre majd csak az aratáskor fog sor kerülni. Azonnal azt mondjuk erre: De hiszen ezt senki nem így csinálja! Ennek így semmi értelme sincs! Nem szokás megvárni, hogy a gyom megnőjön és elszaporodjon! Így gondolkodunk mi. Így tennénk mi ebben a helyzetben, de megszokhattuk már, hogy Isten másként gondolkozik és cselekszik, nem az elvárásainknak megfelelően. Mi azonnal cselekednénk, rögtön megszüntetnénk a problémát, Isten azonban türelmes, nem siet. Türelmét akkor tudjuk megérteni, ha emberekre vonatkoztatjuk a tanítást. Egy gyomnövényből ugyan soha nem lesz jófajta búza, ilyen bravúrra a természet nem képes, de abból az emberből, aki egy időre a gonosz befolyása, uralma alá kerül, még lehet jó ember, még megváltozhat az élete. Isten azért türelmes, mert a változásra, a megtérésre vár.
Mivel az Isten országa az Egyházban nyilvánul meg és az Egyház Krisztustól kapott küldetése az, hogy az idők végezetéig az Isten országának örömhírét hirdesse, ezért a konkolyról és a búzáról szóló példabeszédben megjelenik a krisztusi közösség. E közösség tagjai az életszentségre törekszenek, ezért is nevezhetjük az Egyházat szentnek, de nem mondható el, hogy valamennyien eljutottak az életszentségre. El kell ismernünk, hogy az Egyház tagjainak is vannak bűnei. A keresztény emberek is bűnöket követnek el, mint mások. El kell ismernünk, hogy sokszor evilági módon gondolkodunk és a világias gondolkodás nyilvánul meg életvitelünkben is, ugyanakkor állandóan keressük az odafönt valókat, azaz a földi életből a menny felé törekszünk. Az Egyház tagjaiként olykor árnyékos, máskor fényes arcunkat mutatjuk a világ felé. Az egyik oldalról megtapasztaljuk a gyarlóságot, a bűnöket és az esendőséget, amelyek lehúznak bennünket, de a másik oldalról, Isten részéről bőségesen részesülünk a kegyelemben, amely szüntelenül felemel bennünket. Közösségünkben emberi és isteni elemek egyaránt jelen vannak. Jézus hasonlata szerint mondhatjuk, hogy számos esetben konkoly keveredik a búza közé. Sem ennek a kettősségnek azonnali felszámolása, sem az ítélkezés nem a mi feladatunk.
Soha nem mondhatunk le arról a vágyról és törekvésről, hogy megújítsuk közösségünket, azaz ne a bűn, hanem a kegyelem irányítson minket, s így győzzük le a jóval a rosszat! Isten türelméből megtanulhatjuk: Érdemes esélyt adni az embereknek, hogy megváltozzanak!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te tanításod jó magként, tiszta búzaként hull a szívünkbe. Nem haszontalan gyomnövény, amit ki kellene irtani. Miközben te az üdvösség tanításának jó magját veted el szívünkbe, a sátán a hazugság, a megtévesztés magjait igyekszik belénk ültetni. Adj nekünk bölcsességet, hogy meg tudjuk különböztetni a jót és a rosszat! Adj nekünk okosságot, hogy ne essünk a gonosz lélek csapdájába, aki a rosszat jónak tünteti fel, és nem engedi, hogy a dolgok mélyén észrevegyük a rossz szándékot, a helytelen célt. Az örömhír, az üdvözítő üzenet a feltámadás örömében születik meg. Tanításodat akkor értjük meg és valósítjuk meg, ha meghalunk a bűnnek és új életre támadunk Istenben.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200719.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 17., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. július 18. szombat

2020. július 18. – Szombat

Evangélium

A félkezére béna ember szombatnapon történt meggyógyítása után a farizeusok kivonultak a zsinagógából, és maguk között arról tanakodtak, hogyan okozhatnák Jézus vesztét. Jézus tudta ezt, ezért eltávozott onnét. Sokan azonban utána mentek, és ő valamennyiüket meggyógyította, de megtiltotta nekik, hogy nyíltan beszéljenek róla. Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése:
„Ez az én szolgám, akit kiválasztottam,
szeretett fiam, akiben kedvem telik.
Kiárasztom rá lelkemet,
és ítéletet hirdet a nemzeteknek.
Nem vitatkozik, és nem kiabál;
szavát sem hallják a tereken.
A megroppant nádszálat nem töri el,
a pislákoló mécsbelet nem oltja ki,
míg csak győzelemre nem viszi az igazságot.
Az ő nevében bíznak a nemzetek."
Mt 12,14-21

Elmélkedés

A világ egyes részein még napjainkban is vannak rabszolgák, akiket nyomorúságos körülmények között tartanak és tulajdonképpen nem is emberként tekintenek rájuk. A rabszolgamunka valóban megalázó, a rabszolgatartás elítélendő. Régen is, napjainkban is. A munkának azonban létezett egy nem megalázó formája is, amikor valaki az ura mellett csendben, hűséggel végezte feladatait, urának szolgált. Igen, ő volt a szolga, aki tevékenységéért ellátásban és szerény javadalmazásban részesült. A mi társadalmunkban már nincsenek ilyen szolgák, csak múlt időben beszélhetünk róluk. A szolgának lenni, szolgálatot végezni kifejezések negatív érzéseket keltenek bennünk, rosszul hangzanak, a magunk számára pedig elképzelhetetlen életállapotot jelentenek. Pedig ha valaki becsülettel végzi szolgálatát és azért megfelelő fizetséget kap, és ehhez természetesen nem párosul az, hogy munkaadója lenézi vagy kihasználja őt, akkor az ilyen szolgálatban nincs semmi megalázó, semmi szégyellnivaló.
A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy Jézus gyógyít. Máté evangélista felidézi Izajás próféta jövendölését, mert annak beteljesedését Jézus személyében látja: „Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben kedvem telik." Nem csak a mennyei Atya tekint úgy rá, mint szolgájára, hanem Jézus is az Atya szolgájának tekinti magát, és szolgálatnak tekinti egész életét.
Felajánlom-e magamat, életemet Isten és a felebarát szolgálatára?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézusunk, ments meg bennünket attól, hogy elforduljunk tőled, megfeledkezzünk gondviselésedről és a lelki értékekről, amelyeket neked köszönhetünk. Ments meg minket attól, hogy szívünkön eluralkodjon a kapzsiság, a telhetetlenség és a gazdagodás féktelen vágya! Taníts minket egyszerűségre és szegénységre, hogy mindig elégedettel legyünk azzal, amit Te ad nekünk! Jézusunk, te légy szívünk gazdagsága!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200718.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 16., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. július 17. péntek

2020. július 17. – Péntek

Evangélium

Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: „Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!" Jézus erre megkérdezte: „Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor társaival együtt megéhezett? Hogyan ment be Isten házába, és hogyan ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem lett volna szabad megennie, csak a papoknak? Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétkeznének? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt. Ha pedig értenétek, mit jelent a mondás: „Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!", akkor sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is."
Mt 12,1-8

Elmélkedés

A mózesi törvények szerint a zsidóság számára a heti pihenőnap a szombat. A szombat megtartását a teremtés idejére és módjára vezették vissza. Ahogyan a világot és az embert teremtő Isten hat napig tartó munkája után a hetedik napon megpihent, ugyanúgy az embernek is hat nap munkavégzés után jár a pihenés, a pihenőnap. A munkavégzés tilalma egyrészt azt szolgálja, hogy az ember ne rokkanjon bele a véget nem érő tevékenységébe, hanem pihenje ki magát, másrészt lehetőséget ad az Isten iránti tiszteletre. Idővel a farizeusi törvényhozás számos tiltást kapcsolt a szombathoz, s emiatt a pihenőnap formai megtartása került előtérbe a vallásos tartalom helyett. Jézus többször is bírálta azokat, akik ilyen kiüresedett módon tartották meg a szombatot, és megfeledkeztek annak lényegéről, az Isten felé fordulásról és az istentiszteletről.
A mai evangéliumban a szombat megtartása a téma, pontosabban az, hogy a farizeusok megítélése szerint Jézus tanítványai nem tartják meg a szombati munkavégzésre vonatkozó előírásokat. Ők ugyanis még azt is munkának minősítették, hogy néhány kalászt letép valaki, mert az ő szemükben ez már aratás volt. Jogosan érezzük, hogy ebben azért van egy kis túlzás, bár az is igaz, hogy ha valaki kicsiben megszegi a törvényt, az később az egész törvényt semmibe fogja venni.
A történet kapcsán mindenkinek érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen módon tartja meg az Úr napját, a vasárnapot.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, adj készséges szívet, hogy befogadhassunk mindent, ami szép, jó és igaz, s adj világos látást, hogy elutasíthassunk mindent, ami hamis, ami rút, ami rossz. Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk, hogy jó gazdái lehessünk ennek a világnak. Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok, gyűlölet, harag, viszálykodás. Egyetértést adj nekünk! Add, hogy fiatalok és idősek egyre jobban megértsük: csak akkor leszünk igazán emberek, ha tiszta a szívünk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200717.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 15., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. július 16. csütörtök

2020. július 16. – Csütörtök

Evangélium

Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását: Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Mt 11,28-30

Elmélkedés

Amikor egy focista gólt lő, amikor egy versenyen elsőként ér valaki a célba, vagy amikor egy énekes a koncerten a legnagyobb slágerét kezdi énekelni, akkor mindenki felujjong. Amikor egy professzor az egyetemen kedvenc témájáról beszél a hallgatóknak, akkor, ha nem is ujjong fel hangosan mindenki, de azért felcsillannak a szemek, érezhetővé válik a lelkesedés. Amikor Jézus befejezi tanítását, akkor nincs ujjongás és lelkesedés. Az emberek nem kezdenek el örömükben ugrándozni, nem lendülnek a kezek a magasba, nem kezd el tapsolni senki. Jézus nem is szeretne ilyet maga körül. Egyrészt tudja, hogy a lelkesedés hamar elmúlik, másrészt nem ígér senkinek könnyű utat. Amikor a követésére hív és követéséről beszél, akkor még a fáradtak és a terhek alatt görnyedők számára is újabb terhet, az ő igáját ígéri. Ezt mondja: „Vegyétek magatokra igámat!" Máskor így fogalmazza meg ugyanezt: „Aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám" (Mt 10,38).
Jézus magához hív minket, hogy tőle tanuljunk. Isten megismerése nem a kiválasztottak vagy a tanultak előjoga, hanem mindenki számára lehetséges. A mi Urunk nem csak szóbeli tudást nyújt nekünk, hanem egész élete utánozandó példa. Ő tanít meg minket az élet keresztjeinek türelmes hordozására.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Fiad, Jézus országod örömhírét hirdette, gyógyulást hozott a betegeknek, szabadulást mindazoknak, akiket fogva tart a bűn, a gyöngeség, világosságot hozott azoknak, akik elvakultan, önmagukba zárkózva élnek. Add, hogy életünket őhozzá tudjuk alakítani, aki a törvényt nem megszüntetni jött. Add, hogy életünkön változtatni tudjunk. Add, hogy ne öntelten éljünk, hanem figyeljünk mindig rá, aki botránykő azoknak, akik nem fogadják el, de akik befogadják, azoknak a számára az élet teljessége.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
16 éve, 2004. július 9-én indítottam el az internetes e-vangélium küldést. Újszerű evangelizációs forma volt ez, amely idővel egyre több személyhez jut el és hoz egyre több lelki gyümölcsöt.

A 16 esztendő alatt több mint 155 millió e-vangélium üzenetet küldtem el e-mailben. Évek óta sikeresen működik a meghallgatható e-vangélium, amely különösen is fontos a látássérültek számára. Egyre többen használják az okostelefon alkalmazásokat az evangélium napi olvasásához, illetve hallgatásához.

Az e-vangéliumot kizárólag az olvasók adományaiból üzemeltetjük és fejlesztjük. Az adományokból biztosítjuk a számítógépes technikai eszközöket. Ebből fizetjük a háromgyermekes anyukának a felolvasást, a szintén három gyermeket nevelő apukának az informatikusi munkát, valamint a honlap fejlesztését és időnként reklámkampányokat, hogy minél többekhez eljusson a szolgáltatás híre. Köszönet a támogatóknak, akiknek köszönhetően valamennyi szolgáltatás ingyenes!

A mostani születésnap alkalmából szeretettel kérem: ha van rá lehetősége, támogassa adományával szolgálatunkat! Magyarországon a legkisebb fizetőeszköz az 5 forintos. Támogassa naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat e jelképes összegnél többet is. Isten jutalmazza meg minden támogató nagylelkűségét!
Köszönettel és szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával
https://www.evangelium365.hu/webshop/termekek/9_adomanyozas

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó Kft.
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Megjegyzés: Evangélium365
Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU49 1040 0717 5052 6749 5289 1010
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem az evangelium365@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Adományát postai (rózsaszín) csekken is eljuttathatja a következő címre: Evangélium365 Kiadó Kft. 8900 Zalaegerszeg, Harmat u. 1.
Megjegyzés: Evangélium365
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200716.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 14., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. július 15. szerda

2020. július 15. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus így fejezte be tanítását: Magasztallak téged, Atyám, ég és föld Ura, mert elrejtetted mindezt a bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztattad a kicsinyeknek! Igen, Atyám, így tetszett ez neked! Az én Atyám mindent átadott nekem, és nem ismeri a Fiút senki más, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri más, csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.
Mt 11,25-27

Elmélkedés

Ki a mi Istenünk, akiben hiszünk? Hogyan ismerhetjük meg őt és hogyan tudunk vele kapcsolatba lépni? Milyen szerepe van az életünkben annak, hogy ismerjük őt és hiszünk benne?
Isten senkinek nem bizonygatja az ő létezését, ugyanakkor mindenkinek megígéri és felajánlja jelenlétét. Istenben hinni azt jelenti, hogy elfogadjuk azt, hogy ő a Teremtő, mi pedig az ő teremtményei vagyunk. A Szentíráson keresztül úgy ismerjük meg Istent, mint aki élő személy. Cselekszik a teremtésben, megmutatkozik gondoskodásában. Meghallja az emberek kiáltását és imáját, látja az emberek mindennapi küzdelmeit, együtt érez az emberekkel. Az ember engedetlenségét, lázadását, bűnét látva előkészíti a szabadítást, olyat, amit elképzelni sem tudna az ember. Saját Fiát küldi el, hogy megszabaduljunk a bűntől, Jézus személyében érkezik hozzánk a Megváltó.
Isten úgy alkotott meg minket, hogy képesek legyünk az ő megismerésére és képesek legyünk annak a hivatásnak betöltésére, amelyet ránk bíz. Elfogadjuk Istentől az életet, létezésünket. Elfogadjuk tőle a sorsunkat, azt az utat, amelyet Jézussal járunk, s amely a mi Atyánkhoz vezet. Jézus maga mondja a mai evangéliumban, hogy általa ismerhetjük meg az Atyát. Ha Jézusra bízzuk életünket, akkor arra az isteni Igazságra bízzuk életünket, aki minden embert az Atyához vezet.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
16 éve, 2004. július 9-én indítottam el az internetes e-vangélium küldést. Újszerű evangelizációs forma volt ez, amely idővel egyre több személyhez jut el és hoz egyre több lelki gyümölcsöt.

A 16 esztendő alatt több mint 155 millió e-vangélium üzenetet küldtem el e-mailben. Évek óta sikeresen működik a meghallgatható e-vangélium, amely különösen is fontos a látássérültek számára. Egyre többen használják az okostelefon alkalmazásokat az evangélium napi olvasásához, illetve hallgatásához.

Az e-vangéliumot kizárólag az olvasók adományaiból üzemeltetjük és fejlesztjük. Az adományokból biztosítjuk a számítógépes technikai eszközöket. Ebből fizetjük a háromgyermekes anyukának a felolvasást, a szintén három gyermeket nevelő apukának az informatikusi munkát, valamint a honlap fejlesztését és időnként reklámkampányokat, hogy minél többekhez eljusson a szolgáltatás híre. Köszönet a támogatóknak, akiknek köszönhetően valamennyi szolgáltatás ingyenes!

A mostani születésnap alkalmából szeretettel kérem: ha van rá lehetősége, támogassa adományával szolgálatunkat! Magyarországon a legkisebb fizetőeszköz az 5 forintos. Támogassa naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat e jelképes összegnél többet is. Isten jutalmazza meg minden támogató nagylelkűségét!
Köszönettel és szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával
https://www.evangelium365.hu/webshop/termekek/9_adomanyozas

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó Kft.
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Megjegyzés: Evangélium365
Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU49 1040 0717 5052 6749 5289 1010
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem az evangelium365@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Adományát postai (rózsaszín) csekken is eljuttathatja a következő címre: Evangélium365 Kiadó Kft. 8900 Zalaegerszeg, Harmat u. 1.
Megjegyzés: Evangélium365
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200715.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 13., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. július 14. kedd

2020. július 14. – Kedd

Evangélium

Jézus egyszer így korholta azokat a városokat, amelyekben a legtöbb csodát tette, és mégsem tartottak bűnbánatot: Jaj, neked, Korozain! Jaj, neked, Betszaida! Ha Tiruszban és Szidonban történtek volna azok a csodák, amelyek nálatok történtek, már régen bűnbánatot tartottak volna, szőrzsákba öltözve és hamuba ülve. Mondom nektek: Tirusz és Szidon városának tűrhetőbb sorsa lesz az ítélet napján, mint nektek. És te, Kafarnaum! Azt hiszed, az égig emelkedel? A pokolba süllyedsz. Ha Szodomában történtek volna a nálatok történt csodák, mind a mai napig fennállna. Azt mondom nektek: Szodoma földjének tűrhetőbb sorsa lesz az utolsó ítélet napján, mint neked, Kafarnaum.
Mt 11,20-24

Elmélkedés

Ahogyan a tegnapi evangéliumban, a mai részben is kemény hangon beszél Jézus. Természetesen nem harag vagy gyűlölet van a szívében, hanem értetlenség és aggodalom. Nem érti, hogy miért nem tartanak bűnbánatot azoknak a városoknak a lakói, amelyekben sok-sok csodát tett. És aggódik azokért az emberekért, akik sem tanítását hallva, sem csodajeleit látva, nem akarják bűneiket megbánni.
Jézus azokkal tud csodát tenni, azokat a betegeket tudja meggyógyítani, akik hisznek benne és kifejezik gyógyító képességébe és isteni erejébe vetett hitüket. A gyógyulni vágyók mindig hittel fordulnak hozzá és kérik segítségét. Igaz továbbá, hogy a csodák és csodás gyógyulások a jelenlévőkben is hitet ébresztenek, és sokan egy-egy ilyen eset láttán kezdenek el hinni Jézusban. A csoda egyrészt feltételezi a hitet a gyógyulni akaró személy részéről, másrészt kiindulópontja lehet a hitnek. Jézus csodáihoz tehát mindig köthető valamilyen módon a hit.
Miért korholja Jézus Korozain, Betszaida és Kafarnaum városát? Azért, mert igehirdetése és csodái hatás nélkül maradtak ezekben a városokban. Jézus a hitet és a bűnbánatot hiányolja az említett városokban élő embereknél.
Figyelmeztető szavai nekünk is szólnak, ha mi sem bánjuk meg bűneinket. Bűnbánatot ébreszt-e Jézus szava és jelenléte?
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
16 éve, 2004. július 9-én indítottam el az internetes e-vangélium küldést. Újszerű evangelizációs forma volt ez, amely idővel egyre több személyhez jut el és hoz egyre több lelki gyümölcsöt.

A 16 esztendő alatt több mint 155 millió e-vangélium üzenetet küldtem el e-mailben. Évek óta sikeresen működik a meghallgatható e-vangélium, amely különösen is fontos a látássérültek számára. Egyre többen használják az okostelefon alkalmazásokat az evangélium napi olvasásához, illetve hallgatásához.

Az e-vangéliumot kizárólag az olvasók adományaiból üzemeltetjük és fejlesztjük. Az adományokból biztosítjuk a számítógépes technikai eszközöket. Ebből fizetjük a háromgyermekes anyukának a felolvasást, a szintén három gyermeket nevelő apukának az informatikusi munkát, valamint a honlap fejlesztését és időnként reklámkampányokat, hogy minél többekhez eljusson a szolgáltatás híre. Köszönet a támogatóknak, akiknek köszönhetően valamennyi szolgáltatás ingyenes!

A mostani születésnap alkalmából szeretettel kérem: ha van rá lehetősége, támogassa adományával szolgálatunkat! Magyarországon a legkisebb fizetőeszköz az 5 forintos. Támogassa naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat e jelképes összegnél többet is. Isten jutalmazza meg minden támogató nagylelkűségét!
Köszönettel és szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával
https://www.evangelium365.hu/webshop/termekek/9_adomanyozas

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó Kft.
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Megjegyzés: Evangélium365
Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU49 1040 0717 5052 6749 5289 1010
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem az evangelium365@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Adományát postai (rózsaszín) csekken is eljuttathatja a következő címre: Evangélium365 Kiadó Kft. 8900 Zalaegerszeg, Harmat u. 1.
Megjegyzés: Evangélium365
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200714.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. július 12., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. július 13. hétfő

2020. július 13. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége. Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt; de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt. Aki titeket befogad, engem fogad be; aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz ember, az az igaznak jutalmában részesül. Aki pedig csak egy pohár friss vizet is ad inni egynek a legkisebbek közül, mert az az én tanítványom – bizony, mondom nektek: nem marad el a jutalma. Amikor Jézus befejezte tizenkét tanítványa oktatását, továbbindult, hogy tanítson, és hirdesse Isten országának örömhírét a környékbeli városokban.
Mt 10,34–11,1

Elmélkedés

Kétségtelen, hogy nagyon erősek Jézus kijelentései, amelyeket a mai evangéliumban olvasunk. Szinte el sem hisszük, hogy ő ilyen dolgokat mondott. Találkoztam már olyan kereszténnyel is, aki meggyőződéssel állította, hogy ez csak valami félreértés, talán rossz a fordítás, de szerinte az Úr biztosan nem mondott ilyet.
Pedig mondott. Csak értenünk kell szavainak tartalmát, és azt is tudnunk érdemes, hogy a Biblia nyelvezete sokszor alkalmaz „túlzó kijelentéseket", amelyeknek éppen az a célja, hogy elgondolkodtassák az olvasót. Mire gondolhatott Jézus, amikor béke helyett kardot emleget, továbbá azt, hogy a családtagok között szembenállás lesz? Jézus nem békétlenséget szeretne, de tanítása békétlenséget fog eredményezni. Nem a családtagok egymás ellen fordulását szeretné elérni, de tanításának ez is a következménye lesz. Nem gyűlöletet akar ébreszteni az emberekben egymás iránt, de mivel nem mindenki fogadja el tanítását, ezért egyesekben gyűlölet fog ébredni mások ellen. Nem célja, hogy megtörténjen mindaz a rossz, amit felsorol, de tisztában van vele, hogy az emberi gonoszság miatt ezek is be fognak következni.
Kérdezhetné valaki: Ha előre látja ezeket a negatív dolgokat, akkor miért nem akadályozza meg? Istenként erre is képes volna. Azért nem akadályozza meg, mert nem veszi el az embertől a szabad akaratot. Szabadon hozott döntéseinkért és tetteinkért személyes felelősséggel tartozunk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Földi küldetésed teljesítése után visszatértél Atyádhoz a mennybe. Tőle jöttél s most hozzá térsz vissza. A mennybemenetel számodra megdicsőülést jelent. Te minden embert a mennybe hívsz és megmutatod nekünk az üdvösségre vezető utat. Segíts, hogy szüntelenül vágyakozzunk az üdvösségre és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy halálunk és feltámadásunk után elnyerjük. Mutass nekünk utat a menny felé! Vezess minket az örök életre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200713.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum