2020. június 13., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. június 14. vasárnap

2020. június 14. – Úrnapja, Krisztus szent teste és vére

Evangélium

Abban az időben így beszélt Jézus a zsidó tömeghez: „Én vagyok a mennyből alászállott, élő kenyér. Aki ebből a kenyérből eszik, örökké fog élni. Az a kenyér, amelyet én adok, az én testem a világ életéért." Vita támadt erre a zsidók között: „Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?" Jézus így felelt nekik: „Bizony, bizony, mondom nektek: Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem valóban étel, és az én vérem valóban ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne. Amint engem az élő Atya küldött, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, énáltalam él. Ez az égből alászállott kenyér! Nem az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak! Aki ezt a kenyeret eszi, örökké él!" Így tanított Jézus a kafarnaumi zsinagógában.
Jn 6,51-58

Elmélkedés

Tisztelet és szeretet
A szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus miatt idén nagyobb figyelem irányul az Úr Jézus legcsodálatosabb ajándékára, az Oltáriszentségre. A mai ünnep, úrnapja, azaz Krisztus szent testének és vérének az ünnepe jó alkalom arra, hogy elmélyítsük az Oltáriszentségről tudásunkat, és megerősítsük iránta való tiszteletünket és szeretetünket. E három témához, azaz a tudás, a tisztelet és a szeretet témáihoz három pápát, illetve az ő tanításukat, gondolataikat hívom segítségül.
Első témánk, hogy mit tudunk az Oltáriszentségről? A válasszal nagyon óvatosnak kell lennünk, mert „hitünk szent titkáról" van szó, miként ez el is hangzik a szentmisében rögtön az átváltoztatást követően. Szükséges tehát, hogy ehhez a titokhoz, az Oltáriszentség titkához kellő alázattal közeledjünk, mellőzve bármiféle emberi okoskodást. A legbiztosabb forrásból, Jézus szavaiból érdemes kiindulnunk. A halála előtti estén, az utolsó vacsorán Jézus kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és ezekkel a szavakkal adta az apostoloknak: „Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." Majd pedig a borral telt kelyhet vette a kezébe és ezt mondta: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben, mely értetek kiontatik." Jézus tehát a kenyeret az ő testének, a bort pedig az ő vérének nevezte az utolsó vacsorán. Az Oltáriszentség alapítása az ő cselekedete, az Oltáriszentség az ő ajándéka az Egyház közössége számára. Az Oltáriszentség a szentmisében jön létre, amely Krisztus egyetlen és örök áldozatának a felidézése és jelenvalóvá tétele. VI. Pál pápa a következőket írja az Oltáriszentségről szóló enciklikájában: Krisztus „jelenlétét az Oltáriszentségben valós jelenlétnek mondjuk, nem kizárólagosan, mintha a többi jelenlét nem volna valós, hanem kiemelkedő módon. Benne az egész és teljes Krisztus, az Isten és ember van jelen" (Mysterium fidei 40.).
Második témánkhoz, az Oltáriszentség iránti tisztelethez Szent II. János Pál pápa tanítását érdemes felidéznünk az Eucharisztia évére írt Mane nobiscum, Domine (Maradj velünk, Urunk) kezdetű apostoli levelében: „Mind a szentmise ünneplése közben, mind a szentmisén kívüli szentségimádásban ébren kell tartani Krisztus valóságos jelenlétének tudatát. Ez mutatkozik meg a beszéd hangnemében és hangerejében, a mozdulatokban és mozgásokban, az egész magatartásban, beleértve a csendet is. Mind a felszentelt szolgáknak, mind a hívőknek a legnagyobb tisztelettel kell bánniuk az Eukarisztiával" (Mane nobiscum, Domine 18.).
A pápa szavaihoz tegyük még hozzá, hogy a tiszteletünk jele az is, hogy csakis tiszta lélekkel járulunk a szentáldozáshoz. Ha tehát bűn terheli lelkünket, akkor igyekezzünk a szentgyónásban mielőbb megszabadulni tőle, hogy tiszta szívvel vehessük magunkhoz Krisztus szent testét.
S végül a harmadik témához, az Oltáriszentség iránti szeretethez XVI. Benedek pápa gondolatait idézzük fel, aki a Szeretet szentsége (Sacramentum caritatis) címmel jelentette meg apostoli buzdítását. Ezt írja: „Jézus feltárja nekünk Isten minden egyes ember iránti végtelen szeretetét. Ebben a csodálatos Szentségben, a legnagyobb szeretet nyilvánul meg" (Sacramentum caritatis 1.). Benedek pápa szavaihoz egyetlen gondolatot fűzzünk: Amikor szentáldozáshoz járulunk, akkor ez legyen az Úr iránti szeretetünknek a kifejezése. A tiszta hit és a mély hódolat mellett érezzünk mindig őszinte szeretetet az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus iránt!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Hisszük, hogy jelen vagy az Oltáriszentségben. Hisszük, hogy valóságosan és maradandóan jelen vagy az átváltoztatott kenyérben és borban. Hisszük, hogy testedet és véredet adod nekünk, amikor szentáldozáshoz járulunk. Hisszük, hogy bennünk való jelenléted átalakít minket, hogy hozzád hasonlóvá váljunk. Hisszük, hogy a szentáldozás egyesülés veled. Hisszük, hogy a szentáldozás összeköt minket egymással is, mert egységet teremtő szentség ez. Azáltal, hogy te bemutatod áldozatodat és önmagadat az örök élet kenyereként adod nekünk, egy új közösséget, az Egyház élő közösségét hozod létre belőlünk. Köszönjük, Urunk, hogy jelen vagy az Oltáriszentségben. Hiszünk benned, imádunk téged és szeretünk téged.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200614.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 12., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. június 13. szombat

2020. június 13. – Szombat

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Hallottátok, hogy ezt is mondták a régieknek: „Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet!" Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, se Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni. Legyen a ti beszédetek „igen, igen, nem, nem"; ami ettől eltér, az a gonosztól van."
Mt 5,33-37

Elmélkedés

A régi és az új törvény szembeállításakor Jézus most is először az ószövetségi előírást idézi: „Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet!" Ez a parancs a Leviták könyvében található (vö. Lev 19,12), és az a célja, hogy hamis esküvel ne szentségtelenítse meg senki Isten nevét.
Tisztáznunk kell, hogy itt nem a házastársi esküről van szó. Az ószövetségi időkben és Jézus korában az esküt azért használták, hogy a mondottak igazságát megerősítsék. Sok esetben visszaéltek ezzel és valótlan dolgok bizonyítására akarták felhasználni az esküt. Jézus ezért azt tanácsolja övéinek, hogy ne tegyenek esküt. A szavak őszinteségét természetesen továbbra is megkívánja, a hazug beszéd ugyanis lerombolja a bizalmat az emberek között. A szavahihető ember kijelentéseit senki nem vonja kétségbe, azért az eskü szükségtelen.
Az Úr új parancsa így hangzik: „Egyáltalán ne esküdjetek!" Jézus szerint tehát a kimondott szavaknak mindenkor egyezniük kell a cselekedetekkel. Parancsa azt is magában foglalja, hogy Isten nevének segítségül hívása az emberi szándékok igazolására nem mindig helyes és visszaélésre ad alkalmat, mivel azt feltételezzük, hogy az eskü alatt mondottak mindig igazak. E feltételezés helyes, de éppen ezt használják fel egyesek a hamisság leplezésére, ezért inkább kerülendő az eskü.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te boldognak nevezted azokat, akik hallgatják az Isten szavát, hallgatnak téged. Nem csupán a szavak meghallgatásáról és a tanításnak való engedelmességről beszéltél, hanem arról, hogy ragaszkodjunk hozzád, aki számunkra a leghitelesebben közvetíted a mennyei Atya szavát és akaratát. Követődként akkor válunk Isten tanítványaivá, ha osztozunk életedben, sorsodban, engedelmességedben, szenvedéseidben és feltámadásodban. Vezess minket, Urunk, az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200613.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 11., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. június 12. péntek

2020. június 12. – Péntek

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Ha a jobb szemed bűnre visz, vájd ki, és vesd el magadtól. Jobb neked, ha elvész egy testrészed, minthogy egész tested a kárhozatra kerüljön. Ha a jobb kezed visz bűnbe, vágd le azt, és vesd el magadtól. Mert jobb neked, ha egy testrészed vész el, minthogy egész tested a kárhozatra jusson. És ezt is mondták: Aki elküldi feleségét, adjon neki válólevelet. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elküldi feleségét – kivéve hűtlenség esetét –, okot ad neki a házasságtörésre, és aki az elbocsátott nőt veszi feleségül, házasságtörést követ el."
Mt 5,27-32

Elmélkedés

Miután Jézus a hegyi beszédben kijelentette, hogy a régi törvényt szeretné megújítani, tökéletessé tenni, néhány példát mond ezzel kapcsolatban. Módszere a következő: először idézi az ószövetségi törvényt, majd ezután közli az ő új parancsát. A mai evangéliumban a házasság a téma. Hallgatóságának emlékezetébe idézi a régi parancsot: „Ne törj házasságot!" (Kiv 20,14) Ez a parancs a Kivonulás könyvében található, amikor a Sínai-hegyen történt szövetségkötéskor Isten közli a parancsait. A házasságtörés tilalma a tízparancsolat része, ez a hatodik parancs. A mózesi törvény értelmezése szerint akkor követ el valaki házasságtörést, ha nem a házastársával, hanem valaki mással létesít kapcsolatot. Mindkét fél, akit bűnösnek találnak házasságtörés miatt, halált érdemel a törvény rendelkezése szerint.
A régi parancs után Jézus kijelenti: „aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele." Szándéka világos és egyértelmű, a bűnös út legelején kell megállni. Senki ne forgasson bűnös gondolatokat a fejében, mert a bűnös gondolatokat a bűnös tettek fogják követni. A szem kivájása és a kéz levágása kifejezéseket nem kell úgy értenünk, mintha Jézus öncsonkításra szólítana fel, hanem a házasságtörés bűnének súlyosságát emelik ki ezek a bibliai nyelvezetre jellemző, úgynevezett túlzó-mondások.
Aki megőrzi szívének és gondolatainak tisztaságát, az meg tudja tartani a házastársi hűséget.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár kéréseink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád: adj meg mindent, ami üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösségre. Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk! Köszönjük, hogy nekünk adod magadat az Élő Kenyérben, az Oltáriszentségben. Örömmel fogadjuk el a te csodálatos és örök életet biztosító ajándékodat.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200612.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 10., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. június 11. csütörtök

2020. június 11. – Csütörtök, Szent Barnabás apostol

Evangélium

Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait: „Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére. Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll rátok."
Mt 10,7-13

Elmélkedés

A mai napon azt a Szent Barnabást ünnepeljük, aki ugyan nem tartozott a Jézus által választott tizenkét apostol közé, de apostoli lelkületével és buzgó igehirdetésével, amit jórészt Szent Pállal közösen végzett, kiérdemelte az apostoli címet. Barnabás Cipruson született, de Jeruzsálemben élt, itt ismerkedett meg Krisztus tanítványaival, s az új hit követője lett. Az Apostolok cselekedeteiben Szent Lukács beszámol arról, hogy Jézus feltámadását követően Barnabás elsőként csatlakozott a közösséghez, nagylelkűen eladta földjét, hogy annak árát az apostolok az Egyház szükségleteire költsék.
Barnabás tekintélyére jellemző, hogy Szent Pált ő vezette megtérése után az apostolokhoz, és ő kezeskedett arról, hogy valóban az Úrral találkozott a damaszkuszi úton és megtérését a krisztusi hitre komolyan veszi. Barnabásnak köszönhető tehát, hogy a kezdeti bizalmatlanság után mégis bizalommal fogadják azt, aki korábban üldözte a keresztényeket.
A jeruzsálemi közösség azzal bízta meg Barnabást, hogy menjen Antióchiába. Itt azt tapasztalja, hogy nem csak a zsidóságból térnek meg emberek a krisztusi hitre, hanem pogányok is. Ekkor keresi fel Pált ismét, hogy aztán a közösség megbízásából vele együtt induljon misszióba, együtt hirdessék az evangéliumot a pogányoknak.
Szent Barnabás apostol példája indítson minket arra, hogy mi is apostoli lelkülettel induljunk az evangélium hirdetésére!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Neved megvallása a te személyedhez és az általad létrehozott közösséghez, az Egyházhoz kapcsol minket. Miként az apostolok azon fáradoztak, hogy igehirdetésükkel megismertessék a te nevedet, a te személyedet az emberekkel, ugyanúgy nekünk is életünk példájával kell dicsőséget szereznünk neked. A te nevedben szeretnénk cselekedni, hogy így az üdvösség megvalósulását szolgáljuk a világban. Neved megvallásával kifejezzük, hogy az üdvösségre törekszünk.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A napi evangélium e-mail küldése 2004-ben indult, 2011 óta pedig már okostelefon alkalmazás segítségével is olvasható és meghallgatható iOS és android készülékeken. Magyarországon ez volt ez első vallásos tartalmú applikáció. Az idei évre terveztem az Evangélium365 alkalmazás frissítését, megújítását. A készülékek és az operációs rendszerek megújulásával ugyanis tartanunk kell a lépést, különben egyre többen nem fogják tudni használni.

Szeretettel kérem, hogy akinek van rá lehetősége támogassa a mostani, nagyobb fejlesztést, frissítést! Az egészen biztos, hogy az Evangélium365 alkalmazás továbbra is ingyenesen lesz letölthető és használható mindenki számára. A fejlesztés azonban komoly összegbe kerül, ezért kérem nagylelkű támogatásotokat, amelyet ezúton is köszönök.
István atya - Horváth István Sándor
2020. június 11.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!
1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Megjegyzés: Evangélium365

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a evangelium365@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200611.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 9., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. június 10. szerda

2020. június 10. – Szerda

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni. Bizony, mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből egy „í" betű sem, sőt egy vessző sem, amíg minden be nem teljesedik. Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.
Mt 5,17-19

Elmélkedés

A néphez vagy a tanítványokhoz intézett beszédeiben Jézus többször is hangsúlyozza, hogy tanítása nincs ellentétben a korábbi idők tanításával, az ószövetségi iratok üzenetével. A mai evangéliumban is ezt fogalmazza meg. Kijelenti, hogy nem megszüntetni jött a törvényt, hanem tökéletessé tenni. Arról a törvényről, azokról a parancsokról van itt szó, amelyeket Isten Mózes idejében adott a választott népnek, s amelyekről minden zsidó ember meggyőződéssel vallja, hogy azok megtartása vezet az üdvösségre. Ezt az ószövetségi törvényt szeretné Jézus megújítani. Nem eltörölni, nem megszüntetni, hanem megújítani oly módon, hogy a törvény valóban Isten eredeti szándékát tükrözze.
Jézus egyrészt Isten törvényeinek megtartására, másrészt annak továbbadására, tanítására buzdít, amely két feladat szorosan összetartozik. Miért állíthatjuk ezt? Azért, mert csak annak hiteles a tanítása, aki nem csupán mondja, hanem meg is tartja azt, amit hirdet. Ugyanakkor: aki belátja, hogy Isten parancsai pontos és egyértelmű eligazítást nyújtanak a mindennapi életben, és e belátásnak köszönhetően azok megtartására törekszik, az tartsa kötelességének, hogy másokkal is megismertesse azt az utat, amelyen maga is halad. Isten törvényeinek akkor látom meg az értelmét, ha azokban az üdvösség útját látom. Az örök élet utáni vágy arra indít, hogy egyre jobban megismerjem Isten parancsait és azok szerint éljek.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Az Eucharisztia a te legcsodálatosabb ajándékod számunkra. Miként a megszaporított kenyeret ajándékként adtad az éhező népnek, és ahogyan önmagad adtad táplálékként az apostoloknak az utolsó vacsorán, ugyanígy az Eucharisztiában önmagadat adod ajándékként a mennyei Atyának. Ugyanakkor a megszentelt és átváltoztatott kenyérben nekünk is adod magad. Ez a legnagyobb ajándék számunkra. Nem utasítjuk vissza barátságodat és ajándékodat, hanem örömmel vesszük magunkhoz a szentáldozáskor szent testedet, amely az örök élet kenyere.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A napi evangélium e-mail küldése 2004-ben indult, 2011 óta pedig már okostelefon alkalmazás segítségével is olvasható és meghallgatható iOS és android készülékeken. Magyarországon ez volt ez első vallásos tartalmú applikáció. Az idei évre terveztem az Evangélium365 alkalmazás frissítését, megújítását. A készülékek és az operációs rendszerek megújulásával ugyanis tartanunk kell a lépést, különben egyre többen nem fogják tudni használni.

Szeretettel kérem, hogy akinek van rá lehetősége támogassa a mostani, nagyobb fejlesztést, frissítést! Az egészen biztos, hogy az Evangélium365 alkalmazás továbbra is ingyenesen lesz letölthető és használható mindenki számára. A fejlesztés azonban komoly összegbe kerül, ezért kérem nagylelkű támogatásotokat, amelyet ezúton is köszönök.
István atya - Horváth István Sándor
2020. június 10.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!
1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Megjegyzés: Evangélium365

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a evangelium365@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200610.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 8., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. június 09. kedd

2020. június 9. – Kedd

Evangélium

Jézus így tanított a hegyi beszédben: „Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízét veszti, mivel sózzák meg? Nem való az egyébre, mint hogy kidobják, s eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék, hanem a lámpatartóra teszik, hogy világítson mindenkinek a házban. Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!"
Mt 5,13-16

Elmélkedés

Jézus folytatja a hegyen mondott beszédét a mai evangéliumi szakaszban. Két kijelentést tesz. Az első így hangzik: „Ti vagytok a föld sója." Majd pedig ezt mondja: „Ti vagytok a világ világossága." Szavait nem csupán tanítványi köréhez intézi, hanem egy nagyobb számú tömeghez, azokhoz, akik kíváncsiak életük értelmére és keresik életük célját. Mindkét jézusi kijelentés valójában felszólítás arra, hogy az Úr követői a föld sójává és a világ világosságává váljanak! Íme, így mutatja meg azt, hogy mi legyen az ember életének célja.
Mindkét kijelentés azt fejezi ki, hogy Krisztus tanítványainak küldetése a világhoz szól, még akkor is, ha a világ részéről üldözések és bántalmazások érik is őket Krisztushoz tartozásuk és a róla való tanúságtételük miatt. A keresztény ember hivatása így jelölhető meg: ahogyan a só ízt ad az ételnek és tartósítja azt, ugyanúgy a tanítványoknak tanítóként és tanúságtevőként jó ízt kell adniuk a világnak Krisztus örömhírének hirdetésével.
A világosság hasonlata a hiteles keresztény életpéldát jelenti. Nem önteltségből fakadó hivalkodás vagy magamutogatás ez, hanem Krisztus képviselete a világban, mégpedig szerényen és szelídséggel. A hiteles tanúságtétel eredménye nem az, hogy az ember elismerést kap a világtól, hanem az, hogy jótetteit látva Istent fogják magasztalni az emberek, és felébred bennük a vágy, hogy ők is Jézus követői legyenek.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, te imádkoztál tanítványaidért, hogy mind az idők végéig egyek legyenek, amint te egy vagy az Atyával és az Atya veled. Nézz le, Uram, részvéttel arra a sok szakadásra, mely azok között éktelenkedik, akik tiednek vallják magukat, és vezesd haza őket abba a közösségbe, amelyet te alapítottál kezdetben: szent, katolikus, apostoli Egyházadba. Hogy amint az égben egy a szentek egysége, idelenn is csak egy legyen, szentséges neved megvallásában és dicséretében.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A napi evangélium e-mail küldése 2004-ben indult, 2011 óta pedig már okostelefon alkalmazás segítségével is olvasható és meghallgatható iOS és android készülékeken. Magyarországon ez volt ez első vallásos tartalmú applikáció. Az idei évre terveztem az Evangélium365 alkalmazás frissítését, megújítását. A készülékek és az operációs rendszerek megújulásával ugyanis tartanunk kell a lépést, különben egyre többen nem fogják tudni használni.

Szeretettel kérem, hogy akinek van rá lehetősége támogassa a mostani, nagyobb fejlesztést, frissítést! Az egészen biztos, hogy az Evangélium365 alkalmazás továbbra is ingyenesen lesz letölthető és használható mindenki számára. A fejlesztés azonban komoly összegbe kerül, ezért kérem nagylelkű támogatásotokat, amelyet ezúton is köszönök.
István atya - Horváth István Sándor
2020. június 9.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!
1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Megjegyzés: Evangélium365

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a evangelium365@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200609.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. június 7., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. június 08. hétfő

2020. június 8. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben"
Mt 5,1-12

Elmélkedés

Jézus hegyi beszédének nyolc boldogság-mondását olvassuk a mai evangéliumban. Valamennyi mondás azt tükrözi, hogy a boldogságot nem bizonyos cselekedetek megtételével érjük el, hanem a boldogság életállapotokat, lelki helyzeteket jelent. Figyeljük csak meg: Jézus nem azt mondja, hogy tegyük meg ezt vagy azt és akkor boldogok leszünk. Ő azt állítja, hogy olyan élethelyzetekben tapasztaljuk meg a boldogságot, amikor közel vagyunk Istenhez, és tulajdonképpen ő adja a boldogságot, ő a boldogság forrása. A boldogság tehát nem az ember teljesítményétől függ, hanem Isten ajándéka azok számára, akik önmagukat kiüresítve állnak elé, és azt kérik, azt várják, hogy Isten töltse be lelküket.
Boldog az, aki úgy áll Isten elé, hogy szegény és semmije sincs, egyedül Isten kegyelmében reménykedik. Boldog az, aki úgy sír, hogy vigasztalást egyedül Istentől vár fájdalmára, szenvedésére. Boldog az, aki szelíd, türelmes mindenkihez, mert nagy lelki kincset nyer ezáltal. Boldog az, aki nem a maga igazát keresi, hanem Isten igazságára vágyakozik. Boldog az, aki az irgalmas Istentől tanulta meg a megbocsátást, mert ő is számíthat Isten irgalmára. Boldog az, akit nem vakít meg a bűn, hanem szívének tisztaságával meglátja Istent. Boldog az, aki békességre törekszik és békességben él embertársaival, mert Isten az ő gyermekének tekinti őt. S végül boldog az, aki Istenért elviseli az üldözéseket a világ részéről.
A boldogság jóval több, mint a pillanatnyi öröm. Istentől várom-e, hogy boldoggá tegyen?
© Horváth István Sándor


Imádság

Hálát adunk néked, Atyánk, az életért és tudásért, melyet kinyilatkoztattál nekünk a Te szolgád, Jézus által! Dicsőség néked mindörökké! Ahogyan e kenyértöredékek szét voltak szóródva a hegyeken és eggyé váltak összegyűjtve, úgy gyűljön össze egyházad királyságodban a Föld határairól! Mindenható Uralkodónk, ki mindent nevedért teremtettél, ételt és italt adtál az embereknek, hogy élvezzék, nekünk pedig lélek szerinti ételt és italt adtál, és örök életet Szolgád által. Dicsőség néked mindörökké!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200608.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum