2019. november 29., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. november 30. szombat

2019. november 30. – Szombat, Szent András apostol

Evangélium

A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!" Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.
Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.
Mt 4,18-22

Elmélkedés

Szent András apostol ünnepének evangéliuma az első tanítványok meghívását mutatja be. Két testvérpárt, Pétert és Andrást, valamint Jakabot és Jánost hívja meg először Jézus, hogy legyenek a tanítványai. Egyszerű halászok ők, akik azt gondolták, egész életüket így fogják leélni. Nem voltak világmegváltó terveik, nem akartak rendkívüli dolgokat tenni, a halászaton kívül nem értettek máshoz. A galileai halászok egyszerű életét élték egészen addig, amíg a Jézussal való találkozás, az Úr megszólítása fordulatot hozott életükbe. Ezt mondja nekik: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!"
Az egyszerű halászok elengedik a hálót, leteszik az evezőlapátot és vándorbotot vesznek kezükbe. Elindulnak Jézussal, bár nem egészen értik, mit jelent az emberhalászat. Követik az Urat, aki meghívta őket, bár nem tudják, hová vezet ez az út. Csak az biztos számukra, hogy Jézus útja és az ő személyes útjuk egyetlen út. Meghívást kaptak, életük összeforrt Mesterük életével. Új feladat, új hivatás és új küldetés vár rájuk. Életük új értelmet nyer, mostantól új célokért fáradoznak, nem a maguk céljainak megvalósításáért, hanem az Úrtól kapott küldetés teljesítéséért.
Engedem-e, hogy megragadjon az Úrral való találkozás varázsa? Meghallom-e meghívó szavát? Készséggel indulok-e Jézus követésére? Örömmel tölt-e el, hogy meghívott vagyok? Megtalálom-e Jézusban életem értelmét?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk: te vagy az időknek Ura. Te vagy az Úr az egész teremtett világ felett. Életünk napjainak számát te méred ki. Te adsz nekünk lehetőséget, hogy amíg ebben a világban élünk, azokat a kincseket keressük, amelyek soha el nem múlnak. Tégy minket készségessé, hogy tekintetünket mindig az égre emeljük. Mulandó ez a föld, ez a világ: add, hogy megértsük igéd igazságát!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191130.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum