2019. október 19., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. október 20. vasárnap

2019. október 20. – Évközi 29. vasárnap, Missziós vasárnap

Evangélium

Abban az időben: Példabeszédet mondott Jézus arról, hogy szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni. Így szólt: Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben. A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver.
Az Úr így szólt: Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?
Lk 18,1-8

Elmélkedés

Isten ajándéka
Az igazságtalan bíróról szóló példabeszédet Jézus a bíró szemszögéből mondja el. Az ő fejével gondolkodva ismerjük meg jellemét és indítékát, ami először tétlenségre, majd később mégis ítélkezésre indítja. Sajnáljuk, hogy az özvegy gondolatairól egyetlen szó sem esik. Az a lehetőség, hogy bántalmazza a késlekedő bírót, csupán a bíró feltételezése.
Az özvegyről nem mond semmit Jézus, pedig más esetekben nagyon érzékenyen érinti őt az özvegyek kiszolgáltatott helyzete. Az írástudókról képmutatásuk és hamis vallásosságuk miatt egy alkalommal ezt mondja: „Felélik az özvegyek házát, közben színleg nagyokat imádkoznak: annál szigorúbb ítélet vár rájuk" (Mk 12,40).
Vagy gondoljunk csak a Naim városában élő özvegyasszonyra, akinek meghal egyetlen fia. Éppen a halott fiút kísérik ki a temetőbe, amikor Jézus odaér tanítványaival a városhoz. Megsajnálja az asszonyt, akinek nyilvánvalóan már nem él a férje és most fiát is elveszítette, pedig ő lett volna idős korában támasza, gondviselője. Jézus csodát tesz, feltámasztja a fiút és visszaadja őt anyjának (vö. Lk 7,11-17).
Egy másik eset, amikor Jézus figyeli, hogy a gazdagok hogyan dobják adományaikat a templomperselybe. Odajön egy özvegyasszony, aki két fillért dobott be. Adományát mégis Jézus többre értékelte, mint azoknak a gazdagoknak az adományát, akik sokat dobtak a perselybe. Elismerő szavait tanítványaihoz intézte: „Ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél, aki csak dobott a perselybe. Mert ők a feleslegükből adakoztak, ez pedig mindent odaadott, ami csak szegénységétől telt, egész megélhetését" (Mk 12,41-44).
A mostani történetben az özvegy úgy érzi, hogy igazságtalanság érte őt, ezért egy bíróhoz fordul, aki viszont nem foglalkozik ügyével. Vélhetően többször is felkereste őt az özvegy, próbálta sürgetni a mielőbbi ítéletet, de a bírót nem hatotta meg sorozatos könyörgése. Az asszony azonban nem adta fel a dolgot, jogosan érezte, hogy a bíró kihasználja helyzetét és méltatlanul bánik vele, amikor halogatja ügyének elintézését. A bírónak egy idő után terhére van, hogy az özvegy állandóan hozzá fordul, ezért mégis enged a kérésnek. Az özvegy tehát eléri szándékát, megismételt kérései fordulatot eredményeznek.
Ezen a ponton meg is találjuk a történet mondanivalóját, amelyet egyébként már a példabeszéd bevezető megjegyzése előre jelzett: „szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni." Bíznunk kell abban, hogy Isten meghallgatja imáinkat! Ha kitartunk az imádságban és reménnyel fordulunk Istenhez, az meg fogja hozni a gyümölcsét. Isten természetesen nem kényszerből ad meg nekünk valamit, hanem jóságából fakadóan, irántunk való szeretetből. Ezen a szinten minden ajándék, Isten ajándéka. Nem az én érdemem, de még nem is az én kitartó imádkozásomnak a jutalma, hanem az ő ajándéka. Bármennyire is őszinte a vallásosságom, bármennyire is erős a bizalmam, bármennyire is rendíthetetlen a hitem, mégsem tudok méltóvá válni arra, hogy Isten jót tegyen velem, ha tehát kérésem megvalósul, az Isten ajándéka, Isten jóságának a jele.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te arra bátorítottad tanítványaidat és buzdítasz minket is, hogy szüntelenül imádkozzunk. Szükségünk van bátorításodra, hiszen sokszor kételkedünk az ima erejében. Ha Isten nem azonnal teljesíti kéréseinket, vagy nem egészen úgy, ahogyan mi szerettük volna, könnyen elbizonytalanodunk. Pedig kitartóan kell imádkoznunk, mindig azzal a bizalommal, hogy Isten mindent megad nekünk, ami a lelkünk üdvösségét szolgálja. Segíts minket a hit próbatételei idején, hogy szívünkben megőrizzük a jóságos Isten arcát!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191020.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 18., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. október 19. szombat

2019. október 19. – Szombat

Evangélium

Jézus egy alkalommal így beszélt tanítványaihoz: Mondom nektek, hogy mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, az Emberfia is megvallja Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt én is megtagadom Isten angyalai előtt. Aki az Emberfia ellen szól, bocsánatot nyer, de aki a Szentlelket káromolja, az nem nyer bocsánatot. Amikor a zsinagógák, elöljárók vagy hatóságok elé hurcolnak titeket, ne aggódjatok, hogy miképpen és mivel védekezzetek, vagy mit mondjatok! A Szentlélek abban az órában megtanít majd titeket, hogy mit kell mondanotok.
Lk 12,8-12

Elmélkedés

A Jézussal szemben tanúsított ellenállás után a mai evangéliumi rész átvezet minket Jézus szavaira, amelyekkel tanítványait arra figyelmezteti, hogy ők is ugyanilyen szembenállással fognak találkozni. Nagy ígéretet tesz Jézus azoknak, akik hűségesek maradnak hozzá és kitartanak a róla szóló tanúságtételben. Ezt mondja: „Aki megvall engem az emberek előtt, azt az Emberfia is megvallja Isten angyalai előtt." Az Úr előzetes figyelmeztetésének köszönhetőn az apostolokat és a tanítványokat nem éri váratlanul az üldözés. Jézus mennybemenetele után eszükbe jutnak ezek a szavak, illetve a Szentlélek is emlékezetükbe idézi Jézus ígéretét. A Lélek jelenlétének másik hatása, hogy megerősíti őket a tanúskodásban és az igehirdetésben.
A krisztusi közösség tagjainak nincs oka félelemre és aggodalomra. A gyűlölet és az ellenségeskedés megtapasztalása mellett érezni fogja, hogy a Szentlélek vele van, támogatja őt az isteni kegyelem, hogy megőrizze Krisztushoz való hűségét és hitét. Jézus soha nem ígérte azt követőinek, hogy könnyű lesz az életük és nem fogják támadások érni őket. Nem ígért ilyet az apostoloknak, de azoknak sem, akik a későbbi időkben lesznek követői. Nem ígér ilyet nekünk sem. Küzdelmes életet ígér és kereszthordozást kér, ugyanakkor jutalmul az örök életet ígéri az igazaknak és a hűségeseknek.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyánk, irgalom Istene! Nagy alázattal és bűneink beismerésével indulunk feléd. Tudatában vagyunk annak, hogy megbántottunk téged, s csak tenálad lelhetünk irgalomra. Irgalmad a te végtelen szeretetednek a jele. Taníts meg minket arra, hogy mindig meg tudjunk bocsátani embertársainknak, így fejezve ki szeretetünket feléjük. Tégy minket a szeretet és az irgalmasság hirdetőivé, hogy mindenki elindulhasson feléd, az irgalomban gazdag Atya felé. Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191019.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 17., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. október 18. péntek

2019. október 18. – Péntek, Szent Lukács evangélista

Evangélium

Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!"
Lk 10,1-9

Elmélkedés

Az újszövetségi könyvek sorrendjében a harmadik evangélium szerzőjét, Szent Lukácsot ünnepeljük a mai napon. Írásának előszavában Lukács említést tesz arról, hogy előtte már többen kísérletet tettek arra, hogy lejegyezzék Jézus életét és tanítását, és most ő is ugyanerre vállalkozik. Ő is a szemtanúktól, tehát az apostoloktól és a tanítványoktól származó szóbeli hagyomány összegyűjtésére törekszik, ugyanakkor mások által írt forrásra is támaszkodik, miként Máté és Márk is. Lukács arra törekszik, hogy mindennek pontosan utánajárjon, hogy amit leír és az utókorra hagy, az valóban igaz legyen és lelki épülésére szolgáljon mindazoknak, akik meg szeretnék ismerni Jézust és követni akarják őt.
Az ő művét is evangéliumnak nevezzük, amely nagyon sajátos műfaj. Elbeszélő formában hirdeti azt az örömhírt, hogy a názáreti Jézus személyében Isten elküldte az ő Fiát, aki a világ megváltója. Jézus fellépésével elkezdődött Isten országának megvalósulása, eljött az üdvösség ideje. Jézus küldetése önként vállalt kereszthalálával teljesedett be, amelyet Isten csodálatos tette, az Úr feltámasztása követett a halála utáni harmadik napon. Miután Jézus visszatért a mennybe és elküldte a Szentlelket, művét az általa alapított közösség, az Egyház folytatja. Az Egyház igehirdetése által jut el az örömhír hozzánk, akik azzal a szándékkal olvassuk Lukács és a többiek evangéliumát, hogy Jézusban felismerjük Üdvözítőnket és őt követve eljussunk az üdvösségre.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te azt tanácsolod nekünk, hogy törekedjünk bemenni a szűk kapun. Részünkről tehát valamiféle küzdelem, igyekezet, törekvés szükséges ahhoz, hogy eljussunk az üdvösségre. Az üdvösségre nem széles, hanem csak egy szűk kapu vezet, azaz feltételei vannak a belépésnek, de ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket és lépéseket, akkor elnyerhetjük az üdvösséget. Segíts minket, hogy minden erőnkkel arra törekedjünk, hogy a te vezetéseddel elérjünk mennyei Atyánkhoz, aki örökké tartó boldogsággal ajándékoz meg minket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191018.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 16., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. október 17. csütörtök

2019. október 17. – Csütörtök

Evangélium

Jézus egy lakomán így korholta a farizeusokat: „Jaj nektek, akik síremléket építetek azoknak a prófétáknak, akiket a ti atyáitok megöltek! Ezzel is csak azt igazoljátok, hogy helyeslitek atyáitok cselekedeteit, és egyetértetek velük: azok megölték őket, ti meg sírt készítetek nekik. Nem hiába mondja Isten bölcsessége: Prófétákat és apostolokat küldök hozzájuk. Némelyeket közülük megölnek, másokat üldözni fognak. E nemzedéknek számot kell adnia minden próféta véréről, amelyet kiontottak a világ kezdetétől, Ábel vérétől egészen Zakariás véréig, akit az oltár és a templomépület között megöltek. Igenis, mondom nektek: felelősségre vonják mindezért ezt a nemzedéket. Jaj nektek, törvénytudók! Lefoglaltátok a tudás kulcsát. Magatok nem mentetek be vele, az odaigyekvőket pedig megakadályozzátok." Amikor ezeket elmondta nekik, az írástudók és a farizeusok nagy felháborodásukban különféle kérdésekkel kezdték faggatni. Azon fondorkodtak, hogy rajtakapják valami olyan kijelentésén, amellyel vádolhatják.
Lk 11,47-54

Elmélkedés

Továbbra is a Jézust vendégül látó farizeus házában vagyunk, ahol az Úr folytatja beszédét. Egyre keményebb hangon bírálja azokat a farizeusokat és írástudókat, akik látszólag ugyan megtartják a mózesi törvényt, de valójában nem ismerik annak lényegét. Vádként fogalmazza meg, hogy mind korának nemzedéke, mind elődeik felelősek azért, hogy megölik Isten küldötteit, a prófétákat. A felelősség egyrészt kiterjed a gonosz cselekedetre. Könnyebb elhallgattatni egy prófétát, mint hallgatni szavára és megtérni. A megtérés elmulasztásáért szintén felelősséget kell vállalniuk.
Amikor ebben az esetben saját kortársainak felelősségét hangsúlyozza Jézus, akkor nem arra gondol, hogy az elődeik által elkövetett bűnökért tartoznak felelősséggel, hanem arra, hogy ők is ugyanabba a hibába fognak esni, mint atyáik. Ezzel Jézus utalást tesz saját sorsára, ami hamarosan be fog következni. Kortársai ugyanis nemsokára őt fogják elutasítani, elítélni és megölni, s ez valóban meg is történik, amikor Pilátustól a halálos ítélet kimondását és Jézus keresztre feszítését követelik. Mindez annak a következménye, hogy ők is elmulasztják a megtérést, pedig Jézus nekik is az irgalmas Atya üzenetét hirdeti.
Ahogyan nekem is. Meghallom-e Jézus jószándékú figyelmeztető szavát és annak hatására megbánom-e bűneimet?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem, a te szereteted kormányozza bennem a képességeket és tetteimet, irányítsd munkámat, pihenésemet, jártamat és keltemet tetszésed szerint. A te szereteted égjen a szívemben, fenyítsen és vigasztaljon, alázzon meg és emeljen föl, égesse el tökéletlenségeimet és tartsa meg egész bensőmet a veled való kapcsolatban és a tökéletes engedelmességben. Lemondok a saját akaratomról; vezérelj azon az úton, mely neked tetszik, vezess, aki által akarsz, csak te légy az én mesterem.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191017.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 15., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. október 16. szerda

2019. október 16. – Szerda

Evangélium

Egy farizeus lakomáján így beszélt Jézus az asztalnál ülőkhöz: „Jaj nektek, farizeusok! Tizedet adtok mentából, rutából és minden apró veteményből, de elhanyagoljátok az igazságosságot és az Isten szeretetét. Ezt meg kell tenni, azt meg nem szabad elhagyni! Jaj nektek, farizeusok! Szeretitek a főhelyeket a zsinagógában, és a köszöntéseket a nyilvános tereken. Jaj nektek! Olyanok vagytok, mint azok a sírok, amelyeket kívülről nem lehet észrevenni. Az emberek fölöttük járnak – anélkül, hogy tudnák." Erre egy törvénytudó méltatlankodni kezdett: „Mester, ha ilyeneket mondasz, minket is gyalázol." Ő azonban így folytatta: „Jaj nektek is, törvénytudók! Elviselhetetlen terheket raktok az emberekre, ti magatok azonban még egy ujjal sem segítetek azokat a terheket hordozni."
Lk 11,42-46

Elmélkedés

A mai evangéliumi rész a tegnapinak a folytatása. A jelenet helyszíne annak a farizeusnak a háza, aki vendégül látja Jézust. A beszélgetés egyáltalán nem nevezhető barátinak. A farizeusok számon kérik Jézustól a törvények megtartását, s ezzel ők kezdeményezik a vitát. Erre válaszként Jézus is számon kéri tőlük a törvények megtartását. Tudja jól, hogy a farizeusok a törvények betű szerinti megtartására törekednek, és még a legjelentéktelenebb fűszernövények után is megfizetik a tizedet. A tized megfizetésével kapcsolatban a mózesi törvény úgy rendelkezik, hogy mindabból, amit megterem valakinek a földje, minden esztendőben vegyen le egy tizednyi részt, és azt áldozatul ajánlja fel Istennek (vö. MTörv 14,22-23). A farizeusok szigorúan odafigyeltek ezen előírások pontos megtartására, de eközben nem teljesítettek olyan alapvető kötelezettségeket, amelyeket a törvény szintén tartalmazott, mint például az Isten iránti szeretetet és az emberek iránti igazságosságot.
Bár Jézus vendég ezen az étkezésen és talán udvariasságból hallgathatna is, de ő mégsem ezt teszi, mert kötelességének érzi, hogy figyelmeztesse a jelenlévőket saját bűneikre. Nem elnéző tehát a bűnösökkel szemben, hanem nyíltan rámutat hamis vallásosságukra, s ezzel akarja őket ösztönözni bűneik megbánására, illetve arra, hogy Isten szándékára figyeljenek a törvényekben.
Ha felfedezem Isten parancsai mögött az üdvözítő szándékát, akkor örömmel fogom teljesíteni a törvényeit.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te hívásodra vállalkozunk az igehirdetés és a tanúságtétel feladatára, amelyet mindenkor a te nevedben szeretnénk végezni. Bátoríts bennünket, hogy akkor is folytassuk szolgálatunkat, ha az eredmény csekély. Ha hűséggel teljesítjük kötelességünket, nincs okunk félelemre, mert isteni közreműködésed eredményt hoz, gyümölcsöt fakaszt. Légy velünk és kísérjen minket áldásod, hogy az evangélium igazságának hirdetése által növekedjék az Isten országa! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191016.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 14., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. október 15. kedd

2019. október 15. – Kedd

Evangélium

Egyik beszéde alkalmával meghívta Jézust egy farizeus, hogy étkezzék nála. Ő el is ment, és asztalhoz telepedett. Amikor a farizeus látta, hogy Jézus étkezés előtt nem mosott kezet, megütközött rajta. Az Úr ekkor így szólt hozzá: „Ti, farizeusok, tisztán tartjátok ugyan a pohár és a tál külsejét, de belül tele vagytok rablással és gonoszsággal. Esztelenek! Hát nem az alkotta a belsőt, aki a külsőt is? Adjátok inkább oda a rászorulóknak azt, amitek van, és akkor majd mindjárt tiszták lesztek egészen!"
Lk 11,37-41

Elmélkedés

A mai evangélium szerint egy törvénytisztelő farizeus hívja meg Jézust egy ünnepi étkezésre. Az eset azt jelzi, hogy az írástudók és farizeusok között is voltak olyanok, akik tisztelték Jézusban a tanítót és szívesen látták őt vendégül. Az étkezés előtt Jézus elmulasztja az alapos kézmosást, amit a mózesi törvény kötelezően előír. Az evangélista nem jelöli meg ennek okát. Lehet, hogy figyelmetlenségről van szó vagy csak egyszerűen nem tartotta ezt Jézus fontosnak, de az sincs kizárva, hogy kissé provokálni akarta a vendéglátót, hogy aztán arra tudja őt tanítani, hogy mi a törvények igazi lényege. És ezt meg is teszi, amikor a farizeus látja mulasztását s szóvá teszi azt.
Jézus úgy gondolja, hogy a kézmosásnál fontosabb dolgokat is tartalmaz a törvény, ilyen például az, hogy segíteni kell a szegényeket, a rászorulókat. Aki ezt nem teszi meg, azaz nem teljesíti a törvény erre vonatkozó utasításait, annak nincs joga számon kérni más törvényi előírások betartását. Vélhetően egy tehetősebb, gazdagabb ember volt a vendéglátó, aki talán inkább fukarságáról, mintsem jótékonyságáról volt ismert.
Jézus felszólítása azonban nem csak neki, hanem nekünk is szól. A szegényeknek nyújtott anyagi támogatás a kezdeti időktől szorosan hozzátartozott a keresztény élethez. Érdemes kilépnünk az önzés világából és megosztanunk a rászorulókkal anyagi javainkat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, küldj ma is követeket hozzánk, akik utadat előkészítik, akik igédet hirdetik. Küldj ma is követeket hozzánk, akik készek arra, hogy háttérben legyenek, hogy te, Urunk, bennünk növekedjél. Küldj ma is követeket hozzánk, akik érted és nem önmagukért élnek. Adj bocsánatot és új kegyelmet, hogy szolgálhassunk neked, és előkészíthessük számodra az utat az emberek között, hogy megvalósulhasson a te országod.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191015.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. október 13., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2019. október 14. hétfő

2019. október 14. – Hétfő

Evangélium

Egyszer Jézus köré sereglett a csodaváró tömeg, de ő így szólt hozzájuk: „Ez a nemzedék gonosz nemzedék. Csodajelet követel, de nem kap más jelet, mint Jónás próféta jelét. Ahogy Jónás jel volt a niniveieknek, úgy lesz az Emberfia is jel ennek a nemzedéknek. Az ítéleten majd ezzel a nemzedékkel együtt megjelenik Dél királynője is, és helyeselni fogja elítélésüket, hiszen ő a föld végéről is eljött, hogy hallgathassa Salamon bölcsességét; itt pedig nagyobb valaki van, mint Salamon. Ninive lakói is ott lesznek az ítéleten ezzel a nemzedékkel együtt, és helyeselni fogják a megbüntetését, mert ők Jónás szavára bűnbánatot tartottak; itt pedig nagyobb valaki van, mint Jónás."
Lk 11,29-32

Elmélkedés

Az elmúlt héten olvastunk Jézusnak arról a csodájáról, amikor egy néma emberből kiűzte az ördögöt. A gyógyítás után egyesek égi jelet követeltek tőle, amivel bizonyítja, hogy ő a Messiás. A mai evangélium bevezetésében róluk beszél Jézus, s mindjárt helyteleníti is követelésüket, mert az hitetlenségüknek a kifejezése. „Gonosz nemzedéknek" nevezi mindazokat, akiknek nem elég a számos csoda, hanem újabb és újabb bizonyítékokat kérnek.
Hallgatói számára Jézus felidézi Jónás próféta alakját az ószövetségi időkből. Jónás azt a megbízást kapta Istentől, hogy Ninivébe menjen és a város bűnös lakosságát bűnbánatra szólítsa fel. A város lakói megfogadták szavát, bűnbánatot tartottak, aminek hatására Isten visszavonta fenyegetését és nem pusztította el a várost. Jónás próféta fellépéséhez hasonlóan Jézus is megtérést hirdet kortársai számára. A bűntől való elfordulás és Isten törvényeihez való visszatérés a feltétele annak, hogy valaki be tudja fogadni Isten országát. A megtérést hirdető Jézus a jel, de személyét nem fogadja el mindenki.
Prófétai jelként korunkban is elhangzik a bűnbánatra való felszólítás. Odafigyelünk-e Isten küldötteire és az ő szavukra? Megszívleljük-e Isten üzenetét? A bűnbánatra az az Isten kér, akit megbántok bűneimmel és aki kész irgalmasan megbocsátani nekem.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Senki nem tudhatja előre jöveteled időpontját, de biztosak vagyunk abban, hogy egyszer bekövetkezik. Taníts minket készenlétre, fokozott figyelemre, türelmes várakozásra! Annak érdekében, hogy ne érjen minket váratlanul a te érkezésed, lelkünket szeretnénk felkészíteni, hogy mindig készen legyen a veled való találkozásra! Élj bennünk, hogy jelenléted fénye világosság legyen a világ számára! A hit, a remény és a szeretet a mi lelkünk égő mécsei, amelynek lángját őriznünk kell. Segíts minket ébernek maradnunk, hogy soha ne aludjon ki bennünk jelenléted lángja!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191014.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum