2021. május 22., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. május 23. vasárnap

2021. május 23. – Pünkösdvasárnap

Evangélium

Amikor a hét első napján (Húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett és így szólt hozzájuk: „Békesség nektek!" Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat. Jézus megismételte: „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket." E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot."
Jn 20,19-23

Elmélkedés

A tanúságtétel Lelke
Ma, a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, amely napot pünkösdnek nevezünk. Az utolsó vacsorán Jézus e szavakkal ígérte meg a Szentlélek elküldését: „Amikor eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök nektek, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő tanúságot tesz rólam. Ti is tanúságot tesztek rólam, hiszen kezdettől velem vagytok" (Jn 15,26-27). Ez az ígéret pontosan leírja egyrészt a Szentlélek szerepét: tanúságot tenni Jézusról, másrészt minden keresztény ember küldetését: tanúságot tenni az Úrról. Mindebből világosan következik, hogy Krisztustól kapott küldetésünknek csak akkor tudunk eleget tenni, ha valóban bennünk él a Szentlélek, ő ösztönöz, bátorít és lelkesít minket a tanúságtételre. Ha bennünk él, működik a Szentlélek, akkor egész életünk a Krisztushoz való szeretet és hűség hiteles tanúságává válik.
A Szentlélek megjelölésére az evangélium eredeti görög szövegében a Paraklétosz kifejezés szerepel, amely nem is vigasztalót jelent elsősorban, hanem inkább szószólót, ügyvédet. Bár a megjelölés első pillanatra kissé furcsának tűnik, de rögtön megértjük, ha arra gondolunk, hogy az üldözések, a támadások idején a Lélek a hívők oldalán áll, védelmezi őket a támadásokkal szemben. A krisztusi közösség tagjait már az első századokban bíróság elé állították hitük miatt. Ilyenkor megtapasztalhatták, hogy nem egyedül ülnek a vádlottak padján, hanem van egy „ügyvédjük." Eltölti őket a Lélek, védőbeszédet mond, tanúságot tesz, megpróbálja bizonyítani az ártatlanságot és igyekszik meggyőzni az ítélethozókat a teljes igazságról. A harmadik isteni személy így végzi munkáját közöttük, a Krisztusban hívők javára. Az Atya előtt Jézus a szószólónk, a világi bíróságok előtt vagy a szóbeli támadások idején pedig a Szentlélek a szószólónk, a védelmezőnk.
Ehhez kapcsolódóan mondja Jézus: „Véssétek szívetekbe: ne törjétek fejeteket előre, hogyan védekezzetek. Én olyan ékesszólást és bölcsességet adok nektek, amelynek egy ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani" (Lk 21,14-15). Egyedül aligha volna eredményes a mentegetőzés, de ha helyet biztosítunk a Szentléleknek magunkban, akkor ő szól majd általunk és az ő sugallatai fogják irányítani védekezésünket. Szent Pál apostol is hasonlót élhetett át, ezért írhatta Timóteusnak: „Első védekezésem alkalmával senki sem állt pártomra. Mindenki cserbenhagyott. Ne róják föl nekik! Ám az Úr pártomra állt és erőt öntött belém" (2Tim 4,16). A Szentlélek védelmező segítsége a barátság, a bizalom és a szeretet légkörét biztosítja számunkra. Ezek a gondolatok remélhetőleg abba az irányba vezetnek minket, hogy a szívünk mélyén elfogadjuk az evangélium igazságát, miszerint a Szentlélekkel való kapcsolatunknak az a célja, hogy mind egyénileg, mind közösségileg tanúságot tegyünk Krisztusról. A tanúságtételt a Lélek indítja és végzi folyamatosan általunk. Ő az, aki mozgatja a szíveket, megváltoztatja torz és megkeményedett gondolatainkat, közelebb visz minket egymáshoz, békességet teremt, kegyelmet ad és egységre vezet minket. Ő az, aki meggyógyítja a lelkünk sebeit, emlékeztet minket az üdvösségre vezető igazságra és engedelmessé tesz bennünket Isten iránt.
A Szentlélek működésének gyümölcse, hogy az Úr él, itt van közöttünk, mi pedig hirdetjük az ő irgalmát és végtelen szeretetét.
© Horváth István Sándor


Imádság

Szentlélek Isten! A te működésed, megszentelő tevékenységed egyaránt megtapasztalható a világban, az Egyházban és bennünk, keresztény emberekben. Legyél minden megkeresztelt ember számára az újjászületés forrása, az új élet forrása! Teremtsd meg az egységet és a közösséget Istennel és az Egyházzal! Add meg nekünk a lelki újjászületést, hogy elmúljanak félelmeink, megértsük Krisztus tanítását és az Egyház minden időkre szóló küldetéséhez csatlakozva mi is Krisztus tanúi legyünk a világban! Add, hogy Isten szavának hallgatása által újjászülessek a hitben! Segíts, hogy a szentáldozás és az imádság legyen erőforrásom! Tölts el erőddel, hogy a szeretet gyakorlásában hűséges legyek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210523.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 21., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. május 22. szombat

2021. május 22. – Szombat

Evangélium

Amikor feltámadása után Jézus még együtt volt övéivel, Péter látta egyszer, hogy utána jön az a tanítvány, akit Jézus szeretett. Az, aki a vacsorán odahajolt hozzá, és megkérdezte: „Uram, ki az, aki téged elárul?" Ennek láttára Péter Jézushoz fordult: „Uram, hát ővele mi lesz?" Jézus így felelt: „Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit törődöl vele? Te csak kövess engem!" Így a tanítványok között elterjedt az a vélemény, hogy ez a tanítvány nem hal meg. Jézus azonban nem azt mondta: „Nem hal meg", hanem: „Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit törődöl vele?" Ez az a tanítvány, aki tanúságot tesz minderről, és ezeket írta. Tudjuk, hogy igaz az ő tanúsága. Jézus még sok mást is cselekedett. Ha egyenként mind megírnák, azt hiszem, az egész világ sem tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene.
Jn 21,20-25

Elmélkedés

A tegnapi evangélium lezárásában Péter apostol sorsáról azt mondta Jézus, hogy szenvedéssel és halállal fogja megdicsőíteni Istent. A mai rész a „szeretett tanítvány", Szent János apostol sorsáról szól, aki a negyedik evangélium szerzője. A szentírástudósok szerint ezeket az utolsó mondatokat nem személyesen János, hanem valamelyik tanítványa jegyezhette le. János magas életkora miatt a keresztények között elterjedt az a vélemény, hogy nem fog meghalni. A szöveg ezt a téves elképzelést hivatott megmagyarázni, pontosan idézve azt, amit Jézus mondott.
Az evangélium befejező sorai arra emlékeztetnek minket, hogy az isteni igazságot, Jézus tanítását és cselekedeteit többek között János művéből és a másik három evangélista írásaiból ismerhetjük meg. János lelkiismerete nyugodt, teljesítette feladatát, hirdette a Mesterétől kapott tanítást. Szóbeli igehirdetése sokszoros termést hozott. Az ő tanúságtétele is igaznak bizonyult, de mennyivel inkább igaz Jézus Krisztus tanúságtétele az Atyáról és az ő irántunk való szeretetéről!
Jézus tanítása is mérhetetlenül gazdag, de cselekedetei még inkább. Ezt jelzi a befejező mondat: a cselekedeteit tartalmazó könyveket „az egész világ sem tudná befogadni." Túlzásnak tűnik, de ez az igazság. Soha senki nem lesz képes leírni mindazt, amit Jézus tett, és továbbra is tesz az őt követő, benne hívő emberek életében.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus, te feltámadásodat követően számos alkalommal megjelentél tanítványaidnak, s élőként mutattad meg magad nekik. Mielőtt a földről a mennybe távoztál megbízást adtál nekik tanításod, örömhíred továbbadására. E küldetés nekem, mint a te követődnek is szól. Segíts engem kegyelmeddel és a Szentlélekkel, hogy e küldetésemet teljesítve törekedjek szüntelenül a menny felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210522.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 20., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. május 21. péntek

2021. május 21. – Péntek

Evangélium

Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: „Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Péter így szólt: „Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek." Erre Jézus azt mondta neki: „Legeltesd bárányaimat!"
Aztán újra megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz te engem?" Ő azt felelte: „Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!" Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!"
Majd harmadszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?", és ezt válaszolta: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!" Jézus pedig ismét ezt mondta: „Legeltesd juhaimat! Bizony, bizony, mondom neked: Amikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahová akartál. De ha megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod." Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután még hozzátette: „Kövess engem!"
Jn 21,15-19

Elmélkedés

A mai és a holnapi evangéliumi részek Jézusnak a mennybemenetele előtti utolsó találkozásait beszélik el. Az apostolok ekkor tapasztalják meg utoljára közvetlenül Mesterük szeretetét és gondoskodását, amely immár nem csak feléjük, hanem az Egyház egész közösségére irányul. Péter apostol különleges megbízatásában ugyanis ezt érdemes felfedeznünk.
Jézus háromszor kérdezi meg Pétert: „Szeretsz te engem?" A három megerősítő válasz után Péter parancsot, megbízatást kap az Úrtól, hogy vigyázzon a nyájra és vezesse az Egyház közösségét. Nem kérdezi meg, hogy apostola ismeri-e az ószövetségi írásokat, de még arra sem kíváncsi, hogy mire emlékszik Mesterének tanításából. Csak egyet kérdez, igaz háromszor is: „Szeretsz te engem?" A szeretet áll az első helyen, az Úr iránti szeretet. Péter életében és az Egyház életében. És az én életemben?
A vezetés vállalása és hűséges teljesítése egyetlen dolgot kíván meg Pétertől: szeresse Jézust és ezt egyértelműen és visszavonhatatlanul fejezze ki szavaival most, utána pedig életének teljes odaadásával.
Péter példája segítsen minket abban, hogy bátran kimondjuk Jézus iránti szeretetünket! Induljunk bátran az ő követésére! Fogadjuk el a küldetést, amit ránk bíz az Úr! Egész életünkkel tegyünk tanúságot a világban Isten szeretetéről!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te a mi emberi közreműködésünkkel akarsz csodákat tenni napjainkban, hogy jelenléted és segítséged megtapasztalható legyen minden ember számára. Adj nekünk igazi bölcsességet, hogy felismerjük azt az utat, amelyet te mutatsz nekünk, s amelyen te vezetsz minket az üdvösség felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210521.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 19., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. május 20. csütörtök

2021. május 20. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben Jézus az égre emelte szemét és így imádkozott: Szent Atyám, nemcsak tanítványaimért könyörgök, hanem azokért is, akik a szavukra hinni fognak bennem. Egyek legyenek mindnyájan! Amint te, Atyám, bennem vagy és én tebenned, úgy legyenek ők is mibennünk, és így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem. Megosztottam velük a dicsőséget, amelyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, amint mi egyek vagyunk: én őbennük, te énbennem, hogy így ők is teljesen egyek legyenek, s megtudja a világ, hogy te küldtél engem, és szereted őket, amint engem szerettél. Atyám! Azt akarom, hogy akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok s lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mivel már a világ teremtése előtt szerettél engem. Én igaz Atyám! A világ nem ismert meg, de én ismerlek, s ők is megismerték, hogy te küldtél engem. Megismertettem velük nevedet, és ezután is megismertetem, hogy a szeretet, amellyel engem szeretsz, bennük legyen, és én is őbennük legyek.
Jn 17,20-26

Elmélkedés

Főpapi imájának harmadik, befejező részében azokért fohászkodik Jézus az Atyához, akik nem találkoztak vele földi élete során, hanem a későbbi korokban az Egyház igehirdetése és tanúságtétele hatására fogják őt megismerni és jutnak el a benne való hitre. Ezt mondja: „Szent Atyám, nemcsak tanítványaimért könyörgök, hanem azokért is, akik a szavukra hinni fognak bennem."
A benne hívők számára az egységet kéri: „Egyek legyenek mindnyájan!" Kérése arra irányul, hogy a keresztények minden korban egyek legyenek, azaz egy közösségbe, az Egyházba tartozzanak. Fájdalmas tény, hogy az Egyház egysége a múltban többször megsérült és a jelen korban sem mondható teljesnek. Ennek oka egyértelműen az emberi bűn. Mivel az Úr elsődleges kérése az egységre irányul, ezért kötelességünk, hogy imádkozzunk Egyházunk egységéért, és segítsük annak megvalósulását. Ha a hitbeli egység hiánya jelenleg még el is választja a különböző felekezetű keresztényeket egymástól, a szeretet egysége kössön össze bennünket már most! Az egység Isten ajándéka. Jézus imájához kapcsolódva nekünk is az Atyához kell fordulnunk az egység ajándékáért, hiszen számtalanszor kísértésként jelentkezik a széthúzás és a békétlenség. A keresztények megosztottsága a hitelességet csökkenti. Aki keresztényként nem törekszik az egységre, az semmibe veszi Jézus akaratát.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Emberi értelmünk végessége nem képes felfogni téged, a végtelen Istent. A te titkaiddal, hitünk titkaival találkozunk, amikor feltárod, kinyilatkoztatod számunkra önmagadat. Nem a véletlenben, a sorsban, hanem a te gondviselésedben hiszünk. Hiszünk a feltárt titkokban és elfogadjuk, hogy földi életünk során nem ismerhetünk meg mindent, hanem majd az örök életben tárul fel számunkra mindaz, amire evilágban homály borul. Hisszük, hogy itt a földön veled és a mennyben benned élhetünk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210520.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 18., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. május 19. szerda

2021. május 19. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus az égre emelte szemét, és így imádkozott: Szent Atyám, tartsd meg a te nevedben azokat, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi. Amíg velük voltam, megőriztem nevedben azokat, akiket nekem adtál. Megtartottam őket, és senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az írás. Most tehozzád megyek, ezeket pedig elmondom a világban, hogy az én örömöm teljes legyen bennük. Átadtam nekik tanításodat, de a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való. Nem azt kérem tőled, hogy vedd el őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól. Hiszen nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból. Szenteld meg őket az igazságban, mert a te tanításod igazság. Amint te elküldtél engem a világba, úgy küldöm én is őket a világba. És értük szentelem magamat, hogy ők is megszentelődjenek az igazságban.
Jn 17,11b-19

Elmélkedés

Főpapi imájának második részében, amelyet a mai napon olvasunk az evangéliumban, Jézus az apostolokért és tanítványaiért imádkozik. Öt dolgot kér számukra az Atyától.
Először ezt kéri: „Atyám, tartsd meg a te nevedben azokat, akiket nekem adtál." Ez azt jelenti, hogy mindig Istené maradjanak és mindent az ő nevében tegyenek. Az egyetlen Istenhez való kötődés a tanítványok lelki egységét eredményezi egymással. Erre vonatkozik már a második kérés: a tanítványok egyek legyenek. Jézus oly módon akarja a közösség, az Egyház egységét, hogy az e közösséghez tartozók minden helyzetben ellen tudjanak állni a világnak, amely gyűlöli és üldözi őket. A Jézus neve körül egyesült embereket soha nem lehet letéríteni a hit útjáról.
A harmadik kérés a tanítványok öröméért szól. Az öröm akkor válik teljessé bennük, amikor megtudják, hogy Jézus visszatér a mennybe az Atyához, aki őt küldte. Küldetése az volt, hogy megismertesse Istent az emberekkel, s elmondja azokat az igazságokat, amelyek kijelölik a hívők számára az üdvösség útját. Jézus tudja, hogy a későbbi korokban a világ sokféle akadályt görget az emberek elé, ezért imádkozik negyedikként azért, hogy a mennyei Atya óvja meg a tanítványokat a gonosztól és a kísértésektől. Az Úr ötödik, utolsó kérése végül arra irányul, hogy tanítványai megszentelődjenek, azaz a kegyelem segítségével Istennek és Istennel éljenek. Miként Jézus is engedelmeskedett, ugyanúgy a tanítványok is teljesítsék Isten akaratát.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az alázatos, bizakodó, gyermeki lelkületet állítod elénk példaként, s ezzel megmutatod számunkra az utat, a lehetőséget, amely az üdvösségre vezet. Nem másokhoz akarjuk magunkat hasonlítani, hanem arra törekszünk, hogy Isten szemében növekedjünk, az ő akarata szerint éljünk. Az Atya által számunkra kijelölt úton szeretnénk járni, miként te is neki engedelmeskedtél keresztutadon. Isten dicsőségét szeretnénk szolgálni szavainkkal, tetteinkkel és egész életünkkel. Taníts bennünket a gyermeki bizalomra! Taníts minket keresztünk hordozására! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210519.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 17., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. május 18. kedd

2021. május 18. – Kedd

Evangélium

Jézus az utolsó vacsorán tekintetét az égre emelte, és így imádkozott: „Atyám, eljött az óra. Dicsőítsd meg Fiadat, hogy Fiad is megdicsőítsen téged! Te hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy mindenkinek, akit neki adtál, örök életet adjon. Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egy igaz Istent, és Jézus Krisztust, akit te küldtél. Én megdicsőítettelek téged a földön. A feladatot, amelyet rám bíztál, teljesítettem. Atyám, most te dicsőíts meg engem azzal a dicsőséggel, amelyben részem volt nálad a világ teremtése előtt! Kinyilatkoztattalak téged az embereknek, akiket e világból nekem adtál. Tieid voltak, és nekem adtad őket. Tanításodat megtartották. Most már tudják, hogy minden, amit nekem adtál, tőled van. Hiszen én a tőled vett igéket mondtam el nekik, ők pedig elfogadták: megismerték az igazságot, hogy tőled jöttem, és hittel elfogadták, hogy te küldtél engem. Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem értük, akiket nekem adtál. Tieid ők– hiszen a tied mindaz, ami az enyém, és minden az enyém, ami a tiéd –, és én megdicsőültem bennük. Én nem maradok tovább itt e világban, ők azonban a világban maradnak. Én most hozzád megyek."
Jn 17,1-11a

Elmélkedés

Az utolsó vacsorán az apostolokhoz intézett beszédét követően Jézus a mennyei Atyához imádkozott, amit az ő főpapi imájának nevezünk, ennek első részét olvassuk a mai evangéliumban. Az ima érdekessége, hogy Jézus az apostolok jelenlétében mondja el ezt az imát.
Az ima első részében Jézus azt kéri az Atyától, hogy dicsőítse meg őt: „Atyám, eljött az óra. Dicsőítsd meg Fiadat, hogy Fiad is megdicsőítsen téged!" (Jn 17,1). A megdicsőítés a szenvedés, a halál és a feltámadás által fog lezajlani. Földi küldetésének végén a mi Urunk visszatekint és megvizsgálja életét, életének eseményeit. Minden nap, minden pillanatban az Atyáért élt, neki engedelmeskedett. Most, az imájában kifejezi szívének legbensőségesebb érzését: életének minden pillanatában mélységesen érezte az Atya jelenlétét. Életének áttekintése során Jézus úgy tekint önmagára, mint akinek személyében az Atya kinyilatkoztatta magát az embereknek. Jézus nem önmagáért élt, hanem az Atyáért és az emberekért. Úgy élt, hogy mindenki felfedezhesse az Atya jóságát és szeretetét. A halála előtti órákban kifejezi aggodalmát az Atyának, és imádkozik barátaiért, tanítványaiért, minden követőjéért. A tanítványok megismerték és elfogadták az igazságot, életüket Jézusnak szentelték, hittek abban, hogy ő az Isten Fia. Ők nem követhetik most Mesterüket a mennybe, hanem a világban maradnak, hogy Mesterük küldetését folytassák.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te minket is a mennybe vársz. Megmutatod nekünk az utat, az üdvösség útját, a mennybe vezető utat, és azt szeretnéd, ha mindannyian eljutnánk oda. Tanítványaidként erre a sorsra számíthatunk. Segíts, hogy ne feledkezzünk el arról a parancsról, amit egykor az apostoloknak adtál, s amely nekünk is szól: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot!" Segíts, hogy hűséges tanítványaid legyünk, hozzád vezessük az embereket! Segíts felismernünk, hogy ez a mi küldetésünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210518.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. május 16., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. május 17. hétfő

2021. május 17. – Hétfő

Evangélium

Amikor az utolsó vacsorán Jézus elmondta búcsúbeszédét, tanítványai megjegyezték: „Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most elismerjük, hogy mindent tudsz, és nincs szükség rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért hisszük, hogy Istentől jöttél." Jézus így felelt: „Most hisztek? Eljön az óra – már el is jött –, amikor szétszéledtek, ki-ki a maga útján, és engem magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Mindezt azért mondtam nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot."
Jn 16,29-33

Elmélkedés

Az utolsó vacsorán, a kereszthalál előtti este Jézus hosszasan tanította apostolait. Ő már tudta, hogy ezt utoljára teszi földi életében. A búcsúbeszédet követően a jelenlévők azt állítják, hogy pontosan megértették a Mester szavait és most már hisznek abban, hogy Jézus valóban a mennyei Atya küldötte. Valószínűbb azonban, hogy nekik fogalmuk sincs arról, hogy Jézus éppen búcsút vesz tőlük.
Bármennyire is magabiztosnak és határozottnak tűnik az apostolok válasza, Jézus tisztában van azzal, hogy hitük mennyire ingadozó. Azt talán valóban megértik és hiszik, hogy Jézus az Atyától jött, de még nem tudhatják, hogy milyen módon fog visszatérni hozzá a mennybe, azaz hamarosan bekövetkező halála után harmadnapon fel fog támadni, majd pedig egy idő után visszatér a mennybe. Az Úr figyelmezteti őket, hogy hitük próbatétele hamarosan bekövetkezik. Akik most határozottan állítják, hogy erős a hitük, néhány óra múlva csalódottan, zavarodottan, félelemmel a szívükben fognak elmenekülni a Jézus elfogására érkező katonák elől az Olajfák hegyén. Akik most együtt vannak az Úrral, másnap már elmenekülnek és nincsenek ott a keresztúton Mesterük mellett. Jézus szenvedése és halála bizonytalanságot ébreszt bennük, megrendül hitük s elszáll lelkesedésük. Csak a feltámadás és a Feltámadottal való találkozás változtat ezen, ébreszt hitet bennük.
Imádkozzunk rendszeresen azért, hogy a próbatételek idején ne veszítsük el hitünket!
© Horváth István Sándor


Imádság

Hála neked, szentséges Atyánk, mert megadod nekünk, hogy látható szentélyt építsünk, mely Isten és ember kegyelmi kapcsolatának csodálatos jelképe és színhelye: ide várod jóságos szívvel az élet zarándokútját járó népedet. Híveidből is itt építesz magadnak élő templomot, és itt gyarapítod világszerte elterjedt Egyházadat, hogy Krisztus titokzatos testévé váljék, és mennyei Jeruzsálemmé legyen végül, mint valóra vált béke-látomás. Ezért szentjeid boldog seregével együtt a dicsőség templomában magasztalunk téged.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210517.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum