2021. december 11., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. december 12. vasárnap

2021. december 12. – Advent 3. vasárnapja

Evangélium

Amikor Keresztelő János bűnbánatot hirdetett, a nép megkérdezte: „Mit tegyünk?" „Akinek két ruhája van – válaszolta –, az egyiket ossza meg azzal, akinek egy sincs. S akinek van ennivalója, ugyanígy tegyen." Jöttek a vámosok is, hogy megkeresztelje őket, s így szóltak hozzá: „Mester, mit tegyünk?" Ezt felelte nekik: „Ne követeljetek többet, mint amennyi meg van szabva." Megkérdezték őt a katonák is: „Hát mi mit tegyünk?" Nekik így felelt: „Ne zsarnokoskodjatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal."
A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: „Én csak vízzel keresztellek titeket. De eljön majd, aki hatalmasabb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel fog titeket megkeresztelni. Szórólapátját már a kezében tartja, hogy megtisztítsa szérűjét: a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzben elégesse." És még sok mással is buzdította a népet. Így hirdette nekik az üdvösséget.
Lk 3,10-18

Elmélkedés

Pontos válasz
Mit tegyünk? – kérdezték egykor Keresztelő Jánostól a különböző társadalmi helyzetű, különböző foglalkozású emberek, ahogyan erről ma, advent 3. vasárnapján olvashatunk az evangéliumban. És János mindenkinek megadja a pontos választ, mégpedig nem általánosan fogalmazva, hanem mindenki olyan feleletet kap, ami életkorának, társadalmi helyzetének vagy éppen mesterségének megfelelő. Bár a válaszok különbözőek, mégis egy irányba mutatnak és egyetlen célt szolgálnak. A közös irány az igazságosság és a szeretet előmozdítása az emberek között. A közös cél pedig, hogy a Messiás jövetelére mindenki felkészüljön. Láthatjuk, hogy János nem kér senkitől rendkívüli dolgokat. Nem támaszt senkivel szemben olyan követelményeket, amelyeket ne tudna megvalósítani. Egészen egyszerű dolgokat kér, amelyek amúgy természetesek volnának a mindennapi életben, emberi kapcsolatainkban: legyünk becsületesek, ne bántalmazzunk senkit, legyünk igazságosak.
Érthető, hogy az ennyire konkrét, adott élethelyzetre szóló, egyszerű és világos válaszokat adó Jánosnak valóban vonzereje van. A kérdezők nem hallanak hosszan kifejtett nézeteket, bonyolult értekezéseket vagy körülményes útmutatásokat, amelyek megértése vagy megvalósítása egy útvesztőbe vezetné őket. Keresztelő János világosan beszél, határozottan megmutatja az utat. Érdekes, hogy nincs ellenkezés vagy visszakérdezés. Az emberek nem értetlenkednek, hanem rögtön tudják, hogy mi a teendőjük. És János igehirdetése működik, buzdítása hatékony.
Milyen jó volna, ha napjainkban a kereső emberek, az Istent kereső emberek ugyanilyen pontos válaszokat kapnának! Milyen jó volna, ha korunk igehirdetése is ennyire konkrét válaszokat adna azok számára, akik útmutatást keresnek a vallási életben vagy éppen vallási életükben szeretnének megújulni! Milyen jó volna, ha az egyházi igehirdetés manapság is ugyanilyen kristálytiszta válaszokat adna a jelen kor kihívásaira! Kétezer év távlatából is van mit tanulnunk Keresztelő Jánostól. Lehet, hogy egyeseknek nem tetszene a világos beszéd, mert nem az igazságot keresik, hanem könnyebb utakat. Ők szeretik a dolgokat elkenni, szeretnek a „zavarosban halászni", szeretik magukhoz igazítani a dolgokat. A vallási életben azonban mindenképpen kerülni kell az egyénieskedést, mert ez tévútra visz. Nem válogathatunk Isten parancsaiban, hogy melyeket akarjuk megtartani és melyek nem vonatkoznak ránk, mert az ilyen magatartás eltávolít minket Istentől.
Advent 3. vasárnapja a keresztény hagyomány szerint az öröm vasárnapja, az örvendezés napja. Minek is örülünk? Annak, hogy az Úr közel van, egyre közelebb! Biztosan az is fontos, hogy közel van már az ünnep, de talán még ennél is fontosabb, hogy ki az, aki közeledik: Isten Fia, Jézus Krisztus jön hozzánk. Boldogok mindazok, akik őt várják! Boldogok, akik a Messiást, a Megváltót várják! Boldogok, akik az Úr útját keresik! Boldogok, akik meg merik kérdezni immár nem Keresztelő Jánost, hanem magát Jézust: „Mit kell tennünk?" Boldogok, akik meg is teszik, amit Jézus kér. Boldogok, akik vállalják, hogy „kivonuljanak a pusztába" és bátran kiáltják a mai világ felé az Úr üzenetét, mert tanúságtételük a hűség jele. Boldogok, akik magukban hordozzák a reményt, mert reményüket Istentől kapták. Boldogok, akik nem a „legyen meg az én akaratom" varázsigéjében hisznek, mert így távol tarthatják maguktól az önzés kísértését. Boldogok, akik őszintén tudják imádkozni, hogy „legyen meg a te akaratod", mert meg fogják ismerni az Úr szándékát. Boldogok, akik napról napra örömbe öltöztetik szívüket, mert karácsony ünnepén meglátják Istent.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk, te mindent megtehetsz. Te vagy az élet és az újjászületés ajándékozója. Üdvözítő terved szerint az idők teljességében Fiadat, Jézust küldted el közénk. Ő mindenben vállalta emberi sorsunkat, mert te, Atyánk úgy akartad, hogy példát mutasson nekünk életével, halálával és feltámadásával. Egyedül Jézus Krisztus által érthetem meg a te végtelen isteni szeretetedet és jóságodat. Jézusom, nem csak messziről akarlak szemlélni, hanem közel szeretnék kerülni hozzád! Adj a szívembe örömöt és megnyugvást, amikor veled találkozom. Költözz lelkembe, mert örökké veled akarok élni! Jézusom, te vagy Megváltóm és Üdvözítőm!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211212.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 10., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. december 11. szombat

2021. december 11. – Szombat

Evangélium

Színeváltozása után tanítványai megkérdezték Jézust: „Miért mondják az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljönnie?" Ő így felelt: „Illés eljön ugyan, és helyreállít mindent, én azonban azt mondom nektek, hogy Illés már eljött, de nem ismerték fel, és kényük-kedvük szerint bántak vele. Így szenved majd az Emberfia is tőlük." Ekkor értették meg a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.
Mt 17,10-13

Elmélkedés

A tegnapi evangéliumi részlet a Messiás, Jézus Krisztus és az ő előfutára, Keresztelő János elutasításáról szólt. Ezt a gondolatot folytatja a mai szakasz, amelyben Jézus a „nem ismerték fel" kijelentést teszi János személyére vonatkozóan, azaz nem ismerték fel Jánost, mint prófétát. Az ószövetségi választott nép évszázadok óta várta a Messiást, akinek érkezését Isten megígérte. A Megváltó jövetelét közvetlenül megelőző időben lépett fel Keresztelő János, akinek megadatott, hogy rámutasson Krisztusra, akinek személyében beteljesedett az isteni ígéret. János tanúságot tett az emberek előtt arról, hogy Jézus a Messiás, ezt azonban nem fogadta el mindenki.
Jézusnak e Keresztelő Jánosról szóló kijelentését párhuzamba állíthatjuk a János evangélium előszavában leírtakkal: „A világosság a világba jött, de mégsem ismerte fel a világ" (Jn 1,10). Itt természetesen már nem Jánosra, hanem Jézusra, a megtestesült Fiúistenre vonatkoznak a szavak, őt utasítják el az emberek. Ez utóbbi helyen, azaz az Ige-himnuszban ugyanakkor megjelenik az a gondolat is, hogy Isten gyermekei befogadták a világosságot. Az evangélista tulajdonképpen szembeállítja egymással a hit világosságát és a hitetlenség sötétségét. A betlehemi jászolban fekvő Gyermek az igazi világosság, aki a világba jön, hogy minden embert megváltson és üdvözítsen.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Gyermekként jöttél emberi világunkba. Gyenge, magatehetetlen gyermekként születtél meg, miként minden ember. Gyermekként szükséged volt a szeretetre, a gondoskodásra, a törődésre. Oly módon szeretnék hozzád közeledni, ahogyan az édesanyák gyermekükhöz. Szeretettel, gyengédséggel, odafigyeléssel. Alázattal meghajolva a születés titka előtt, az élet titka előtt, a gyermek titka előtt. Rácsodálkozva arra, hogy minden új élet, minden újszülött gyermek az Isten ajándéka. Hiszem, hogy születésed új lehetőségeket, új utat nyit meg számomra. Születésed adjon nekem bátorságot és erőt az újrakezdéshez és a lelki újjászületéshez!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211211.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 9., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. december 10. péntek

2021. december 10. – Péntek

Evangélium

Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: „Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok." Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá: „Ördöge van." Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: „Lám, a falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!" Az Isten bölcsességét azonban művei igazolták."
Mt 11,16-19

Elmélkedés

Bizonyára egy korabeli gyermekjáték mondókáját idézhette Jézus ezekkel a szavakkal: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok" (Mt 11,17). A talányos kijelentés egyaránt vonatkozhat Keresztelő Jánosra és Jézusra is, illetve az ő küldetésük eredményére. Keresztelő János a prófétákra jellemző határozottsággal és keménységgel lépett fel. Feladata az volt, hogy a Messiás előhírnökeként bűnbánatot hirdessen. Sokan hallgattak rá, de akadtak olyanok is, akik szívük keménysége miatt nem ismerték fel személyében az Isten emberét és nem fogadták el, hogy általa Isten figyelmezteti őket. Mondhatjuk, hogy ők voltak azok, akiket nem lehetett könnyekre, a bűnbánat könnyeire fakasztani.
Kortársait Jézus azokhoz a korábbi nemzedékekhez hasonlítja, akik elutasították a prófétákat, és kételkedve fogadták mindazt, amit általuk Isten üzent népének. Az ő szava, beszédstílusa sokkal szelídebb volt a próféták és Keresztelő János szavainál. Tanítása igazi örömhírként hangzott, de mégsem fogadta el mindenki ezt a szabadságot hozó, a lelket felemelő tanítást.
Vajon én hogyan fogadnám őt? Az nem járható út, hogy semmi sem tetszik és semmit nem tekintek életet irányító igazságnak. Az sem járható út, hogy semmilyen isteni jelet nem fogadok el. Az egyetlen járható út, hogy Jézus személyében felismerem a mennyei Atya küldöttét, a Megváltót.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te vagy az idő és a történelem ura, te teremtetted a világot és benne az embert. Te irányítod a világ eseményeit és gondviselő szereteteddel segíted az embereket. Te jól tudod, hogy mikor jön el valaminek az ideje. Te hívsz minket az örökkévalóságba, az örök életbe. Te határoztad meg, hogy meddig kellett az ószövetségi időkben várakozni a Megváltó jövetelére. Te jelölted ki a Megváltó jövetelének idejét és egyedül te tudhatod, hogy Krisztus mikor fog újra eljönni a világba. Istenünk, ma arra figyelmeztetsz minket, hogy eljött az advent, a várakozás, a készület ideje. Segíts minket, hogy lélekben megtisztulva, felkészülten várjuk az Úr születésének ünnepét!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211210.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 8., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. december 09. csütörtök

2021. december 9. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben Jézus így nyilatkozott Keresztelő Jánosról: Bizony mondom nektek: Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mindmáig erőszakot szenved, és az erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mindannyian ezt jövendölték. Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie. Akinek füle van, hallja meg!
Mt 11,11-15

Elmélkedés

Jézus elismerő, dicsérő szavakkal beszél Keresztelő Jánosról a mai evangéliumban: „asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál." Vajon mi váltotta ki ezt a dicséretet? Mit értékelt ennyire Jézus? Ha Keresztelő János lelki nagyságának titkát keressük, észre kell vennünk, hogy tökéletesen teljesítette azt a küldetést, amit Isten bízott rá. A mindenható Isten, amikor elérkezettnek látta az időt, hogy Fiát elküldje a világba, az ő jövetelét a Keresztelő működésével készítette elő. János a Megváltó előhírnökeként lépett fel, és hirdette, hogy hamarosan beteljesedik Isten egykor tett ígérete, s eljön a Messiás. Igazi prófétaként figyelmeztette a népet arra, hogy letértek Isten törvényeinek útjáról, megszegték a szövetséget, amelyet Isten kötött velük, ugyanakkor megmutatta az Istenhez való visszatérés útját is. Az emberek szívesen hallgatták őt és a bűnbánat jeleként keresztelkedtek meg nála a Jordán folyóban. Amikor nagy számban jöttek Jánoshoz az emberek, nem szállt a dicsőség a fejébe. Nem gondolta nagynak önmagát. Nem akart többet tenni, mint amit Isten kért tőle. Népszerűsége csúcsán sem mondta azt, hogy ő a Megváltó, pedig sokan gondolták, hitték ezt róla. Ekkor is a legnagyobb alázattal mutatott Krisztusra, a Megváltóra.
A Jézusban, mint Megváltóban való hit által, ha a legkisebbként is, de ott lehetek a mennyek országában.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Tőled kérjük és várjuk az újrakezdést, lelki életünk megújítását. Ha nem ezt tennénk céltalan bolyongás és hasztalan útkeresés volna számunkra az adventi időszak. Rád bízzuk a vezetést, hogy valóban megérkezhessünk célunkhoz, a Megváltóval való találkozáshoz. Rád bízzuk magunkat, aki új álmokat, célokat, látomásokat állítasz elénk, egyszóval egy új jövőt. Félretesszük egyéni terveinket és kicsinyes igényeinket, elfeledjük földhözragadt céljainkat és rövidtávú elképzeléseinket, és a te útmutatásodra bízva magunkat elindulunk, mint zarándokok. Adventi zarándokutunk és végső soron egész életutunk csak akkor nyer értelmet, ha magával ragad minket az utánad való vágyakozás. Segíts minket, hogy megtegyük az utat lépésről lépésre Betlehemig, a jászolig, a Gyermekig!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211209.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 7., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. december 08. szerda

2021. december 8. – Szerda, a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Evangélium

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!" Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen." Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés

Ma, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén úgy áll előttünk Jézus édesanyja, mint tiszta forrás, aki élete végéig megőrizte tisztaságát. Elsősorban nem emberi akaratának vagy erejének, hanem Isten kegyelmének volt köszönhető, hogy fogantatásának pillanatában tökéletesen tisztán kezdődött az ő emberi élete, de Mária akarata és ereje is kellett ahhoz, hogy egész élete folyamán megőrizze tisztaságát, bűn nélküliségét.
A szeplőtelen fogantatás hittitkát, hitigazságát igyekszik megértetni velünk IX. Piusz pápa 1854. december 8-án kihirdetett Ineffabilis Deus (A kimondhatatlan Isten) kezdetű bullája, amely szerint „a Boldogságos Szűz Mária fogantatásának első pillanatában, a mindenható Isten egyedülálló kegyelméből és kiváltságából, az emberi nem Üdvözítőjének, Jézus Krisztusnak érdemeire való tekintettel, az áteredő bűnnek minden szennyétől mentes volt." Az ünnep arra bátorít minket, hogy az isteni kegyelemmel együttműködve az életszentségre törekedjünk.
Az adventi időben azt a szeretetteljes, türelmes, reményteli és örvendező várakozást szeretnénk megtanulni Jézus édesanyjától, amelyet már jól ismernek a gyermeket váró kismamák, a távolból hazainduló gyermeküket váró édesanyák, a munkából hazaérkező férjüket váró feleségek, a türelmüket el nem vesztő családanyák és a reményből élő nők. Várjuk ilyen lelkülettel a Megváltó érkezését!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, irgalmas Istenünk! Te elindítasz és vezetsz minket adventi utunkon, amely a bűnbánat útja. Segíts minket, hogy bátran, félelem és aggodalom nélkül induljunk. Adventi utunk Betlehembe, a kis Jézushoz vezet, de bűneink akadályként állnak ezen az úton. El kell őket távolítanunk, hogy fel tudjuk szabadítani az utat és tovább tudjunk haladni. Irgalmadban bízva és megbocsátásodat kérve indulunk. Ébressz bennünk őszinte bűnbánatot, távolíts el szívünkből minden bűnt, hogy egyedül a te szeretetednek legyen helye szívünkben. Megtisztuló szívvel akarunk haladni feléd, megtisztult lélekkel szeretnénk megérkezni hozzád.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent a jövő évi napi e-vangélium könyvben. Az alábbi linken megrendelhető:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/199
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211208.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 6., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. december 07. kedd

2021. december 7. – Kedd

Evangélium

Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: „Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül."
Mt 18,12-14

Elmélkedés

A bűnös ember megmentésére induló irgalmas Istent jelképezi a mai evangéliumban az elveszett bárányt kereső pásztor. A jó pásztor felelősséget érez a nyáj minden bárányáért, s egyet sem hagy elveszni. Nagy az öröme, amikor megtalál egy elveszettet, s jobban örül neki, mint az el nem tévedteknek.
Jézus megváltó születését és megváltó halálát kapcsolja össze a jó pásztor képe, hiszen a mi Urunk azt mondta magáról, hogy ő a jó pásztor, aki életét adja övéiért (vö. Jn 10,11). A kereszten meghalt értünk, hogy megváltson minket. Neki köszönhetjük, hogy nem kell elveszett bárányként tovább vergődnünk bűneink tövisbokrában, hanem vétkeinket megbocsátva visszavezet bennünket Egyházának közösségébe. Mind születésében, mind halálában észrevehetjük Jézus odaadását, önfeláldozását. Küldetését a mennyei Atyától kapta. Megtestesülésének, emberré válásának titkával kezdődik el megváltásunk, amely keresztáldozatával teljesedik be.
Jézus születése, a Megváltó jövetele mind a kilencvenkilenc igaz, mind az egyetlen bűnös számára örömhír. Ha őszinte bűnbánat által elismerem Isten előtti kicsinységemet, a betlehemi Gyermek megkeres és megtalál engem! Számára is nagy öröm, hogy rám talált, de én is felszabadultan örvendezhetek érkezésének, amely üdvösségemet jelenti.
© Horváth István Sándor


Imádság

Köszönöm neked, Uram, Jézus Krisztus, hogy e világba jöttél, hogy segítsd az embert és megmutasd a helyes utat a menny felé. Bocsásd meg, ha elfeledkeztem róla, hogy eljöveteled és a veled való találkozás mennyire fontos számomra. Űzz el belőlem minden kételkedést és önts adventi lelkületet szívembe. Engedd megtapasztalnom, hogy te ma is hozzánk jössz. Tarts engem éber készenlétben, hogy örömmel fogadjalak. Költözz be házunkba, közösségeinkbe és minden ember szívébe!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211207.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 5., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. december 06. hétfő

2021. december 6. – Hétfő

Evangélium

Egyik napon, amikor Jézus tanított, farizeusok és törvénytudók is ültek körülötte, akik Galilea és Júdea különböző falvaiból és Jeruzsálemből jöttek. Az Úr ereje akkor arra indította Jézust, hogy gyógyítson.
Ekkor néhány férfi egy béna embert hozott hordágyon. Be akarták vinni a házba, hogy eléje tegyék, de a tömeg miatt nem fértek hozzá. Ezért fölmentek a tetőre, és azon át bocsátották le ágyastul a középre, Jézus elé. Hitük láttára Jézus így szólt: „Ember, bocsánatot nyertek bűneid."
Erre az írástudók és a farizeusok azt gondolták magukban: „Ki ez, hogy így mer káromkodni? Ki bocsáthatja meg a bűnöket? Nemde egyedül Isten?" Jézus pedig gondolataikba látva megszólalt: „Miért gondolkodtok így magatokban? Mi könnyebb, ha azt mondom: „Bocsánatot nyertek bűneid!" – vagy azt: „Kelj föl és járj!"? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van hatalma földön a bűnök megbocsátására." Ezzel a bénához fordult: „Mondom neked, kelj föl, fogd ágyadat, és menj haza!" Erre ő a szemük láttára tüstént fölkelt. Fogta ágyát, amelyen feküdt, és Istent magasztalva hazament. Erre mindnyájukat ámulat fogta el, magasztalták Istent, és félelemmel eltelve mondogatták: „Csodadolgokat láttunk ma."
Lk 5,17-26

Elmélkedés

A mai evangéliumi történet egy béna, mozgásképtelen ember csodás gyógyulását írja le. Az elbeszélésben összekapcsolódik a test és a lélek gyógyulása. Egy béna embert hoznak hordágyon Jézushoz. Már egészen közel vannak a célhoz, amikor a Gyógyító körül összegyűlt tömeg útjukat állja. Nem tudnak tovább jutni, nem tudnak Jézus közelébe kerülni a beteggel. Nem kezdenek vitatkozni az emberekkel, nem kérik, hogy nyissanak számukra utat, hanem új utat, új lehetőséget keresnek, és nagyon leleményesen, a tetőn keresztül jutnak Jézus közelébe. Az akkori építkezési szokások lehetővé tették, hogy könnyen kibontsák a tetőt és a beteget Jézus elé tegyék. Jézus reakcióját Lukács evangélista így vezeti be: „hitük láttára." Igen, a hit leleményessé tesz. A hit kitartóvá tesz. A hit új utat mutat.
A történet ekkor fordulatot hoz. Jézus így szólt: „Ember, bocsánatot nyertek bűneid." A hit tehát a bűnök megbocsátását eredményezi. Jézus nem csak a testet akarja meggyógyítani, hanem a lelket is. Ő nem csupán a testi egészségét akarja visszaadni, hanem a lélek egészségét is. Jelezvén, hogy mennyire összetartozik a test és a lélek, Jézus csodát tesz a bénával, aki ettől a pillanattól fogva járni tud, s ennek bizonyítékaként saját lábán távozik.
Hiszem-e, hogy Jézus képes bűneimet megbocsátva lelkemet meggyógyítani? Megtalálom-e az utat az irgalmas Istenhez?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy az igazi fény. Te vagy az igazi világosság. Te vagy a világ világossága. Te vagy életem világossága. Te vagy az egyetlen, aki elhozhatod életembe a hit fényét, a remény világosságát és a szeretet ragyogását. Eljött az idő, itt a kedvező alkalom, most kell elindulnom a bűnbánat útján, a hit útján, a hozzád vezető úton. Uram! A karácsonyi ünnep öröme a veled való találkozásból születhet meg. Add, hogy megérkezzek hozzád és felismerjem, benned, a betlehemi Gyermekben az Istent, aki végtelenül szeretsz engem és minden embert.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent a jövő évi napi e-vangélium könyvben. Az alábbi linken megrendelhető:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/199
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211206.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum