2019. december 14., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. december 15. vasárnap

2019. december 15. – Advent 3. vasárnapja

Evangélium

Abban az időben: Amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy kérdezzék meg tőle: „Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk?" Jézus így válaszolt nekik: „Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem!"
Mikor elmentek, Jézus így kezdett beszélni Jánosról a tömegnek: „Mit akartatok látni, amikor kimentetek a pusztába? Talán széltől lengetett nádszálat? Vagy miért mentetek ki? Hogy finom ruhába öltözött embert lássatok? Akik finom ruhában járnak, azok királyi palotában laknak! Vagy miért mentetek ki? Hogy prófétát lássatok? Igen, mondom nektek: még prófétánál is nagyobbat! Ő az, akiről ezt írták:
Íme, elküldöm követemet színed előtt,
hogy elkészítse az utat teelőtted.
Bizony, mondom nektek: Asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál! De még őnála is nagyobb az, aki a legkisebb a mennyek országában.
Mt 11,2-11

Elmélkedés

Miért teszi ezt Isten?
Az első két adventi vasárnap arról elmélkedtünk, hogy mit jelent az, hogy velünk az Isten, illetve a „lélek sötét éjszakája" idején, hogyan rejtőzik el előlünk, amikor egy időre azt tapasztaljuk, hogy nincs velünk az Isten. Ezeket a gondolatokat folytassuk ma egy harmadik lelki tapasztalattal, azzal, amikor azt érezzük, hogy Isten ellenünk van. Vannak nagyszerű elképzeléseink és terveink, de semmit sem sikerül megvalósítanunk belőlük. Bármibe is kezdünk, minden balul sül el. Bármerre is indulunk, újra és újra zsákutcában találjuk magunkat. Bármit teszünk, nem érezzük munkánkon, fáradozásunkon az Isten áldását. Sőt, úgy tűnik, mintha Isten mindent megakadályozna, amit szeretnénk. Keresztbe tesz az elképzeléseinknek, mégpedig nem könnyen átléphető szalmaszálakat, hanem komoly falakat épít, amelyek meghátrálásra kényszerítenek minket. Miért teszi ezt Isten? Mi lehet a szándéka? Mire jó ez?
Évekkel ezelőtt egy amerikai nagyvárosban egy utcai banda gyilkosságot követett el. Tettükről hallván, egy lelkipásztor elhatározta, hogy segíteni próbál nekik. Úgy gondolta, hogy Isten hívja őt arra, hogy segítsen nekik. Szeretett volna a bandatagok bírósági tárgyalására bejutni, de a biztonsági szolgálat ezt megakadályozta. Szeretett volna beszélni a bíróval, aki engedélyezhette volna neki, hogy a fogházban meglátogassa a vádlottakat, de ezt sem engedélyezték neki. A következő tárgyalásra is elment, de akkor sem engedték be. Próbálkozása felkeltette a jelenlévő újságírók figyelmét, akik szándékáról kérdezték és fényképeket is készítettek róla. Másnap az újságok címlapjára került papi ruhában, kereszttel a nyakában és Bibliával a kezében, a következő címmel: Egy lelkipásztor félbe akarta szakítani a gyilkossági pert. Szavait kiforgatták, meg sem említették, hogy jó szándékkal segíteni akart a vádlottakon. Olyan negatív színben tüntették fel őt, amire nem számított. Elöljárói és közössége is elfordultak tőle, mert elhitték mindazt, amit az újságokban olvastak róla. Ő maga sem értette a helyzetet, hiszen korábban azt érezte, hogy maga Isten szólítja fel őt, hogy segítsen, és most minden a lehető legrosszabbra fordult.
Néhány hét múlva a város utcáin járva más bandák tagjai felismerték őt. „Te vagy az a lelkipásztor, akit utál a bíróság és a rendőrség! Akkor te a mi barátunk vagy." – mondták neki. Így történt, hogy elfogadták őt, s ettől kezdve az utcai bandákat próbálta jobb belátásra bírni, hogy ne a bűnözésből éljenek meg. Maga is rájött, hogy ha nem lettek volna a róla szóló negatív újságcikkek, akkor soha nem fogadták volna el őt a bandák. Íme, egy olyan eset, amikor Isten látszólag keresztbe tesz az emberi terveknek, aztán mégis mindent jóra fordít.
Mit tegyünk azokban a helyzetekben, amikor azt érezzük, hogy Isten ellenünk dolgozik? Kár volna őt hibáztatni vagy vádolni, mert ezzel nem fogunk előbbre jutni. Talán egyszerűen csak oda kellene állnunk Isten elé és imádságunkban elmondani neki, hogy nem értjük a szándékát, nem értjük az akaratát. És ki kellene fejeznünk a hitünket, hogy még így is bízunk Istenben, így is rá merjük bízni az életünket. Biztos vagyok benne, hogy akiben megszületik a hit, a bizalom és az Istenre hagyatkozás, amellé oda fog állni az Isten.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Az advent a megújulás, a lelki megtisztulás ideje számunkra. Nem tisztíthatjuk meg önmagunkat, erre egyedül te vagy képes. Tőled kérjük a megtisztulást, az újjászületést. A helyreállítás műve, amely által újra békében és szeretetben élünk veled, nem a mi erőfeszítésünk eredménye és nem a mi érdemünk, hanem a tiéd, aki bennünk élsz. A te csendes, türelmes, kitartó munkálkodásod éppen a mi megtisztulásunkban mutatkozik meg leginkább. Segíts, hogy irgalmad megérintse lelkünket az advent folyamán, hogy lelkileg újjászületve és az újjászületés örömével várjuk a Megváltó érkezését!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
December elején elkezdődött az új egyházi év, de egyelőre még rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak a sötétség órái. A téli napfordulót követően azonban elkezdenek hosszabbodni a nappalok, ha úgy tetszik, a világ megindul a fény felé. Ezt hozza nekünk karácsony ünnepe.

Legyünk őszinték magunkhoz! Nem lettünk az elmúlt egyházi évben új emberré, talán nem is nagyon törekedtünk rá. A saját erőnkből jövőre sem fog sikerülni. De jó hír, hogy Isten kegyelméből, az ő segítségével ezen a rutinunkon változtathatunk.

2020 alkalmas lehet jógázásra, táplálkozás-élettani kalandokra, szellemidézésre, mindenfajta ezoterikus útkeresésre, misztikusnak és tisztának ható keleti lakberendezési trendek tanulmányozására, önmagunk áltatására és becsapására. De kétség kívül alkalmas lehet arra is, hogy éjjeli szekrényünket, barátaink autóját, felebarátaink íróasztalát, önmagunk, feletteseink, beosztottaink és szeretteink értelmét meglepjük a Szívem első gondolata 2020 könyvvel, amely segítségünkre lehet, és lesz is, hogy legyőzzük, no nem egymást, hanem sokkal inkább félelmeinket, szorongásainkat, zsugoriságunkat, gonoszságunkat, irigységünket, kishitűségünket, szeretetlenségünket és hálátlanságunkat.

Isten kegyelme végtelen, anyanyelvünk ereje lenyűgöző, az értő olvasás pedig Isten kegyelmi ajándéka. Próbáld ki az év minden napján! Ez a könyv éppen erre való.

Ha értelmes, jövőbe mutató, a karácsony egyszerű, tiszta szépségéhez méltó, kézzel fogható ajándékkal akarsz kedveskedni szeretteidnek, felebarátaidnak, vásárold meg a Szívem első gondolata 2020 könyvemet, mert a legjobb ár-érték arányú befektetés Krisztussal kezdeni megismételhetetlen életünk minden áldott napját.
István atya - Horváth István Sándor

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191215.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. december 13., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. december 14. szombat

2019. december 14. – Szombat

Evangélium

Színeváltozása után tanítványai megkérdezték Jézust: „Miért mondják az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljönnie?" Ő így felelt: „Illés eljön ugyan, és helyreállít mindent, én azonban azt mondom nektek, hogy Illés már eljött, de nem ismerték fel, és kényük-kedvük szerint bántak vele. Így szenved majd az Emberfia is tőlük." Ekkor értették meg a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.
Mt 17,10-13

Elmélkedés

Isten nem csak jeleket mutat számunkra, hanem embereket is küld, hogy visszatérítsen minket a helyes útra. Ezekre a jelekre és ezeknek a küldötteknek a szavára figyelünk adventben. A szeretet szeme élesebben és tisztábban lát, mint a gyűlölet szeme. A hit szeme képes meglátni a lényegeset, de a hitetlenség szeme mindent csak homályosan lát. Az igazságra nyitott fül képes meghallani az üdvözítő tanítást. Az Istenre vágyakozó szív megérzi, hogy honnan érkezik az üdvösség.
Isten nem hírességeket és sztárokat küld, hanem Illéseket. Nem gazdagokat és uralkodókat küld, hanem Keresztelő Jánosokat. Ők nem hajolnak meg a bálványok előtt. Nem engednek az erkölcsteleneknek. Nem engedik, hogy lekenyerezzék vagy lefizessék őket. Nem sodródnak a tömeggel. Nem dőlnek be a hangzatos eszméknek. Nem ájulnak el a mulandó szépség láttán. Nem vágyakoznak pillanatnyi dicsőségre és hírnévre. Magabiztosságuk mögött az rejtőzik, hogy tudják, kinek a küldöttei. A csend emberei ők, az Istenre figyelés emberei. Akiknek nem csak ujja és szava, hanem egész élete Istenre mutat. Akik Istenhez akarják vezetni az embereket, a megváltásra váró és az üdvösségre vágyó embereket. Felismerem-e Isten küldötteit, akik mellém lépnek, hozzám szólnak ezekben az adventi napokban? Felismerem-e szavukban az üdvösségre vezető igazságot?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, irgalmas Atyánk! A karácsony közeledtével fokozódik bennünk a nyugtalanság, az izgalom. Szeretnénk néha lassítani az adventi napokat, máskor pedig siettetnénk az ünnep érkezését. Amikor majd végre elkezdünk ünnepelni, rögtön szeretnénk megállítani az időt, hogy az ünnep ne érjen véget, a karácsony tartson tovább és az a béke, nyugalom és öröm ne csak néhány napig, hanem egész éven keresztül tartson. Istenünk, köszönjük, hogy velünk vagy földi életünk éveiben, évtizedeiben, és köszönjük, hogy az örökkévalóságba hívsz minket. Irgalmad vezessen a te Fiadhoz, a betlehemi Gyermekhez!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191214.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. december 12., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. december 13. péntek

2019. december 13. – Péntek

Evangélium

Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: „Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: „Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok." Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá: „Ördöge van." Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: „Lám, a falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!" Az Isten bölcsességét azonban művei igazolták."
Mt 11,16-19

Elmélkedés

Minden évben magával ragad minket az adventi hangulat, az Egyház elcsendesedése, türelmes várakozása. Tekintetünket felemeljük, az eget szemléljük, ahonnan Isten küldöttét várjuk. Tekintetünkkel magát Istent keressük, s olyan kíváncsiság sugárzik szemünkből, mint egy újszülött gyermekéből, aki szüntelenül édesapja vagy édesanyja arcát keresi. Akár gyermeki tudatlansággal, akár felnőttekre jellemző tudatossággal keressük Istent, nem feledkezhetünk meg arról, hogy csak akkor pillanthatjuk meg őt, ha ő akarja és megengedi ezt, megmutatja, feltárja önmagát nekünk. Tudjuk, hogy a büszke tekintetek elől elrejtőzik, de aki alázattal és bűnbánattal lesüti szemét, az előtt megmutatkozik.
Egyetlen vágy vezet minket az adventi készületben: hajoljon le hozzánk az Isten, mutassa meg nekünk irgalmát, hozza meg számunkra a bűntől való szabadulást, a megváltást. A hozzánk lehajoló és felénk közeledő Istenhez emeljük lelkünket, benne bízunk, egyedül tőle várjuk a szabadulást.
Vajon elhisszük-e majd, hogy gyermekként érkezik a világba? Elhisszük-e majd a Betlehemben született gyermekről, hogy ő a világ Megváltója? Vajon felismerjük-e a jeleket, olykor a gyermeki furulyaszót, máskor a siránkozást? Vajon elindul-e tekintetünk abba az irányba, amerre az adventi jelek mutatnak? Lesz-e bátorságunk a Gyermek szemébe, Isten szemébe nézni?
© Horváth István Sándor


Imádság

Megváltó Urunk, te egykor kisgyermekként jöttél közénk egy szegényes istállóba, hogy megújítsd hitünket és a mennyei Atyával való kapcsolatunkat. Azóta is eljössz közénk minden karácsonykor, hogy emlékeztess minket az újjászületésünk lehetőségére. Lélekben én is elindulok hozzád Betlehembe, hogy szívemből kérjem tőled bűneim bocsánatát, és hogy isteni jóságoddal megtisztítsd lelkemet. Jóságos Jézusom, nem kérek mást karácsonyra, csak azt add meg, hogy tiszta szívvel borulhassak le szegényes jászolod elé, tiszta szívvel hódoljak előtted!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
December elején elkezdődött az új egyházi év, de egyelőre még rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak a sötétség órái. A téli napfordulót követően azonban elkezdenek hosszabbodni a nappalok, ha úgy tetszik, a világ megindul a fény felé. Ezt hozza nekünk karácsony ünnepe.

Legyünk őszinték magunkhoz! Nem lettünk az elmúlt egyházi évben új emberré, talán nem is nagyon törekedtünk rá. A saját erőnkből jövőre sem fog sikerülni. De jó hír, hogy Isten kegyelméből, az ő segítségével ezen a rutinunkon változtathatunk.

2020 alkalmas lehet jógázásra, táplálkozás-élettani kalandokra, szellemidézésre, mindenfajta ezoterikus útkeresésre, misztikusnak és tisztának ható keleti lakberendezési trendek tanulmányozására, önmagunk áltatására és becsapására. De kétség kívül alkalmas lehet arra is, hogy éjjeli szekrényünket, barátaink autóját, felebarátaink íróasztalát, önmagunk, feletteseink, beosztottaink és szeretteink értelmét meglepjük a Szívem első gondolata 2020 könyvvel, amely segítségünkre lehet, és lesz is, hogy legyőzzük, no nem egymást, hanem sokkal inkább félelmeinket, szorongásainkat, zsugoriságunkat, gonoszságunkat, irigységünket, kishitűségünket, szeretetlenségünket és hálátlanságunkat.

Isten kegyelme végtelen, anyanyelvünk ereje lenyűgöző, az értő olvasás pedig Isten kegyelmi ajándéka. Próbáld ki az év minden napján! Ez a könyv éppen erre való.

Ha értelmes, jövőbe mutató, a karácsony egyszerű, tiszta szépségéhez méltó, kézzel fogható ajándékkal akarsz kedveskedni szeretteidnek, felebarátaidnak, vásárold meg a Szívem első gondolata 2020 könyvemet, mert a legjobb ár-érték arányú befektetés Krisztussal kezdeni megismételhetetlen életünk minden áldott napját.
István atya - Horváth István Sándor

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191213.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. december 11., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. december 12. csütörtök

2019. december 12. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben Jézus így nyilatkozott Keresztelő Jánosról: Bizony mondom nektek: Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő. A mennyek országa Keresztelő János napjaitól mindmáig erőszakot szenved, és az erőszakosok szerzik meg. A próféták és a törvény Jánosig mindannyian ezt jövendölték. Ha tudni akarjátok, Illés ő, akinek el kell jönnie. Akinek füle van, hallja meg!
Mt 11,11-15

Elmélkedés

A mai evangéliumban ezt olvassuk: „Az asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál." Ennél nagyobb dicséretet aligha lehet emberre mondani. E szavak valódi súlyát mégsem annak tartalma adja, hanem annak személye, akitől elhangzik. Maga Jézus mondja ezt az előfutárról, Keresztelő Jánosról.
János személyét jól ismerjük. Zakariás és Erzsébet gyermekeként született, akik már idősek voltak, s nem számítottak arra, hogy utóduk lesz. Isten irgalma mégis lehajolt hozzájuk, s ennek gyümölcseként született János. A születése körüli csodás események, atyjának, Zakariásnak megnémulása, majd újbóli megszólalása felkeltették a rokonság figyelmét. Vajon mi lesz belőle felnőttként, ha már újszülött korában megmutatkozik körülötte a mindenható Isten kegyelme? Miután felnőtt, János kivonult a pusztába. Életmódja és nemkülönben tanítása most is felkeltette az emberek figyelmét, érdeklődését. Bűnbánatot hirdetett. Tömegek keresik fel, hogy a bűnbánat jeleként megkeresztelkedjenek nála. Azt hirdette, hogy hamarosan eljön a Messiás, a Megváltó. „Készítsétek az Úr útját!" (Mt 3,2) – mondta.
Szavai nekünk is szólnak, akik adventi utunkon haladunk. Az eljövendő Megváltó számára szeretnénk utat készíteni, hogy beléphessen életünkbe, megszülethessen szívünkben.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te egykor bűnbánatot hirdettél a népnek és megtérést vártál az emberektől. Evangéliumod üzenete arra ösztönöz, hogy szembenézzek önmagammal, bűnös múltammal, életem hibáival. Segíts felismernem mindazt, amin változtatnom kell, s amin a te kegyelmeddel változtathatok. Adj szívembe igaz bűnbánatot! Add nekem a Szentlélekben való újjászületés kegyelmét! Mutasd meg nekem, milyen úton induljak, s mit vársz tőlem a jövőben!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
December elején elkezdődött az új egyházi év, de egyelőre még rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak a sötétség órái. A téli napfordulót követően azonban elkezdenek hosszabbodni a nappalok, ha úgy tetszik, a világ megindul a fény felé. Ezt hozza nekünk karácsony ünnepe.

Legyünk őszinték magunkhoz! Nem lettünk az elmúlt egyházi évben új emberré, talán nem is nagyon törekedtünk rá. A saját erőnkből jövőre sem fog sikerülni. De jó hír, hogy Isten kegyelméből, az ő segítségével ezen a rutinunkon változtathatunk.

2020 alkalmas lehet jógázásra, táplálkozás-élettani kalandokra, szellemidézésre, mindenfajta ezoterikus útkeresésre, misztikusnak és tisztának ható keleti lakberendezési trendek tanulmányozására, önmagunk áltatására és becsapására. De kétség kívül alkalmas lehet arra is, hogy éjjeli szekrényünket, barátaink autóját, felebarátaink íróasztalát, önmagunk, feletteseink, beosztottaink és szeretteink értelmét meglepjük a Szívem első gondolata 2020 könyvvel, amely segítségünkre lehet, és lesz is, hogy legyőzzük, no nem egymást, hanem sokkal inkább félelmeinket, szorongásainkat, zsugoriságunkat, gonoszságunkat, irigységünket, kishitűségünket, szeretetlenségünket és hálátlanságunkat.

Isten kegyelme végtelen, anyanyelvünk ereje lenyűgöző, az értő olvasás pedig Isten kegyelmi ajándéka. Próbáld ki az év minden napján! Ez a könyv éppen erre való.

Ha értelmes, jövőbe mutató, a karácsony egyszerű, tiszta szépségéhez méltó, kézzel fogható ajándékkal akarsz kedveskedni szeretteidnek, felebarátaidnak, vásárold meg a Szívem első gondolata 2020 könyvemet, mert a legjobb ár-érték arányú befektetés Krisztussal kezdeni megismételhetetlen életünk minden áldott napját.
István atya - Horváth István Sándor

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191212.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. december 10., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. december 11. szerda

2019. december 11. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt az őt követő emberekhez: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítelek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, és az én terhem könnyű."
Mt 11,28-30

Elmélkedés

A mai evangéliumból két emberi tulajdonságot emeljünk ki, a szelídséget és az alázatosságot. Jézus ezt mondja: „tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű." E két emberi tulajdonságot, az emberré lett Istentől, Jézustól tanulhatjuk meg. Azt kéri, hogy az ő példája szerint legyünk szelídek és alázatosak. De mit is jelent e két tulajdonság?
A szelíd ember jellemvonása, hogy visszafogja erejét. Érzi, hogy milyen erővel, képességekkel rendelkezik, de ezt nem érezteti a nála gyengébbekkel, főként nem él vissza erejével és hatalmával. Erejét nem akarja felhasználni arra, hogy másokat megfélemlítsen vagy megalázzon. Jézus megtehette volna, hogy isteni hatalmával megakadályozza az ellene irányuló támadásokat, de inkább szelídséget és türelmet tanúsított. Szeretettel tekintett az őt vádlókra, megpróbálta őket visszatéríteni a jó útra, megbocsátott az őt bántalmazóknak. Még a kereszten is, halála előtt is szelíden viselkedett.
A szelídséggel rokon jellemvonás, magatartásforma az alázatosság. Ne a megalázottságra gondoljunk, amikor valaki kénytelen elfogadni mások hatalmaskodását, hanem arra, hogy valaki szabadon vállalja mások szolgálatát. És éppen ezért ez nem megalázó a számára, hanem örömmel végzi szolgálatát, mások segítését. Az alázat meghajlást, lehajlást jelent a másik ember, a szegény, a gyenge, az elesett felé. Isten Fiának emberré válása is ilyen lehajlás az emberiség felé.
Van mit tanulnunk a mindhalálig szelíd és alázatos Jézustól.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jöjj el isteni dicsőség fénye! Jöjj el isteni erő és bölcsesség, tedd fényessé éjszakánkat, oltalmazz a veszélyben, tedd látóvá vakságunkat, erősítsd bátorságunkat, vezess kezeddel fogva minket, hogy hűségesen, szent akaratod szerint járjunk földi zarándokutunkon, míg végül fölveszel az örök hazába, amelyet te alapítottál, és magad építettél fel.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191211.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. december 9., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. december 10. kedd

2019. december 10. – Kedd

Evangélium

Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: „Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül."
Mt 18,12-14

Elmélkedés

Az elveszett juhról szóló példabeszéd sodrását az említett állat élethelyzetei adják. Kezdetben az is a nyájhoz tartozik, egy a száz juh közül. A nyáj a legjobb hely számára az élethez, itt biztonságban van, gondoskodnak róla, a pásztor figyelme rá is kiterjed, ugyanúgy, mint a többi állatra. Ha farkas támad a nyájra vagy más veszély leselkedik, a pásztor meg fogja védeni a rábízott állatokat.
A második élethelyzetben a juh egyedül van. Elcsatangolt, elhagyta a nyájat. A pusztában kóborol. A tanítás nem keresi annak okát, hogy miért került ilyen helyzetbe, csupán tényként közli, hogy elszakadt a nyájtól. Meglehetősen távol kerülhetett, már nem hallja a többi bárány bégetését és a pásztor hangját sem. Ha hallaná, biztosan elindulna visszafelé, visszatalálna magától is a nyájhoz. Úgy tűnik, hogy jelen esetben erre már nincs esély. Közben persze a pásztor már észrevette, hogy elveszett, elindult keresésére, de az minderről nem tudhat semmit.
A harmadik mozzanatban a pásztor megtalálja az elveszett juhot. Nincs büntetés és fegyelmezés, nincs dorgálás vagy szidalmazás. Csak öröm van. A pásztor örül, hogy megtalálta az elveszettet és visszaviszi, visszavezeti a nyájhoz. Ezzel helyreáll az eredeti rend, a juh újra biztonságban van, újra a nyájhoz tartozik. Istentől való eltávolodásainkat és Isten utánunk sietését jelképezi a történet. Ő, az irgalmas
Isten indul utánunk, amikor bűneik miatt eltávolodunk tőle. És örül annak, ha megtalál minket.
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, irgalmas Atyánk! Teremts a mi szívünkben csendet, amelyben meghallhatjuk a te megtérésre hívó szavad. Az advent bűnbánati idő számunkra és alkalmat ad, hogy a megtérés útjára lépjünk. Az adventtel nem csak új egyházi év kezdődik, hanem egy új élet kezdete lehet számunkra.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191210.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. december 8., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2019. december 09. hétfő

2019. december 9. – Hétfő, a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

Evangélium

Abban az időben Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki jegyese volt egy férfinak, a Dávid házából való Józsefnek. A szűz neve Mária volt. Az angyal belépett hozzá, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Az Úr veled van! Áldottabb vagy te minden asszonynál!" Ennek hallatára Mária zavarba jött és gondolkodóba esett, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal azonban folytatta: „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben, és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni! Nagy lesz ő: a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját. Uralkodni fog Jákob házán mindörökké, és uralmának soha nem lesz vége!" Mária ekkor megkérdezte az angyalt: „Hogyan történhet meg ez, amikor én férfit nem ismerek?" Az angyal ezt válaszolta neki: A Szentlélek száll le rád, és a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért szent lesz az, ki tőled születik: Isten Fiának fogják őt hívni. Lásd, rokonod, Erzsébet is gyermeket fogant öregségében, sőt, már a hatodik hónapban van, bár magtalannak tartják az emberek. Istennél semmi sem lehetetlen." Erre Mária így szólt: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!" Ezután az angyal eltávozott.
Lk 1,26-38

Elmélkedés

Jézus édesanyjának, Máriának a születését minden esztendőben szeptember 8-án ünnepeljük, e nap sajátos magyar elnevezése a Kisboldogasszony napja. Mária születésének napját kilenc hónappal megelőzően, december 8-án emlékezünk évről évre Mária fogantatásának pillanatára, amely nap a liturgikus naptár szerint főünnep, s mivel idén egy adventi vasárnapra esne, ezért egy nappal később, a mai napon tartjuk meg. Nem Jézus fogantatásáról van tehát itt szó, mert azt december 25-től visszafelé kilenc hónapot számolva március 25-én tartjuk, ez Jézus születésének a hírüladása, az angyali üdvözlet eseménye. Az evangéliumi jelenet ez utóbbi eseményt írja le, de ez ne vezessen félre bennünket.
Máriával kapcsolatban szeplőtelen fogantatásról beszélünk, amely azt jelenti, hogy életének első pillanatától kezdve, azaz attól fogva, hogy megfogant szüleitől, Joakimtól és Annától, eltöltötte őt a mindenható Isten kegyelme, aki megvédte őt minden bűntől. Érthetően nem lehet ez Mária személyes érdeme, de nem is szüleié vagy őseié, hanem e kegyelem már előre mutat, az ő teljesen bűntelen és tiszta élete a születendő gyermekének, Jézusnak szól. Méltó ugyanis, hogy Isten Fia egy egészen tiszta anyától jöjjön világra, egy olyan személytől szülessen, akitől távol áll a bűn, a szent Isten egy bűn nélküli asszony által lépjen a világba. Életünket mi is Istennek köszönhetjük. Istennek, aki mindannyiunkat életszentségre hív.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jöjj el népek várakozása, Úr Jézus, örvendeztess meg minket isteni jelenléteddel. Nagy szükségünk van tanácsra, segítségre, oltalomra. Ha saját erőnkből akarunk választani jó és rossz között, könnyen tévedésbe esünk, s észrevétlenül a csalárdság áldozatai leszünk. Ha jók szeretnénk lenni hiányzik belőlünk az erő és a bizalom. amikor ellene akarunk szegülni a gonosznak, gyakran gyöngének bizonyulunk és alul maradunk. Jöjj Uram, világosítsd meg vakságunkat, jöjj segítségére a gyenge embernek.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe új könyvemet, amely a jövő évi elmélkedéseket tartalmazzák.

Szívem első gondolata 2020
Megjelent, már kapható! Ez nem egy gyermekimakönyv. A gyermekkorunkban tanult reggeli ima első sorát azért választottam címként, mert jól kifejezi, hogy a napunkat érdemes az evangélium olvasásával és az arról való elmélkedéssel kezdeni. Az évszám nem elírás, hiszen ez a 2013 óta megjelenő sorozat nem egy utólagos gyűjtemény, hanem mindig előre tekintve tartalmazza a következő évi elmélkedéseket, jelen kötet a 2020-dik évi szövegeket.

A Szívem első gondolata 2020. évi könyv az evangéliumi elmélkedéseket tartalmazza 2019. adventtől 2020. adventig új szövegekkel, azaz nem a régebbiek ismétlődése.

Megrendelhető az Evangélium365 webáruházban:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/173

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor

Rendelés e-mailben
Ha a webáruházban nem sikerül a rendelés, kérem, küldje el a következő adatokat a evangelium365@gmail.com címemre.

Szívem első gondolata 2020 darabszám:
Megrendelő neve:
Postacím irányítószámmal:
(Mobil)telefonszám:
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191209.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum