2020. január 25., szombat

[Napi e-vangelium] 2020. január 26. vasárnap

2020. január 26. – Évközi 3. vasárnap

Evangélium

Amikor Jézus meghallotta, hogy (Keresztelő) Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Elhagyta Názáretet, és a tengerparti Kafarnaumban telepedett le, Zabulon és Neftali vidékén, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott:
Zabulon földje és Neftali földje,
a tenger útja, a Jordán vidéke,
a pogányok Galileája:
A sötétben lakó nép nagy fényt lát,
és fény virrad a halál honában s árnyékában ülőkre.
Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Ezt hirdette: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa!"
A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!" Erre azok otthagyták hálóikat és követték őt. Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.
Jézus pedig bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógákban, hirdette a mennyek országa örömhírét, és meggyógyított a nép körében minden betegséget és minden gyötrelmet.
Mt 4,12-23

Elmélkedés

Emberhalászok
Egy rövid történet nem a régi időkből és nem a bibliai tájakról, hanem napjainkból: Két halász a tengerparton a következő napra készíti elő a hálókat. Néha egy-egy nagyobb hullám a lábukat mossa. Nem zavarja őket, megszokták már. Miként azt is, hogy halászat közben, a tengeren, hajójuk néha nagyokat billen a nagyobb hullámokon. Munkájuk közben beszélgetnek. „Miért éppen halászokat hívott Jézus?" – kérdezi egyikük. A másik ezt feleli: „Tudod, akik a szárazföldön közlekednek, azoknak szilárd utakra van szükségük. Betonból és aszfaltból készült utakra. Aki autóval vagy más járművel közlekedik, az nem térhet le az útról. Minket, halászokat nem kötnek ilyen utak. Arra hajózunk, amerre akarunk. Bárhol tudunk halat fogni. Amerre a hajónk siklik a vízen, ott mindenütt út van."
Az evangélium Jézus tevékenységét mutatja be, amely iránymutató az Egyház és minden keresztény számára. Nem sokkal Jézus megkeresztelkedése után Keresztelő János börtönbe kerül, küldetése lezárult. Ezt követően kezdődik Jézus nyilvános működése. Jézus nem a fővárosban, Jeruzsálemben, a politikai, társadalmi és vallási élet központjában kezdi tevékenységét, hanem vidéken, a Galileai-tenger partján, a „sötétben lakó nép" körében, ahogyan az evangélista írja. Jézus fellépése világosságot, fényt hoz a népeknek. Az Úr számára nincs lenézett vidék vagy megvetett nép, ő mindenkinek megadja a tiszteletet. Ő sosem fordul el a mások által megvetett emberektől, hanem éppen őhozzájuk fordul. Azokon segít, akik nem számíthatnak mások segítségére, mert azt tartja küldetésének, hogy az üdvösség jóhírét mindenkinek hirdesse és Isten irgalmasságát mindenkihez közvetítse.
Elsőként nem a vezetőkhöz, nem a befolyásos emberekhez szól, hanem egyszerű halászokhoz, akiket meghív a követésére. Ezt a meghívást úgy is értelmezhetjük, hogy a sötétségből a világosságra hívja őket. Mert a Krisztussal való találkozás fényességet hoz az ember életébe.
Jézus reményt ad az embereknek. Ezt kell meglátnunk abban, hogy Isten országának eljövetelét hirdeti és a szívek megtérését sürgeti. Olyan reményt ad, amely képessé teszi az embert arra, hogy a bűn sötétségéből átlépjen az Istennek tetsző élet világosságába. Reményt gyújt a szívekben, amely megszabadít a kételkedéstől és a szorongásoktól, és eltávolítja az ember lelkéből a félelmeket és a mindennapi aggodalmakat. A Jézus által hozott remény felemeli az emberi tekinteteket és lehetővé teszi, hogy előre tekintsenek, jövőjüket nagyobb távlatban lássák. Az Úr nem csak beszél és tanít, hanem gyógyít, csodákat tesz, jeleket mutat és közösséget szervez.
Jézus munkája, szolgálata pontosan kijelöli az Egyház és a keresztény ember hivatását: reményt adni az embereknek, amellyel kiléphetnek szűkös világukból, szakíthatnak bűnös múltjukkal és beléphetnek Isten országába. Küldetésünk továbbá, hogy felnyissuk az emberek szemét, és megtanítsuk őket arra, hogy vegyék észre Isten jelenlétének és szeretetének jeleit a világban. Nem rendkívüli dolgokat és csodákat kell várni, nem ilyeneket kell kérni Istentől, hanem észre kell venni a legkisebb dolgokban is Isten gondoskodásának és jóságának megnyilvánulásait. Hivatásunk az is, hogy közösséget építsünk, s ebben a tevékenységünkben Jézus munkatársai vagyunk. Nem magunk köré szervezünk csoportokat, nem rajongókat gyűjtünk, hanem Jézushoz vezetjük az embereket. Ezt jelenti az emberhalászat, amiről az Úr beszél az evangéliumban, amikor meghívja az első tanítványokat. Csak az válhat emberhalásszá, aki Jézust követi. Csak az tudja korunkban hitelesen hirdetni az Isten országáról szóló örömhírt, aki Jézushoz köti életét. Csak az tud az Úr számára tanítványokat gyűjteni, aki őmellette tapasztalta meg a közösséghez tartozás élményét.
Bármerre is visz életutunk, mindenütt emberhalászok vagyunk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te azért hívtad meg egykor tanítványaidat, hogy a te tanúid legyenek. Tanúskodjanak arról, amit földi életed során tanítottál és cselekedtél az emberek javára. Ők megismerték a te életedet, látták találkozásaidat az emberekkel, megtapasztalták a csodákat, amelyeket az Atya segítségével cselekedtél. Te arra hívsz minket, hogy megismerjünk téged és tanításodat, és legyünk tanúid a világban. Tőled kapott küldetésünk mindenkihez szól, örömhíredből senki nem lehet kizárva, irgalmad minden ember felé kiárad. Taníts minket, hogy engedelmes szolgáid legyünk, akik művedet alázattal folytatjuk annak érdekében, hogy Isten országa szüntelenül növekedjen.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200126.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 24., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. január 25. szombat

2020. január 25. – Szombat, Szent Pál apostol megtérése

Evangélium

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak.
Mk 16,15-18

Elmélkedés

Ha össze szeretnénk állítani a tíz leginkább elkötelezett, legbuzgóbb bibliai személy listáját, Szent Pál apostol minden bizonnyal dobogós helyen szerepelne. Életszakaszaiban más-más ügy mellett kötelezte el magát. Ha vallásos, buzgó zsidó embert keresünk az újszövetségben, akkor ő valóban az. A farizeusokhoz, tehát a vallási törvényeket legszigorúbban értelmező és megtartó csoporthoz tartozott, és származását még a krisztusi hithez való csatlakozása után sem tagadta meg. A korintusiaknak szóló második levelében így ír: „Zsidók ők? Én is! Izraeliták ők? Én is! Ábrahám ivadékai ők? Én is!" (2Kor 11,22). A filippieknek írt levélben pedig ezt olvassuk: „Izrael népéből, Benjamin törzséből származom, zsidó vagyok a zsidók közül. Törvénytartó farizeus voltam" (Fil 3,5).
A krisztusi hitet vallók megjelenése után új feladatot talált, mégpedig az új hit követőinek üldözését. És ezt nem csak immel-ámmal tette, hanem elkötelezetten, vakbuzgón. Nem volt semmire tekintettel, nem könyörült senkin. Ő maga írja a filippieknek az imént idézett rész folytatásában: „Isten egyházának szenvedélyes üldözője voltam" (Fil 3,6). Elszántságára és elkötelezettségére jellemző, hogy utólag is „szenvedélyesnek" nevezi önmaga ténykedését.
Életébe újabb fordulatot nem saját elhatározása vagy döntése hoz, hanem a Krisztussal való találkozás. Az Úr az, aki megjelenik a damaszkuszi úton, ő ad új életcélt neki. Ettől kezdve elkötelezi magát Krisztus mellett, majd pedig valamivel később elkötelezetten hirdeti a krisztusi hitet a pogányok között.
Felismerem-e, hogy mire hív Jézus, és elkötelezetten végzem-e szolgálatomat?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Látjuk és elismerjük, hogy a világban, az Egyházban és bennünk egyaránt jelen van a jó és a rossz. Isten és a sátán küzd a lelkünkért, örök sorsunkért. Segíts, hogy minden helyzetben felismerjük és elutasítsuk a gonosz kísértéseit! Növeld bennünk az életszentség vágyát, hogy készek legyünk engedelmeskedni neked, teljesíteni akaratodat! Gyarlóságunk, esendőségünk és bűnre hajló emberi természetünk ellenére is hozzád tartozunk, és tanításod szerint akarunk élni. Segítsen minket a te kegyelmed és irgalmad az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200125.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 23., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. január 24. péntek

2020. január 24. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus fölment egy hegyre, és magához hívta, akiket kiválasztott. És ők csatlakoztak hozzá. Tizenkettőt választott ki, hogy vele tartsanak, és hirdessék az igét. Hatalmat is adott nekik a betegek gyógyítására és az ördögűzésre. A következő tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab testvérét – akiket Boanergesznek, vagyis „mennydörgés fiainak" hívott. Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont és a karióti Júdást, aki később elárulta őt.
Mk 3,13-19

Elmélkedés

A mai evangéliumi részlet a tizenkét apostol kiválasztását, hatalommal való felruházását, feladatuk rövid megjelölését és nevük felsorolását tartalmazza. Jézus és a tizenkét apostol közös történetében a kezdeményezés, a választás Jézustól ered. Ő az, aki önállóan és szabadon cselekszik. A hegyre való felmenetele ünnepélyessé teszi az eseményt, kiemeli annak jelentőségét. Nem meghirdet egy feladatot, egy munkakört, amire lehet önként jelentkezni, hanem ő cselekszik, ő dönti el, hogy a tanítványok nagyobb köréből ki tartozzon ehhez a szűkebb társasághoz, az apostolok testületéhez. Senkinek nincs beleszólása a dologba. Még maguk a kiválasztottak sem kerülnek döntési helyzetbe, nem teszi fel nekik Jézus azt a kérdést, hogy akarnak-e a tizenkét apostol közé tartozni vagy sem. A leírásból az sem derül ki, hogy milyen szempontok vezették Jézust. Mi alapján döntött? Milyen tulajdonságokat és képességeket látott azokban, akikre választása esett?
Itt nincs demokrácia. Nincs megkérdezve a nép, hogy kiket tart a legalkalmasabbnak az új feladatra, szolgálatra. Nincs népszavazás a kiválasztottak személyéről. Itt nem számít a rátermettség. Nem számít az érdem. Nincs szükség a kiválasztottak részéről semmiféle ígéretre vagy felajánlásra. Jézus egészen egyszerűen, teljes szabadsággal kijelöli őket és hatalmat ad nekik küldetésük teljesítéséhez. A kiválasztottak mindent Mesterüktől kapnak.
Elfogadom-e azt a szolgálatot, amivel Jézus megbíz?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindenkit arra hívsz, hogy részese legyen Isten országának, s ebből az országból senki sincs kizárva származása vagy nyelve miatt. Még a legnagyobb bűnösök is meghívást kapnak, hogy megtérjenek és elfogadják Isten megbocsátó irgalmát. Te senkit sem zársz ki az üdvösségből, azaz mindenki üdvözülhet, hacsak valaki önmagát nem zárja ki. Segíts megértenem, hogy az üdvösségre szóló meghívás nekem is szól és arra hittel válaszoljak! Vezess engem az üdvösség, az örök élet útján!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200124.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 22., szerda

[Napi e-vangelium] 2020. január 23. csütörtök

2020. január 23. – Csütörtök

Evangélium

Abban az időben tanítványaival együtt Jézus visszavonult a Genezáreti-tóhoz. Nagy tömeg követte Galileából. Sőt Júdeából és Jeruzsálemből, Idumeából meg a Jordánon túlról, valamint Tírusz és Szidon környékéről is nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, hogy milyen csodálatos dolgokat visz végbe. Jézus meghagyta tanítványainak, hogy tartsanak készenlétben egy bárkát a tömeg tolongása miatt. Sokakat meggyógyított ugyanis, és aki valami bajban szenvedett, mind ott tolongott körülötte, hogy legalább megérinthesse. Még a tisztátalan lelkek is, amint meglátták Jézust, leborultak előtte, és így kiáltoztak: „Te vagy az Isten Fia!" Ő azonban szigorúan meghagyta nekik, hogy ne híreszteljék, kicsoda ő.
Mk 3,7-12

Elmélkedés

Miután az elmúlt napokban olyan részeket olvastunk, amelyek a farizeusok Jézussal szembeni magatartását és vádaskodásaikat mutatták be, mostantól pozitívabb történetek következnek az evangéliumban. A mai részlet nem egy konkrét csodát vagy egy találkozást mutat be, hanem összegzése annak, hogy mivel telnek Jézus napjai. Kiderül, hogy nagyon sokan keresik őt, elsősorban azért, mert csodákat tesz, meggyógyítja a betegeket, akiknek eddig reményük sem volt a gyógyulásra.
Felmerül bennünk a kérdés: Miért tesz Jézus csodákat? Mi a szándéka azzal, hogy rendkívüli módon, isteni hatalmával segít a betegeknek? Mi a jelentősége ezeknek a rendkívüli tetteknek? Abban egészen biztosak lehetünk, hogy az Úr nem feltűnést akart kelteni csodáival és nem is az volt a szándéka, hogy kivívja az emberek elismerését. Ő biztosan nem vágyott semmiféle dicsőségre vagy hírnévre. A leghelyesebb, ha csodáit jelként értelmezzük, mert ez felel meg leginkább a bibliai hagyománynak. Olyan jelek, amelyek megjelenítik Isten irgalmasságát és megtapasztalhatóvá teszik azt az emberek számára. A csodák jelek, amelyek igazolják az emberek előtt Jézus isteni származását és hatalmát. A gyógyító vagy természeti csodák ugyanis azt bizonyítják, hogy Jézusnak hatalma van a természet erői, a gonosz erők és a betegség fölött.
Bízom-e abban, hogy az Úrnak hatalma van ahhoz, hogy minden rossztól és a bűntől megszabadítson?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, az irgalmasság Istene, könyörülj rajtunk, bűnösökön. Taníts meg bennünket a könyörületre és a megbocsátásra. Ne engedd, hogy hasonlóak legyünk a könyörtelen szolgához, aki nem követte ura irgalmasságát. Emlékeztess minket arra, hogy gyengeségeink miatt milyen sokszor esünk el életünk rögös útján. Szítsd fel szívünkben a megbocsátást és a segítő szándékot botladozó testvéreink iránt. Add meg nekünk az irgalom lelkét, hogy akaratod szerint kovásza legyünk eljövendő országodnak.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

2020-ban már 16 éve, hogy küldöm számotokra az e-vangéliumot. Ez idő alatt több mint 150 millió e-vangélium üzenetet küldtem el a lista tagjainak. Évek óta sikeresen működik a meghallgatható e-vangélium, amely különösen is fontos a látássérültek számára. Egyre többen használják az okostelefon alkalmazásokat az evangélium napi olvasásához, illetve hallgatásához. Az Evangélium365 csapatának tagjai Isten dicsőségére végzik munkájukat, szolgálatukat.

Az e-vangéliumot kizárólag az olvasók adományaiból üzemeltetjük és fejlesztjük. Köszönet a támogatóknak, akiknek köszönhetően valamennyi szolgáltatás ingyenes!

A 2020. év kezdetén szeretettel kérem, akinek van rá lehetősége, támogassa idén is adományával az e-vangelizációt. Magyarországon a legkisebb fizetőeszköz az 5 forintos. Szeretettel kérlek benneteket, támogassátok naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat e jelképes összegnél többet is. Köszönjük a támogatást!
A jó Isten áldását kérve rátok, szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor
2020. január 23.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!
1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: Evangélium365

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003 B
IC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: Evangélium365
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200123.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 21., kedd

[Napi e-vangelium] 2020. január 22. szerda

2020. január 22. – Szerda

Evangélium

Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene. Jézus felszólította a béna kezű embert: „Állj ide középre!" Aztán megkérdezte a körülállókat: „Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?" Ők azonban hallgattak. Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva haragosan végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!" A beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult. Erre a farizeusok kimentek, és tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként okozhatnák Jézus vesztét.
Mk 3,1-6

Elmélkedés

A kalászszedés munkának, mégpedig szombaton tiltott munkának minősítése után egy csodatételről olvasunk a mai evangéliumban. Ebben az esetben már nem a tanítványok, hanem a Mester, Jézus tevékenysége a téma. És nem egy befejezett cselekvés ébreszti fel a farizeusokban a vádaskodás gondolatát, hanem Jézus várható cselekedete, tehát egy olyan dolog, amit még meg sem tett.
Érdekes, hogy Márk evangélista úgy jegyzi le az esetet, hogy közben a farizeusok meg sem szólalnak. Jézus jól ismeri törvényértelmezésüket, nincs szükség arra, hogy álláspontjukat ismertessék. Még akkor sem szólalnak meg, akkor is hallgatnak, amikor Jézus egy kérdést tesz fel nekik: „Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?" Hallgatnak, mert talán érzik a szívük mélyén, hogy a helyes válasz nem felel meg a hagyományaiknak. Hallgatnak, mert a legszívesebben helyeselnék a gyógyítást, de ez nem felel meg a törvényi előírásaiknak.
Ami a hallgatásuk után következik, egy kicsit megmosolyogtat minket. Mintha Jézus borsot akarna törni a farizeusok orra alá azzal, hogy nem tesz semmit, hanem csak szavával parancsol. Nem tesz egyetlen mozdulatot sem, nem érinti meg a beteg testrészt, a béna kart. Más csodáknál szinte mindig van egy érintése, egy mozdulata. Most csak beszél. Ennyit mond a betegnek: „Nyújtsd ki a kezedet!" És most magunk előtt látjuk a mosolyát, ahogyan a farizeusokra néz: Hát most ezt a rövidke mondatot próbáljátok meg munkának minősíteni! Ti akartok engem megakadályozni abban, hogy jót tegyek valakivel?
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyám! Adj nekem önfeláldozó, szelíd szívet, mint a te egyszülött Fiadnak. Add, hogy minden élethelyzetben ki tudjam mondani: Legyen meg a te akaratod! Jézus, köszönöm, hogy előttem jártál az úton, és megmutattad, hogyan lehet Istennek tetsző, tiszta, szent életet élni. Adj nekem erőt és alázatot az engedelmességhez! Szentlélek, jöjj, és taníts, hogy Isten dicsőségére éljek, az ő akaratát cselekedve, mindenkor hitben és alázatban. Köszönöm, Uram, irgalmadat, jóságodat. Segíts, hogy mindig felismerjem akaratodat és a te lelkületeddel szolgálhassak másoknak!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

2020-ban már 16 éve, hogy küldöm számotokra az e-vangéliumot. Ez idő alatt több mint 150 millió e-vangélium üzenetet küldtem el a lista tagjainak. Évek óta sikeresen működik a meghallgatható e-vangélium, amely különösen is fontos a látássérültek számára. Egyre többen használják az okostelefon alkalmazásokat az evangélium napi olvasásához, illetve hallgatásához. Az Evangélium365 csapatának tagjai Isten dicsőségére végzik munkájukat, szolgálatukat.

Az e-vangéliumot kizárólag az olvasók adományaiból üzemeltetjük és fejlesztjük. Köszönet a támogatóknak, akiknek köszönhetően valamennyi szolgáltatás ingyenes!

A 2020. év kezdetén szeretettel kérem, akinek van rá lehetősége, támogassa idén is adományával az e-vangelizációt. Magyarországon a legkisebb fizetőeszköz az 5 forintos. Szeretettel kérlek benneteket, támogassátok naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat e jelképes összegnél többet is. Köszönjük a támogatást!
A jó Isten áldását kérve rátok, szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor
2020. január 22.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!
1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: Evangélium365

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003 B
IC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: Evangélium365
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200122.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 20., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. január 21. kedd

2020. január 21. – Kedd

Evangélium

Egyszer, amikor az Úr szombaton vetések között járt, tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. Ezért a farizeusok megszólították: „Nézd, olyat tesznek szombaton, amit nem szabad!" Jézus ezt felelte nekik: „Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt nélkülözött és éhezett? Abjatár főpap idejében bement az Isten házába, és megette a megszentelt kenyereket, és adott belőle társainak is, pedig ezeket a kenyereket csak a papoknak volt szabad megenniük." Majd ezt mondta nekik: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. Azért az Emberfia ura a szombatnak is."
Mk 2,23-28

Elmélkedés

A Jézus és a farizeusok között zajló vitasorozat a böjt kérdése után a szombati pihenőnap témájával folytatódik. A kérdező farizeusok most is saját hagyományaikból indulnak ki, amely ott fut vakvágányra, ott távolodik el Isten eredeti szándékától, hogy ők akarják megszabni, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni szombaton. Önmagában nem is volna gond azzal, ha ésszerűen minősítenék az emberi tevékenységeket, de túlzásokba esnek. Azt a tevékenységet, hogy Jézus tanítványai néhány búzakalászt letépnek, aratásnak, tehát munkának tekintik. Munkát viszont nem szabad szombaton végezni, mert ez a pihenőnap. Magyarázatuk szerint, ahogyan Isten a teremtés hat napja után megpihent a hetedik napon, ugyanúgy az embernek is a munkával töltött hat nap után pihennie kell a hetedik napon, vagyis szombaton.
A zsidó vallási gondolkodás szerint a szombat Isten ajándéka a választott nép számára, hogy testi és lelki erejét megőrizze, illetve ezt a napot az istentiszteletnek szentelhesse. A szombati nyugalom megtartásának ez az eredeti értelme idővel elhomályosult, és úgy kezdtek tekinteni a szombatra vonatkozó törvényekre, mint amelyeket mindenáron meg kell tartani. Ennek köszönhetően Isten ajándéka, a szombati nyugalom hamar teherré, kötelező előírássá, kényszerű paranccsá vált. Ettől a lelkülettől akarja Jézus megtisztítani a szombatot és megóvni tanítványait.
Milyen lelkülettel és hogyan tartom meg a mi pihenőnapunkat, a vasárnapot?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Atyánk, add, hogy senkit meg ne botránkoztassunk szavainkkal, tetteinket. Segíts, hogy életünk erősítője legyen társaink életének, akikkel együtt járunk az úton. Add, hogy mindig világosan lássuk, mi a teendőnk, s add, hogy mindent el tudjunk vetni magunktól, ami nem az életre, hanem a pusztulásra vezet.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200121.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2020. január 19., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. január 20. hétfő

2020. január 20. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben Keresztelő János tanítványai és a farizeusok böjtöltek. Ezért néhányan odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle: „Miért van az, hogy Keresztelő Jánosnak és a farizeusoknak a tanítványai böjtölnek, a tieid meg nem böjtölnek?" Jézus így válaszolt: „Vajon böjtölhet-e a násznép, míg velük van a vőlegény? Amíg a vőlegény velük van, nem böjtölhetnek. De jönnek majd napok, amikor elviszik tőlük a vőlegényt. És akkor, azon a napon majd böjtölnek. Senki sem varr régi ruhára új szövetből foltot. Vagy ha igen, akkor az új szövet kiszakítja a régit, és a szakadás még nagyobb lesz. És új bort sem tölt senki régi tömlőbe; vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, meg a tömlő is tönkremegy. Az új bor új tömlőbe való."
Mk 2,18-22

Elmélkedés

Ahogyan az idő múlásával egyre jobban kibontakozik Jézus szolgálata és egyre többekhez jut el tanítása és csodáinak híre, úgy sokasodnak körülötte a vallási vezetők, az írástudók és farizeusok ellenséges megnyilvánulásai. Az evangélisták, akik elsősorban az örömteli eseményeket igyekeznek bemutatni, nem hallgatnak az őt érő támadásokról sem, mert ezek fajulnak aztán odáig, hogy Jézust halálra ítélik és keresztre feszítik. Ezen a héten olyan történeteket olvasunk az evangéliumban, amelyek ezt a fokozatosan növekvő szembenállást mutatják be.
Az első vita témája a böjt. A farizeusok nehezményezik, hogy Jézus tanítványai nem úgy tartják meg a böjtöt, ahogyan ők. A farizeusok saját hagyományaik felől közelítik meg a kérdést, s ennek megfelelően fogalmazzák meg elvárásaikat. Mivel ők hetente két napon is böjtöt tartanak, ezért úgy gondolják, hogy minden komolyabb tanítótól elvárható, hogy ugyanezt megkövetelje saját tanítványaitól. Ehelyett Jézus és tanítványai éppen egy ünnepi étkezésen, egy lakomán vesznek részt. Ne felejtsük, hogy a jelenet a vámos Lévi házában zajlik, aki vendégül látja Jézust és tanítványait.
Válaszában Jézus világossá teszi, hogy az ő működésének, szolgálatának az időszaka az öröm ideje mindenki számára és nem a böjté.
Jézus jelenlétében, az ő örömében élek-e?
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200120.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum