2019. november 16., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. november 17. vasárnap

2019. november 17. – Évközi 33. vasárnap

Evangélium

Abban az időben: Amikor némelyek megjegyezték, hogy milyen szép kövekkel és díszes fogadalmi ajándékokkal van díszítve a templom, Jézus ezt mondta: „Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, kő kövön nem marad, mindent lerombolnak."
Erre megkérdezték tőle: „Mester, mikor történik mindez? És milyen jelek előzik meg?" Ő így válaszolt: „Vigyázzatok, nehogy félrevezessenek titeket! Sokan jönnek az én nevemben, s mondják: „Én vagyok". És: „Elérkezett az idő." Ne kövessétek őket. Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek. Mindennek előbb meg kell történnie, de ezzel még nincs itt a vég!"
Aztán így folytatta: „Nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad. Nagy földrengés lesz itt is, ott is, éhínség és dögvész. Félelmetes tünemények és rendkívüli jelek tűnnek fel az égen. De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek. Királyok és helytartók elé hurcolnak az én nevemért, azért, hogy tanúságot tegyetek. Véssétek hát szívetekbe: Ne törjétek fejeteket előre, hogyan védekezzetek. Én olyan ékesszólást és bölcsességet adok majd nektek, hogy egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani. Kiszolgáltatnak benneteket a szülők, testvérek, rokonok és barátok, s némelyeket meg is ölnek. Az én nevemért mindenki gyűlölni fog titeket. De egyetlen hajszál sem vész el a fejetekről. Állhatatossággal őrzitek meg lelketeket."
Lk 21,5-19

Elmélkedés

Az újjászületés napja
A mai evangéliumi jelenet helyszínét nem jelöli meg külön Szent Lukács, de aligha történhetett máshol, mint a jeruzsálemi templomban. Magunk előtt látjuk a zarándokokat, akik akár több hetes utat megtéve, fáradtan, kimerülten, de mégis örömmel a szívükben végre megérkeznek a városba, a templomba. Ünnepi ez a pillanat számukra, megérkeztek zarándoklatuk céljához. Jól ismerik ennek a templomnak a történetét. E helyen először Dávid király fia, Salamon épített templomot az Úr tiszteletére, amely közel 400 évig állt, amíg Nabukodonozor leromboltatta és kincseit Babilonba vitette. A babiloni fogságból hazatérő zsidók építettek új templomot, ide érkeznek a zarándokok. Ezt a templomot tehát atyáik építették, ez az Isten lakóhelye, szent hely. Végre megérkeztek, bemutathatják áldozatukat, imádkozhatnak az egyetlen Istenhez. Napok óta csak a lábuk elé néztek, a föld porát látták, most végre felemelik fejüket és körülhordozzák tekintetüket a templom falain. Ámulattal nézik a szépen faragott köveket és a díszes ajándékokat, amelyeket fogadalomból hoztak elődeik. Ámulattal teli csodálkozásukat mindjárt el is mondják Jézusnak, aki ott tanít a templomban.
Jézus annyira nem lelkes, mint ők, mert ő nem csak a templom múltját és jelenét ismeri, hanem előre látja jövőjét is. Ezért mondja: „Jönnek majd napok, amikor abból, amit most itt láttok, kő kövön nem marad, mindent lerombolnak." Jövendölése a zsidó-római háború végén, 70-ben teljesedett be, amikor Titusz hadvezér katonái felgyújtották majd lerombolták a templom épületét. A templom sorsa azt bizonyítja, hogy minden emberi kezek által emelt építmény megszűnik egyszer. Vagy az emberi pusztítás dönti romba, vagy idővel az enyészet teszi földdel egyenlővé.
A templom sorsának megjövendölése után Jézus a végső időkről beszél. Elég kemény szavakat használ, amelyeken megdöbbenünk és elgondolkodunk. Azt mondja, hogy nemzetek fognak egymás ellen háborúzni, különleges természeti jelenségek lesznek és tanítványait üldözés fogja érni. A végső idők változást, megújulást hoznak a világba és döntő jelentőségűek lesznek az ember számára. Az emberiség és a világ közelebbi és távolabbi jövője iránti érdeklődés időnként megnövekszik, máskor kissé alábbhagy. Időnként megjelennek újfajta nézetek, amelyekért kezdetben sokan lelkesednek, aztán kis idő múltán el is felejtik.
Keresztény emberként Jézus szava alapján hisszük, hogy egyszer eljön az a nap, amikor megvalósul Krisztus teljes uralma a világon. Ennek idejét azonban senki nem tudhatja előre, nem tudhatjuk, hogy a közeli vagy a távoli jövőben fog bekövetkezni. Ekkor fog beteljesedni Isten országa, amelynek megvalósulása Krisztus földi fellépésével, az örömhír hirdetésével megkezdődött. Miközben várjuk Krisztus jövőbeni uralmát, nem feledkezhetünk meg a jelenről, amikor a felebaráti szeretet kihívásaiban és az Oltáriszentség ünneplésében naponta találkozunk Jézussal. A végső időkben az lesz a bíránk, akinek arcát felismerhetjük rászoruló embertársunkban, s akinek szent testét, mint az örök élet kenyerét vesszük magunkhoz az Oltáriszentségben. A végső napon Isten újjáteremti Krisztusban a világot. Minden nap a Krisztusban való újjászületés napja számunkra.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Segíts, hogy ne engedjek a megtévesztésnek és a félrevezetésnek! Bölcsességet és tisztánlátást kérek tőled, hogy megkülönböztessem a te igazságodat az emberek hamisságától. Te Úr vagy az egész világ és az egész természet felett, és hatalmad van, hogy legyőzd a gonoszságot. A te segítségeddel én is le tudom győzni a rosszat. Életem biztonságban van a te kezedben, s ha hűséges maradok hozzád és hitemhez, akkor nem veszíthetem el az üdvösséget. Add, hogy semmiféle veszély, még az életveszély miatt se tagadjam meg hitemet, hanem a Szentlélekre hallgatva tegyek tanúságot rólad!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191117.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 15., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. november 16. szombat

2019. november 16. – Szombat

Evangélium

Abban az időben Jézus példabeszédet mondott arról, hogy szüntelenül kell imádkoznunk és nem szabad belefáradnunk. Így szólt: „Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: „Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben." A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: „Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver."
Az Úr így szólt: „Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?"
Lk 18,1-8

Elmélkedés

A mai evangéliumi példabeszédben egy bíró szerepel, aki késlekedik ítéletet hozni egy özvegy ügyében. Nem fontos számára a kiszolgáltatott helyzetben lévő özvegyasszony védelme. Kétszer is olvashatjuk róla: „Istentől nem félt és embertől nem tartott." Először úgy hangzik a megjegyzés, mint az emberek róla alkotott véleménye, másodszor pedig önvallomásként hangzik el saját szájából. Az volna a hivatása, hogy Isten törvényei szerint döntse el az emberek közti vitás ügyeket, de hogyan képes erre, amikor maga nem tiszteli Istent? Képes-e igazságosan ítélkezni a vitás helyzetekben? Az asszony többszöri kérése után mégis rászánja magát, hogy foglalkozik az üggyel. Ez azonban nem hivatástudatból fakad, hanem terhére van már az özvegy, nem akar konfliktusba kerülni vele. Az asszony nem hagy békét a bírónak, aki kényszerűségből eleget tesz kérésének.
A bevezetés szerint a történet arra példa, hogyan kell imádkozni. Az Istenhez fordulás jellemzője, hogy az ember kitartó az imában. Isten természetesen nem kényszerből, hanem jóságából fakadóan cselekszik, s csak azokat a kéréseinket teljesíti, amelyek üdvösségünket szolgálják. A rendszeres imádkozás a hithez és Krisztushoz való hűséget növeli bennünk. Megszünteti félelmeinket és aggódásunkat, mivel az imában bizalommal Istenre és az ő végtelen jóságára hagyatkozunk.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te földi életed során hirdetted az örömhírt és meggyógyítottad a betegeket, akik gyógyulásukat kérték tőled. Tanításoddal és gyógyításaiddal jelenvalóvá tetted Isten irgalmát az emberek között. Megmutattad, hogy hatalmaddal képes vagy legyőzni a gonoszt s ezáltal megszabadítani az embereket. Segíts minden embert, hogy tanításodban felismerje a követendő utat! Segíts, hogy csodáid növeljék hitünket! Mutasd meg nekünk, Urunk a te szeretetedet, hogy abból táplálkozva kövessünk téged!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191116.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 14., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. november 15. péntek

2019. november 15. – Péntek

Evangélium

Jézus így beszélt tanítványaihoz második eljöveteléről: „Mint ahogy Noé korában történt, úgy lesz az Emberfia napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak, férjhez mentek addig a napig, amíg Noé be nem szállt a bárkába. Akkor jött a vízözön, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy történt Lót napjaiban is. Ettek és ittak, adtak és vettek, ültettek és építettek. De amelyik napon Lót elhagyta Szodomát, kénköves tűzeső hullott az égből, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy lesz azon a napon is, amikor az Emberfia megjelenik. Aki abban az órában a háztetőn tartózkodik, és holmija van lenn a házban, le ne jöjjön érte, hogy elvigye! Aki a mezőn lesz, haza ne jöjjön! Emlékezzetek Lót feleségére! Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti, megmenti azt az (örök) életre. Mondom nektek: azon az éjszakán ketten lesznek egy fekvőhelyen; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Két asszony együtt őröl; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Ketten lesznek a mezőn; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják." A tanítványok megkérdezték: „Hol lesz ez, Uram?" Azt felelte: „Ahol a holttest van, odagyűlnek a sasok."
Lk 17,26-37

Elmélkedés

Az Isten országa eljövetelének idejéről érdeklődő farizeusoknak Jézus az ország titokzatos megvalósulásáról adott tanítást. Ezt követően már nem hozzájuk intézi szavait, hanem tanítványaihoz, és a téma is más, most az ő második eljöveteléről, a végső időkben várható visszatéréséről beszél. Nyilvánvaló, hogy itt is az időpont érdekelné legjobban őket és talán bennünket is, de Jézus szerint ezt senki nem tudhatja előre. Éppen emiatt lényeges, hogy az ember legyen felkészült, éljen úgy, hogy bármikor bekövetkezhet az Úr visszatérése.
Ha az időpontot nem ismerhetjük, akkor mit tudhatunk az Emberfia eljöveteléről? Jézus szavai szerint az eljövetel ítéletet jelent, amely szétválasztja az embereket. Hiába a családi kapcsolat és a fizikai közelség, az egyik embert felveszik és az üdvösségre vezetik, a másik itt marad, és a kárhozatra kerül. Jézus szavai az éberség, a szüntelen készenlét fontosságára figyelmeztetnek minket. A várakozás idején szembe kell néznünk a próbatételekkel. Az Úrhoz való hűség növeli állhatatosságunkat. Ne gondoljuk oktalan módon azt és ne éljünk úgy, mintha elkerülhetnék az Úrral való találkozást és a számonkérést. Törekedjünk arra, hogy Isten parancsainak megtartásával és a szeretet gyakorlásával kiérdemeljük azt, hogy az üdvözültek között lehessünk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Fogadd szívesen, Uram, Istenem, felajánlásomat és végtelen dicséretedre, fogyhatatlan magasztalásodra irányuló vágyódásomat, hiszen ezek kijárnak neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy. Ezzel fordulok hozzád és szeretnék hozzád fordulni minden nap, minden időben, és arra kérek minden mennyei lelket, minden benned hívőt, hogy velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.


Aktuális

Ezentúl ingyenes mobiltelefonos alkalmazással is elérhető a Magyar Katolikus Rádió műsora. Az applikáció segítségével nem csak a rádió élő műsorát lehet meghallgatni, sok érdekes funkció segíti a tájékozódást vagy a tartalmas szórakozást.

Az alkalmazás szolgáltatásainak használatához egy gyorsan elvégezhető, ingyenes regisztráció szükséges. A rádió élő műsorán kívül az elhangzás után 6 hónapig visszahallgathatók a programok. Az élő műsor mellett kilenc tematikus, csak az alkalmazásból elérhető zenei csatorna is hallgatható: egyházi zene, klasszikus zene, filmzene, musical, gyerekzene, népzene stb. Elolvasható az igenaptár, bármikor visszahallgatható a napi szentmise közvetítés, és fel lehet iratkozni a rádió napi alleluja szolgáltatására is.

Az alkalmazás android és ios (apple) rendszerű telefonok számára egyaránt elérhető a Google Play és az App Store online áruházakban, okostelefonra és tabletre is telepíthető.

https://www.katolikusradio.hu/hirek/oromhir-mobiltelefonjanak


 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191115.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 13., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. november 14. csütörtök

2019. november 14. – Csütörtök

Evangélium

A farizeusok egyszer megkérdezték Jézustól, mikor jön el az Isten országa. Ő ezt válaszolta: „Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet azt mondani: „Nézd itt van, vagy amott!" Isten országa köztetek van." Azután tanítványaihoz fordult: „Jönnek napok, amikor az Emberfiának egyetlen napját is szívesen látnátok, de nem látjátok. Mondják majd nektek: „Nézzétek, itt van, vagy amott!" Oda ne menjetek, és ne higgyétek! Mert ahogy a cikázó villám az ég egyik felétől a másikig villan, úgy jön el azon a napon az Emberfia is. Előbb azonban sokat kell szenvednie, és megvetésben kell részesülnie ettől a nemzedéktől."
Lk 17,20-25

Elmélkedés

A mai evangéliumban szereplő farizeusok azt szeretnék Jézustól megtudni, hogy mikor jön el az Isten országa? A válasz szerint Isten országa már eljött, köztetek van – mondja Jézus. Nem kétséges tehát, hogy Isten országa titokzatos módon valósul meg. Egyesek számára látható, mások számára láthatatlan módon. Könnyű kitalálnunk, hogy a farizeusokéhoz hasonló kérdést az tesz fel, aki nem látja Isten országának jeleit, megvalósulását. Aki pedig az időpontra kíváncsi, azaz Isten országának megvalósulását jövőbeli eseménynek gondolja, az már le is késett róla. Aki tehát nem veszi észre, annak soha nem fog eljönni az Isten országa.
Keresztény emberként Jézus szava alapján hisszük, hogy az Isten országa köztünk van, megtapasztalhatjuk annak valóságát. Hisszük, hogy Jézussal eljött Isten országa, amelynek örömhírét hirdette. A megvalósulást azonban nem csak az ő tanítása és igehirdetése jelezte, hanem cselekvő ereje is, Jézus csodáiban a mennyei Atya megmutatta irgalmasságát az embereknek, mindazoknak, akik hittel fogadták küldöttét, Fiát. Akkor jön el számomra Isten országa, amikor bennem is felébred a hit, én is rálépek a megtérés útjára, bennem is szeretet ébred Isten iránt, én is ösztönzést érzek arra, hogy jót tegyek embertársaimmal. Akkor valósul meg bennem Isten országa, ha rábízom magamat az ő irgalmára, szeretetére és gondviselésére.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus, te boldogoknak nevezted azokat, akik hallgatják és megtartják tanításodat. Mi is abban találjuk meg boldogságunkat, hogy nyitott szívvel hallgatjuk, és életünkben megvalósítjuk mindazt, amit tanítasz nekünk. Nem csodálkozni vagy álmélkodni akarunk szavaidon, hanem megtenni azt. Urunk, a te szavad szabadítson meg mindattól, ami a múlthoz köt vagy a bűn mélységébe húz! Tanításod indítson el az üdvösség felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191114.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 12., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. november 13. szerda

2019. november 13. – Szerda

Evangélium

Jézus egyszer útban Jeruzsálem felé áthaladt Szamaria és Galilea határvidékén. Amikor betért az egyik faluba, tíz leprás férfi jött vele szembe. Még messze voltak, amikor megálltak, és hangosan így kiáltottak: „Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!" Ő rájuk tekintett, és így szólt hozzájuk: „Menjetek és mutassátok meg magatokat a papoknak." Útközben megtisztultak.
Az egyik, amikor észrevette, hogy meggyógyult, visszament, hangos szóval dicsőítette Istent, arcra borult Jézus lába előtt, és hálát adott neki. És ez az ember szamaritánus volt. Jézus megkérdezte: „Nemde tízen tisztultak meg? Hol maradt a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszajött volna, hogy hálát adjon Istennek, csak ez az idegen?" Aztán hozzá fordult: „Kelj fel és menj! Hited meggyógyított téged."
Lk 17,11-19

Elmélkedés

Amiről a mai evangéliumban olvasunk, az nem egy példabeszéd, nem egy kitalált történet, hanem a valóság, amely Isten jóságát és az ember hálátlanságát mutatja be. A történetnek szép a befejezése, ebből vonhatjuk le a magunk élete számára a tanulságot, amely azzal szemben domborodik ki, ami előzőleg történt. Azért értékes az egy ember hálája, mert a többiek hálátlanok voltak. Nézzük a történetet. Jézus leprás betegek csoportjával találkozik, tíz személlyel. Ők betartják a törvényi előírásokat, miszerint nem érintkezhetnek egészséges emberekkel, ezért megállnak a távolban és kiáltozva kérik az Úr segítségét: „Jézus, Mester! Könyörülj rajtunk!" A tiszteletteljes megszólítás és a kérés nyilvánvalóan annak a kifejezése, hogy bíznak Jézus gyógyító erejében, hisznek abban, hogy a Mester meg tudja őket szabadítani betegségüktől.
A gyógyuláshoz még Jézus érintésére sincs szükség, elég, hogy rájuk tekint, s ez az irgalmas tekintet csodát eredményez. A korabeli törvények szerint a leprás betegség megszűnését, a megtisztulás tényét a papnak kellett kinyilvánítania, s ez egyúttal a gyógyult személy visszafogadását jelentette a közösségbe. Bár Jézus csodájának köszönhetően mind a tízen meggyógyulnak, kilencen hálátlannak bizonyulnak. Csupán egy ember tér vissza, hogy kifejezze háláját annak, akinek gyógyulását köszönheti.
Észreveszem-e Isten segítségét mindennapjaimban? Hálát adok-e mindenért?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy a világ világossága! Te vagy az én világosságom. Veled nem járok sötétségben, hanem Isten felé visz életutam. Te a sötétségből a világosságra hívsz, és azt kéred tőlem, hogy a világosság fiaként éljek. Ha a te követődként, a világosság igaz fiaként élek, akkor magam körül szétsugárzom az isteni fényt és szeretetet. Az örök világosság felé vezető utamon legyen közbenjáróm édesanyád, Szűz Mária, aki méhében hordozott téged, a világ világosságát! Segíts, hogy letérjek a bűn sötét útjáról és mindig a hit világosságának útján járjak!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191113.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 11., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. november 12. kedd

2019. november 12. – Kedd

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Melyiktek mondja béresének vagy bojtárjának, amikor a mezőről hazajön: „Gyere ide tüstént, és ülj asztalhoz." Nem ezt mondja-e inkább: „Készíts nekem vacsorát, övezd fel magadat, és szolgálj ki, amíg eszem és iszom! Aztán majd ehetsz és ihatsz te is?" S talán megköszöni a szolgának, hogy teljesítette parancsait? Így ti is, amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: haszontalan szolgák vagyunk, hiszen csak azt tettük, ami a kötelességünk volt.
Lk 17,7-10

Elmélkedés

Jézus ismét egy példabeszédet intéz tanítványaihoz. A történet az úr és szolgája viszonyát írja le. A napi munkából hazatérő és bizonyára elfáradt szolga nem pihenhet, hanem teljesítenie kell urának újabb parancsait. Csak ezt követően térhet nyugovóra. Szolgálatáért még dicséretet sem kap, hiszen ez a kötelessége. Mai szemmel nézve megalázónak tartjuk ezt a kapcsolatot, amely feltétlen függésre alapul, és amelyben az egyik embernek ki kell szolgálnia a másik minden igényét. Legalábbis akkor, ha a szolga szerepében vagyunk. Azt viszont talán észre sem vesszük, amikor mi viselkedünk úrként, mi használjuk ki a másik embert.
Az Isten és az ember kapcsolatában semmiképpen sem nevezhetjük megalázónak a szolgálatot. Jézus szolgának tartotta magát. Többször beszélt arról, hogy nem uralkodni jött a világba, hanem az embereket szolgálni. Megváltásunk szolgálata kereszthalálában érte el tetőpontját. A szenvedés és a halál vállalása bizonyítja leginkább, hogy a végsőkig engedelmeskedik az Atyának, és ez adja meg szolgálatának értékét. Azokért áldozza fel életét, azokért hal meg, akiket életében is szolgált. A szolgáló lelkületet tehát Jézustól, a mi Urunktól és Mesterünktől tanuljuk meg. Minden jócselekedet, amit embertársainknak, felebarátainknak teszünk, Istennek végzett szolgálat, s mindenért tőle várhatunk jutalmat.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az Atyától jöttél a világba, őt dicsőítetted meg életeddel. Mindenkor az ő akaratát teljesítetted, neki engedelmeskedtél. Vállaltad, hogy emberré legyél, emberként éljél és vállaltad a halált is. Segíts minket, hogy észrevegyük közelségedet, jelenlétedet, szeretetedet! Segíts minket, hogy megtaláljunk téged, s vezess minket az Atyához! Maradj örökké köztünk, hogy szereteted állandóan bennünk legyen! Add meg nekünk az újjászületést, hogy egészen Istennek élhessünk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Friss információ: Vasárnapig 2 padra elegendő adomány érkezett, már csak 5 hiányzik. Köszönet minden adakozónak! Talán ezen a héten is összejön ennyi.
Egy évvel ezelőtt nagy fába vágtam a fejszémet amikor templomunk padjainak cseréjébe fogtam.

Az elkorhadt és balesetveszélyes padok végleg kikerültek a templomból és folyamatosan készülnek az újak. Három és fél méteres darabok, tölgyfából. Mostanra úgy állunk, hogy 17 pad elkészült és a helyén van, még 7 db hiányzik. A tervek szerint karácsony előtt ezek is elkészülnek. Mivel a vége felé közeledve elég nehéz az anyagi források előteremtése, ezért az e-vangélium olvasóinak segítségét kérem.
Szeretettel kérlek benneteket, támogassátok munkánkat, hogy be tudjuk fejezni. Már néhány ezer forint támogatás is nagyon sokat jelent számunkra.

Hálásan köszönöm, hogy számíthatok rátok!
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2019. november 12.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja a templomi padok készítését! E célra szánt adományát a következő módokon küldheti el:

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Templomi padok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: Templomi padok
Utalás külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy a templomi padok készítéséhez szeretne adományt küldeni és ehhez kér csekket.

4. Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: Templomi padok
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191112.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2019. november 10., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2019. november 11. hétfő

2019. november 11. – Hétfő

Evangélium

Egy alkalommal Jézus így beszélt tanítványaihoz: „Lehetetlen, hogy botrányok ne forduljanak elő; de jaj annak, aki azokat okozza! Jobb lenne, ha malomkövet kötnének a nyakára, és a tengerbe dobnák, mint hogy egyet is megbotránkoztasson ezek közül a kicsinyek közül. Vigyázzatok magatokra! Ha vét ellened testvéred, fedd meg! De ha megbánja, bocsáss meg neki! Még ha napjában hétszer vét is ellened, de hétszer fordul hozzád, és azt mondja: Megbántam, – bocsáss meg neki!"
Az apostolok kérték az Urat: „Növeld bennünk a hitet!" Az Úr így válaszolt: „Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, és azt mondjátok ennek a szederfának: Szakadj ki tövestől, és verj gyökeret a tengerben! – engedelmeskedik nektek."
Lk 17,1-6

Elmélkedés

A mai evangélium Jézus néhány olyan mondását tartalmazza, amelyek figyelmeztetésül szolgálnak tanítványai és követői számára. Első kijelentése azokra vonatkozik, akik botrányt okoznak. Ebben az esetben a botrány mások bűnre csábítását, bűnre vezetését jelenti. Érdemes megfontolnunk az Úr szavait és elgondolkodnunk azon, hogy vajon cselekedeteinkkel, szavainkkal nem mutatunk-e rossz példát másoknak? Bűnös életvitelünk példája nem távolít-e el másokat Istentől? Malomkőnél is súlyosabb ítélet vár azokra, akik másokat a bűn útjára vezetnek.
A második mondás a megbocsátásról szól. A megbocsátásban el kell felejteni a számolgatást és a méricskélést. Az irgalmasságnak ugyanis nincsenek határai és nem lehetnek korlátai. Ilyen az Isten felénk áradó irgalma, megbocsátása, és ezt a tőle tanult irgalmat kell gyakorolnunk embertársainkkal való kapcsolatainkban, azaz feltételek nélkül meg kell bocsátanunk azoknak, akik ellenünk vétenek.
A harmadik mondás válasz arra a kérésre, hogy az apostolok hitük növekedését várják Mesterüktől. A hit, az Istenben való feltétlen bizalom csodákat eredményez. Jézus feltámadása a mi hitünk rendíthetetlen alapja, ez ad bizonyosságot számunkra, hogy Isten minden helyzetben képes győzni. Kérjük Jézust, hogy növelje hitünket és szeretetünket!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Senki nem tudhatja előre jöveteled időpontját, de biztosak vagyunk abban, hogy egyszer bekövetkezik. Taníts minket készenlétre, fokozott figyelemre, türelmes várakozásra! Annak érdekében, hogy ne érjen minket váratlanul a te érkezésed, lelkünket szeretnénk felkészíteni, hogy mindig készen legyen a veled való találkozásra! Élj bennünk, hogy jelenléted fénye világosság legyen a világ számára! A hit, a remény és a szeretet a mi lelkünk égő mécsei, amelynek lángját őriznünk kell. Segíts minket ébernek maradnunk, hogy soha ne aludjon ki bennünk jelenléted lángja!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Friss információ: Vasárnapig 2 padra elegendő adomány érkezett, már csak 5 hiányzik. Köszönet minden adakozónak! Talán ezen a héten is összejön ennyi.
Egy évvel ezelőtt nagy fába vágtam a fejszémet amikor templomunk padjainak cseréjébe fogtam.

Az elkorhadt és balesetveszélyes padok végleg kikerültek a templomból és folyamatosan készülnek az újak. Három és fél méteres darabok, tölgyfából. Mostanra úgy állunk, hogy 17 pad elkészült és a helyén van, még 7 db hiányzik. A tervek szerint karácsony előtt ezek is elkészülnek. Mivel a vége felé közeledve elég nehéz az anyagi források előteremtése, ezért az e-vangélium olvasóinak segítségét kérem.
Szeretettel kérlek benneteket, támogassátok munkánkat, hogy be tudjuk fejezni. Már néhány ezer forint támogatás is nagyon sokat jelent számunkra.

Hálásan köszönöm, hogy számíthatok rátok!
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2019. november 11.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja a templomi padok készítését! E célra szánt adományát a következő módokon küldheti el:

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Templomi padok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: Templomi padok
Utalás külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen e-mailben.
Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy a templomi padok készítéséhez szeretne adományt küldeni és ehhez kér csekket.

4. Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: Templomi padok
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191111.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum