2021. december 18., szombat

[Napi e-vangelium] 2021. december 19. vasárnap

2021. december 19. – Advent 4. vasárnapja

Evangélium

Azokban a napokban Mária útrakelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt megmozdult a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott: „Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! De hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!"
Lk 1,39-45

Elmélkedés

Meghajolni Isten titka előtt
Amikor Gábor angyal hírül viszi a Názáretben élő Máriának, hogy gyermeke fog születni, mert Isten őt választotta ki, hogy a Megváltó anyja legyen, Mária ezt kérdezi: „Hogyan történhet meg ez, hiszen én férfit nem ismerek?" (Lk 1,34). Kérdésére a következő választ kapja: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával" (Lk 1,35). Vélhetően nem lett ettől sokkal okosabb, de annyit bizonyosan megértett a feleletből, hogy Isten közreműködésének köszönhetően fog gyermeke születni. Aztán már újabb kérdéseket nem tesz fel, hanem beleegyezik Isten akaratába, elfogadja Isten különleges ajándékát, meghajol Isten titka előtt.
A Názáretben történt esemény, Jézus születésének hírüladása után Mária meglátogatja rokonát, Erzsébetet, aki Isten akaratából szintén gyermeket vár, erről olvasunk ma, advent 4. vasárnapján az evangéliumban. Erzsébet találkozásuk első pillanatában megtudja, hogy Mária is áldott állapotban van, de nem kezdi el őt arról faggatni, hogy miként lehetséges ez, hiszen még csak jegyese Józsefnek és nem házasodtak össze. Erzsébet nem Mária áldott állapotán csodálkozik el, hanem a látogatás tényén: „Hogyan lehet az, hogy Uramnak anyja látogat el hozzám?" Erzsébet a saját példájából tudja, hogy Istennél semmi sem lehetetlen. Ha neki idős kora ellenére is megadatott, hogy gyermeke szülessen, akkor a mindenható Isten Máriának is megadhatta azt, hogy szüzessége ellenére gyermeket foganjon. Erzsébet tehát már ismeri Isten határtalan irgalmasságának titkát, és alázattal elfogadja azt mind a saját, mind Mária esetében.
A Jézus születése körüli csodás események kapcsán kérdések persze bennünk is megfogalmazódnak. Hogyan születhet egy szűz leánynak gyereke? Hogyan lehet az Isten emberré? Olyan kérdések ezek, amelyekre nem fogunk pontos választ kapni. Az elmúlt vasárnap arról elmélkedtünk, hogy a Keresztelő Jánoshoz érkezők pontos választ kaptak arra, hogy mit kell tenniük a Messiás jövetele előtt, most pedig ennek éppen az ellenkezőjével találkozunk, azaz kérdéseinkre nincs világos felelet, el kell fogadnunk, hogy egy titok, Isten titka előtt állunk.
Mária és Erzsébet találkozásának történetében érdemes odafigyelnünk az örömre, a leendő édesanyák örömére és a születendő gyermekek örömére. Erzsébet megsejti, hogy nem mindennapi találkozás ez, ezért így dicsőíti Máriát: „Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!" (Lk 1,45). Keresztelő János pedig megérzi, hogy számára sem hétköznapi ez a találkozás az Úrral, a Messiással, a Megváltóval, és felujjong anyja méhében. János öröme mutatja, hogy elérkezett a messiási idő. Néhány nap múlva, karácsony estéjén Jézus akar találkozni velünk. Ebből a találkozásból fog a mi igazi örömünk megszületni! Ebben a találkozásban biztosan jó hírt kapunk, biztosan jelen lesz Jézus, megtapasztaljuk a valódi figyelmességet és érzékenységet, érezni fogjuk, hogy velünk az Isten! Legyünk ott, ahol az Úr találkozni szeretne velünk! Számunkra is most érkezett el az idő, hogy igazán örvendjünk.
Napjainkban mintha az emberek nem az igazi öröm forrását keresnék, hanem csak a szórakozás lehetőségét. Pedig az öröm és a szórakozás nem ugyanaz! Az igazi öröm belülről fakad, a szívünkből ered és tartósnak bizonyul. Amíg a hétvégi szórakozás által az ember menekülni akar a hétköznapi problémák elől és feledni akarja a mindennapok nehézségeit, addig az öröm elfogadja a szenvedéseket, a nélkülözést, a szegénységet annak reményében, hogy amilyen mértékben részünk van ezekben, olyan mértékben lesz részünk egykor abban az el nem múló örömben, amit Isten ad nekünk. Fogadjuk el az igazi örömöt, mint Isten ajándékát!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mennyei Atyánk! Te az idők teljességében elküldted Fiadat emberi világunkba, hogy soha ne érezzük magunkat egyedül, hanem megtapasztaljuk, hogy velünk vagy. Segíts minket, hogy a betlehemi Gyermekben a hit szemével felismerjük Megváltónkat és Üdvözítőnket! Ő hozza el számunkra a békességet és a boldogságot, és reményt gyújt mindannyiunk szívében. E Gyermek nélkül és az általa hozott békesség és szeretet nélkül nincs ünnep, nincs karácsony. Add, hogy az emberek szerte a világon rátaláljanak Fiadra!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

10 évvel ezelőtt, a Hit éve idején határoztam el, hogy a mindennapi evangéliumi elmélkedéseket könyv formájában is kiadom. Már akkor nem utólagos gyűjteményre gondoltam, mert hasznosabbnak láttam, ha előre, a következő évre jelennek meg a mindennapi gondolatok. Így indult el a Szívem első gondolata könyvsorozat. Gyermekkorunk kedves imájának kezdő sorát azért választottam címnek, mert hiszem, hogy egész napunkat meghatározza, jó irányba állítja, ha azt Jézus szavairól való elmélkedéssel kezdjük. Az évek során sok személy és család mindennapi olvasmányává vált a kötet. Az Advent kezdetére most is elkészült a következő évi kötet, azaz 2022-re.

Mi ez a könyv?
Vírusmentes ajándék karácsonyra és egész évre.
Evangelizációs eszköz, hogy olyanok is rátaláljanak Isten üzenetére, akik egy ideje talán nélküle élnek.
Összekötő kapocs, amely erősíti a lelki köteléket a családtagok között.
Tiszta forrás, amely lelkünket élteti.
Egy gondolat minden napra, amely lelki növekedésünket segíti.

A könyv már megrendelhető. 520 oldal. Ára: 2200 Ft/db.
Szép adventi készülödést!
István atya - Horváth István Sándor

Az alábbi linken megrendelhető:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/199
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211219.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 17., péntek

[Napi e-vangelium] 2021. december 18. szombat

2021. december 18. – Szombat

Evangélium

Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József, igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől." Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: „Velünk az Isten." Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala parancsolta neki.
Mt 1,18-24

Elmélkedés

A mai evangéliumban arról olvasunk, hogy József álmában tudja meg a titkot, Mária anyaságának és a születendő gyermek származásának titkát. Ez József első álma, amelyet két másik álom követ majd Szent Máté írásában, s amelyekből megtudja, hogy menekülniük kell Heródes haragja elől Egyiptomba, illetve, hogy mikor térhetnek vissza onnan.
József első álmában ismeri meg Isten szándékát. Az álmában látott angyaltól tudja meg, hogy jegyesének Máriának a Szentlélek erejéből fog gyermeke születni. Álmában kap bátorítást Istentől, hogy ne féljen feleségül venni Máriát. Máté evangélista szavai egyszerűen zárják le a jelenést: „József úgy cselekedett, ahogyan álmában az angyal parancsolta neki" (Mt 1,24). Mintha ez olyan természetes volna! Mintha olyan magától értetődő volna, hogy az ember kövesse az álmában hallottakat! Talán ez csak nekünk, modern korban élő embereknek furcsa. Józsefnek egyáltalán nem volt furcsa, hiszen vallásos ember lévén ismerte népének azon nagyszerű alakjait, akik szintén álmukban kaptak utasításokat Istentől. Gondoljunk csak Ábrahámra, Jákobra és az ő fiára, az álomlátó Józsefre, Sámuel prófétára, akit gyermekkorában álmában szólított meg az Úr, vagy Salamon királyra, aki álombéli látomásában bölcsességet kért az Istentől.
József álma emlékeztessen arra, hogy Isten nekem is ad jeleket, velem is közli szándékait. Érdemes megtennem mindazt, amit Isten kér.
© Horváth István Sándor


Imádság

Üdvözítő Istenünk! A hit olyan adomány, a te ajándékod, amely kivezet minket a sötétségből, az élet céltalanságából, és kiszélesíti látókörünket és életterünket. Segíts minket, hogy ne csupán az emberi élet korlátozottságát és végességét lássuk, hanem a te távlataidban szemléljük önmagunkat. Segíts megértenünk, hogy veled élhetünk már itt a földön, s halálunk után eljuthatunk hozzád az örökkévalóságba, amely új életet jelent számunkra. Örökkévaló Istenünk, köszönjük, hogy emberré lettél és ezzel megmutattad nekünk az utat az üdvösség, az örök élet felé.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211218.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 16., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2021. december 17. péntek

2021. december 17. – Péntek

Evangélium

Jézus Krisztusnak, Dávid és Ábrahám fiának családfája. Ábrahámnak Izsák volt a fia, Izsáknak Jákob, Jákobnak Júda és testvérei, Júdának Fáresz és Zára Támártól, Fáresznek Eszróm. Eszrómnak Arám, Arámnak Aminadáb, Aminadábnak Náásszon, Náásszónnak Szalmon, Szalmonnak Bóász Ráhábtól, Bóásznak Jóbéd Rúttól, Jóbédnek Izáj, Izájnak pedig Dávid király.
Dávidnak Salamon volt a fia Uriás feleségétől, Salamonnak Roboám, Roboámnak Abija, Abijának Ászáf, Ászáfnak Jozafát, Jozafátnak Jórám, Jórámnak Ozijás, Ozijásnak Joatám, Joatámnak Acház, Acháznak Ezekiás, Ezekiásnak Manasszesz, Manasszesznek Ámosz, Ámosznak Joziás, Joziásnak pedig Jekoniás és testvérei a babiloni fogság idején.
A babiloni fogság után: Jekoniásnak Szálátiél volt a fia, Szálátiélnek Zorobábel, Zorobábelnek Ábiud, Ábiudnak Elijakim, Elijakimnak Ázór, Ázórnak Szádok, Szádoknak Áhim, Áhimnak Eliud, Eliudnak Eleazár, Eleazárnak Mattán, Mattánnak Jákob, Jákobnak pedig József. Ő volt a férje Máriának, akitől a Krisztusnak nevezett Jézus született.
Összesen tehát: Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni fogságig tizennégy nemzedék, és a babiloni fogságtól Krisztusig is tizennégy nemzedék.
Mt 1,1-17

Elmélkedés

Szent Máté Jézus családfájával kezdi evangéliumát. A felsoroltak közül néhány név ismerős számunkra, de a többségük bizonyára ismeretlen. Miért olvassuk mégis a Jézus születésére felkészítő adventi időben? Az evangélistának az lehetett a szándéka, hogy igazolja: Jézus a Messiás, az ő személyében teljesedik be Isten ígérete. Jézus családfája az egész ószövetség rövid foglalata. Ha valaki jól ismeri az ószövetségi könyveket, akkor nem ismeretlenek számára ezek a nevek. A felsorolás annyit mindenképpen tanít nekünk, hogy ha meg szeretnénk ismerni Jézust, akkor ismernünk kell az ószövetséget is. A Megváltó eljöveteléről szóló prófétai ígéretek Jézus személyében teljesedtek be.
Jézus születése új teremtés Isten részéről, s ettől kezdve történelmünk üdvtörténetként értékelendő. Jézus Krisztus – a Szentírás szóhasználatával élve – az „idők teljességében" jött világra. Születése napjától kezdve Jézus élete a beteljesedésig, küldetésének teljesítéséig, azaz kereszthaláláig és feltámadásáig tart. Az örök Isten időbeli létezésének határpontjai ezek. Hitünk szerint a mi életünk is annak beteljesedéséig, feltámadásunkig tart.
A karácsony ünnepe, Isten Fia születésének átélése segítsen minket abban, hogy véges, az időben kezdődő és az időben véget érő életünket átértékeljük, és azt az örökkévalóság felé tartó útnak tekintsük.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! A te személyedben Isten közeledik hozzám. Születésedben, egész földi életedben és halálodban Isten jön el hozzám. Te egykor születéseddel beléptél a világba, most az én életembe szeretnél belépni. Te egykor világosságként ragyogtál fel mindenkinek, a választott népnek és a pogány nemzeteknek egyaránt, most az én életembe szeretnéd elhozni az isteni világosságot. Te egykor megszülettél, most pedig engem akarsz megajándékozni az Istenben való újjászületéssel. Te egykor eljöttél az égből a földre, most engem hívsz a földről a mennybe. Te egykor békességet és örömet hoztál az emberiségnek, sugározd most az én szívembe békédet és örömödet!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

10 évvel ezelőtt, a Hit éve idején határoztam el, hogy a mindennapi evangéliumi elmélkedéseket könyv formájában is kiadom. Már akkor nem utólagos gyűjteményre gondoltam, mert hasznosabbnak láttam, ha előre, a következő évre jelennek meg a mindennapi gondolatok. Így indult el a Szívem első gondolata könyvsorozat. Gyermekkorunk kedves imájának kezdő sorát azért választottam címnek, mert hiszem, hogy egész napunkat meghatározza, jó irányba állítja, ha azt Jézus szavairól való elmélkedéssel kezdjük. Az évek során sok személy és család mindennapi olvasmányává vált a kötet. Az Advent kezdetére most is elkészült a következő évi kötet, azaz 2022-re.

Mi ez a könyv?
Vírusmentes ajándék karácsonyra és egész évre.
Evangelizációs eszköz, hogy olyanok is rátaláljanak Isten üzenetére, akik egy ideje talán nélküle élnek.
Összekötő kapocs, amely erősíti a lelki köteléket a családtagok között.
Tiszta forrás, amely lelkünket élteti.
Egy gondolat minden napra, amely lelki növekedésünket segíti.

A könyv már megrendelhető. 520 oldal. Ára: 2200 Ft/db. Információ és rendelés a képre kattintva. Aki vasárnapig elküldi rendelését, jó eséllyel meg is kapja karácsony előtt. Később is lehet persze rendelni, de ez esetben az ünnepek között vagy január elején várható a kiszállítás.
Szép adventi készülödést!
István atya - Horváth István Sándor

Az alábbi linken megrendelhető:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/199
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211217.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 15., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. december 16. csütörtök

2021. december 16. – Csütörtök

Evangélium

Amikor János követei eltávoztak, Jézus beszélni kezdett a néphez Keresztelő Jánosról: „Miért mentetek ki a pusztába? Hogy széltől lengetett nádat lássatok? Vagy azért mentetek ki, hogy puha ruhába öltözött embert lássatok? Aki drága ruhában jár és kényelmesen él, királyi palotában lakik. Miért mentetek hát ki? Hogy prófétát lássatok? Igenis, mondom nektek, prófétánál is nagyobbat. Róla mondja ugyanis az Írás: „Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse előtted az utat."
Mondom nektek: Az asszonyok szülöttei között nincs nagyobb próféta, mint Keresztelő János. De aki legkisebb a mennyek országában, nagyobb, mint ő." Az egész nép, amely hallgatta őt, még a vámosok is, felismerték Isten akaratát, és megkeresztelkedtek János keresztségével. Csak a farizeusok és a törvénytudók nem keresztelkedtek meg nála, és ezzel meghiúsították magukban Isten szándékát.
Lk 7,24-30

Elmélkedés

Miért mentek az emberek Keresztelő Jánoshoz? – kérdezi Jézus az evangélium szerint. Azért, mert megértették, hogy Isten prófétája ő, akinek az a küldetése, hogy előkészítse a Megváltó érkezését. Mi miért indulunk Betlehem felé? Mit várunk az adventi készülettől? Miért haladunk az advent folyamán Jézus születésének helye felé? Mit akarunk látni? Kivel szeretnénk találkozni? Talán egy híres emberrel? Tehetős vagy hatalmas embert szeretnénk talán látni? Mit várunk a karácsonytól? Kellemes érzést? Nyugalmat a rohanás közepette? Néhány ajándékot? De ki adhat értékesebbet, mint Isten, aki Fiát adja nekünk? Talán érdemes volna félretenni emberi vágyainkat és elvárásainkat, s engedni hogy Isten megajándékozzon minket.
A tegnapi evangélium Jézus személyét és cselekedeteit, a mai pedig Keresztelő Jánost mutatja be, ugyanakkor két korszakot is. Keresztelő János lezárja az üdvösségtörténetnek azt a korszakát, amelyben az emberek vártak az isteni ígéret beteljesedésére, a megváltó jövetelére. Jézus pedig elhozza Isten országát, ő a Megváltó. A farizeusok és törvénytudók, akikről Jézus említést tesz, ezt a korszakváltást, a messiási idő beköszöntét, az Isten országa megvalósulását nem ismerték fel.
Felismerem-e a jeleket, amelyek erősítik Jézusba, a Messiásba vetett hitemet?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, megváltó Jézusom! Az emberiség története azt igazolja, hogy a mennyei Atya megváltó, üdvözítő tervének útjába nem állhat semmi. Az emberi hitetlenség nem akadályozhatta és még csak nem is késleltethette az üdvözítő jövetelét. Uram, kész vagyok mindenben elfogadni Isten akaratát. Kész vagyok hittel elfogadni Isten szándékait. A hitetlenség olykor engem is némává, süketté, vakká, bénává tesz. A hit viszont megnyitja ajkaimat Isten dicsőítésére. A hit megnyitja fülemet Isten szavának meghallására. A hit megnyitja szememet, hogy felismerjem mindazt, ami üdvösségemhez szükséges. A hit erőt ad, hogy Isten útján járjak.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

10 évvel ezelőtt, a Hit éve idején határoztam el, hogy a mindennapi evangéliumi elmélkedéseket könyv formájában is kiadom. Már akkor nem utólagos gyűjteményre gondoltam, mert hasznosabbnak láttam, ha előre, a következő évre jelennek meg a mindennapi gondolatok. Így indult el a Szívem első gondolata könyvsorozat. Gyermekkorunk kedves imájának kezdő sorát azért választottam címnek, mert hiszem, hogy egész napunkat meghatározza, jó irányba állítja, ha azt Jézus szavairól való elmélkedéssel kezdjük. Az évek során sok személy és család mindennapi olvasmányává vált a kötet. Az Advent kezdetére most is elkészült a következő évi kötet, azaz 2022-re.

Mi ez a könyv?
Vírusmentes ajándék karácsonyra és egész évre.
Evangelizációs eszköz, hogy olyanok is rátaláljanak Isten üzenetére, akik egy ideje talán nélküle élnek.
Összekötő kapocs, amely erősíti a lelki köteléket a családtagok között.
Tiszta forrás, amely lelkünket élteti.
Egy gondolat minden napra, amely lelki növekedésünket segíti.

A könyv már megrendelhető. 520 oldal. Ára: 2200 Ft/db. Információ és rendelés a képre kattintva. Aki vasárnapig elküldi rendelését, jó eséllyel meg is kapja karácsony előtt. Később is lehet persze rendelni, de ez esetben az ünnepek között vagy január elején várható a kiszállítás.
Szép adventi készülödést!
István atya - Horváth István Sándor

Az alábbi linken megrendelhető:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/199
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211216.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 14., kedd

[Napi e-vangelium] 2021. december 15. szerda

2021. december 15. – Szerda

Evangélium

Abban az időben Keresztelő János magához hívatta két tanítványát, és ezzel a kérdéssel küldte őket az Úrhoz: „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?"
A két férfi Jézushoz érkezve így szólt: „Keresztelő János küldött minket, és kérdezteti: Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?"
Abban az órában Jézus sokakat meggyógyított különféle bajokból és betegségekből, megszabadított a gonosz lelkektől, sok vaknak pedig visszaadta szeme világát.
Jézus tehát ezt válaszolta nekik: „Menjetek, jelentsétek Jánosnak, amit láttatok és hallottatok: Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot. Boldog, aki nem botránkozik meg bennem."
Lk 7,19-23

Elmélkedés

Keresztelő János tanítványai ezt kérdezik Jézustól: „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?" Jézus nem ad egyértelmű szóbeli választ, hanem saját cselekedeteire hívja fel a figyelmet, amelyekből kiolvasható a felelet. Az ő jövetelével az isteni irgalmasság láthatóvá válik az emberi életekben. Meggyógyulnak a betegek és az örömhír eljut minden emberhez, még a szegényekhez is. Mindezek olyan jelek, amelyek a messiási idő beköszöntét jelzik. Nem kell mást várni, hiszen Jézus valóban a mennyei Atya küldötte, aki elhozza az üdvösséget, s megmutatja számunkra az Atyához vezető utat.
Jézus válasza helyes irányba tereli az eljövendő Messiásról alkotott képet. Keresztelő Jánosra is hatott az a korabeli elképzelés, miszerint a „messiáskirály" földi uralkodó lesz, aki megszabadítja a választott népet az idegen elnyomástól. Ezzel szemben Jézus olyan Messiás, aki a betegek meggyógyításával és a mindenkinek szóló örömhír hirdetésével Isten irgalmát jeleníti meg.
Az Egyház története folyamán számos tanúságtevő keresztény is választ adott a kérdésre. Isten most a mi személyes válaszunkra, a mi hitvallásunkra vár. Nem várakozhatunk örökké, mert nem a várakozás a cél, hanem a megérkezés. Amikor Isten Fiához érkezünk, jó volna megfogalmazni saját hitvallásunkat. Hiszem-e teljes szívemből, hogy Jézus az én Megváltóm és Üdvözítőm?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus! Te mindennap, minden pillanatban jössz hozzánk. Szívünk ajtaján kopogtatsz, szeretnél belépni életünkbe. Én mégis sokszor észre sem veszem érkezésed, nem hallom hangodat, nem ismerem meg arcodat. Megfeledkezem arról, hogy szegény, rászoruló, szerencsétlen emberek alakjában érkezel. Taníts engem a türelmes, reményteli, örvendező várakozásra. Érintsd meg szívemet! Tedd boldoggá az életem jöveteleddel!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211215.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 13., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. december 14. kedd

2021. december 14. – Kedd

Evangélium

Abban az időben Jézus ezt mondta a főpapoknak és a nép véneinek: „Erről mi a véleményetek? Egy embernek két fia volt. Odament az egyikhez, és így szólt hozzá: „Fiam, menj ki ma, és dolgozz a szőlőben!" A fiú azt válaszolta: „Nincs kedvem!", de később megbánta, és mégis kiment. Odament a másikhoz, és annak is szólt. Az így válaszolt: „Szívesen, uram!", menni azonban nem ment. Kettőjük közül melyikük teljesítette az apa akaratát?" Azt felelték: „Az első."
Erre Jézus így szólt hozzájuk: „Bizony mondom nektek: A vámosok és utcanők megelőznek titeket Isten országában. Mert eljött hozzátok János az igazságosság útján járva, és ti nem hittetek neki, a vámosok és utcanők viszont hittek neki. De ti, akik mindezt láttátok, még ezután sem tértetek jobb belátásra, hogy higgyetek neki!"
Mt 21,28-32

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézus egy példabeszédet mond az apáról, aki fiaitól segítséget kér. Az egyik fiú szóban igent mond, de mégsem megy, nem teszi meg, amit apja kér tőle. A másik fiúnak ugyan pillanatnyilag nincs kedve dolgozni, de később mégis teljesíti apja kérését. A példázat értelme világos: a kimondott szó bizony kevés, és a tettek mutatják meg, hogy ki tesz eleget az apa kívánságának, ki az, aki engedelmeskedik.
Jézus a mennyei Atya küldötteként jött el a világba. Eljött, mert ez volt az Atya akarata. Ő mindig azt tette, amit az Atya kívánt tőle és engedelmesen teljesítette küldetését. Egész emberi életét születésétől haláláig az határozza meg, hogy miként tud a mennyei Atya tetszésére lenni. Egész élete erről szólt. Az Atya akaratából öltött emberi testet, vállalta a szenvedést és a kereszthalált. Szavai és tettei egységet alkottak. Azt tette, amit hirdetett.
Ugyanakkor azt is észrevehetjük, hogy tanítványait és követőit arra buzdította, hogy legyenek az Atya gyermekei, s hozzá hasonlóan engedelmeskedjenek Istennek. Az Atya Jézusra tekintve mindig elmondhatta, hogy valóban az ő szeretett Fia. Vajon mi törekszünk-e arra, hogy a mennyei Atya engedelmes gyermekei legyünk?
A karácsonykor megszülető Jézus legyen az Atya iránti engedelmességünk példája!
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus, te minden nap eljössz hozzánk, minden nap döntés elé állítasz minket, minden nap választ vársz tőlünk. Elfogadom és hiszem, hogy te vagy az élő Isten Fia, akit azért küldött az Atya e világba, hogy általad szóljon hozzánk, és általad nyilatkoztassa ki igazságait és jóságát. Elfogadom és hiszem, hogy képes vagy eltörölni minden bűnömet, és képes vagy engem jó útra téríteni. A te törvényed, a szeretet parancsa szerint akarok élni. Kérlek, adj erőt, hogy minden nap tökéletesebben tudjak a mennyei Atya törvényeinek eleget tenni!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211214.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

2021. december 12., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2021. december 13. hétfő

2021. december 13. – Hétfő

Evangélium

Egy alkalommal Jézus a templomba ment, és tanított. Közben odaléptek hozzá a főpapok meg a nép vénei, és megkérdezték: „Miféle hatalommal teszed ezeket? Ki adta neked a hatalmat ehhez?" Jézus így válaszolt: „Én is kérdezek tőletek valamit. Ha megfeleltek rá, megmondom nektek, milyen hatalommal teszek így. Honnan volt János keresztsége? A mennyből-e vagy az emberektől?"
Azok tanakodni kezdtek egymás között: „Ha azt mondjuk, a mennyből volt, azt feleli: „Hát akkor miért nem hittetek neki?" Ha pedig azt mondjuk: „Az emberektől", akkor meg félnünk kell a néptől, mert Jánost mindenki prófétának tartja." Ezért ezt a választ adták Jézusnak: „Nem tudjuk."
„Akkor én sem mondom meg nektek, hogy milyen hatalommal teszek így" – felelte Jézus.
Mt 21,23-27

Elmélkedés

Az advent folyamán már találkoztunk a hit és a hitetlenség, Isten elfogadása és elutasítása gondolatával. A mai evangéliumban Jézus kérdése kapcsán szintén ez a téma kerül elő. Ha az égből volt Keresztelő János hatalma és az Isten küldötte volt, akkor miért nem hittek benne mégsem egyesek? Miért nem szívlelték meg bűnbánatra hívó szavát? A kérdéshez hozzátehetjük: Ha Jézust a mennyei Atya küldte el hozzánk a földre, és az Atyától kapta hatalmát, akkor miért nem hitt benne mégsem mindenki, s miért kételkednek benne napjainkban is sokan?
A hit Isten ajándéka, amelytől senki sincs elzárva és amelyre senki sem kényszeríthető. A hit megkívánja az ember részéről a szabad elfogadást, mert a hit Istennek való engedelmességet jelent. Jézus egész földi élete jel az emberek számára, hogy hitre ébredjenek, hiszen Isten azért küldte el őt a világba, hogy mindenki higgyen általa. De a hit senkire nem nehezedik kényszerként. Isten meghagyja emberi szabadságunkat ebben a kérdésben is. Isten vállalja a kockázatot, hogy elutasítjuk őt s nem engedelmeskedünk neki. Szabadok vagyunk. Elindulhatunk a hit útján. Elindulhatunk Isten felé, hiszen adventben hittel várakozunk. Ez az időszak arra a napra irányítja figyelmünket, amelyet hittel várunk: Jézus születésének ünnepére.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te egykor bűnbánatot hirdettél a népnek és megtérést vártál az emberektől. Evangéliumod üzenete arra ösztönöz, hogy szembenézzek önmagammal, bűnös múltammal, életem hibáival. Segíts felismernem mindazt, amin változtatnom kell, s amin a te kegyelmeddel változtathatok. Adj szívembe igaz bűnbánatot! Add nekem a Szentlélekben való újjászületés kegyelmét! Mutasd meg nekem, milyen úton induljak, s mit vársz tőlem a jövőben! Köszönöm az adventi készület idejét. Adj erőt, hogy nap mint nap előre haladjak a lelki felkészülés útján és találkozhassak veled, az Isten Fiával.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Megjelent a jövő évi napi e-vangélium könyvben. Az alábbi linken megrendelhető:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/5_szivem_elso_gondolata_sorozat/199
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211213.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Blogarchívum