2020. január 24., péntek

[Napi e-vangelium] 2020. január 25. szombat

2020. január 25. – Szombat, Szent Pál apostol megtérése

Evangélium

Abban az időben Jézus megjelent a Tizenegynek, és így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek. Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: A nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak.
Mk 16,15-18

Elmélkedés

Ha össze szeretnénk állítani a tíz leginkább elkötelezett, legbuzgóbb bibliai személy listáját, Szent Pál apostol minden bizonnyal dobogós helyen szerepelne. Életszakaszaiban más-más ügy mellett kötelezte el magát. Ha vallásos, buzgó zsidó embert keresünk az újszövetségben, akkor ő valóban az. A farizeusokhoz, tehát a vallási törvényeket legszigorúbban értelmező és megtartó csoporthoz tartozott, és származását még a krisztusi hithez való csatlakozása után sem tagadta meg. A korintusiaknak szóló második levelében így ír: „Zsidók ők? Én is! Izraeliták ők? Én is! Ábrahám ivadékai ők? Én is!" (2Kor 11,22). A filippieknek írt levélben pedig ezt olvassuk: „Izrael népéből, Benjamin törzséből származom, zsidó vagyok a zsidók közül. Törvénytartó farizeus voltam" (Fil 3,5).
A krisztusi hitet vallók megjelenése után új feladatot talált, mégpedig az új hit követőinek üldözését. És ezt nem csak immel-ámmal tette, hanem elkötelezetten, vakbuzgón. Nem volt semmire tekintettel, nem könyörült senkin. Ő maga írja a filippieknek az imént idézett rész folytatásában: „Isten egyházának szenvedélyes üldözője voltam" (Fil 3,6). Elszántságára és elkötelezettségére jellemző, hogy utólag is „szenvedélyesnek" nevezi önmaga ténykedését.
Életébe újabb fordulatot nem saját elhatározása vagy döntése hoz, hanem a Krisztussal való találkozás. Az Úr az, aki megjelenik a damaszkuszi úton, ő ad új életcélt neki. Ettől kezdve elkötelezi magát Krisztus mellett, majd pedig valamivel később elkötelezetten hirdeti a krisztusi hitet a pogányok között.
Felismerem-e, hogy mire hív Jézus, és elkötelezetten végzem-e szolgálatomat?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Istenünk! Látjuk és elismerjük, hogy a világban, az Egyházban és bennünk egyaránt jelen van a jó és a rossz. Isten és a sátán küzd a lelkünkért, örök sorsunkért. Segíts, hogy minden helyzetben felismerjük és elutasítsuk a gonosz kísértéseit! Növeld bennünk az életszentség vágyát, hogy készek legyünk engedelmeskedni neked, teljesíteni akaratodat! Gyarlóságunk, esendőségünk és bűnre hajló emberi természetünk ellenére is hozzád tartozunk, és tanításod szerint akarunk élni. Segítsen minket a te kegyelmed és irgalmad az üdvösségre!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200125.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum