2020. január 20., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. január 21. kedd

2020. január 21. – Kedd

Evangélium

Egyszer, amikor az Úr szombaton vetések között járt, tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. Ezért a farizeusok megszólították: „Nézd, olyat tesznek szombaton, amit nem szabad!" Jézus ezt felelte nekik: „Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt nélkülözött és éhezett? Abjatár főpap idejében bement az Isten házába, és megette a megszentelt kenyereket, és adott belőle társainak is, pedig ezeket a kenyereket csak a papoknak volt szabad megenniük." Majd ezt mondta nekik: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. Azért az Emberfia ura a szombatnak is."
Mk 2,23-28

Elmélkedés

A Jézus és a farizeusok között zajló vitasorozat a böjt kérdése után a szombati pihenőnap témájával folytatódik. A kérdező farizeusok most is saját hagyományaikból indulnak ki, amely ott fut vakvágányra, ott távolodik el Isten eredeti szándékától, hogy ők akarják megszabni, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni szombaton. Önmagában nem is volna gond azzal, ha ésszerűen minősítenék az emberi tevékenységeket, de túlzásokba esnek. Azt a tevékenységet, hogy Jézus tanítványai néhány búzakalászt letépnek, aratásnak, tehát munkának tekintik. Munkát viszont nem szabad szombaton végezni, mert ez a pihenőnap. Magyarázatuk szerint, ahogyan Isten a teremtés hat napja után megpihent a hetedik napon, ugyanúgy az embernek is a munkával töltött hat nap után pihennie kell a hetedik napon, vagyis szombaton.
A zsidó vallási gondolkodás szerint a szombat Isten ajándéka a választott nép számára, hogy testi és lelki erejét megőrizze, illetve ezt a napot az istentiszteletnek szentelhesse. A szombati nyugalom megtartásának ez az eredeti értelme idővel elhomályosult, és úgy kezdtek tekinteni a szombatra vonatkozó törvényekre, mint amelyeket mindenáron meg kell tartani. Ennek köszönhetően Isten ajándéka, a szombati nyugalom hamar teherré, kötelező előírássá, kényszerű paranccsá vált. Ettől a lelkülettől akarja Jézus megtisztítani a szombatot és megóvni tanítványait.
Milyen lelkülettel és hogyan tartom meg a mi pihenőnapunkat, a vasárnapot?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, Atyánk, add, hogy senkit meg ne botránkoztassunk szavainkkal, tetteinket. Segíts, hogy életünk erősítője legyen társaink életének, akikkel együtt járunk az úton. Add, hogy mindig világosan lássuk, mi a teendőnk, s add, hogy mindent el tudjunk vetni magunktól, ami nem az életre, hanem a pusztulásra vezet.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200121.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum