2020. január 23., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. január 24. péntek

2020. január 24. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus fölment egy hegyre, és magához hívta, akiket kiválasztott. És ők csatlakoztak hozzá. Tizenkettőt választott ki, hogy vele tartsanak, és hirdessék az igét. Hatalmat is adott nekik a betegek gyógyítására és az ördögűzésre. A következő tizenkettőt választotta ki: Simont, akinek a Péter nevet adta; Jakabot, Zebedeus fiát és Jánost, Jakab testvérét – akiket Boanergesznek, vagyis „mennydörgés fiainak" hívott. Továbbá kiválasztotta Andrást, Fülöpöt, Bertalant, Mátét, Tamást, Jakabot, Alfeus fiát, Tádét, a kánaáni Simont és a karióti Júdást, aki később elárulta őt.
Mk 3,13-19

Elmélkedés

A mai evangéliumi részlet a tizenkét apostol kiválasztását, hatalommal való felruházását, feladatuk rövid megjelölését és nevük felsorolását tartalmazza. Jézus és a tizenkét apostol közös történetében a kezdeményezés, a választás Jézustól ered. Ő az, aki önállóan és szabadon cselekszik. A hegyre való felmenetele ünnepélyessé teszi az eseményt, kiemeli annak jelentőségét. Nem meghirdet egy feladatot, egy munkakört, amire lehet önként jelentkezni, hanem ő cselekszik, ő dönti el, hogy a tanítványok nagyobb köréből ki tartozzon ehhez a szűkebb társasághoz, az apostolok testületéhez. Senkinek nincs beleszólása a dologba. Még maguk a kiválasztottak sem kerülnek döntési helyzetbe, nem teszi fel nekik Jézus azt a kérdést, hogy akarnak-e a tizenkét apostol közé tartozni vagy sem. A leírásból az sem derül ki, hogy milyen szempontok vezették Jézust. Mi alapján döntött? Milyen tulajdonságokat és képességeket látott azokban, akikre választása esett?
Itt nincs demokrácia. Nincs megkérdezve a nép, hogy kiket tart a legalkalmasabbnak az új feladatra, szolgálatra. Nincs népszavazás a kiválasztottak személyéről. Itt nem számít a rátermettség. Nem számít az érdem. Nincs szükség a kiválasztottak részéről semmiféle ígéretre vagy felajánlásra. Jézus egészen egyszerűen, teljes szabadsággal kijelöli őket és hatalmat ad nekik küldetésük teljesítéséhez. A kiválasztottak mindent Mesterüktől kapnak.
Elfogadom-e azt a szolgálatot, amivel Jézus megbíz?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindenkit arra hívsz, hogy részese legyen Isten országának, s ebből az országból senki sincs kizárva származása vagy nyelve miatt. Még a legnagyobb bűnösök is meghívást kapnak, hogy megtérjenek és elfogadják Isten megbocsátó irgalmát. Te senkit sem zársz ki az üdvösségből, azaz mindenki üdvözülhet, hacsak valaki önmagát nem zárja ki. Segíts megértenem, hogy az üdvösségre szóló meghívás nekem is szól és arra hittel válaszoljak! Vezess engem az üdvösség, az örök élet útján!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200124.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum