2019. szeptember 28., szombat

[Napi e-vangelium] 2019. szeptember 29. vasárnap

2019. szeptember 29. – Évközi 26. vasárnap, a Szentírás vasárnapja

Evangélium

Abban az időben: Jézus a következő példabeszédet mondta:
„Volt egy gazdag ember. Bíborba és patyolatba öltözködött, és mindennap dúsan lakmározott. Volt egy Lázár nevű koldus is, ez ott feküdt a kapuja előtt, tele fekéllyel. Szívesen jóllakott volna az ételmaradékból, ami a gazdag ember asztaláról lehullott, de abból sem adtak neki. Csak a kutyák jöttek, és nyalogatták a sebeit.
Meghalt a koldus, és az angyalok Ábrahám kebelére vitték. A gazdag is meghalt, és eltemették. A pokolban, amikor nagy kínjai közt feltekintett, meglátta messziről Ábrahámot és a keblén Lázárt. Felkiáltott: Atyám, Ábrahám! Könyörülj rajtam! Küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét vízbe mártva hűsítse nyelvemet. Iszonyúan gyötrődöm ezekben a lángokban.
Fiam – felelte Ábrahám –, emlékezzél rá, hogy milyen jó dolgod volt életedben, Lázárnak meg mennyi jutott a rosszból. Most ő itt vigasztalódik, te pedig odaát gyötrődöl. Azonfelül köztünk és köztetek nagy szakadék tátong, hogy aki innét át akarna menni hozzátok, ne tudjon, se onnét ne tudjon hozzánk átjönni senki.
Akkor arra kérlek, atyám – kiáltotta újra –, küldd el őt atyai házunkba, ahol még öt testvérem él. Tegyen bizonyságot előttük, nehogy ők is ide jussanak a gyötrelmek helyére.
Ábrahám ezt felelte: Van Mózesük és vannak prófétáik. Azokra hallgassanak. Ám az erősködött: Nem teszik, atyám, Ábrahám! De ha valaki a halottak közül elmenne hozzájuk, bűnbánatot tartanának.
Ő azonban így felelt: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, még ha a halottak közül támad is fel valaki, annak sem hisznek."
Lk 16,19-31

Elmélkedés

Az élet könyve
Az egyik szombat egy kis bosszankodással kezdődött. Nagy igyekezetemben, ami valójában a felesleges kapkodás szép megfogalmazása, rosszul nyúltam a mosógép gombjaihoz és bekapcsolt a gyerekzár, aminek következtében nem indult el a gép. A megoldás egyszerű, ki kell kapcsolni a gyerekzárat. De hogyan? Nem használom ezt a funkciót, ezért nem is megy olyan gyorsan. Biztosan hosszan kell nyomni valamelyik gombot. Próbálkozok többel is, de nem sikerül. Akkor egymás után kell kettőt megnyomni. Több verziót is kipróbálok, de ez sem jött össze. Akkor biztosan egyszerre kell kettőt megnyomni. A harmadik ötlettel végzett próbálkozásom is kudarcba fullad, ez sem oldja ki a gyerekzárat. Miért is oldaná, hiszen a készülék tervezői egykor úgy gondolták, hogy egy gyerek éppen így játszana a mosógép gombjaival. Tehát nincs más lehetőségem, előveszem a használati utasítást, ami szinte magától kinyílik a jelzésként betett képnél, a gyerekzár bekapcsolásánál és kikapcsolásánál, mert már máskor is előfordult velem ilyen eset. Innen könnyű a dolgom, elolvasom, kikapcsolom, és már indul is a mosási program. Miközben visszateszem a használati utasítást a helyére, elgondolkodom: Hibáim nem változtak évek óta. És a kis könyv tartalma, üzenete sem változott semmit, ilyen a használati utasítás jellege, akárhányszor olvashatom újra ugyanazt a részt, nem fog többletet adni soha.
Szentírási szövegeink más jellegűek. Érdemes őket újra és újra elővenni, elolvasni, elmélkedni róluk. Bár a szöveg nem változik, ugyanannyi betű és szó írja le a történetet, mégis mindig más kijelentésen akad meg a szemem, más mondat dobbantja meg a szívem. A Biblia nem használati utasítás, nem kézikönyv az élethez, hanem maga az élet könyve. Benne megtalálom az élő Istent, aki életet ajándékoz az embernek és szavával vezeti az embert az élet útján. A Szentírásban megtalálom azt az igazságot, amely túlmutat a földi, látható, megtapasztalható világon, és elvezet a természetfeletti életre, az Isten szerinti életre.
A Szentírás rendszeres olvasása által nem pusztán a hitbeli és vallási ismeretek lehető legteljesebb megszerzésére törekszünk, hanem Istennel szeretnénk kapcsolatba kerülni, aki a Szentírás üzenetében kinyilatkoztatja önmagát számunkra. Szeretnénk együtt lenni vele, szeretnénk figyelni és elmélyülten hallgatni őt, aki személyesen szól hozzánk. Isten megnyitja szívét nekünk, feltárja előttünk szeretetét, és egyúttal arra kér, hogy mi is nyissuk meg szívünket üzenetének befogadására. E két közeledés eredménye lesz a találkozás, Isten tanítása jó magként hull a szívembe és növekedni kezd. Egyszer a próféták szavait olvasom vagy Isten nagy tetteit az ószövetségi időkben, máskor a szüntelenül úton lévő Jézus tömegeket lelkesítő tanítását vagy mindenkiből ámulatot kiváltó csodáit, ismét máskor az apostolok buzgó tanúságtételét és közösségeket megerősítő leveleiket, valahányszor Isten szól hozzám.
A Szentírás iránytűként szolgál keresztény életünk számára. Elég rápillantanunk az evangélium szavaira, Jézus tanítására, és rögtön tudjuk, mit vár tőlünk Isten, mit kell tennünk, milyen irányba kell továbbindulnunk. Elég naponta néhány percig olvasnunk az élet könyvét, s tudjuk, hogy életünk jó irányba, az örök élet felé halad.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Isten! Hiszem, hogy a Szentírás szavai által te szólsz az emberekhez, te szólsz hozzám. Alázattal és türelemmel olvasom szavaidat, hogy felfedezhessem üzeneted lelki gazdagságát, a benne rejlő lelki kincseket, a te Lelkedet, aki „elvezet a teljes igazságra." Alázattal olvasom szavaidat, lelkem nyitottságával, hogy igazságod betöltse lelkemet. Türelemmel olvasom, várva, hogy a sötétségben megszólaljon a világosság és utat mutasson számomra. Azzal a szándékkal olvasom szavadat, hogy életemet a benne felismert igazsághoz igazítom. Segíts, hogy a tanítás ne maradjon bennem „holt betű", hanem életté váljon! Segíts, hogy a szavak mögött meglássalak téged, aki az üdvösség útját mutatod meg számomra!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20190929.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum