2019. szeptember 24., kedd

[Napi e-vangelium] 2019. szeptember 25. szerda

2019. szeptember 25. – Szerda

Evangélium

Jézus összehívta a tizenkét apostolt. Erőt és hatalmat adott neki az ördögök felett és a betegségek gyógyítására. Aztán szétküldte őket, hogy hirdessék Isten országát, és gyógyítsák meg a betegeket. Meghagyta nekik: „Semmit se vigyetek az útra: se botot, se tarisznyát, se kenyeret, se pénzt! Két ruhátok se legyen! Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott, amíg tovább nem utaztok! De ha nem fogadnak be, hagyjátok el a várost, és a port is rázzátok le lábatokról vádképpen ellenük!" Azok útra keltek, bejárták a falvakat. Hirdették mindenütt az evangéliumot, és meggyógyították a betegeket.
Lk 9,1-6

Elmélkedés

Nem tudjuk pontosan, mennyi idő telhetett el a tizenkét apostol kiválasztása (vö. Lk 6,13-15) és küldetésük között, amiről a mai nap evangéliumában olvasunk, de az biztos, hogy Jézus már alkalmasnak tartja őket arra a feladatra, hogy az ő nevében hirdessék Isten országának örömhírét. Az Úr bizalmának jele, hogy a tanítás mellett a betegek gyógyítására is hatalmat kapnak tőle. Egészen pontosan Jézus „erejét és hatalmát" kapják meg. Nem olyan hatalomról van itt szó, amely alárendelt helyzetbe sorolja a másik személyt és megszünteti a személyes döntését és felelősségét, hanem Jézus saját képességeit ruházza át apostolaira, hogy művét folytassák, és annak ugyanolyan eredménye, hatása legyen, mint az ő cselekedeteinek.
Lényeges, hogy a küldetést Krisztus adja és nem a tanítványok magánkezdeményezéséről van szó. Az taníthat és gyógyíthat Jézus nevében, aki erre a feladatra magától Jézustól kap küldetést, megbízást. Az hirdetheti Isten országának örömhírét és az képes meggyógyítani a betegeket, aki ezt nem a maga nevében, hanem Jézus nevében teszi, mégpedig úgy, hogy nem eszközökben bízik, hanem egyedül az Úrtól kapott erőben.
Isten országa nem elméleti tanítás, hanem az emberek számára üdvösséget és Isten kegyelmét elhozó valóság. Ezt hirdeti meg és hozza el Jézus, s most ennek további növekedése érdekében kapnak küldetést az apostolok.
Van-e bennem apostoli lelkület és buzgóság, hogy én is Jézus munkatársa lehessek?
© Horváth István Sándor


Imádság

Életem Ura, Jézus Krisztus! Készen állok arra, hogy tétovázás nélkül induljak és kövesselek téged! Tudom, hogy nehéz lesz ez az út számomra, de vállalom, mert ez vezet holt múltamból a jövő felé, az örök élet felé, az üdvösség felé. Nem tart vissza semmi. Nem hátráltathat semmi. Nem akadályozhat semmi. Te vagy számomra az út és te vagy a cél! Te légy vezetőm az örök élet felé! Te vagy az egyetlen, akiben megtalálom boldogságom és örök életem. Segíts, vezess, élj bennem! Adj erőt, hogy hűséges tanítványod és követőd legyek!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20190925.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum