2018. július 18., szerda

[Napi e-vangelium] 2018-07-19

2018. július 19. – Csütörtök

Evangélium

Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását: Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.
Mt 11,28-30

 
Elmélkedés

Az Atyához szóló magasztaló imáját követően Jézus újra az emberekhez fordul, de szavai már nem csupán a jelenlévő hallgatóságnak szólnak, hanem minden embernek, aki tiszta szívvel keresi Istent és vágyakozik az örök életre. Ezt mondja: „Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket!" Ezt követően az ő igájának felvételéről beszél. Kijelentésének helyes értelmezéséhez tudnunk kell, hogy a zsidók a mózesi törvény megtartását igahordozáshoz hasonlították. A hívő zsidó embernek vállalnia kellett, hogy hordozza a törvény „igáját", terhét. A szóhasználat ugyanakkor utalás arra is, hogy a farizeusi aprólékos törvénymagyarázat megnehezítette, sőt olykor szinte lehetetlenné tette a törvények megtartását.
Jézus az ószövetségi törvény „igájával" szembeállítja az ő parancsát, amellyel nem akar senkire felesleges terheket róni. Az élet küzdelmeiben megfáradt emberekre nem szeretne újabb terheket tenni, hanem éppen az ember életét megnehezítő, tönkretevő bűnök terhétől akar mindenkit megszabadítani. A farizeusi módon értelmezett törvények megtartása valóban fáradtságot jelentett az emberek számára. Ezzel szemben Jézus követése és az ő parancsa szerinti élet a lélek nyugalmát eredményezi.
© Horváth István Sándor


Imádság

Fogadd szívesen, Uram, Istenem, felajánlásomat és végtelen dicséretedre, fogyhatatlan magasztalásodra irányuló vágyódásomat, hiszen ezek kijárnak neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy. Ezzel fordulok hozzád és szeretnék hozzád fordulni minden nap, minden időben, és arra kérek minden mennyei lelket, minden benned hívőt, hogy velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Új forma az e-mailben
Az elmúlt napokban módosítottuk az e-mailes e-vangélium formátumát. Eddig csak formázatlan szöveget küldtünk. Mostantól egy formázott, html szöveget küldünk, amely jobban olvasható és átláthatóbb.
Mivel sokféle eszközt és különböző levelezőprogramokat használtok, ezért előfordulhatnak megjelenítési hibák, például: egyáltalán nem jelenik meg a szöveg, vagy a szöveg furcsa karaktereket tartalmaz és emiatt olvashatatlan. Aki ilyet tapasztal, kérem, jelezze Fehér János informatikusnak az fjk1969 [kukac] gmail.com e-mail címen és keresünk megoldást.

Új küldési idő
Az evangéliumot mostantól a szokottnál korábban, 23 óra körül küldjük (értelemszerűen a következő napit). Ez talán nem fog senkinek gondot okozni.

Köszönet a támogatásért
Ezúton is köszönetemet fejezem ki azoknak, akik adományukkal segítik a rendszer üzemeltetését. Az e-vangélium küldés továbbra is mindenkinek ingyenes. Aki értékeli szolgálatunkat és szeretné azt támogatni, az alábbi lehetőségeken megteheti. Az Evangélium365 csapatának nevében hálásan köszönöm mindenki nagylelkű támogatását!
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2018. július 19.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: Evangélium365
Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003 BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen e-mailben. Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: Evangélium365


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
Igenaptár
 
Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
Bartimeus ma - 20180719
 

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum