2013. április 16., kedd

az e-vangélium hirdetése

Kedves Zoltán!

Immár 9 éve küldöm a Napi Evangéliumot. Ez idő alatt kb. 52 millió e-vangélium üzenet érkezett meg listánk tagjaihoz. Többen olvassák az e-mailben kapott vagy honlapokon megjelenő üzenetet, mint ahányan Magyarországon egy hétköznap elmennek szentmisére. Erről az oldalról nézve szép eredmény. Istennek legyen hála érte!
A másik oldalról nézve viszont az is igaz, hogy a legutóbbi népszámláláskor (2011.) magukat katolikusnak valló emberek 1 %-ához jut el naponta az örömhír ilyen módon. Hol van a többi 99 %? És akkor még meg sem szólítottuk Jézus örömhírével azokat, akik nem vallásosak.
Van még mit fejlődnünk, ezért érdemes megszívlelnünk, hogy mindenkinek a lehetőségei szerint be kell kapcsolódnia az evangélium terjesztésébe. Ezt nevezzük Új Evangelizációnak. Ezt indította el Boldog II. János Pál, ezt szorgalmazta XVI. Benedek és most Ferenc pápánk is. Nagy szolgálatot tesztek azzal , ha barátaitoknak is hírt adtok a lehetőségről. Feliratkozni a www.evangelium365.hu oldalon lehet.

Közben keressük az új lehetőségeket is. Most éppen az okostelefonok világát szeretnénk meghódítani. (Pár rendhagyó gondolatom az okostelefonok terjedéséről alább olvasható.) A munkát elkezdtük, stílusosan pünkösdre tervezzük az alkalmazás indítását, ami az evangélium hirdetésének nagy ünnepe. Miként ez e-mailes e-vangélium, ugyanúgy ez is ingyenesen hozzáférhető lesz. A megvalósításhoz köszönettel fogadjuk az adományokat.
A legkisebb fizetőeszköz nálunk az 5 forintos. Szeretettel kérem, ha van rá lehetősége, támogassa naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Napi 5 forint talán nem is olyan sok, egy jelképes összeg. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat akár többet is.

Isten jutalmazza meg sokszorosan nagylelkűségét!
Isten segítse munkánkat! A pünkösdi Szentlélek adjon mindenkinek lelkesedést!

Szeretettel: István atya (Horváth István Sándor)
2013. április 15.

Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával
http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: E-vangélium

Utalás
Számlatulajdonos  neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: E-vangélium
Utalás külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

Sárga postai csekk kérhető a zalalovo@gmail.com címen e-mailben.
Írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy ez e-vangélium támogatásához kér csekket.

Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999  Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: E-vangélium


Miért éppen okostelefon?
Egy évvel ezelőtt ilyentájt egy konferencián az egyik előadó egy felmérés eredményét ismertette. Mit vesz a kezébe ébredés után először egy fiatal (15-35 éves korosztály)? Könnyű kitalálni: a telefonját. És milyen arányban: 100 %. Akinek van telefonja, azt veszi először a kezébe minden nap. Mégpedig nem csak azért, hogy kikapcsolja az ébresztőt, hanem azért, hogy megnézze, hány üzenetet, sms-t, lájkot, stb. kapott az éjjel, mert ebből méri le, hogy szeretik-e.

Érdekes eredmény, érdekes tény, ugyanakkor elgondolkoztató.  Én legalábbis egy éve gondolkozok ezen. Ez idő alatt országszerte több helyen elmeséltem a felmérés eredményét egyházi körökben vallásos szülőknek, hitoktatóknak, papoknak, sőt püspököknek is. Az első reakciók a csodálkozástól a szörnyülködésig terjedtek: Hová jutott a világ! Hová süllyedt a világ? Gyerekkorunkban azzal kezdtük a napot, hogy "Szívem első gondolata hozzád száll fel, Istenem", most meg a telefonja után nyúl az emberiség. Mit lehet ez ellen tenni?

Egy év alatt én arra jutottam, hogy "ellene" ne tegyünk semmit! Teljesen felesleges volna. Inkább tekintsük hasznosnak azt az információt, hogy manaság mindenki a telefonja után nyúl ébredéskor, és használjuk ki ezt a dolgot a magunk küldetése számára. Magyarul: Tegyük oda erre a kis készülékre minden nap a reggeli imát, az evangéliumot, a napi lelki üzenetet! Hát nem jobb megoldás ez, minthogy harcolunk ellene? Tegyük oda a telefonokra mindennapi első üzenetként Isten szavát! Rendben, nyugodtan vegye mindenki kezébe a telefont reggel! De mi történik az előtte lévő 3-4 percben? Ezt az időt haszljuk ki! Csináljunk egy olyat, hogy még hozzá se kelljen nyúlnia a telefonhoz, de már a jó Isten üzenetét hallgassa!

A megvalósítás nem annyira bonyolult. A napokban elkezdtük egy csapattal egy okostelefon alkalmazás fejlesztését, ami ingyenesen lesz elérhető iOS és android készülékeken (később talán más típusokon is). A reggeli ébresztés csilingelő és egyéb hangok helyett a reggeli ima lesz. Az előre beállított ébresztés időpontjában a reggeli imát lehet meghallgatni és a napi evangéliumot, elmélkedést, Isten szavát. Az alkalmazást persze feltuningoljuk a mostanában szokásos megosztásokkal és mentési lehetőségekkel is, illetve az igényeknek megfelelően fejlesztjük tovább a jövőben. Ez egy modern, korunknak megfelelő evangelizáció. És ha valaki most azt gondolja, hogy talán érdemes volna valóban elgondolkozni az okostelefonok ilyen evangelizációs használatán, mert "ez a jövő", annak csak annyit tudok mondani, hogy ez a jelen.

Hiába küzdenénk a telefonhasználati szokások ellen. Célozzuk meg inkább Isten szavának elküldéséhez azt a pár percet, amikor még meg sem fogjuk a telefont! Aztán utána olvasgassa nyugodtan mindenki az éjszaka kapott üzeneteket.
Segítsük a felnövekvő generációkat, hogy a szívük első gondolata Isten felé szálljon!

 



Leiratkozás:
http://evangelium365.hu/leiratkozas/V1ITSQsEkkGSBLQPoCRdxWNKFYF3y2kp8DeiupPt6549Qqfarg

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum