2019. november 4., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. november 05. kedd

2019. november 5. – Kedd, Szent Imre herceg

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.
Gondoljátok meg: ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok."
Lk 12,35-40

Elmélkedés

A ma ünnepelt Szent Imre herceget fiatalon érte a halál, mégsem érte váratlanul az Úrral való nagy találkozás. Ünnepén Jézus figyelmeztetését olvassuk az evangéliumban: „Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen." Imre herceg vallásos buzgósággal övezte fel magát és a jócselekedet égő mécsesével kezében léphetett az Úr elé. Apjának, Szent István királynak az volt a szándéka, hogy ő lesz majd utóda a királyi trónon. Tudta, hogy nem csak uralkodói tulajdonságokra kell nevelnie fiát, hanem jellemét is erősítenie kell. Mivel István király a keresztény hitben találta meg személyes életének legfőbb értékét, ezt az életeszményt igyekezett átadni népének, és természetesen fiát is erre nevelte. Imre herceg édesanyja, Boldog Gizella szintén az életszentségre törekedett. Ők tanították meg fiuknak elsőként a Krisztus iránti szeretetet, majd pedig nevelését a később vértanúhalált halt püspökre, Szent Gellértre bízták.
A vallásos ember jól tudja, hogy Isten hűséges hozzá, hűséges ahhoz a szeretethez, amit az ember felé megmutat. Az ember válasza nem lehet más, mint hogy hűséges marad Istenhez és hitéhez. Szent Imre herceget is ez a lelkület töltötte el. Életét tisztaságban Istennek ajánlja, mert senki sem hűségesebb Istennél. Ez a hűség segítette őt abban, hogy mindig éberen, felkészülten várja a Krisztussal való találkozás napját.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Gyorsan változó világunkban biztos pontot keresünk, amire életünket alapozhatjuk. Az újszerűnek tűnő elméletek folyamában maradandó igazságokat keresünk, amelyekhez igazodhatunk. Keressük helyünket, feladatunkat a világban, mert folytatni szeretnénk a teremtés művét és felebarátaink szolgálatára szeretnénk lenni. Ég és föld elmúlnak, mert ez a világ mulandó, de a te szavad, tanításod örök igazság marad, amely utat mutat számunkra az üdvösség felé. Segíts minket az üdvösség útján!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191105.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum