2019. október 24., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. október 25. péntek

2019. október 25. – Péntek

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt a sokasághoz: Ha látjátok, hogy nyugaton felhő támad, mindjárt mondjátok: „Eső jön!", és úgy is történik. Ha déli szél fúj, azt mondjátok: „Hőség lesz!", és megjön az is. Képmutatók! Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni; a mai idők jeleit miért nem ismeritek fel? Miért nem ítélitek meg magatok, hogy mi az igazság? Amikor ellenfeleddel a hatóságokhoz mégy, igyekezzél még az úton kibékülni vele, hogy a bíróhoz ne hurcoljon. Mert ha a bíró elé visz, akkor a bíró átad a börtönőrnek, a börtönőr pedig börtönbe vet téged. Mondom neked, ki nem szabadulsz onnan, amíg tartozásodat az utolsó fillérig le nem fizeted.
Lk 12,54-59

Elmélkedés

Az előzményekben Jézus kifejezetten tanítványaihoz intézte szavait, most pedig már egy nagyobb tömeghez szól. Olyan időjárási megfigyeléseket említ, amelyek ismertek lehettek a hallgatóság számára, jól tudták, hogy az eső nyugat felől, a tenger irányából szokott érkezni, a déli szél a sivatag felől pedig meleget, hőséget hoz. E példák azt igazolják, hogy az ember bizonyos természeti jelenségekből korábbi tapasztalatai alapján következtetni tud arra, hogy milyen idő várható a közeljövőben.
A felhőkről és a szélről egy kérdéssel vált át Jézus a mondanivalójára: „Az ég és föld jeleiből tudtok következtetni; a mai idők jeleit miért nem ismeritek fel?" Isten jeleket mutat számunkra, s ezek minden korban észrevehetőek, felismerhetőek. E jelek eszünkbe juttatják, hogy kinek köszönhetjük életünket. Felidézik Isten üdvözítő szándékát, amelynek megvalósulása érdekében szeretetkapcsolatot kezdeményez az emberrel. A jelek újra és újra rávilágítanak bűnös életünkre és bűnbánatra indítanak minket. Isten jele Jézus keresztje, amely azt hirdeti nekünk, hogy az Úr önfeláldozásának érdeméből megváltott emberek vagyunk. Jézus feltámadása szintén jel, annak jele, hogy van örök élet és Isten mindannyiunkat a mennybe vár.
Felismerem-e Isten jeleit, amelyekkel életemet az örökkévalóság felé vezeti?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te összegyűjtöd és őrzöd nyájadat, az Egyházat, és fáradhatatlanul indulsz az eltévedt bárányok után, hogy visszavezesd őket a közösségbe. Ismered és nevén szólítod mindazokat, akik nyájadhoz tartoznak. Te vagy a Jó Pásztor, aki a kereszten életedet adtad juhaidért, az emberekért. Hívj fiatalokat a papságra, hogy téged követve egész életükkel megmutassák a világnak és nekünk szereteted! Segíts minket, hogy a papjaid által hirdetett evangéliumhoz méltóan éljünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191025.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum