2019. október 21., hétfő

[Napi e-vangelium] 2019. október 22. kedd

2019. október 22. – Kedd

Evangélium

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák.
Lk 12,35-38

Elmélkedés

Még földi élete idején Jézus ígéretet tett tanítványainak arra, hogy egyszer vissza fog térni a világba. Ez lesz második eljövetele, de ennek időpontját senki ember nem tudhatja előre. Ez a tény azonban senkit ne késztessen könnyelműségre, azaz ne gondolja senki azt, hogy az ő idejében biztosan nem fog bekövetkezni az Úr jövetele, visszatérése. És azt se gondolja senki, hogy földi élete örökké fog tartani, azaz ő nem fog meghalni és ezt követően nem fog találkozni életünk bírájával, Jézussal.
Jézus arra figyelmeztet minket a mai evangéliumban, hogy legyünk készek az ő jövetelére, a vele való találkozásra, a számadásra. Amikor az éberségre figyelmeztet, akkor gyakorlati dolgokról beszél. Felövezve, azaz útra készen, indulásra készen, valamint égő gyertyával, égő lámpással kezünkben várjuk, azaz akár éjszaka is érkezhet, amikor szükségünk van valamilyen világító eszközre. Kijelentése azonban nem csak tárgyakat jelenthet, hanem lelki vonatkozása is van. A felövezettség a lelki készültséget jelenti, azt, hogy bármikor készek vagyunk indulni az Úrral. Az égő lámpás pedig egyrészt a jócselekedeteink jelképe, amelyek fénye utat mutat számunkra az üdvösségre. Másrészt a hitünk jelképe, amely utat mutat nekünk a világ sötétségében. Harmadsorban pedig az igaz élet jelképe, amely a bűn sötétségében mutatja meg az irgalmas Isten felé vivő utat, a bűnbánat útját.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te azt kérted egykor tanítványaidtól és azt kéred követőidtől most is, hogy tőled, a te példádból tanuljuk meg a szelídséget és az alázatot. Segíts minket, hogy követni tudjuk példádat! Te meghívsz minket a veled való szeretetközösségbe, az öröm asztalához. Boldogok vagyunk, hogy vendégeid lehetünk. Boldogok vagyunk, hogy leülhetünk ünnepi asztalodhoz. Boldogok vagyunk, hogy hívásodra szeretettel válaszolhatunk.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191022.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum