2019. augusztus 16., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. augusztus 17. szombat

2019. augusztus 17. – Szombat

Evangélium

Egyszer gyermekeket vittek Jézushoz, hogy tegye rájuk kezét, és imádkozzék fölöttük. A tanítványok elutasították őket. Jézus azonban így szólt: „Hagyjátok csak a gyermekeket, és ne akadályozzátok meg őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa!" Azzal rájuk tette kezét, majd továbbindult.
Mt 19,13-15

Elmélkedés

Jézus gyermekekkel foglalkozik a mai evangéliumban. Nem tanítja őket, hiszen bizonyára még kicsik ehhez, hanem megáldja őket, imádkozik értük. A tanítványok értetlenül nézik Mesterüket, ők úgy érzik, hogy jobb volna, ha a gyermekek nem zavarnák Jézust tevékenységében. Gondolkodásuk azonban helytelen. Jézus szava helyre teszi őket: „Ne akadályozzátok meg a gyermekeket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa!"
Gyermekekkel foglalkozva, őket tanítva vagy velük játszva sokszor rácsodálkozom arra, hogy milyen jól működik a lelkiismeretük, azonnal felismerik, hogy mi a jó, amit megtehetnek, és mi a rossz, amit kerülniük kell. Sajnos azonban a jó és a rossz megkülönböztetésének ilyen természetes képessége idővel tompul, vagy akár el is múlik. Felnőttként pedig sokszor komoly értelmi megfontolásra van szükségünk, hogy bizonyos helyzeteket helyesen ítéljünk meg. Talán azért van ez, mert engedünk a gonosz kísértésének és inkább hallgatunk az értelmünkre, mintsem a szívünkre. A gyermeki lelkület megőrzése azt is jelenti, hogy a lelkiismeretünk helyesen működik. Ehhez talán elég volna szüntelenül arra gondolnunk, hogy Isten áldó keze kitárul a fejünk, az életünk fölé. Ő védelmez és irányít minket, hogy mindig az ő útjain, a jó úton járjunk, és miénk legyen a mennyek országa.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A keresztény ember hivatása a szolgálat. A szolgálat nem jelenthet senki számára olyan kényszerhelyzetet, amelyben meg kell aláznia magát mások előtt vagy amelyben emberi méltóságáról le kellene mondania. Ahhoz, hogy valaki a szolgálatot krisztusi értelemben tudja végezni, elengedhetetlen, hogy mindenekelőtt önmagán uralkodjon, azaz gyakorolja az önuralom erényét. Urunk, te arra tanítottad apostolaidat és minket is, hogy tevékenységünket tekintsük szolgálatnak, és legyünk mindenkinek a szolgái. Segíts minket, hogy az evangélium hirdetésének szolgálatába állítsuk életünket! Segíts, hogy az emberek közti kiengesztelődés és az Egyház szolgájává váljunk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20190817.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum