2023. december 20., szerda

[Napi e-vangelium] 2023. december 21. csütörtök

2023. december 21. – Csütörtök

Evangélium

Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott:
„Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!"
Lk 1,39-45

Elmélkedés

A mai evangélium felszólít minket, hogy lélekben elkísérjük Máriát, aki meglátogatja rokonát, Erzsébetet, aki Isten kegyelméből szintén gyermeket vár. Ezt az örömteli dolgot Mária az angyaltól tudja meg. Bár az evangélium a megérkezés és a találkozás pillanatát írja le, mégis érdemes elgondolkodnunk azon, hogy milyen gondolatok járhattak Mária fejében a hosszú út során.
Amikor valamilyen váratlan dolog történik velünk, amely a jövőnkre vonatkozó tervek megváltoztatására késztet minket, akkor azt szoktuk kérdezni magunktól: miért éppen velünk történik ez? Történjen velünk egy olyan esemény, amely nagy öröm és boldogság forrása, vagy akár egy nem kívánatos súlyos betegség, rögtön azt szeretnénk tudni, hogy miért történik ez velünk? Természetes vágyunk, hogy megismerjük a történések hátterét és megértsük az események okát, de van egy olyan sejtésem, hogy ha voltak is kezdetben Mária fejében ilyen gondolatok, gyorsan túltette magát ezen a kérdésen, és átadta magát az örömnek. Örült annak, hogy hamarosan anya lesz, öröm volt szívében, hogy Erzsébet is gyermeket vár. Ez az öröm növekszik szívében lépésről lépésre, napról napra, s aztán felszínre tör a találkozás pillanatában, majd pedig ez az öröm egyesül Erzsébet örömével és a születendő gyermekek örvendezésével, ujjongásával.
Az evangélium arra hív minket, hogy csatlakozzunk az örvendezőkhöz!
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk! Te mindent megtehetsz. Te vagy az élet és az újjászületés ajándékozója. Üdvözítő terved szerint az idők teljességében Fiadat, Jézust küldted el közénk. Ő mindenben vállalta emberi sorsunkat, mert te úgy akartad, hogy példát mutasson nekünk életével, halálával és feltámadásával. Egyedül Jézus Krisztus által érthetem meg a te végtelen isteni szeretetedet és jóságodat. Segíts, hogy felismerjem Fiadban a Megváltót!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20231221.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum