2023. augusztus 6., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2023. augusztus 07. hétfő

2023. augusztus 7. – Hétfő

Evangélium

Abban az időben: Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak Mikor kiszállt, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve és meggyógyította betegeiket. Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: „Sivár ez a hely, és késő már az óra is. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmet szerezzenek maguknak!" Jézus azonban ezt mondta nekik: „Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!" Ők ezt felelték: „Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk." Mire ő ezt mondta: „Hozzátok ide!" Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta a tanítványoknak, a tanítványok pedig az embereknek. Mindannyian ettek és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyerekeket.
Mt 14,13-21

Elmélkedés

Az első kenyérszaporítás Máté szerinti változatát olvassuk a mai evangéliumban. Az evangélista valamivel később beszámol egy második esetről is (vö. Mt 15,32-35), bár egyes szentírástudósok véleménye szerint egyetlen esemény kétféle változatáról lehet szó.
Jézus egyedül szeretne lenni, de az emberek nagy számban keresik őt. Egész nap gyógyítja a hozzá vitt betegeket, de tanításról nem tesz említést az evangélista. Estefelé tanítványai megemlítik, hogy küldje haza az embereket, de ő inkább arra kéri övéit, hogy ők adjanak enni a népnek. Az öt kenyér és a két hal még Jézusnak és tanítványainak is kevés, nemhogy a többezres népnek. Ekkor az Úr csodát tesz, megáldja, megszaporítja a kevés táplálékot úgy, hogy mindenkinek bőven jusson belőle. Az esemény bevezetésénél és annak elbeszélésekor Máté evangélista arra törekszik, hogy Jézus cselekedeteiben a messiási idők jeleit mutassa be. A betegek gyógyításával Jézus az Isten szeretetét mutatja fel, aki irgalmas az emberek iránt. Jézus a pusztában, egy kietlen helyen táplálja a népet, miként az ószövetség korában, a pusztai vándorlás idején Isten mannával táplálta a választott népet. A manna-csoda megismétlése szintén a messiási idők jele.
A nép viselkedése tudatosítsa bennem, hogy ha keresem Jézust, akkor nem fogja szeretetét megtagadni tőlem.
© Horváth István Sándor


Imádság

Jézus Krisztus! Hiszem, hogy te vagy az Isten Fia. Hozzád megyek, aki a kereszten életedet áldoztad minden emberért. Feltekintek szenvedő arcodra és a te áldozatodhoz szeretném kapcsolni életáldozatomat, hogy megértsem az istenfiúság titkát, és élő hittel tudjam megvallani, hogy te vagy az Isten Fia. Tégy engem tanúságtevővé, hogy hirdessem a világban: te vagy az Isten Fia, te vagy a Megváltó, egyedül benned van üdvösségünk!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20230807.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum