2022. január 9., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2022. január 10. hétfő

2022. január 10. – Hétfő

Evangélium

Miután Keresztelő Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az (Isten országáról szóló) evangéliumot: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban."
Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket." Azok rögtön otthagyták hálóikat, és követték őt. Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, amint a hálóikat rendezgették a bárkában. Őket is mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a halászlegényekkel együtt a bárkában, és követték őt.
Mk 1,14-20

Elmélkedés

A következő hetek hétköznapjain, egészen a nagyböjt kezdetéig (március 2.), Szent Márk evangéliumát olvassuk folytatólagosan. Művének elején az evangélista röviden bemutatja Keresztelő János személyét, Jézus megkeresztelkedését, majd pedig megkísértését a pusztában. Ezután következik a mai evangéliumi szakasz. Jézus tevékenységének bemutatását Márk egy összefoglaló jellegű tanítással kezdi: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban." Mindebből világosan kiderül az olvasó számára Jézus tanításának lényege. Az Úr meghirdeti, hogy jövetelével, fellépésével elkezdődött az Isten országa, felszólítást intéz, hogy az emberek térjenek meg és higgyenek az általa hirdetett örömhírben.
Ez a rövid üzenet, ez a két mondat nem egy konkrét, adott helyen az éppen jelenlévő embereknek elmondott tanítás része, hiszen nincs megjelölve sem a hallgatóság, sem a helyszín. Ez az összefoglaló jellegű üzenet minden kor emberéhez szól, hozzánk is, akik sok évszázad távlatából szeretnénk napról napra megismerni Jézust, hogy követhessük őt. Hisszük, hogy az általa egykor meghirdetett és megvalósított Isten országa ma is jelenlévő valóság. Hisszük, hogy Isten kegyelme minket is bűnbánatra és megtérésre ösztönöz. Hisszük, hogy az evangélium, az örömhír az üdvösségre vezető tanítás.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Istenem! Jól tudom, hogy te minden ember szívében elültetted a szeretetet, az én szívembe is. Taníts engem a helyes szeretetre, az önfeláldozó szeretetre, az önzetlen szeretetre. A szeretet hassa át életem és minden cselekedetem! A szeretet mindennapi gyakorlásában találjam meg életem értelmét! A szeretet törvénye érintsen meg engem isteni kegyelemként!


Aktuális

Kedves evangélium olvasók!

Információ 3 felmerülő kérdésre a rendeléssel és a küldéssel kapcsolatban:
1. Az Élő Kenyér újságot a megrendeléstől számítva 1-2 munkanapon belül megkaphatja mindenki.
2. Az üzenetet tovább szabad küldeni. Sőt, megköszönöm, ha gyermekes vallásos családoknak továbbítjátok a lehetőséget.
3. Aki a webáruházban történő rendelésnél is egyszerűbb megoldást keres, elküldheti rendelését az evangelium365@gmail.com címre. Írja meg a darabszámot, a nevét és a postázási címet.
István atya - Horváth István Sándor Az eredeti üzenet:

Élő Kenyér gyermekújság
Papi szolgálatom kezdetén, 25 évvel ezelőtt, tucatnyi katolikus újság segítette a gyerekek evangelizációját Magyarországon. Az újságok hasznosak voltak a gyerekeknek, a hittanosoknak, a minisztránsoknak. Aztán sorra eltűntek ezek a gyerekeknek szóló katolikus kiadványok. A helyzetet sajnálták a fiatalokkal foglalkozó papok és hitoktatók, valamint a szülők is, akik számára fontos volt gyermekük vallásos nevelése. Én is tehetetlenül néztem a folyamatot, de amikor az utolsó vallásos gyermekújság is megszűnt, elérkezettnek láttam az időt, hogy elkezdjek szemben úszni az árral. 2011-ben megalapítottam az Élő Kenyér gyermekújságot. A cím az Oltáriszentségre utal, mert az volt a célom, hogy a szentmisére járást megszerettessem a gyerekekkel. Meggyőződésem ugyanis, hogy ha egy gyermek megtapasztalja, hogy az Oltáriszentségben Jézussal találkozik, akkor szívesen fog jönni a szentmisére. Ez a cél pontosan meghatározta az újság szerkezetét: benne vannak a vasárnapok és ünnepek miseszövegei, persze minden oldalon színes képekkel illusztrálva. Ezt egészíti ki egy kis példázat az evangélium magyarázataként, szentek élete, játékos feladatok, az adott időszak imádságai, minisztráns kisokos, pápák történetei.

Az elmúlt 11 év igazolta, hogy érdemes volt elkezdeni. A felnövő, a célcsoportból kinövő gyermekek helyett évről évre vannak újak, akik elkezdik használni az Élő Kenyeret, mert szüleik, nagyszüleik számára fontos gyermekük, unokájuk lelki fejlődése. Az alapításkor rögzítettem, hogy reklámmentes lesz az újság, mert bár gazdaságilag könnyebb volna, ha reklámbevételekből kiegészítenénk a költségvetést, de mégsem a mi feladatunk a rózsaszín pónik és kardozó szuperhősök népszerűsítése. A szentek is hősök, inkább tőlük tanulja meg a gyermek, hogyan válhat Jézus barátjává.

2022-ben már a 12-dik évfolyamot kezdjük. Ha az Ön számára is fontos gyermeke, unokája vallásos nevelése és lelki fejlődése, bátorítom, hogy fizessen elő az Élő Kenyér gyermekújságra! Ez könnyen megtehető az Evangélium365 webáruházban az alábbi linkre kattintva.

https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/2_elo_kenyer_termekcsalad_gyermekeknek/168

Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20220110.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum