2021. június 16., szerda

[Napi e-vangelium] 2021. június 17. csütörtök

2021. június 17. – Csütörtök

Evangélium

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
Mt 6,7-15

Elmélkedés

Az Úr imájának, a Miatyánknak két változata található meg a Szentírásban: az egyik Szent Lukács (vö. Lk 11,1-4), a másik Szent Máté (vö. Mt 6,7-13) írásában. Lukácsnál a Miatyánk rövidebb, ő a pogányságból származó közösségeknek szánja művét. Máténál a Miatyánk a hegyi beszéd része, ezt olvassuk a mai nap evangéliumában. Előzőleg Jézus a tanítványokat a jámborság három legfontosabb megnyilvánulásáról tanítja, az alamizsnáról, az imáról és a böjtölésről, majd pedig ez utóbbihoz kapcsolódva hangzik el a Miatyánk. Máté a zsidóságból megtérteknek írja evangéliumát, tehát olyanoknak, akik szoktak imádkozni, sőt rendszeresen imádkoznak. Ennek az imának az alaphangulatát a megszólítás adja meg. Istenre nem mint félelmetes bíróra vagy megközelíthetetlen hatalmasságra gondolunk, hanem mint olyan személyre, aki atyai szeretettel figyel ránk. Ha imádságunkban abból a helyzetből indulunk ki, hogy Isten a mi Atyánk és mi az ő gyermekei vagyunk, akkor nem lehet elhibázni az imát, akkor nem fogunk túlzásokba esni vagy felesleges kérésekkel fordulni Istenhez.
Az ima a mi válaszunk Isten hívására és Isten válaszára való várakozás. Az ima megszólalás és elcsendesedés, gondolkodás és szemlélődés, a cselekvés forrása, de nem annak helyettesítője. Az ima hitem és szeretetem kifejezése. Az ima szüntelen utazás Isten felé és megnyugvás őbenne.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te mindig meghallgatsz minket, bár kéréseink nélkül is tudod, hogy mire van szükségünk lelki fejlődésünkhöz. Hittel és bizalommal fordulunk hozzád: adj meg mindent, ami üdvösségünkre szolgál! Köszönettel és hálával tartozunk neked azért, mert gondunkat viseled és segítesz minket, hogy eljussunk az üdvösségre. Add, hogy mindig nyitott szívvel hallgassunk téged és tanításodat életre váltsuk! Köszönjük, hogy nekünk adod magadat az Élő Kenyérben, az Oltáriszentségben. Örömmel fogadjuk el a te csodálatos és örök életet biztosító ajándékodat.


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

Köszönöm mindenki nagylelkű támogatását! A 4 szent közül már kettőnek összegyűlt az ára. Az ablakok heteken belül elkészülnek és júliusban a helyükre kerülnek. Erre a célra adományokat június 30-ig fogadunk.

Sok templomban látható az üvegablakokon az adományozó személy vagy család neve, akik egy teljes ablak költségeit állták. Szép szokás ez, de nálunk másként készülnek az ablakok. Sok-sok nagylelkű személy kisebb adományaiból. Így gyűlt össze a 12 apostolra, a 4 férfi szentre, és immár 2 szent édesanyára is a szükséges összeg. Bízom benne, hogy a maradék 2 ablakra is lesznek támogatók. Így legalább elmondhatjuk, majd, hogy az önzetlen adakozók nagylelkűségéből az ablakok valóban Isten dicsőségére készültek.

Édesanya üvegablakok

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekük hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 17.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210617.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum