2021. május 31., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. június 01. kedd

2021. június 1. – Kedd

Evangélium

Egyszer néhány farizeust és Heródes-párti embert küldtek Jézushoz, hogy szaván fogják őt. Azok odamentek hozzá, és megszólították: „Mester, tudjuk, hogy igazmondó vagy. Nem befolyásol a mások véleménye, és nem nézed az emberek személyét, hanem az igazsághoz híven tanítod az Isten útját. Szabad-e adót fizetni a császárnak, vagy nem? Fizessünk, vagy ne fizessünk?" Jézus azonban átlátott álnokságukon, és ezért így szólt: „Miért akartok tőrbe csalni? Hozzatok ide egy dénárt, hadd lássam!" Erre odavittek egyet. Ő pedig megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és felirata ez?" Azok ezt felelték: „A császáré." Jézus pedig így folytatta: „Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" Azok igen elcsodálkoztak (Jézus feleletén).
Mk 12,13-17

Elmélkedés

Az adófizetés kérdése a közvéleményt megosztó téma volt Jézus korában. Itt a rómaiaknak fizetendő adóról van szó, akiknek a fennhatósága alatt éltek ebben az időben a zsidók. Egyesek a békességre törekedtek, ezért elfogadták az adó megfizetését. Mások viszont a rómaiak, az ő uralmuk elleni tiltakozásként megtagadták az adófizetést. Jézus ellenfelei mindenáron meg akarják őt vádolni, ezért olyan témát keresnek, amelyre bármi is a válasz, legalább az egyik társadalmi csoport elfogadhatatlannak tartja. Tudják, hogy Jézus mennyire népszerű a tömegek körében, s most azt szeretnék elérni, hogy befolyását, tekintélyét csökkentsék. A farizeusok és a Heródes-pártiak, akik több vallási és társadalmi kérdésben nem értettek egyet, most szövetkeznek, közös ellenséget látnak Jézusban. A kérdés egyértelműen alattomos és rosszindulatú.
Jézus válasza így hangzik: „Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!" Olyan válasz ez, amely nem megy bele a vitába, kikerüli a csapdát.
A válaszban az adófizetés mellett megjelenik egy új elem. Jézus arra használja fel a helyzetet, hogy az ember és az Isten kapcsolatáról adjon tanítást, azaz a pénzügyi és politikai kérdést vallási síkra tereli. Válaszában benne van, hogy nem elég csupán az evilági törvényeknek és uralkodóknak engedelmeskedni, hanem mindenkinek teljesíteni kell Istennel szembeni kötelességeit is.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az alázatos, bizakodó, gyermeki lelkületet állítod elénk példaként, s ezzel megmutatod számunkra az utat, a lehetőséget, amely az üdvösségre vezet. Nem másokhoz akarjuk magunkat hasonlítani, hanem arra törekszünk, hogy Isten szemében növekedjünk, az ő akarata szerint éljünk. Az Atya által számunkra kijelölt úton szeretnénk járni, miként te is neki engedelmeskedtél keresztutadon. Isten dicsőségét szeretnénk szolgálni szavainkkal, tetteinkkel és egész életünkkel. Taníts bennünket a gyermeki bizalomra! Taníts minket keresztünk hordozására! Segíts minket, hogy az evangéliumhoz méltóan éljünk!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

A 12 éve tartó templomfelújítás a végéhez közeledik, s úgy gondoltam, hogy 4 szent édesanyával tesszük fel a koronát a munkára. A szokásos felújítási munkák, a festés, 9 ajtó és a kövezet cseréje, új padok fűtéssel, a liturgikus tér megújítása az évek során megtörténtek, s emellett színes ólomüveg ablakok készültek. A kereszthajóban 6 ablakra a 12 apostol került. A templomhajó egyik oldalára pedig Szent Tarzíciusz, a minisztráns, Boldog Brenner János, a vértanú pap, Szent Márton püspök és Szent II. János Pál pápa. Őket a papi hivatás köti össze. A másik oldalra pedig 4 női szentet álmodtam meg, akiket az anyaság, az édesanyai hivatás köt össze. A sort Szent Anna, Szűz Mária édesanyja kezdi, aki ujját az ajkára teszi. Nem titkolózik persze, hanem "csendre hív, hogy csendesen szemléljük a titkot". Mellette a közelmúlt szentje, Gianna Beretta Molla lesz, aki Milánóban volt gyermekorvos. Negyedik gyermekét várta, amikor rosszindulatú daganatot fedeztek fel a méhében. Bár tisztában volt a kockázattal, mégis úgy döntött, hogy megszüli gyermekét, de néhány nappal a szülést követően meghalt. A szülés előtt úgy rendelkezett, hogy ha választani kell, akkor a gyermek életét mentsék meg az orvosok. II. János Pál pápa avatta szentté 2004-ben. A harmadik édesanya Szent Mónika, aki "könnyekkel és imákkal fohászkodott" fia megtéréséért, akit Szent Ágoston püspökként tisztelünk. Ő arra emlékezteti a szemlélőt, hogy az édesanyák feladata gyermekükre hitre nevelése. A negyedik női alak kiszélesíti az anyaság gondolatát azzal, hogy Szűz Mária, mint az Egyház anyja jelenik meg. Ő nem csak Jézus édesanyja, hanem mindannyiunk égi édesanyja is.

Az ütemezés szerint néhány hét múlva, július közepére-végére elkészülnek ezek az üvegablakok is. Az anyagi lehetőségeink most már meglehetősen szűkösek, de bízom benne, hogy jószándékkal elő tudjuk teremteni még, ami hiányzik. Szeretettel kérem, hogy ha van rá lehetősége, támogassa Ön is néhány ezer forinttal a munkát. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Szeretném, hogy a gyermekre vágyó fiatal házasok, a gyermeket váró kismamák, a gyermeket nevelő édesanyák és édesapák bátorítást kapnának ettől a 4 szenttől, 4 csodálatos édesanyától, akiknek életpéldája az anyai hivatást hirdeti.
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2021. június 1.

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: édesanya üvegablakok

2. Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: édesanya üvegablakok

Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003
BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20210601.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum