2021. december 20., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. december 21. kedd

2021. december 21. – Kedd

Evangélium

Az angyali üdvözlet után Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett. Belépett Zakariás házába, és köszöntötte Erzsébetet.
Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, szíve alatt felujjongott a magzat, és a Szentlélek betöltötte Erzsébetet. Hangos szóval így kiáltott:
„Áldott vagy te az asszonyok között, és áldott a te méhednek gyümölcse! Hogyan lehet az, hogy Uram anyja jön hozzám? Mert íme, amikor fülembe csendült köszöntésed szava, örvendezve felujjongott méhemben a magzat! Boldog vagy, aki hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!"
Lk 1,39-45

Elmélkedés

Néhány napja, advent 4. vasárnapján már olvastuk az evangéliumban Mária Erzsébetnél tett látogatásának történetét. Ma ismét ezt olvassuk, mert az adventi hétköznapok sorra veszik a Jézus születése előtti eseményeket.
Lukács evangélista nem Mária jóságát vagy rokona iránt érzett szeretetét szeretné bemutatni az elbeszéléssel, hanem más üzenetet akar közvetíteni az olvasóknak. A történet jelentősége valójában abban áll, hogy találkozik a két édesanya. Erzsébet, aki Keresztelő János édesanyja és Szűz Mária, aki méhében hordozza Jézust. Találkozik a két asszony és a két gyermek is. Az Erzsébet méhében megmozduló János köszönti Jézust. A két asszony és a két gyermek örömét tárja elénk Szent Lukács, hogy mi is csatlakozzunk örvendezésükhöz.
Az öröm, az örvendezés mellett a hit témája is előkerül. Amikor az angyal hírül viszi Máriának, hogy gyermeke fog születni, ő hitt az angyali szónak és hittel igent mondott Isten akaratára. E hit miatt nevezi őt boldognak Erzsébet. Az ígéret, a jövendölés beteljesült Mária életében.
Boldogok vagyunk, ha hiszünk abban, hogy Jézus bennünk is megszülethet és mi újjászülethetünk őbenne. Boldogok vagyunk, ha hiszünk a szemünknek és követjük a csillag fényét. Boldogok vagyunk, ha hiszünk a fülünknek, és az angyali szót meghallva elindulunk a betlehemi jászol felé. Hitünk beteljesedését láthatjuk meg a karácsony éjjelén születő Gyermekben!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, irgalmas Atyánk! A karácsony közeledtével fokozódik bennünk a nyugtalanság, az izgalom. Szeretnénk néha lassítani az adventi napokat, máskor pedig siettetnénk az ünnep érkezését. Amikor majd végre elkezdünk ünnepelni, rögtön szeretnénk megállítani az időt, hogy az ünnep ne érjen véget, a karácsony tartson tovább és az a béke, nyugalom és öröm ne csak néhány napig, hanem egész éven keresztül tartson. Istenünk, köszönjük, hogy velünk vagy földi életünk éveiben, évtizedeiben, és köszönjük, hogy az örökkévalóságba hívsz minket. Irgalmad vezessen a te Fiadhoz, a betlehemi Gyermekhez!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

27 év plébániai és hivatali munka után a nyár óta kórházlelkészi szolgálatot végzek Zalaegerszegen. Jót tett a váltás nekem is, újra egy újmisés pap lelkesedésével dolgozok, látogatom a beteget, erősítem lelkileg az orvosokat és ápolókat. Szükség is van a lendületre, mert az utóbbi időben igencsak felpörgött a kórházi élet. Az advent sem hozott számunkra megnyugvást vagy pihenést, s valószínűleg a karácsony sem fog. Lesz szép számmal beteg és dolgozó, akik a kórházban töltik a karácsonyt.

Kikre gondolok? Csak néhányat említek, a nevüket megváltoztatva, hogy ne sérüljenek a betegjogok. Itt karácsonyozik Zoli, a buszvezető, aki másfél millió km balesetmentes vezetés után kapott stroke-ot, de megígérte, hogy ha felépül és újra vezethet, akkor elvisz az első járaton. Bori is itt lesz, aki 34 éve vak. Így főzőtt az utóbbi években édesanyjával, aki nemrégiben meghalt. Ő januárban otthonba kerülhet. Géza sem mehet haza az ünnepre, pedig az év utolsó napjaiban is volna munka a 240 méhcsaláddal. Az ő társa a kórteremben Tóni bácsi. Számára éppen akkor hozták fel a család által beküldött csomagot a portáról, amikor náluk voltam a minap. Éppen folyt neki az infúzió, ezért megkért, hogy segítsek kibontani az ajándékot. Aztán már a könnyei folytak, amikor megpillantotta a kis bekeretezett képen 9 unokáját és 3 dédunokáját. Az üzenet hamar átjött: Veled vagyunk, papa! És valószínűleg itt lesz még a Tóth házaspár is, néhány napja kerültek a covid osztályra, minden nap szentáldozáshoz járulnak. Joli nénit sem engedik haza szívműtétje után. Ha jól van, nagyon kedves, de ha rosszul érzi magát, engem is elküld melegebb éghajlatra, meg a nővéreket is, de nem ismerjük a sértődést. Nem folytatom, vannak még néhány százan a mi kórházunkban és persze a többiben is országszerte, világszerte.

Apropó, covid osztály! Itt mindig fülig érő szemmel mosolyogva fogadnak a nővérek. Ennyit látunk egymásból a védőruha miatt, de már szemről vagy hangról is megismerjük egymást. Rájuk fér a bátorítás, de ennek a formája itt nem a félórás prédikáció. Csak néhány szó, s máris könnyebb. Néhány másodperc alatt rajzolok a védőruhára, a csuklóra egy egyszerű virágot vagy egy angyalt, s már repülnek is tovább a következő beteghez. Minden másodpercet, mozdulatot, szót megköszönnek. Többet nem is tudnék adni. Elkötelezetten dolgoznak, a másik osztály főnővére is vállal éjszakai műszakot a saját feladata mellett, mert ez az élete. Miközben majd néhány helyen a karácsonyfa fényénél egymással vitatkoznak oltottak és oltatlanok, ők a kórházban szenteste is emberi életekre vigyáznak.

Így várjuk a karácsonyt. Van adventi koszorú is az osztályokon, de a gyertyákat biztonsági okból nem szabad meggyújtani. Van, ahol megoldják led-es gyertyával, máshová viszek papírból kivágott lángot. Egy nővér felragasztja a kanócra, kapnak egy áldást, és már meg is van az adventi gyertyagyújtás, folytatódhat a munka.

Egy kis ajándékot mindenkinek szeretnék adni. A segítőim már készítik a kis csomagokat. Néhány szaloncukor, karácsonyi dísz, rózsafüzér egyedi csomagolással. 1 csomag 1200 Ft. Akinek van rá lehetősége, kérem, támogassa a karácsonyi kórházi ajándékozást akár egyetlen, akár több csomag árának adományozásával. Köszönöm mindenki jószándékát!
Szép adventi készülődést és áldott karácsonyt!
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor kórházlelkész

A kórházi karácsonyra szánt adományát az alábbi módokon tudja elküldeni. Köszönöm a támogatást!

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/9_adomanyozas/201

2. Banki utalás:
Számlatulajdonos neve: Evangélium365 Kiadó
Számlaszám: 10400717-50526749-52891010
Közlemény: Kórházi karácsony
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211221.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum