2021. október 4., hétfő

[Napi e-vangelium] 2021. október 05. kedd

2021. október 5. – Kedd

Evangélium

Abban az időben: Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Lk 10,38-42

Elmélkedés

A mai evangéliumban szereplő Márta és Mária annak a Lázárnak voltak a testvérei, aki Jézusnak volt a barátja, s akit az Úr feltámasztott a halálból. A testvérek a Jeruzsálemhez közeli Betánia nevű településen laktak. Jézus talán többször is megszállhatott náluk jeruzsálemi tartózkodásai alkalmával, most is hozzájuk tér be.
A korabeli zsidó szokások szerint a nőkkel, az asszonyokkal éppúgy nem közölték Isten titkait, az Istenről szóló tanítást, mint a pogányokkal. A vallásosság a férfiak, mégpedig a felnőtt korú férfiak ügye volt. Az asszonyok dolga a házimunka végzése és a gyermekek felnevelése volt. Márta azt a női szerepet gyakorolja, amit elvártak tőle. Vendég érkezett a házhoz, akit ki kell szolgálni. Helyzetéből érthető a méltatlankodása, hiszen a hagyományos szereposztás szerint testvérének, Máriának is ugyanez lett volna a kötelessége.
A történet első meglepetése az, hogy Mária nem női szerepe szerint cselekszik. Nem a munkát akarja ő megtagadni, hanem hallgatni szeretné Jézust, s ezzel olyat tesz, amit egy nőtől nem vártak abban az időben. Ugyanakkor Jézus is meglepetést okoz, mert férfiként nem teszi helyre Máriát, nem utasítja őt, hogy inkább végezze az asszonyi munkát, akkor sem, amikor Márta méltatlankodik.
Jézus tanításának hallgatása érdekében, némelykor át kell lépnünk a megszokottság, a szokások határait.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Erősítsd bennem a hitet és a bizalmat, hogy elinduljak az általad javasolt úton, az igazi boldogság útján! Te nem csupán földi boldogságot ígérsz, hanem az örök boldogságra akarsz elvezetni minden embert. Segíts megértenem, hogy benned találhatom meg a boldogság forrását!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!

2021. szeptember 29-én kórházunk névadója, Szent Rafael főangyal napján új programot indítottam. Gyárakban és üzemekben sok helyütt találhatóak Elsősegély szekrények, amelyek a legalapvetőbb gyógyászati eszközöket, kötszereket, fertőtlenítőt tartalmaznak kisebb balesetek, sérülések esetére. Az autókban szintén található Elsősegély doboz ugyanezzel a céllal. Ezek mintájára Lelki elsősegély szekrényeket tervezek kihelyezni a zalaegerszegi kórházban, amelyekben nem a testi, hanem a lelki gyógyulás eszközei kapnak helyet. A Lelki elsősegély szekrényekbe bibliák, imafüzetek, szentképek, rózsafüzérek és imakártyák kerülnek. Reményeim szerint ezek olvasása és használata hozzájárul majd az itt ápolt betegek lelki megerősödéséhez. Úgy tervezem, hogy intézményünk valamennyi osztályára kerül 1-1 ilyen Lelki elsősegély szekrény. A program indításaként Szent Rafael napján az első 4 db került átadásra és kihelyezésre. Ez a 4 fali szekrény, valamint azok tartalma magánszemélyek nagylelkű adománya. A kórház vezetősége nagy örömmel fogadta a kezdeményezést és annak elindulását.

1 db szekrény 17500, tartalma pedig 13500 Ft összegbe kerül. Összesen tehát 31000 Ft.

Kórházunkban 40 darabra volna szükség, ebből már 4 db a helyére került. Még 36 db-ra volna szükség. Remélem, hogy találok további 36 személyt, akik felajánlanak 1-1 ilyen Lelki elsősegély szekrényt.

Kérem, segítse Ön is nagylelkű adományával a programot!
31000 Ft adomány egy teljes szekrényre és tartalmára elegendő. Természetesen kisebb adománnyal is lehet csatlakozni a programhoz: csak szekrény: 17500 Ft, csak a tartalom: 13500 Ft.

Köszönöm mindenki támogatását!
István atya - Horváth István Sándor

Adományát a következő módon tudja eljuttatni: 1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával:
https://www.evangelium365.hu/webshop/termek/9_adomanyozas/198

2. Adományát a zalaegerszegi kórház kápolnája melletti adomány feliratú perselybe is bedobhatja.

3. Utalás
Számlatulajdonos neve: Szombathelyi Egyházmegye
Számlaszám: 11747006-22894126-00000000
Megjegyzés: Kórházlelkészség

FONTOS! Utalás esetén a Megjegyzés/Közlemény rovatba feltétlenül írja be a Kórházlelkészség szót!
A Zalalövői Plébánia számlájára már NEM lehet sem utalással, sem bankkártyával adományt küldeni.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20211005.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum