2020. március 5., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2020. március 06. péntek

2020. március 6. – Péntek

Evangélium

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj!" Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: „Te esztelen!", méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: „Te istentelen!", méltó a kárhozat tüzére. Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak azután térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat! Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.
Mt 5,20-26

Elmélkedés

A mai evangéliumban Jézusnak néhány olyan mondását olvassuk, amelyekkel a vallásosság magasabb szintjére hív. Először az ószövetségi törvényt és annak farizeusi magyarázatát idézi, majd pedig elmondja a saját értelmezését. Azt kéri tanítványaitól és tőlünk, hogy ne elégedjünk meg azzal, amit elértünk a lelki fejlődés útján, hanem törekedjünk egy magasabb szintre lépni.
A nagyböjti idő minden évben éppen arra ad lehetőséget, hogy megvizsgáljuk vallásosságunkat, felmérjük azt, hogy milyen szinten vagyunk. Helyes, ha ehhez az önvizsgálathoz, komoly lelkiismeretvizsgálathoz sok-sok imádkozás kapcsolódik, azaz Isten jelenlétében akarjuk formálni életünket. Tulajdonképpen nem arról van itt szó, hogy nekünk kellene eldönteni, hogy mi helyes, illetve helytelen vallásos magatartásunkban, mit kell magunktól eltávolítani és mit kell megerősíteni, hanem mindezt Istenre kell bíznunk. Tehát ne önmagunkat igyekezzünk megjavítani, hanem engedjük, hogy Isten vezessen, alakítson bennünket.
Ebben a folyamatban ne az legyen az alaphelyzetem, hogy majd a végtelen hatalmú Isten az ő határtalan erejével átalakít engem. Inkább arra érdemes gondolnom, hogy ő az én jóságos Atyám én pedig az ő gyermeke vagyok. Ő fog engem, gyermekét atyai szeretetével nevelni, formálni.
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézusom! Segíts, hogy ne az emberi szenvedélyek, az érzelmek vagy az ösztönök uralkodjanak rajtam, hanem a te szelíd uralmad valósuljon meg bennem! Ne a szokások, az emberi elvárások irányítsák életemet, hanem a te akaratod keresése és teljesítése. Te uralkodj bennem! Te irányítsd az életem! Te vezess az örök üdvösségre! Uram, jöjjön el a te országod!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200306.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum