2020. április 20., hétfő

[Napi e-vangelium] 2020. április 21. kedd

2020. április 21. – Kedd

Evangélium

Abban az időben: Nikodémus éjnek idején felkereste Jézust, aki így szólt hozzá: „Ne csodálkozzál, hogy azt mondtam neked: újjá kell születnetek! A szél ott fúj, ahol akar: hallod ugyan a zúgását, de nem tudod, honnan jön, és hová megy. Így van ez mindenkivel, aki a Lélekből született." Erre Nikodémus megkérdezte: „Hogyan lehetséges ez?" Jézus így válaszolt neki: „Te Izrael népének tanítója vagy, és nem érted ezeket? Bizony, bizony, mondom neked, hogy arról beszélünk, amit tudunk; és arról tanúskodunk, amit látunk. De a mi tanúságtételünket nem fogadjátok el. Ha földi dolgokról beszélek nektek és azt sem hiszitek el, hogyan fogjátok elhinni, ha mennyei dolgokról beszélek majd nektek? Senki sem ment föl a mennybe, csak az, aki a mennyből alászállott: az Emberfia. És amint Mózes felemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják felmagasztalni az Emberfiát is, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen."
Jn 3,7-15

Elmélkedés

A Nikodémussal való beszélgetés folytatódik a mai evangéliumban. Jézus arról beszél, hogy a lelki újjászületést Isten Lelkének működése eredményezi az emberben. „Hogyan lehetséges ez?" – kérdezi erre Nikodémus. Aligha kérdezne ilyet, ha nem ébredt volna fel benne rögtön a lelki újjászületés vágya. Nem az elméletre kíváncsi ugyanis, hanem arra, hogy ő hogyan tud lelkileg újjászületni, vallásosságában, Isten iránti tiszteletében és az emberek iránti szeretetében megújulni.
Nikodémus hamar megérzi, hogy a Jézussal való beszélgetés fordulatot hozhat életébe, ezért gondolatait gyorsan új irányba fordítja. Igyekszik eltávolodni a hagyományos nézetektől és megérteni azt, amit Jézus mond neki. Megérteni és elfogadni azt, ami újdonságként hat rá. A bibliai tájak érdekessége, hogy a Jordán folyóban a halak a Holt-tengerhez közeledve megérzik a víz növekvő sótartalmát és mivel a magas sótartalmú víz nem alkalmas élettér számukra, ezért inkább visszafordulnak, megváltoztatják haladási irányukat, nehogy elpusztuljanak. Hasonló történik Nikodémussal is. Megérzi, hogy milyen irányba kell haladnia és Jézus kedvéért kész új irányba terelni gondolkodását. Megérzi, hogy honnan jön az élet, az újjászületés.
Az újjászületés, a lelki megújulás csak Istentől jöhet. Az ő kegyelme az, amely a megváltozás, a megtérés lehetőségét nyújtja az embernek. Nikodémusnak is és nekem is.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézusunk, ments meg bennünket attól, hogy elforduljunk tőled, megfeledkezzünk gondviselésedről és a lelki értékekről, amelyeket neked köszönhetünk. Ments meg minket attól, hogy szívünkön eluralkodjon a kapzsiság, a telhetetlenség és a gazdagodás féktelen vágya! Taníts minket egyszerűségre és szerénységre, hogy mindig elégedettek legyünk azzal, amit Te adsz nekünk! Jézusunk, te légy szívünk gazdagsága!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200421.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum