2020. január 12., vasárnap

[Napi e-vangelium] 2020. január 13. hétfő

2020. január 13. – Hétfő

Evangélium

Miután Keresztelő Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az (Isten országáról szóló) evangéliumot: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban."
Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket." Azok rögtön otthagyták hálóikat, és követték őt. Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, amint a hálóikat rendezgették a bárkában. Őket is mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a halászlegényekkel együtt a bárkában, és követték őt.
Mk 1,14-20

Elmélkedés

Az Egyház igehirdetésében újra és újra elhangzik az, amivel Jézus egykor megkezdte tanítását a nép körében: „Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban." Ez a mondat a legtömörebben foglalja össze az Úr tanításának lényegét, amelyet aztán az ő mennybemenetelét követően az Egyháznak szintén hirdetnie kell az idők végezetéig.
Hogy ez meg tudjon valósulni, mindjárt működése kezdetén tanítványokat gyűjt Jézus. Embereket hív meg, először is egyszerű halászokat, Simon Pétert és testvérét, Andrást, és egy másik testvérpárt, Jakabot és Jánost. Az elsőként meghívottak rögtön megérzik a Jézus személyéből sugárzó erőt. Rögtön felhagynak eddigi munkájukkal és vállalkoznak egy új feladatra, amelyről kissé titokzatosan csupán annyit árul el az Úr, hogy emberhalászok lesznek ezentúl. Nem estek abba a tévedésbe, hogy máris alkalmasnak tartották magukat az új feladatra, hanem rábízták magukat Jézusra. Hittek abban, hogy aki meghívja őket, majd megtanítja őket az emberhalászatra. Érdemes Jézus szóhasználatára odafigyelnünk. Nem azt mondja, hogy ezek az emberek majd emberhalászokká válnak, hanem azt, hogy ő teszi majd emberhalászokká őket. A meghívottak tehát Jézustól kapják az erőt, a hatalmat, hogy új feladatuknak, szolgálatuknak megfeleljenek, új küldetésüket teljesíteni tudják.
Meghallom-e, amikor Jézus engem hív valamilyen szolgálatra?
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenünk, add, hogy a te akaratodat mindig készségesen teljesítsük, hogy Jézus bennünket is testvéreinek tekinthessen. E világ gondolatai nem a te gondolataid, e világ útjai nem a te útjaid. Add, hogy ebben a világban élve bátran vállalhassuk, hogy sokan ostobának tartanak minket, mert szeretnénk a te útjaidon járni. Vezess bennünket a te parancsaidnak útján, a hit útján végső célunk, a teljesség felé!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20200113.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-feliratkozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum