2019. november 14., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. november 15. péntek

2019. november 15. – Péntek

Evangélium

Jézus így beszélt tanítványaihoz második eljöveteléről: „Mint ahogy Noé korában történt, úgy lesz az Emberfia napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak, férjhez mentek addig a napig, amíg Noé be nem szállt a bárkába. Akkor jött a vízözön, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy történt Lót napjaiban is. Ettek és ittak, adtak és vettek, ültettek és építettek. De amelyik napon Lót elhagyta Szodomát, kénköves tűzeső hullott az égből, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy lesz azon a napon is, amikor az Emberfia megjelenik. Aki abban az órában a háztetőn tartózkodik, és holmija van lenn a házban, le ne jöjjön érte, hogy elvigye! Aki a mezőn lesz, haza ne jöjjön! Emlékezzetek Lót feleségére! Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti, megmenti azt az (örök) életre. Mondom nektek: azon az éjszakán ketten lesznek egy fekvőhelyen; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Két asszony együtt őröl; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Ketten lesznek a mezőn; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják." A tanítványok megkérdezték: „Hol lesz ez, Uram?" Azt felelte: „Ahol a holttest van, odagyűlnek a sasok."
Lk 17,26-37

Elmélkedés

Az Isten országa eljövetelének idejéről érdeklődő farizeusoknak Jézus az ország titokzatos megvalósulásáról adott tanítást. Ezt követően már nem hozzájuk intézi szavait, hanem tanítványaihoz, és a téma is más, most az ő második eljöveteléről, a végső időkben várható visszatéréséről beszél. Nyilvánvaló, hogy itt is az időpont érdekelné legjobban őket és talán bennünket is, de Jézus szerint ezt senki nem tudhatja előre. Éppen emiatt lényeges, hogy az ember legyen felkészült, éljen úgy, hogy bármikor bekövetkezhet az Úr visszatérése.
Ha az időpontot nem ismerhetjük, akkor mit tudhatunk az Emberfia eljöveteléről? Jézus szavai szerint az eljövetel ítéletet jelent, amely szétválasztja az embereket. Hiába a családi kapcsolat és a fizikai közelség, az egyik embert felveszik és az üdvösségre vezetik, a másik itt marad, és a kárhozatra kerül. Jézus szavai az éberség, a szüntelen készenlét fontosságára figyelmeztetnek minket. A várakozás idején szembe kell néznünk a próbatételekkel. Az Úrhoz való hűség növeli állhatatosságunkat. Ne gondoljuk oktalan módon azt és ne éljünk úgy, mintha elkerülhetnék az Úrral való találkozást és a számonkérést. Törekedjünk arra, hogy Isten parancsainak megtartásával és a szeretet gyakorlásával kiérdemeljük azt, hogy az üdvözültek között lehessünk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Fogadd szívesen, Uram, Istenem, felajánlásomat és végtelen dicséretedre, fogyhatatlan magasztalásodra irányuló vágyódásomat, hiszen ezek kijárnak neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy. Ezzel fordulok hozzád és szeretnék hozzád fordulni minden nap, minden időben, és arra kérek minden mennyei lelket, minden benned hívőt, hogy velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.


Aktuális

Ezentúl ingyenes mobiltelefonos alkalmazással is elérhető a Magyar Katolikus Rádió műsora. Az applikáció segítségével nem csak a rádió élő műsorát lehet meghallgatni, sok érdekes funkció segíti a tájékozódást vagy a tartalmas szórakozást.

Az alkalmazás szolgáltatásainak használatához egy gyorsan elvégezhető, ingyenes regisztráció szükséges. A rádió élő műsorán kívül az elhangzás után 6 hónapig visszahallgathatók a programok. Az élő műsor mellett kilenc tematikus, csak az alkalmazásból elérhető zenei csatorna is hallgatható: egyházi zene, klasszikus zene, filmzene, musical, gyerekzene, népzene stb. Elolvasható az igenaptár, bármikor visszahallgatható a napi szentmise közvetítés, és fel lehet iratkozni a rádió napi alleluja szolgáltatására is.

Az alkalmazás android és ios (apple) rendszerű telefonok számára egyaránt elérhető a Google Play és az App Store online áruházakban, okostelefonra és tabletre is telepíthető.

https://www.katolikusradio.hu/hirek/oromhir-mobiltelefonjanak


 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191115.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum