2019. október 17., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2019. október 18. péntek

2019. október 18. – Péntek, Szent Lukács evangélista

Evangélium

Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott. Így szólt hozzájuk: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába. Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek. Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: Békesség e háznak! Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra. Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: Elérkezett hozzátok az Isten országa!"
Lk 10,1-9

Elmélkedés

Az újszövetségi könyvek sorrendjében a harmadik evangélium szerzőjét, Szent Lukácsot ünnepeljük a mai napon. Írásának előszavában Lukács említést tesz arról, hogy előtte már többen kísérletet tettek arra, hogy lejegyezzék Jézus életét és tanítását, és most ő is ugyanerre vállalkozik. Ő is a szemtanúktól, tehát az apostoloktól és a tanítványoktól származó szóbeli hagyomány összegyűjtésére törekszik, ugyanakkor mások által írt forrásra is támaszkodik, miként Máté és Márk is. Lukács arra törekszik, hogy mindennek pontosan utánajárjon, hogy amit leír és az utókorra hagy, az valóban igaz legyen és lelki épülésére szolgáljon mindazoknak, akik meg szeretnék ismerni Jézust és követni akarják őt.
Az ő művét is evangéliumnak nevezzük, amely nagyon sajátos műfaj. Elbeszélő formában hirdeti azt az örömhírt, hogy a názáreti Jézus személyében Isten elküldte az ő Fiát, aki a világ megváltója. Jézus fellépésével elkezdődött Isten országának megvalósulása, eljött az üdvösség ideje. Jézus küldetése önként vállalt kereszthalálával teljesedett be, amelyet Isten csodálatos tette, az Úr feltámasztása követett a halála utáni harmadik napon. Miután Jézus visszatért a mennybe és elküldte a Szentlelket, művét az általa alapított közösség, az Egyház folytatja. Az Egyház igehirdetése által jut el az örömhír hozzánk, akik azzal a szándékkal olvassuk Lukács és a többiek evangéliumát, hogy Jézusban felismerjük Üdvözítőnket és őt követve eljussunk az üdvösségre.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te azt tanácsolod nekünk, hogy törekedjünk bemenni a szűk kapun. Részünkről tehát valamiféle küzdelem, igyekezet, törekvés szükséges ahhoz, hogy eljussunk az üdvösségre. Az üdvösségre nem széles, hanem csak egy szűk kapu vezet, azaz feltételei vannak a belépésnek, de ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket és lépéseket, akkor elnyerhetjük az üdvösséget. Segíts minket, hogy minden erőnkkel arra törekedjünk, hogy a te vezetéseddel elérjünk mennyei Atyánkhoz, aki örökké tartó boldogsággal ajándékoz meg minket!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20191018.mp3


Feliratkozás a napi e-mail küldésre:
Küldjön egy üres levelet az
evangelium-felirakozas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja:
Evangélium feliratkozas

Napi e-mail küldés lemondása:
Küldjön egy üres levelet arról az e-mail címről, amiről a napi evangéliumot eredetileg megrendelte, az
evangelium-lemondas [kukac] katolikus.hu címre, a levél tárgyához ezt írja
Evangélium lemondás

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum