2019. július 3., szerda

[Napi e-vangelium] 2019. július 04. csütörtök

2019. július 4. – Csütörtök

Evangélium

Jézus egyszer hajóba szállt, átkelt a Genezáreti-tavon, és az ő városába, Kafarnaumba érkezett. Ott egy bénát hoztak eléje hordágyon. Hitük láttára Jézus így szólt a bénához: „Bízzál fiam! Bocsánatot nyernek bűneid!" Néhány írástudó erre azt gondolta magában: „Ez káromkodik." Jézus belelátott gondolataikba, és szemükre vetette: „Miért gondoltok rosszat szívetekben? Mi könnyebb, ha azt mondom: Bocsánatot nyernek bűneid!, vagy ha azt mondom: Kelj föl, és járj!? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának hatalma van a földön a bűnök megbocsátására!" A bénához fordulva folytatta: „Kelj föl, fogd ágyadat, és menj haza!" Az ember fölkelt és hazament. Ennek láttára félelem fogta el a tömeget, és dicsőíteni kezdték Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek.
Mt 9,1-8

Elmélkedés

A béna meggyógyításának esetét olvassuk a mai napon Szent Máté evangéliumából, amely csodához a bűnök megbocsátása kapcsolódik. Jézus megtehette volna, hogy egyszerűen meggyógyítja a járásképtelen személyt, aki gyógyulása után eltávozik. Az Úr viszont más megoldást választ: úgy tesz csodát, hogy közben igazolja bűnbocsátó képességét. Ezért mondja a bénának: „Bízzál fiam! Bocsánatot nyernek bűneid!" A jelenlévő írástudók rögtön megértik a kijelentés súlyosságát. Tudják, hogy a bűnök megbocsátása Istennek van fenntartva, egyedül ő bocsáthatja meg az emberek bűneit, amelyek őt és az ő szentségét sértik meg. Aki azt állítja magáról, hogy képes megbocsátani a bűnöket, az azt állítja magáról, hogy Isten. Aki pedig ember létére Istennek tartja magát, az káromkodik. Pontosan ez a vád, a káromkodás vádja kerül elő Jézus perében és emiatt ítélik őt halálra.
Jézus jól tudja, hogy az írástudók gondolataiban megfogalmazódott a káromkodás vádja, ezért felteszi a „mi könnyebb?" kérdését. Vajon azt könnyebb mondani, hogy valaki bocsánatot nyer bűneire, vagy azt, hogy fogja az ágyát és távozzon a saját lábán? Nyilvánvaló, hogy könnyebb szavakkal kimondani, hogy „bocsánatot nyertek bűneid", mivel ennek nincsenek látható jelei, ugyanazt azonban nehezebb megtenni, azaz ténylegesen eltörölni egy ember bűneit, hiszen ez sem látható mások számára. Ekkor az Úr felszólítja a bénát, hogy fogja az ágyát és menjen haza, és a béna ezt megteszi. Ha látjuk azt, hogy Jézus szava testi gyógyulást eredményez, akkor miért kételkednénk abban, hogy szava a lélek gyógyulását, azaz a bűnbocsánatot is képes eredményezni?
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te az alázatos, bizakodó, gyermeki lelkületet állítod elénk példaként, s ezzel megmutatod számunkra az utat, a lehetőséget, amely az üdvösségre vezet. Nem másokhoz akarjuk magunkat hasonlítani, hanem arra törekszünk, hogy Isten szemében növekedjünk, az ő akarata szerint éljünk. Az Atya által számunkra kijelölt úton szeretnénk járni, miként te is neki engedelmeskedtél keresztutadon. Isten dicsőségét szeretnék szolgálni szavainkkal, tetteinkkel és egész életünkkel. Taníts bennünket a gyermeki bizalomra! Taníts minket keresztünk hordozására!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
15 éve, 2004. július 9-én indítottam el az internetes e-vangélium küldést. Újszerű evangelizációs forma volt ez, amely idővel egyre több személyhez jut el és hoz egyre több lelki gyümölcsöt.
A 15 esztendő alatt több mint 140 millió e-vangélium üzenetet küldtem el e-mailben. Évek óta sikeresen működik a meghallgatható e-vangélium, amely különösen is fontos a látássérültek számára. Egyre többen használják az okostelefon alkalmazásokat az evangélium napi olvasásához, illetve hallgatásához.
Az e-vangéliumot kizárólag az olvasók adományaiból üzemeltetjük és fejlesztjük. Az adományokból biztosítjuk a számítógépes technikai eszközöket. Ebből fizetjük a háromgyermekes anyukának a felolvasást, a szintén három gyermeket nevelő apukának az informatikusi munkát, valamint a honlap fejlesztését és időnként reklámkampányokat, hogy minél többekhez eljusson a szolgáltatás híre. Köszönet a támogatóknak, akiknek köszönhetően valamennyi szolgáltatás ingyenes!
A mostani születésnap alkalmából szeretettel kérem: ha van rá lehetősége, támogassa adományával szolgálatunkat! Magyarországon a legkisebb fizetőeszköz az 5 forintos. Támogassa naponta ennyivel az e-vangelizációt! Egy évre 1825 Ft. Akinek pedig a jó Isten többet adott, felajánlhat e jelképes összegnél többet is. Isten jutalmazza meg minden támogató nagylelkűségét!
Köszönettel és szeretettel:
István atya - Horváth István Sándor
2019. július 4.

Köszönjük, hogy Ön is támogatja az e-vangelizációt!

1. Online adomány internetes fizetésre alkalmas bankkártyával http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas
Az Adománynál válasszuk célként: Evangélium365

2. Utalás Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: Evangélium365
Utalás külföldről:
IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002 6472 0000 0003 BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB

3. Sárga postai csekk kérhető tőlem a zalalovo@gmail.com címen e-mailben. Kérem, írja meg nevét és postacímét irányítószámmal, valamint röviden jelezze, hogy az e-vangélium támogatásához kér csekket.

4. Postai (rózsaszín) utalványon a következő címre: Zalalövői Plébánia, H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6.
Megjegyzés: Evangélium365
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20190704.mp3

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum