2019. május 10., péntek

[Napi e-vangelium] 2019. május 11. szombat

2019. május 11. – Szombat

Evangélium

Abban az időben, amikor Jézus Kafarnaumban az élet kenyeréről beszélt, tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?" Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szól hozzájuk: „Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek." Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki." Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?" Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje."
Jn 6,60-69

Elmélkedés

Jézus tanítása az örök élet kenyeréről, az ő testéről, amelyet eledelül ad az embereknek, sokakból értetlenséget váltott ki és többen elhagyták őt tanítványai közül. Érthető, hogy ebben a helyzetben nem kis csalódottsággal kérdezi Jézus a legközvetlenebb barátait, apostolait szándékukról: „Ti is el akartok menni?" Ekkor Péter megerősíti, hogy kitartanak Mesterük mellett. Lényeges kijelentést, hitvallást tesz: „Az örök élet igéi nálad vannak."
Jézuson kívül senki nem ígér örök életet az embernek. Az emberi ígéretek a földi dolgokra vonatkoznak és sokszor nem is tartják be őket. Az emberi ígéretek sokszor csak szavak maradnak, és nem válnak sem tettekké, sem valósággá. A semmivé foszlott ígéretek pedig csak növelik az ember bizonytalanságát és felerősítik bennünk azt a meglátást, hogy Isten ígéretei megbízhatóak. Jézus ígérete biztos, biztosan megvalósuló és túlmutat a földi valóság határain. Az ő ígérete beteljesíti hallhatatlanság utáni vágyunkat. Ígérete reményt önt mindazokba, akik Isten után és a teljes boldogságra vágyakoznak. Ígérete utat mutat nekünk, hogy miként juthatunk el mennyei Atyánkhoz. Az örök életet az a Jézus ígéri meg nekünk, akit az Atya feltámasztott a halálból és örökké él. Kövessük őt, hogy az ő ígérete és a mi reményünk szerint eljussunk az üdvösségre!
© Horváth István Sándor


Imádság

Istenem! Adj szeretteimnek jó egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet, ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól. Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy mindig szeretettel és hűséggel viseljük el, ami ér bennünket; hogy mindig osztozzunk egymás örömében és bánatában. Adj esőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek és keserű csalódás éri őket, mindig vigasztalást, menedéket, támaszt jelenthessek számukra.

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20190511.mp3

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum