2018. november 8., csütörtök

[Napi e-vangelium] 2018. november 09. péntek

2018. november 9. – Péntek, A Lateráni-bazilika felszentelése

Evangélium

Abban az időben: Mivel közel volt a zsidók Húsvétja, Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban árusokat talált, akik ökröt, juhot és galambot árultak, valamint pénzváltókat, akik ott ültek. Ekkor kötelekből ostort font, és kikergette mindnyájukat a templomból, ugyanígy a juhokat és az ökröket is, a pénzváltók pénzét pedig szétszórta. Az asztalokat felforgatta, a galambárusoknak meg azt mondta: „Vigyétek innét ezeket, ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!" Tanítványainak eszébe jutott, hogy írva van: „Emészt a házadért való buzgóság."
A zsidók erre így szóltak: „Miféle csodajelet mutatsz, hogy ezeket teszed?" Jézus azt válaszolta: „Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" A zsidók azt felelték: „Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt fölépíted azt?" Ő azonban testének templomáról beszélt. Amikor feltámadt a halálból, tanítványainak eszébe jutott, hogy ezt mondta, s hittek az Írásnak és Jézus szavainak.
Jn 2,13-22

Elmélkedés

A Rómában található Lateráni-bazilika felszentelését ünnepeljük a mai napon. Ez a pápa székesegyháza, azaz mint püspöknek a székhelye. A bazilika homlokzatán a következő felirat áll: „A város (Róma) és a földkerekség minden templomának anyja és feje". A Lateráni- bazilika az első századok keresztényüldözéseinek megszűntét követően, a IV. században épült, I. Szilveszter pápa szentelte fel a Legszentebb Üdvözítő tiszteletére, majd később Keresztelő Szent Jánost és Szent János apostolt is a templom védőszentjévé nyilvánították. A római pápák a IV. századtól egészen a XVI. századig a bazilikához épült lateráni palotában éltek, s csak ezt követően költöztek az ekkorra felépülő Vatikánba.
Az ünnep evangéliuma felidézi azt az eseményt, amikor Jézus megtisztította a jeruzsálemi templomot, kiűzte onnan a kereskedőket. Az Úr hevessége és indulata érthető, hiszen Isten házához, lakóhelyéhez méltatlan tevékenységet folytattak e helyen. Jézus nem engedheti meg, hogy az ő Atyjának lakóhelyén, az imádság házában, az egyetlen Isten imádásának templomában kereskedjenek, még akkor sem, ha az áldozathoz szükséges állatokkal kereskedtek. Jézus tehát cselekedetével visszaadja eredeti rendeltetésére a templomot. A cselekedetét értetlenül szemlélőknek pedig ezt mondja: „Romboljátok le ezt a templomot, és én három nap alatt fölépítem!" Kijelentése a feltámadás ismeretében válik érthetővé, az ő teste az a templom, amit a halál lerombol, de három nap múlva újjáépül feltámadása által.
© Horváth István Sándor


Imádság

Mindenható Istenünk, Urunk! Te jól tudod, hogy mi lakik az emberben, mi lakik a szívünkben. A te képmásodat hordozzuk magunkban, ami azt jelenti, hogy nem önmagunkért, hanem neked élünk. Életünk akkor válik igazi értékké, ha azt a te és az emberek szolgálatára szenteljük. Alakíts át minket akaratod szerint, hogy szívünk mindig a te szándékaidat keresse! Add nekünk a szívünket átformáló megtérés kegyelmét, hogy Fiadhoz hasonlóan életünket áldozzuk neked!

Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20181109.mp3

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum