2018. augusztus 13., hétfő

[Napi e-vangelium] 2018-08-14

2018. augusztus 14. – Kedd

Evangélium

A tanítványok egyszer ezzel a kérdéssel fordultak Jézushoz: „Mit gondolsz, ki a legnagyobb a mennyek országában?"
Erre Jézus odahívott egy gyermeket, közéjük állította, és így szólt: „Bizony, mondom nektek: ha meg nem változtok, és nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát olyan kicsinnyé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki pedig befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, az engem fogad be. Vigyázzatok, meg ne vessetek egyet sem e kicsinyek közül!
Mondom nektek: Angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát. Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, s egy elkóborol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyoldalon, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony, mondom nektek: Jobban örül annak, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül."
Mt 18,1-5. 10. 12-14

Elmélkedés

A mai evangéliumi szakaszt a tanítványok kérdése vezeti be, akik Jézushoz fordulnak: „Mit gondolsz, ki a legnagyobb a mennyek országában?" A kérdést akár jóhiszeműnek és jószándékúnak is nevezhetnék, ha arra gondolnánk, hogy az Isten országába való eljutás szándéka áll a hátterében vagy arra gondolnánk, hogy bizonyára olyan személy kérdez ilyet, aki maga is minden erejével törekszik, hogy Isten országának jó tagja legyen. Valójában azonban más áll a háttérben, amiről Máté evangélista ugyan tapintatosan hallgat, de Márk és Lukács írásából tudjuk, hogy a tanítványok egymás közti versengéséből születik meg ez a Jézushoz intézett kérdés.
Ennek ismeretében válik számunkra érthetővé Jézus reakciója, aki egy gyermeket állít eléjük és kijelenti, hogy azok juthatnak a mennyek országába, akik olyanok lesznek, mint a gyermekek. A tanítványok helytelen gondolkodására, nagyravágyására utal a Mester szóhasználata. „Ha meg nem változtok" - mondja nekik, azaz rosszul gondolkodtok, helytelen vágyaitok vannak, hibásak és Isten szándékaival ellentétesek az elképzeléseitek, ezért meg kell változnotok, ha el akartok jutni az Isten országába. Tanuljátok meg tehát a gyermeki lelkületet, amelyet nem a nagyravágyás fűt, hanem az isteni gondviselésre való bizalomteljes ráhagyatkozás jellemez. Az Úr figyelmeztetése nem csak az egykori tanítványoknak, hanem nekem is szól.
© Horváth István Sándor


Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! Te a mi emberi közreműködésünkkel akarsz csodákat tenni napjainkban, hogy jelenléted és segítséged megtapasztalható legyen minden ember számára. Adj nekünk igazi bölcsességet, hogy felismerjük azt az utat, amelyet te mutatsz nekünk, s amelyen te vezetsz minket az üdvösség felé!


Aktuális

Kedves e-vangélium olvasók!
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az új füzeteket és füzetboxokat az Evangélium365 webáruház kínálatából. Azoknak ajánlom tanszereinket, akik fontosnak tartják gyermekük, unokájuk vallásos nevelését, és új színt akarnak vinni az iskolai tanulásba.
Az idei év újdonsága, hogy most már nem csak kész füzetek kaphatóak, hanem 28 féle borítóhoz bármilyen vonalazás választható. Ezek a Tanszerek menüponton belül a választható vonalazású füzetek almenüben találhatóak.
A gyermekek evangelizációja terén újszerű és egyedülálló dolog, hogy a tanulók tanszereken találkozhatnak Jézus üzenetével. Olyan füzeteket, füzetboxokat és más tanszereket álmodtam meg, amelyek evangéliumi történeteket ábrázoló képekkel díszítettek, szenteket ábrázolnak, és amelyeken Jézus tanítása és rövid imák olvashatóak.
Azt tapasztalom a hittanosok körében, hogy a mindennapi használat során újra és újra elolvassák a gyerekek a példabeszédeket, bibliai történeteket vagy imákat a füzeteken és füzetboxokon, és néhány hét múlva kívülről tudják őket. Fáradtság nélkül is megtanulják őket szóról szóra.
Közeledik a tanév kezdete, nézzetek körül az Evangélium365 webáruházban! A webáruház az alábbi linken érhető el:

www.evangelium365.hu/webshop
Szeretettel: István atya - Horváth István Sándor
2018. augusztus 14.
 


Az e havi olvasmányok és zsoltárok szövege itt olvasható:
https://igenaptar.katolikus.hu

Az evangélium és elmélkedés szövege itt hallgatható meg:
https://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20180814.mp3

Nincsenek megjegyzések:

Blogarchívum